wijnliefhebbers

Volledige versie: Coravin
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Na jaren twijfelen (ik was indertijd al ingeschreven voor hun early shipment programma), toch me over de streep laten trekken en een Coravin model six aangeschaft ergens begin dit jaar.
[attachment=5744]
Aangezien we (voorlopig) geen degustaties meer doen op het kasteel in Linden, wou ik aan sommige klanten toch de mogelijkheid aanbieden om ook duurdere wijnen zoals Barolo / Barbaresco, Premier cru Bourgogne, super Tuscan enz. te kunnen laten proeven zonder dat er telkens een fles verloren gaat, want dat kan onzen bruine niet trekken (en we hebben ook gene witte om er voor te spannen Wink ).
Ik heb elders al bericht over ons eerste gebruik: stalen van Boroli en ter vergelijking Cordero di Montezomolo's Monfaletto 2016. Later volgen nog wijnen van Ridolfi (Brunello), Badoz (de hele zwik!), Topiary, Changarnier, Renaissance en recent Gloria 2016, Laroze 2016 en Sammarco 2015 en een Barbaresco 2015 van een potentieel nieuwe producent.
Ik sprak met 3 collega's die het apparaat ook uitbundig gebruiken over hun bevindingen en die komen in grote lijnen overeen met mijn nogal korte ervaring.
Ik betaalde iets van €200 voor het ding en er zaten 2 argon capsules bij. Een capsule zou voldoende moeten zijn om een tweetal flessen te ledigen. Capsules kosten ongeveer €9 per stuk, dus €4,5 per fles, het heeft dus weinig zin om je dagelijkse wijn te coravineren, gebruik het enkel voor het dure spul. Een collega gebruikt zijn Coravin erg veel in hun proeflokaal en hij zei me dat ze ook 1 à 2 naalden per maand verbruiken. Ik zat nog aan mijn eerste, dus ik dacht al dat kan ook iets voorzichtiger, maar vorige week was er wat weerstand en ik duwde zachtjes iets harder en de naald zakt, maar.... ze leek plots op de Z van Zorro... Een naald kost je een €30.
Al bij al allemaal geen groot probleem als dit je als liefhebber toelaat om bijvoorbeeld dagelijks 1 glas van 1 van je 25 "Coravin-flessen" te tappen.
MAAR
Vorige week dacht ik: nu staan die Boroli's hier nog altijd, alle hop, ik tap een glaasje Cerequio. En die bleek helaas totaal geoxideerd.... Sad Dan maar de Brunella 2016 geprobeerd.... insgelijks.....Angry Laatste kans: Boroli Villero 2015 en gelukkig was deze helemaal OK. Deze drie flessen waren nog net meer dan halfvol en rechtop bewaard. Blijkbaar raadt Coravin aan ze liggend te bewaren, wat ik al vreemd vond. De overige flessen dan maar neergelegd voor verder onderzoek. Benieuwd of de bevindingen dan beter zijn. Als ik da hele zaak bekijk, dan moet ik 1 van mijn collega's bijtreden die beweerde dat zowel Nebbiolo als Pinot Noir wijnen minder goed reageren. (het moet weer eens lukken...). Een fles Changarnier bleek perfect evenals de Renaissance, maar de Arbois-Pupillin Pinot Noir van Badoz vond ik veranderd, maar nog redelijk OK, Vera vond van niet. Deze had inderdaad een pak van zijn vrolijkheid en finesse verloren. Ook de Trousseau was iets minder, maar de Ridolfi Brunello Riserva was nog perfect evenals de Monfalletto, maar die had maar een week of 6 onder argon gestaan. Het kan uiteraard aan de kurk liggen die, als de fles rechtop staat, niet goed terug sluit, maar het blijft toch raar dat het vooral de Nebbiolo's zijn die achteruitgaan en zelfs in die mate dat we ze nu bijhouden voor een Brasato al Barolo...
Vera merkte bovendien op dat het net leek of de wijnen uit de Coravin flessen "soepeler" geworden waren, alsof de tannines meer versmolten waren en ik vrees dat dat inderdaad het geval was.
De volgende dagen testen we de Topiary's, die ook rechtop staan. De Gloria, Laroze en Sammarco liggen plat en die ga ik nu ook wat laten liggen voor volgende test.
Ik was van plan om de (dure) flessen die ik voor klanten prikte in de winkel te laten tot ze quasi leeg zijn zodat er altijd een paar van die kleppers (op vraag) te proeven zijn, maar voordat we dit gaan institutionaliseren moet ik dan wel een beetje zeker zijn van behoud van kwaliteit over een termijn van minstens 1 jaar, wat tenslotte door de producent beloofd was.
Wordt vervolgd.
Interessant! Ik ben nog niet overtuigd en ben dus ook nog niet over gegaan tot aanschaf. In theorie is het natuurlijk wel een mooi product. Ben benieuwd naar je volgende ervaringen.
(14-08-2021 03:16 PM)wvd schreef: [ -> ]Na jaren twijfelen (ik was indertijd al ingeschreven voor hun early shipment programma), toch me over de streep laten trekken en een Coravin model six aangeschaft ergens begin dit jaar.

Aangezien we (voorlopig) geen degustaties meer doen op het kasteel in Linden, wou ik aan sommige klanten toch de mogelijkheid aanbieden om ook duurdere wijnen zoals Barolo / Barbaresco, Premier cru Bourgogne, super Tuscan enz. te kunnen laten proeven zonder dat er telkens een fles verloren gaat, want dat kan onzen bruine niet trekken (en we hebben ook gene witte om er voor te spannen Wink ).
Ik heb elders al bericht over ons eerste gebruik: stalen van Boroli en ter vergelijking Cordero di Montezomolo's Monfaletto 2016. Later volgen nog wijnen van Ridolfi (Brunello), Badoz (de hele zwik!), Topiary, Changarnier, Renaissance en recent Gloria 2016, Laroze 2016 en Sammarco 2015 en een Barbaresco 2015 van een potentieel nieuwe producent.
Ik sprak met 3 collega's die het apparaat ook uitbundig gebruiken over hun bevindingen komen in grote lijnen overeen met mijn nogal korte ervaring.
Ik betaalde iets van €200 voor het ding en er zaten 2 argon capsules bij. Een capsule zou voldoende moeten zijn om een tweetal flessen te ledigen. Capsules kosten ongeveer €9 per stuk, dus €4,5 per fles, het heeft dus weinig zin om je dagelijkse wijn te coravineren, gebruik het enkel voor het dure spul. Een collega gebruikt zijn Coravin erg veel in hun proeflokaal en hij zei me dat ze ook 1 à 2 naalden per maand verbruiken. Ik zat nog aan mijn eerste, dus ik dacht al dat kan ook iets voorzichtiger, maar vorige week was er wat weerstand en ik duwde zachtjes iets harder en de naald zakt, maar.... ze leek plots op de Z van Zorro... Een naald kost je een €30.
Al bij al allemaal geen groot probleem als dit je als liefhebber toelaat om bijvoorbeeld dagelijks 1 glas van 1 van je 25 "Coravin-flessen" te tappen.
MAAR
Vorige week dacht ik: nu staan die Boroli's hier nog altijd, alle hop, ik tap een glaasje Cerequio. En die bleek helaas totaal geoxideerd.... Sad Dan maar de Brunella 2016 geprobeerd.... insgelijks.....Angry Laatste kans: Boroli Villero 2015 en gelukkig was deze helemaal OK. Deze drie flessen waren nog net meer dan halfvol en rechtop bewaard. Blijkbaar raadt Coravin aan ze liggend te bewaren, wat ik al vreemd vond. De overige flessen dan maar neergelegd voor verder onderzoek. Benieuwd of de bevindingen dan beter zijn. Als ik da hele zaak bekijk, dan moet ik 1 van mijn collega's bijtreden die beweerde dat zowel Nebbiolo als Pinot Noir wijnen minder goed reageren. (het moet weer eens lukken...). Een fles Changarnier bleek perfect evenals de Renaissance, maar de Arbois-Pupillin Pinot Noir van Badoz vond ik veranderd, maar nog redelijk OK, Vera vond van niet. Deze had inderdaad een pak van zijn vrolijkheid en finesse verloren. Ook de Trousseau was iets minder, maar de Ridolfi Brunello Riserva was nog perfect evenals de Monfalletto, maar die had maar een week of 6 onder argon gestaan. Het kan uiteraard aan de kurk liggen die, als de fles rechtop staat, niet goed terug sluit, maar het blijft toch raar dat het vooral de Nebbiolo's zijn die achteruitgaan en zelfs in die mate dat we ze nu bijhouden voor een Brasato al Barolo...
Vera merkte bovendien op dat het net leek of de wijnen uit de Coravin flessen "soepeler" geworden waren, alsof de tannines meer versmolten waren en ik vrees dat dat inderdaad het geval was.
De volgende dagen testen we de Topiary's, die ook rechtop staan. De Gloria, Laroze en Sammarco liggen plat en die ga ik nu ook wat laten liggen voor volgende test.
Ik was van plan om de (dure) flessen die ik voor klanten prikte in de winkel te laten tot ze quasi leeg zijn zodat er altijd een paar van die kleppers (op vraag) te proeven zijn, maar voordat we dit gaan institutionaliseren moet ik dan wel een beetje zeker zijn van behoud van kwaliteit over een termijn van minstens 1 jaar, wat tenslotte door de producent beloofd was.
Wordt vervolgd.

Zeer interessant, merci!
Zeer interessant, ik twijfel ook al een hele tijd om mij zoiets aan te schaffen, zeker nu mijn vrouw niet meer tegen alcohol kan en ik mijn oudere flessen helemaal alleen moet leeg drinken, vroeger dronken we beiden steeds 3 glazen wat perfect was om die oude krakers op een gezellig avondje te nuttigen. En dat is meteen ook de reden waarom ze momenteel blijven liggen! Wink
(14-08-2021 09:31 PM)Benz schreef: [ -> ]Zeer interessant, ik twijfel ook al een hele tijd om mij zoiets aan te schaffen, zeker nu mijn vrouw niet meer tegen alcohol kan en ik mijn oudere flessen helemaal alleen moet leeg drinken, vroeger dronken we beiden steeds 3 glazen wat perfect was om die oude krakers op een gezellig avondje te nuttigen. En dat is meteen ook de reden waarom ze momenteel blijven liggen! Wink

Heb hetzelfde probleem hier…
Flesjes van 50 cl, dat was ideaal geweest.
Dank wvd, interessante bevindingen! Met twee krijgen we hier zelden een fles op dus had ook al even nagedacht over aanschaf Coravin, maar blij dat ik het niet heb gedaan. Heb een paar jaar geleden eens geëxperimenteerd met een busje koolzuurgas dat je in de geopende fles kon spuiten (daarna kurk opnieuw op de fles). Daar was de bevinding dat het boeket in de neus gedurende een dag of vijf à een week wel bewaard bleef, maar de smaak van de wijn ging er m.i. toch op achteruit.(Wel niet getest op Barolo's en soortgelijke wijnen).
Interessant inderdaad. Bedankt om dit te delen, Werner.
Ik probeer meestal de fles de avond zelf te ledigen. Indien dit niet zou lukken, kies ik een jongere wijn die je dan over meerdere dagen kan volgen.
(16-08-2021 01:11 PM)Fre schreef: [ -> ]Interessant inderdaad. Bedankt om dit te delen, Werner.
Ik probeer meestal de fles de avond zelf te ledigen. Indien dit niet zou lukken, kies ik een jongere wijn die je dan over meerdere dagen kan volgen.

Zolang je dat kan volhouden is er absoluut geen behoefte aan dit apparaat. Je begrijpt waarom ik daar toch in investeerde i.f.v. degustatie voor klanten.
Anderzijds vond ik het onlangs toch wel leuk om van 3 flessen een glas te oogsten zonder de ganse fles te moeten opofferen. En het waren 2 Bordeaux, dus dan neem je al niet vlot risico op de tweede dag.
En nu ben ik heel benieuwd, want terwijl, zoals je zeker heel goed weet, een Bourgogne meestal wel een dag of meer overleeft is dat met Bordeaux gewoonlijk niet het geval en nu met de Coravin lijkt het op het eerste zicht net omgekeerd. Enfin, ik heb nu 2 flessen Bx geprikt, ze liggen neer deze keer en nu is het afwachten, hoewel ik denk er zo elke week een slokje uit te nemen om te zien hoe de zaak evolueert.
Wordt vervolgd dus.
(16-08-2021 02:22 PM)wvd schreef: [ -> ]
(16-08-2021 01:11 PM)Fre schreef: [ -> ]Interessant inderdaad. Bedankt om dit te delen, Werner.
Ik probeer meestal de fles de avond zelf te ledigen. Indien dit niet zou lukken, kies ik een jongere wijn die je dan over meerdere dagen kan volgen.

Zolang je dat kan volhouden is er absoluut geen behoefte aan dit apparaat. Je begrijpt waarom ik daar toch in investeerde i.f.v. degustatie voor klanten.
Anderzijds vond ik het onlangs toch wel leuk om van 3 flessen een glas te oogsten zonder de ganse fles te moeten opofferen. En het waren 2 Bordeaux, dus dan neem je al niet vlot risico op de tweede dag.
En nu ben ik heel benieuwd, want terwijl, zoals je zeker heel goed weet, een Bourgogne meestal wel een dag of meer overleeft is dat met Bordeaux gewoonlijk niet het geval en nu met de Coravin lijkt het op het eerste zicht net omgekeerd. Enfin, ik heb nu 2 flessen Bx geprikt, ze liggen neer deze keer en nu is het afwachten, hoewel ik denk er zo elke week een slokje uit te nemen om te zien hoe de zaak evolueert.
Wordt vervolgd dus.
Uiteraard. Jouw situatie is helemaal anders. Ik zou 't ook wel overwegen in jouw plaats. Maar persoonlijk vind ik het toch wel duur (de capsules, de naalden,...)
(16-08-2021 02:39 PM)Fre schreef: [ -> ]
(16-08-2021 02:22 PM)wvd schreef: [ -> ]
(16-08-2021 01:11 PM)Fre schreef: [ -> ]Interessant inderdaad. Bedankt om dit te delen, Werner.
Ik probeer meestal de fles de avond zelf te ledigen. Indien dit niet zou lukken, kies ik een jongere wijn die je dan over meerdere dagen kan volgen.

Zolang je dat kan volhouden is er absoluut geen behoefte aan dit apparaat. Je begrijpt waarom ik daar toch in investeerde i.f.v. degustatie voor klanten.
Anderzijds vond ik het onlangs toch wel leuk om van 3 flessen een glas te oogsten zonder de ganse fles te moeten opofferen. En het waren 2 Bordeaux, dus dan neem je al niet vlot risico op de tweede dag.
En nu ben ik heel benieuwd, want terwijl, zoals je zeker heel goed weet, een Bourgogne meestal wel een dag of meer overleeft is dat met Bordeaux gewoonlijk niet het geval en nu met de Coravin lijkt het op het eerste zicht net omgekeerd. Enfin, ik heb nu 2 flessen Bx geprikt, ze liggen neer deze keer en nu is het afwachten, hoewel ik denk er zo elke week een slokje uit te nemen om te zien hoe de zaak evolueert.
Wordt vervolgd dus.
Uiteraard. Jouw situatie is helemaal anders. Ik zou 't ook wel overwegen in jouw plaats. Maar persoonlijk vind ik het toch wel duur (de capsules, de naalden,...)

Dat is hun business natuurlijk,aan het apparaat zelf verdienen ze maar 1 keer, capsules blijf je kopen ...
Ik zou het ook enkel gebruiken voor de duurdere wijnen, maar nu is het afwachten wat de tests verder brengen
Vorige week een Le Piane Boca 2015 met Coravin (topwijn!) en daarna neer gelegd, maar er bleven maar kleine druppeltjes lekken en ik dacht: de kurk even tijd geven, fles eerst rechtop. 's Anderendaags opnieuw neergelegd, zelfde resultaat en dan maar besloten om de kurk eruit te halen en de wijn op te drinken. Tot mijn verbazing bleek het een Nomacorc te zijn...
Zaterdag even een test gedaan met Topiary Cabernet-Sauvignon 2015, een wijn die ik in april geprikt had (denk ik, niet genoteerd Rolleyes ), een centimeter of 6 onder de kurk en sindsdien stond die rechtop. De wijn was perfect, niet het minste spoor van oxidatie.
Momenteel heb ik nog alle witte Badoz met redelijk lage niveaus in de frigo, Topiary's Syrah 2016 en Topiary Innocence 2017, ook sinds (vermoedelijk) april en de Le Piane's van vorige zaterdag, allemaal staan ze rechtop. Thuis heb ik dan nog de Barbaresco, Gloria en Laroze 2016 en Sammarco 2015 en die liggen neer zonder lekkage.
Nog even vermelden dat de Laroze intussen ook gedronken is (nota hier) en dat die prima in orde was, geen verval.
Ook deze week nog enkele gecoravineerde wijnen geopend. Dat was een toch wel erg aangename Syrah van Topiary, een wijn die zelfs Vera, meestal niet de grootste Syrah fan, bijzonder lekker vond. Philippe Colin maakt daar echt wel interessante wijnen. Ook deze stond al maanden onder argon. Dan ook begonnen aan de Bachelards die we in degustatie hadden vorige zaterdagen en nu dus 14 dagen onder gas. Beide wijnen hebben het met vrucht overleefd, maar twee weken is nu ook niet bepaald een stresstest.
Bijna een jaartje verder hier...
Nog interessante aanvullingen @Werner?
Ik overweeg mss ook een aanschaf, door de intussen gekende reden van vrouw die niet meer drinkt, maar zoals de meesten vind ook ik alles nogal prijzigConfused
(14-08-2022 08:13 PM)Biff schreef: [ -> ]Bijna een jaartje verder hier...
Nog interessante aanvullingen @Werner?
Ik overweeg mss ook een aanschaf, door de intussen gekende reden van vrouw die niet meer drinkt, maar zoals de meesten vind ook ik alles nogal prijzigConfused

We zijn inderdaad een jaar verder en ik heb niet aangevuld....Blush

Wij gebruiken het toestel nu enkel bij duurdere flessen om op 2 zaterdagen na mekaar wijn uit dezelfde fles te kunnen laten proeven.
Wij vinden Coravin efficiënt zolang:
- de fles nog redelijk gevuld is, zo ongeveer 2/5, daarna openen en opdrinken
- de wijn niet te oud is en dat gaat dan ook over de rekbaarheid van de kurk
- al naargelang het soort wijn gaat het beter of minder. Eigenaardig genoeg vinden we dat wijnen die je normaal redelijk lang open kan laten voor ze oxideren slechter reageren op argon. Pinot Noir en Nebbiolo opdrinken binnen de 2 weken.
- Bordeaux integendeel vrij resistent is. We hadden een Gloria 2016 en een Sammarco (?) en die waren met een kleine halve fles tot 4 weken quasi onveranderd, daarna ging het ook bergaf, er was dan uiteraard ook minder in de fles.
- Een test met Vintage Port was erg positief: 2 maand zonder enig verschil, dan de rest gedecanteerd wegens bezinksel.

Het hangt er dus van af hoe of waarvoor je Coravin gaat gebruiken. Als je vandaag een halve fles drinkt en morgen de rest, dan is het weggesmeten geld. Als je echter elke dag 1 glas uit de fles wil drinken tot die leeg is en pas dan aan een andere begint, dan gaat dat 100% bevrediging geven, want dan laat je de naald gewoon zitten, er is dus maar 1 gaatje in de kurk en daar zit dan de naald en de wijn blijft perfect tot bijna leeg. Je naald gaat dan uiteraard ook langer mee. Hou daar ook rekening mee in je kostenraming want ze zijn nogal gevoelig en kosten al vlug €30!
Benieuwd wat je gaat beslissen.
Bedankt voor de update Werner thumbsup.
De bedoeling zou hier vooral zijn om tijdens het weekend te degusteren, niet meer in de week.
Vooral dan meerdere flesjes over meerdere weekends.
Zo zou ik 3 flesjes van eenzelfde jaargang kunnen degusteren en vergelijken op de vrijdag, zaterdag een biertje Smile, zondag niks en volgende weekend terug een glaasje van elk... ga zo maar door...
We bekijken het nog even!
Pasgeleden toch maar overstag gegaan om er eentje aan te schaffen. Vrouwlief is een tijdje gestopt met alcohol en ik dronk vanwege verschillende redenen slechts 1 a 2 glazen per week max. Alternatieven zoals repour was ik niet heel tevreden over, dus bleven de flessen dicht en dat is ook zonde. Ik ga mijn best doen om mijn ervaringen te delen.
(22-11-2022 08:10 PM)UC schreef: [ -> ]Pasgeleden toch maar overstag gegaan om er eentje aan te schaffen. Vrouwlief is een tijdje gestopt met alcohol en ik dronk vanwege verschillende redenen slechts 1 a 2 glazen per week max. Alternatieven zoals repour was ik niet heel tevreden over, dus bleven de flessen dicht en dat is ook zonde. Ik ga mijn best doen om mijn ervaringen te delen.

Heel benieuwd, zou hier ook wel interessant zijn.
(22-11-2022 08:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(22-11-2022 08:10 PM)UC schreef: [ -> ]Pasgeleden toch maar overstag gegaan om er eentje aan te schaffen. Vrouwlief is een tijdje gestopt met alcohol en ik dronk vanwege verschillende redenen slechts 1 a 2 glazen per week max. Alternatieven zoals repour was ik niet heel tevreden over, dus bleven de flessen dicht en dat is ook zonde. Ik ga mijn best doen om mijn ervaringen te delen.

Heel benieuwd, zou hier ook wel interessant zijn.

Hier ook al veel aan gedacht me dit aan te schaffen sinds men vrouw haar alcohol intolerantie!
Ga er toch ook eens werk van maken.
Ook heel benieuwd naar de resultaten dus.
(22-11-2022 10:37 PM)Benz schreef: [ -> ]
(22-11-2022 08:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(22-11-2022 08:10 PM)UC schreef: [ -> ]Pasgeleden toch maar overstag gegaan om er eentje aan te schaffen. Vrouwlief is een tijdje gestopt met alcohol en ik dronk vanwege verschillende redenen slechts 1 a 2 glazen per week max. Alternatieven zoals repour was ik niet heel tevreden over, dus bleven de flessen dicht en dat is ook zonde. Ik ga mijn best doen om mijn ervaringen te delen.

Heel benieuwd, zou hier ook wel interessant zijn.

Hier ook al veel aan gedacht me dit aan te schaffen sinds men vrouw haar alcohol intolerantie!
Ga er toch ook eens werk van maken.
Ook heel benieuwd naar de resultaten dus.

Op korte tot middellange termijn zijn de resultaten zeer goed. Ik zag pas nog een aanbieding passeren, niet twijfelen.
Even een update mbt ervaringen.

Weinig goede ervaringen met pinot noir en nebbiolo, daarvoor gebruik ik geen coravin meer.

Goede ervaringen met tempranillo, GSM blends en chardonnays uit inerte tanks. Chardonnays op hout heb ik wisselend ervaring mee, die willen nog wel eens het eerste neusje verliezen.
(28-10-2024 03:26 PM)UC schreef: [ -> ]Even een update mbt ervaringen.

Weinig goede ervaringen met pinot noir en nebbiolo, daarvoor gebruik ik geen coravin meer.

Goede ervaringen met tempranillo, GSM blends en chardonnays uit inerte tanks. Chardonnays op hout heb ik wisselend ervaring mee, die willen nog wel eens het eerste neusje verliezen.

Wij hebben inderdaad dezelfde minder goede ervaring met Pinot Noir en Nebbiolo. Ik gebruik het nog voor beide types, maar nooit voor langer dan een week of twee en zolang er minstens nog een halve fles over is. Eigenaardig genoeg lukt het net iets beter met Bordeaux, terwijl die meestal toch oxidatie-gevoeliger zijn. Maar ook voor andere wijnen laat ik ze niet al te lang staan en tracht ze toch open te doen (en op te drinken...Wink ) als er ergens tussen de helft en een derde rest en zelden langer dan een maand.
Ik gebruik het wel voor Port, daarvoor lijkt het gemaakt: fles Vintage over een maand of twee - drie en tot bijna 4/5 leeg is geen probleem!
Maar hun advertentie dat het een aangebroken fles zonder problemen langere tijd in perfecte conditie houdt, is op z'n minst lichtjes overdreven.
Koppelingen