Bij het zoeken naar Chateau Corbin kom je veel afgeleiden tegen maar zelden ""the real thing". Toch gewoon gekocht bij de C. Merlot gedomineerde wijn veel materie en mooie balans met de zuurtjes. Uurtje karaf en geur gemengd bosfruit. Waar is trouwens de "coups de fusil" van de vroegere Saint Emilion gebleven? Kan me nog mooie ervaringen uit de jaren 70 herinneren maar daarna verdwenen? Gedronken met vleessausje met eekhoorntjesbrood en mooi rijpe vossenbessen. Een mooie combinatie. Best lange afdronk. Voor mij een topwijn.
(11-09-2021 09:51 PM)PietW schreef: [ -> ]Bij het zoeken naar Chateau Corbin kom je veel afgeleiden tegen maar zelden ""the real thing". Toch gewoon gekocht bij de C. Merlot gedomineerde wijn veel materie en mooie balans met de zuurtjes. Uurtje karaf en geur gemengd bosfruit. Waar is trouwens de "coups de fusil" van de vroegere Saint Emilion gebleven? Kan me nog mooie ervaringen uit de jaren 70 herinneren maar daarna verdwenen? Gedronken met vleessausje met eekhoorntjesbrood en mooi rijpe vossenbessen. Een mooie combinatie. Best lange afdronk. Voor mij een topwijn.
Château Corbin vind ik één van de interessantste wijnen van Saint-Emilion, zeker sinds die 2009 en Annabelle Cruse-Bardinet doet er momenteel alles aan om de mooist mogelijke wijnen te maken, o.a. ook experimenten met amforen enz. . Intussen iets duurder, 2019 was aan € 22,75, 2020 aan € 24,80.
Het "coups de fusil" aroma zou zijn oorsprong vinden (iemand meer / betere info?) in een type van brett contaminatie. Dat je die niet meer vindt pleit dus eigenlijk voor de hygiëne in de moderne kelders.
Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?
(12-09-2021 11:21 AM)Olivier schreef: [ -> ]Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?
Juist! Heeft dus wel te maken met wijnmaking, maar daarom geen brett. Of toch, ik haal dat blijkbaar wat door elkaar (reductie stinkt (soms) ook...), ik zou dat allemaal eens terug moeten opfrissen...
(12-09-2021 11:33 AM)wvd schreef: [ -> ] (12-09-2021 11:21 AM)Olivier schreef: [ -> ]Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?
Juist! Heeft dus wel te maken met wijnmaking, maar daarom geen brett. Of toch, ik haal dat blijkbaar wat door elkaar (reductie stinkt (soms) ook...), ik zou dat allemaal eens terug moeten opfrissen...
Was gunflint niet hét kenmerk van Coche Dury volgens sommige illustere ex posters hier…?
(12-09-2021 12:18 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-09-2021 11:33 AM)wvd schreef: [ -> ] (12-09-2021 11:21 AM)Olivier schreef: [ -> ]Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?
Juist! Heeft dus wel te maken met wijnmaking, maar daarom geen brett. Of toch, ik haal dat blijkbaar wat door elkaar (reductie stinkt (soms) ook...), ik zou dat allemaal eens terug moeten opfrissen...
Was gunflint niet hét kenmerk van Coche Dury volgens sommige illustere ex posters hier…?
Die gunflint en struck match etc. is vaak bij witte wijnen een teken van (over)reductief wijnmaken. Bij rode ben ik het nog niet zo vaak tegengekomen, behalve dan bij een Etna. Iedereen zei "vulkaan", maar de wijn was eigenlijk pas echt op dag 2 mooi op zijn fruit, zonder die rokerigheid...
Ik weet dus niet wat men ermee bedoelde in de jaren 70...
In Suze leerden we dat (lichte) reductie normaal gezien verdwijnt door contact met zuurstof, en een truukje om dit te versnellen is om de wijn in contact te brengen met koper (vb. een muntstukje).
Ik denk dat de clé du vin, een wijnaccessoire dat ergens 10-15 jaar geleden een hype was ook volgens dit principe werkt. Per seconde dat je die clé in de wijn hield, kon je het effect van een jaar kelderrust simuleren. Volgens mij liggen er heel veel van die clés intussen stof te verzamelen in een schuif...
Citaat: Ik denk dat de clé du vin, een wijnaccessoire dat ergens 10-15 jaar geleden een hype was ook volgens dit principe werkt. Per seconde dat je die clé in de wijn hield, kon je het effect van een jaar kelderrust simuleren. Volgens mij liggen er heel veel van die clés intussen stof te verzamelen in een schuif...
Haha, dat klinkt inderdaad een beetje gelijk de chip van Coucke die je op je gsm moest plakken om schadelijke straling tegen te gaan.
(12-09-2021 01:11 PM)Thomas schreef: [ -> ] (12-09-2021 12:18 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-09-2021 11:33 AM)wvd schreef: [ -> ] (12-09-2021 11:21 AM)Olivier schreef: [ -> ]Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?
Juist! Heeft dus wel te maken met wijnmaking, maar daarom geen brett. Of toch, ik haal dat blijkbaar wat door elkaar (reductie stinkt (soms) ook...), ik zou dat allemaal eens terug moeten opfrissen...
Was gunflint niet hét kenmerk van Coche Dury volgens sommige illustere ex posters hier…?
Die gunflint en struck match etc. is vaak bij witte wijnen een teken van (over)reductief wijnmaken. Bij rode ben ik het nog niet zo vaak tegengekomen, behalve dan bij een Etna. Iedereen zei "vulkaan", maar de wijn was eigenlijk pas echt op dag 2 mooi op zijn fruit, zonder die rokerigheid...
Ik weet dus niet wat men ermee bedoelde in de jaren 70...
In Suze leerden we dat (lichte) reductie normaal gezien verdwijnt door contact met zuurstof, en een truukje om dit te versnellen is om de wijn in contact te brengen met koper (vb. een muntstukje).
Ik denk dat de clé du vin, een wijnaccessoire dat ergens 10-15 jaar geleden een hype was ook volgens dit principe werkt. Per seconde dat je die clé in de wijn hield, kon je het effect van een jaar kelderrust simuleren. Volgens mij liggen er heel veel van die clés intussen stof te verzamelen in een schuif...
In de jaren 75-80 ben ik serieus met wijn begonnen. Proeverijen o.a. bij de firma Bogaards in Tilburg en toe werd de geur van tegen elkaar geslagen vuurstenen als karakteristiek voor Saint Emilion wijnen gezien. Altans in mijn beleving. Is natuurlijk al weer even geleden.
Citaat: In de jaren 75-80 ben ik serieus met wijn begonnen. Proeverijen o.a. bij de firma Bogaards in Tilburg en toe werd de geur van tegen elkaar geslagen vuurstenen als karakteristiek voor Saint Emilion wijnen gezien. Altans in mijn beleving. Is natuurlijk al weer even geleden.
Dat is inderdaad al even geleden. Ik begon toen met de papfles
(12-09-2021 12:18 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-09-2021 11:33 AM)wvd schreef: [ -> ] (12-09-2021 11:21 AM)Olivier schreef: [ -> ]Gunflint is normaal een vorm van reductie toch?
Juist! Heeft dus wel te maken met wijnmaking, maar daarom geen brett. Of toch, ik haal dat blijkbaar wat door elkaar (reductie stinkt (soms) ook...), ik zou dat allemaal eens terug moeten opfrissen...
Was gunflint niet hét kenmerk van Coche Dury volgens sommige illustere ex posters hier…?
Correct. En D'Auvenay en PYCM (volgens die ex-poster). Ik heb enkel de laatste al gedronken, maar kan dit wel bevestigen. Persoonlijk vind ik dat - indien mooi gedoseerd - een heel intrigerend en verslavend aroma. Zoals ik vroeger ook aan mijn "paffertjes" pistool kon blijven ruiken
Corbin 2000 Grand Cru Classé
Mooie fles, old school etiket en top jaargang. Al jaren voorbij zijn 'drinking window' volgens CT maar een goede kelder bewijst het tegendeel.
In het glas initieel stofferig en rokerig neusje, hij neemt de tijd om open te bloeien, maar algauw komen leder & mokka opzetten, wat truffel op de achtergrond met wat gestoofde vijg. Heel uitnodigende neus die ook nog de smaakpapillen weet te verwennen (overrijpe pruimen, rozijntjes, chocolade...) mooi versmolten maar de volheid & complexiteit zijn helaas wat weggeëbd met de jaren maar al bij al een heel mooie fles die het wonderwel deed bij de eerste koude herfstavond, open haard en een goeie film.
(24-10-2023 06:08 PM)jr02 schreef: [ -> ]Corbin 2000 Grand Cru Classé
Mooie fles, old school etiket en top jaargang. Al jaren voorbij zijn 'drinking window' volgens CT maar een goede kelder bewijst het tegendeel.
In het glas initieel stofferig en rokerig neusje, hij neemt de tijd om open te bloeien, maar algauw komen leder & mokka opzetten, wat truffel op de achtergrond met wat gestoofde vijg. Heel uitnodigende neus die ook nog de smaakpapillen weet te verwennen (overrijpe pruimen, rozijntjes, chocolade...) mooi versmolten maar de volheid & complexiteit zijn helaas wat weggeëbd met de jaren maar al bij al een heel mooie fles die het wonderwel deed bij de eerste koude herfstavond, open haard en een goeie film.
Momenteel een 2019 onder Coravin staan. Zeer mooie wijn, bijna Bourgondisch boeket, superfijne tannines. Annabel Cruse vaart een ander, een eigen traject en één dat mijn bijzonder bevalt.