Chianti Classico 2016
Pop and pour. Mijn eerste indruk : tiens, is net als een Bordeaux. Bosfruit , leer en wat cederhout. Toch ook al wat evolutie.
In de mond opnieuw heel bordelees, met dat verschil dat de zuren heel hoog zitten. Waardoor deze wijn gewoon niet zo klopt.
Is ook niet wat ik verwachtte, toen ik een Chianti opendeed. Op de website zie ik trouwens dat hier effectief merlot en cabernet sauvignon in zit.
Aan 19,50€ zijn er veel interessantere Chianti’s te vinden.
(03-09-2021 09:38 PM)Olivier schreef: [ -> ]Chianti Classico 2016
Pop and pour. Mijn eerste indruk : tiens, is net als een Bordeaux. Bosfruit , leer en wat cederhout. Toch ook al wat evolutie.
In de mond opnieuw heel bordelees, met dat verschil dat de zuren heel hoog zitten. Waardoor deze wijn gewoon niet zo klopt.
Is ook niet wat ik verwachtte, toen ik een Chianti opendeed. Op de website zie ik trouwens dat hier effectief merlot en cabernet sauvignon in zit.
Aan 19,50€ zijn er veel interessantere Chianti’s te vinden.
€19,50 lijkt me dan nog goed gekocht. Ik vind die momenteel nergens onder de €24 en inderdaad...
Casenuove heeft dan ook Franse eigenaars die o.a. ook Malescasse in portefeuille hebben. Misschien doen ze net hun best om ook in Toscane iets in de Bx stijl te maken.
Ik wordt meestal ook niet echt wild van Chianti's met Cabernet of Merlot in de blend, uitzonderingen (Rampolla!) daargelaten.
Ik kwam onderstaande tegen over Casenuove, geschreven door Walter Speller (schrijft voor Jancis Robinson) :
“ In the last decade several Swiss and French investors have enlarged their Bordeaux portfolios with Italian properties, while also engaging French oenologists, who, judging from the wines, seem to find Tuscany terra incognita. Except when they make bordeaux blends. These consultants tend to ignore the denominations because they are unfamiliar with both the area and local grape varieties. An international consultant advising a raft of clients simply hasn't got the time to get to know each client's terroir intimately.
Tenuta Casenuove is a case in point. The estate is based in Panzano, prime Chianti Classico terroir. It has engaged Stéphane Derenoncourt as consultant both in the vineyard and cellar. Casenuove relies on international varieties, which, I feel, is a sign of inexperience with some of the best Italian terroirs even at a time in which stylistic standardisation has fallen out of fashion. But I may well be wrong and this route might still be economically viable. While Derenoncourt seems confident in adding Merlot and Cabernet Sauvignon to Sangiovese and ageing the result in French barriques and tonneaux, the result is neither Tuscan nor French. Several of the wines are austere and so closed I wonder if they will ever come out of their shells.
I feel there is much more mileage to be had with 100% Sangiovese, which I think Casenuove should exclusively focus on, but this demands experience with this fickle grape and the unique terroir.”
Deze avond de CC Riserva 2016 open getrokken. Leuke neus, deze keer toch wat meer Italiaans dan Bordelees, met kersen en wat hout. Ook in de mond hetzelfde beeld. Rijp/fris contrast door de zuurtjes.
Nog steeds niet de meest verfijnde Toscaan, maar toch genietbaarder dan de gewone CC. Deels ook omdat hij redelijk mooi uitgerijpt is. Nog wat zanderige tannines, maar voor de rest eigenlijk à point. Nog steeds wat internationale stijl. Zou het niet opnieuw kopen. Maar ik drink dit ook niet met tegenzin.
Ergens wel verbaasd dat Vitis Vin dit in zijn gamma heeft. Toch redelijk wat wijnen daar die richting natuurlijke en biodynamische wijn gaan. Deze Chianti past niet goed in dat rijtje.