14-08-2021, 03:16 PM
Na jaren twijfelen (ik was indertijd al ingeschreven voor hun early shipment programma), toch me over de streep laten trekken en een Coravin model six aangeschaft ergens begin dit jaar.
[attachment=5744]
Aangezien we (voorlopig) geen degustaties meer doen op het kasteel in Linden, wou ik aan sommige klanten toch de mogelijkheid aanbieden om ook duurdere wijnen zoals Barolo / Barbaresco, Premier cru Bourgogne, super Tuscan enz. te kunnen laten proeven zonder dat er telkens een fles verloren gaat, want dat kan onzen bruine niet trekken (en we hebben ook gene witte om er voor te spannen ).
Ik heb elders al bericht over ons eerste gebruik: stalen van Boroli en ter vergelijking Cordero di Montezomolo's Monfaletto 2016. Later volgen nog wijnen van Ridolfi (Brunello), Badoz (de hele zwik!), Topiary, Changarnier, Renaissance en recent Gloria 2016, Laroze 2016 en Sammarco 2015 en een Barbaresco 2015 van een potentieel nieuwe producent.
Ik sprak met 3 collega's die het apparaat ook uitbundig gebruiken over hun bevindingen en die komen in grote lijnen overeen met mijn nogal korte ervaring.
Ik betaalde iets van €200 voor het ding en er zaten 2 argon capsules bij. Een capsule zou voldoende moeten zijn om een tweetal flessen te ledigen. Capsules kosten ongeveer €9 per stuk, dus €4,5 per fles, het heeft dus weinig zin om je dagelijkse wijn te coravineren, gebruik het enkel voor het dure spul. Een collega gebruikt zijn Coravin erg veel in hun proeflokaal en hij zei me dat ze ook 1 à 2 naalden per maand verbruiken. Ik zat nog aan mijn eerste, dus ik dacht al dat kan ook iets voorzichtiger, maar vorige week was er wat weerstand en ik duwde zachtjes iets harder en de naald zakt, maar.... ze leek plots op de Z van Zorro... Een naald kost je een €30.
Al bij al allemaal geen groot probleem als dit je als liefhebber toelaat om bijvoorbeeld dagelijks 1 glas van 1 van je 25 "Coravin-flessen" te tappen.
MAAR
Vorige week dacht ik: nu staan die Boroli's hier nog altijd, alle hop, ik tap een glaasje Cerequio. En die bleek helaas totaal geoxideerd.... Dan maar de Brunella 2016 geprobeerd.... insgelijks..... Laatste kans: Boroli Villero 2015 en gelukkig was deze helemaal OK. Deze drie flessen waren nog net meer dan halfvol en rechtop bewaard. Blijkbaar raadt Coravin aan ze liggend te bewaren, wat ik al vreemd vond. De overige flessen dan maar neergelegd voor verder onderzoek. Benieuwd of de bevindingen dan beter zijn. Als ik da hele zaak bekijk, dan moet ik 1 van mijn collega's bijtreden die beweerde dat zowel Nebbiolo als Pinot Noir wijnen minder goed reageren. (het moet weer eens lukken...). Een fles Changarnier bleek perfect evenals de Renaissance, maar de Arbois-Pupillin Pinot Noir van Badoz vond ik veranderd, maar nog redelijk OK, Vera vond van niet. Deze had inderdaad een pak van zijn vrolijkheid en finesse verloren. Ook de Trousseau was iets minder, maar de Ridolfi Brunello Riserva was nog perfect evenals de Monfalletto, maar die had maar een week of 6 onder argon gestaan. Het kan uiteraard aan de kurk liggen die, als de fles rechtop staat, niet goed terug sluit, maar het blijft toch raar dat het vooral de Nebbiolo's zijn die achteruitgaan en zelfs in die mate dat we ze nu bijhouden voor een Brasato al Barolo...
Vera merkte bovendien op dat het net leek of de wijnen uit de Coravin flessen "soepeler" geworden waren, alsof de tannines meer versmolten waren en ik vrees dat dat inderdaad het geval was.
De volgende dagen testen we de Topiary's, die ook rechtop staan. De Gloria, Laroze en Sammarco liggen plat en die ga ik nu ook wat laten liggen voor volgende test.
Ik was van plan om de (dure) flessen die ik voor klanten prikte in de winkel te laten tot ze quasi leeg zijn zodat er altijd een paar van die kleppers (op vraag) te proeven zijn, maar voordat we dit gaan institutionaliseren moet ik dan wel een beetje zeker zijn van behoud van kwaliteit over een termijn van minstens 1 jaar, wat tenslotte door de producent beloofd was.
Wordt vervolgd.
[attachment=5744]
Aangezien we (voorlopig) geen degustaties meer doen op het kasteel in Linden, wou ik aan sommige klanten toch de mogelijkheid aanbieden om ook duurdere wijnen zoals Barolo / Barbaresco, Premier cru Bourgogne, super Tuscan enz. te kunnen laten proeven zonder dat er telkens een fles verloren gaat, want dat kan onzen bruine niet trekken (en we hebben ook gene witte om er voor te spannen ).
Ik heb elders al bericht over ons eerste gebruik: stalen van Boroli en ter vergelijking Cordero di Montezomolo's Monfaletto 2016. Later volgen nog wijnen van Ridolfi (Brunello), Badoz (de hele zwik!), Topiary, Changarnier, Renaissance en recent Gloria 2016, Laroze 2016 en Sammarco 2015 en een Barbaresco 2015 van een potentieel nieuwe producent.
Ik sprak met 3 collega's die het apparaat ook uitbundig gebruiken over hun bevindingen en die komen in grote lijnen overeen met mijn nogal korte ervaring.
Ik betaalde iets van €200 voor het ding en er zaten 2 argon capsules bij. Een capsule zou voldoende moeten zijn om een tweetal flessen te ledigen. Capsules kosten ongeveer €9 per stuk, dus €4,5 per fles, het heeft dus weinig zin om je dagelijkse wijn te coravineren, gebruik het enkel voor het dure spul. Een collega gebruikt zijn Coravin erg veel in hun proeflokaal en hij zei me dat ze ook 1 à 2 naalden per maand verbruiken. Ik zat nog aan mijn eerste, dus ik dacht al dat kan ook iets voorzichtiger, maar vorige week was er wat weerstand en ik duwde zachtjes iets harder en de naald zakt, maar.... ze leek plots op de Z van Zorro... Een naald kost je een €30.
Al bij al allemaal geen groot probleem als dit je als liefhebber toelaat om bijvoorbeeld dagelijks 1 glas van 1 van je 25 "Coravin-flessen" te tappen.
MAAR
Vorige week dacht ik: nu staan die Boroli's hier nog altijd, alle hop, ik tap een glaasje Cerequio. En die bleek helaas totaal geoxideerd.... Dan maar de Brunella 2016 geprobeerd.... insgelijks..... Laatste kans: Boroli Villero 2015 en gelukkig was deze helemaal OK. Deze drie flessen waren nog net meer dan halfvol en rechtop bewaard. Blijkbaar raadt Coravin aan ze liggend te bewaren, wat ik al vreemd vond. De overige flessen dan maar neergelegd voor verder onderzoek. Benieuwd of de bevindingen dan beter zijn. Als ik da hele zaak bekijk, dan moet ik 1 van mijn collega's bijtreden die beweerde dat zowel Nebbiolo als Pinot Noir wijnen minder goed reageren. (het moet weer eens lukken...). Een fles Changarnier bleek perfect evenals de Renaissance, maar de Arbois-Pupillin Pinot Noir van Badoz vond ik veranderd, maar nog redelijk OK, Vera vond van niet. Deze had inderdaad een pak van zijn vrolijkheid en finesse verloren. Ook de Trousseau was iets minder, maar de Ridolfi Brunello Riserva was nog perfect evenals de Monfalletto, maar die had maar een week of 6 onder argon gestaan. Het kan uiteraard aan de kurk liggen die, als de fles rechtop staat, niet goed terug sluit, maar het blijft toch raar dat het vooral de Nebbiolo's zijn die achteruitgaan en zelfs in die mate dat we ze nu bijhouden voor een Brasato al Barolo...
Vera merkte bovendien op dat het net leek of de wijnen uit de Coravin flessen "soepeler" geworden waren, alsof de tannines meer versmolten waren en ik vrees dat dat inderdaad het geval was.
De volgende dagen testen we de Topiary's, die ook rechtop staan. De Gloria, Laroze en Sammarco liggen plat en die ga ik nu ook wat laten liggen voor volgende test.
Ik was van plan om de (dure) flessen die ik voor klanten prikte in de winkel te laten tot ze quasi leeg zijn zodat er altijd een paar van die kleppers (op vraag) te proeven zijn, maar voordat we dit gaan institutionaliseren moet ik dan wel een beetje zeker zijn van behoud van kwaliteit over een termijn van minstens 1 jaar, wat tenslotte door de producent beloofd was.
Wordt vervolgd.