06-08-2021, 01:33 PM
Van dit domein (https://thomasfrissant.com/) bestond nog geen topic. Logisch ook, want de eerste eigen wijnen dateren van 2019. Ik kopieer hieronder even de info van de lokale verdeler:
Zelden meegemaakt: je proeft de eerste wijnen van een jonge wijnmaker en meteen is het een schot in de roos. Maar deze Thomas Frissant moest niet van nul beginnen toen hij in 2019 met 14 ha wijngaard debuteerde: hij is de zoon van Xavier Frissant . Vader-zoon-relaties zijn in families van wijnbouwers niet anders dan bij de rest van de mensheid: de jonge wijnbouwer wil laten zien wat hij in zijn mars heeft en die visie sluit niet per definitie naadloos bij die van de vader aan. De vader stimuleerde de zoon zeker niet om zijn weg te volgen. Thomas trok de wereld in en deed stages in Bourgogne, Nieuw-Zeeland, de Noordelijke Rhône, Clare Valley (Australië) en Bandol: deze ervaringen lieten hem toe zijn eigen ervaringen in het domein van zijn vader te verrijken met die van andere gepassioneerden. In deallerbeste verhouding met zijn vader heeft Thomas nu zijn eigen wijnen. Hij gaat daarbij resoluut voor de biologische wijnbouw en voor wijnen met zo weinig mogelijk additieven. Wijnen van sauvignon blanc, chenin blanc en gamay. Zoals gezegd: de eerste resultaten zijn zeer mooi. Nu te ontdekken zodat u later kunt zeggen dat u de eerste wijnen van Thomas Frissant hebt geproefd.
Ik kocht enkele flessen van Les Perruches 2019: 100% Chenin Blanc uit AOP Touraine Amboise. De fiche vermeldt het volgende:
Teeltwijze : biologisch (niet-gecertificeerd)
Vinificatie : 40 jaar oude aanplanting van Chenin van terroir des Rosiers en le Chapeau Comte; leem gemengd met silex (perruches)
manuele oogst met beperkt rendement (33hl/ha) gevolgd door directe persing en fermentatie op lage temperatuur (16-18°C) gedurende 3 weken; élevage met de lies (gisten) gedurende 3 maand
Zeer veel fraicheur en florale toetsen en wit fruit (nectarine, perzik). Niet echt die typische kweepeer. Het is ook een zeer droge versie van Chenin. Maar vooral de mond bekoort met een enorme ziltigheid (die mij persoonlijk wel bevalt). Het is alsof de wijn geïnfuseerd werd met heerlijk Atlantisch zeewater. Enorme fraicheur en enorme lengte. En dat aan 11 EUR. Echt een jonge wijnmaker om in het oog te houden.
Gekocht bij Tinto, Heusden.
Zelden meegemaakt: je proeft de eerste wijnen van een jonge wijnmaker en meteen is het een schot in de roos. Maar deze Thomas Frissant moest niet van nul beginnen toen hij in 2019 met 14 ha wijngaard debuteerde: hij is de zoon van Xavier Frissant . Vader-zoon-relaties zijn in families van wijnbouwers niet anders dan bij de rest van de mensheid: de jonge wijnbouwer wil laten zien wat hij in zijn mars heeft en die visie sluit niet per definitie naadloos bij die van de vader aan. De vader stimuleerde de zoon zeker niet om zijn weg te volgen. Thomas trok de wereld in en deed stages in Bourgogne, Nieuw-Zeeland, de Noordelijke Rhône, Clare Valley (Australië) en Bandol: deze ervaringen lieten hem toe zijn eigen ervaringen in het domein van zijn vader te verrijken met die van andere gepassioneerden. In deallerbeste verhouding met zijn vader heeft Thomas nu zijn eigen wijnen. Hij gaat daarbij resoluut voor de biologische wijnbouw en voor wijnen met zo weinig mogelijk additieven. Wijnen van sauvignon blanc, chenin blanc en gamay. Zoals gezegd: de eerste resultaten zijn zeer mooi. Nu te ontdekken zodat u later kunt zeggen dat u de eerste wijnen van Thomas Frissant hebt geproefd.
Ik kocht enkele flessen van Les Perruches 2019: 100% Chenin Blanc uit AOP Touraine Amboise. De fiche vermeldt het volgende:
Teeltwijze : biologisch (niet-gecertificeerd)
Vinificatie : 40 jaar oude aanplanting van Chenin van terroir des Rosiers en le Chapeau Comte; leem gemengd met silex (perruches)
manuele oogst met beperkt rendement (33hl/ha) gevolgd door directe persing en fermentatie op lage temperatuur (16-18°C) gedurende 3 weken; élevage met de lies (gisten) gedurende 3 maand
Zeer veel fraicheur en florale toetsen en wit fruit (nectarine, perzik). Niet echt die typische kweepeer. Het is ook een zeer droge versie van Chenin. Maar vooral de mond bekoort met een enorme ziltigheid (die mij persoonlijk wel bevalt). Het is alsof de wijn geïnfuseerd werd met heerlijk Atlantisch zeewater. Enorme fraicheur en enorme lengte. En dat aan 11 EUR. Echt een jonge wijnmaker om in het oog te houden.
Gekocht bij Tinto, Heusden.