wijnliefhebbers

Volledige versie: Vandaag bij Leuvin
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Vandaag proeven we enkele wijnen van Le Piane: Maggiorina 2014, Mimmo 2013, Boca 2012 en Piane 2012.
Die wijnen zijn nog tot 4 september in promo (-10%) en ook de voorverkoop van de recente jaren loopt nog tot 10 september. Meer uitleg en prijzen vind je in onze mailing en op de webshop.
[attachment=5762]
Het was wat kort dag wellicht, te laat aangekondigd en daardoor weinig volk gepasseerd om te komen proeven, maar de wijnen waren zoooo mooi dat ik ze volgende week terug wil laten proeven! Een week onder argon (Coravin hé...) zal ze zeker geen kwaad doen.
Maggiorina 2014 is de enige wijn die Christoph dat jaar kon maken met alle uitgeselecteerde druiven. De wijn heeft maar 11,5% alc en zeer hoge zuren, wat hem voor Bordeaux liefhebbers ondrinkbaar maakt vrees ik, maar hij heeft zeker zijn plaats aan tafel. En de wijn proeft nog steeds erg jong, zal op z'n zuren zeker nog erg lang ontwikkelen, maar zoals ik al zei, niet voor iedereen... Recentere jaren van Maggiorina zijn totaal anders. Bij de Mimmo koos ik voor de 2013 om te tonen hoe mooi deze wijnen ontwikkelen. Een stuivend boeket met wat rood fruit maar nog meer florale toetsen, wat appelsienschil, een vleug ijzer, wat balsamische toets, stevig zonder echt vet te zijn maar met die intensiteit die zo typisch is voor dit type. Mimmo is vooral Nebbiolo van de jongere aanplant met een peut oude Croatina en een vleug Vespolina.
Dan de Boca 2012.... Ik werd echt weggeblazen door het boeket: nog steeds fris rood fruit, bloemig en met walsen komen steeds meer nuances naar boven, het teken voor een echt GROTE wijn, iets wat ik niet licht zeg, maar wat een parfum! In de mond is de 2012 een tandje dikker dan ik had verwacht, eigenlijk nog erg jong met voelbare tannines, maar deze zijn goed ingepakt en nooit rasperig. Dit is een wijn die je volle aandacht verdient, anders ontgaat je zoveel. Ik vind hem nu al aangenaam om drinken en ik denk dat iedereen die van dit soort genuanceerde, elegante maar zeer intense wijnen houdt, hem al erg zal appreciëren, maar ik ben er vrij zeker van dat er nog een grote evolutie te verwachten is. Dit is verre van een goedkope wijn, maar voor mij voelt dit in de huidige context bijna aan als een koopje. Boca is 85% Nebbiolo en 15% Vespolina.
Zover ik weet is Le Piane Piane de enige wijn van 100% Croatina in Alto-Piëmonte. Om dat deze druif nogal rustieke tannines kan geven, oogst Christoph Künzli altijd vrij laat, bijna in "vendange tardive". De cuvaison duurt daarom ook niet te lang, de druif geeft sowieso al veel meer kleur dan Nebbiolo. Het resultaat is een mooie, warmrode wijn met een boeket van donkerrood, "warm" fruit, droog maar romig, mondvullend "vetter" dan de Boca en geschikt om stevigere kost te begeleiden, waar Boca toch eerder moet gecombineerd worden met een verfijnde keuken, gevogelte, wit vlees, niet adellijk vederwild.
Enfin, u kan dat volgende week allemaal zelf komen vaststellen. Smile
(29-08-2021 01:18 PM)wvd schreef: [ -> ]De wijn heeft maar 11,5% alc en zeer hoge zuren, wat hem voor Bordeaux liefhebbers ondrinkbaar maakt vrees ik

Voor Rhone liefhebbers bedoel je wellicht?
Een linkeroever met genoeg Cabernet Sauvignon heeft behoorlijk veel (in hun jeugd zeer merkbare) zuurtjes…
(29-08-2021 06:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(29-08-2021 01:18 PM)wvd schreef: [ -> ]De wijn heeft maar 11,5% alc en zeer hoge zuren, wat hem voor Bordeaux liefhebbers ondrinkbaar maakt vrees ik

Voor Rhone liefhebbers bedoel je wellicht?
Een linkeroever met genoeg Cabernet Sauvignon heeft behoorlijk veel (in hun jeugd zeer merkbare) zuurtjes…

Ik bedoelde meer liefhebbers van het zachtere Pomerol type of ja, wijnen met lage zuren tout court want deze is wel fel, eerder type droge Saar Riesling qua zuurtegraad.
Vandaag een Saint-Estephe genuttigd en die had inderdaad ook wel een mooi zuurtje, maar geloof me, het is niet te vergelijken!
(30-08-2021 12:36 AM)wvd schreef: [ -> ]
(29-08-2021 06:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(29-08-2021 01:18 PM)wvd schreef: [ -> ]De wijn heeft maar 11,5% alc en zeer hoge zuren, wat hem voor Bordeaux liefhebbers ondrinkbaar maakt vrees ik

Voor Rhone liefhebbers bedoel je wellicht?
Een linkeroever met genoeg Cabernet Sauvignon heeft behoorlijk veel (in hun jeugd zeer merkbare) zuurtjes…

Ik bedoelde meer liefhebbers van het zachtere Pomerol type of ja, wijnen met lage zuren tout court want deze is wel fel, eerder type droge Saar Riesling qua zuurtegraad.
Vandaag een Saint-Estephe genuttigd en die had inderdaad ook wel een mooi zuurtje, maar geloof me, het is niet te vergelijken!

Dat klopt wel, die Italiaanse zuurtjes zijn echt wel heel typisch, zou dat eigenlijk vooral (of enkel) aan de druivenrassen liggen..?
(30-08-2021 11:19 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(30-08-2021 12:36 AM)wvd schreef: [ -> ]
(29-08-2021 06:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(29-08-2021 01:18 PM)wvd schreef: [ -> ]De wijn heeft maar 11,5% alc en zeer hoge zuren, wat hem voor Bordeaux liefhebbers ondrinkbaar maakt vrees ik

Voor Rhone liefhebbers bedoel je wellicht?
Een linkeroever met genoeg Cabernet Sauvignon heeft behoorlijk veel (in hun jeugd zeer merkbare) zuurtjes…

Ik bedoelde meer liefhebbers van het zachtere Pomerol type of ja, wijnen met lage zuren tout court want deze is wel fel, eerder type droge Saar Riesling qua zuurtegraad.
Vandaag een Saint-Estephe genuttigd en die had inderdaad ook wel een mooi zuurtje, maar geloof me, het is niet te vergelijken!

Dat klopt wel, die Italiaanse zuurtjes zijn echt wel heel typisch, zou dat eigenlijk vooral (of enkel) aan de druivenrassen liggen..?

Goei vraag. Geen idee eigenlijk. Een aantal wijnen van "Franse" druiven hebben dikwijls niet meer zuren dan hun Franse tegenhangers, maar soms wel. Cabernet op kiezel is natuurlijk anders dan Cabernet op Galestro / Albarese en dat scheelt wellicht ook. Tenslotte vind ik dat ook Beaujolais en zeker Bourgogne dankzij hun fijne zuren zeer culinair inzetbaar zijn.
Koppelingen