Mencia 2019, Ribeira Sacra
Opent een beetje teruggehouden direct na openen, maar wel mooie aroma’s van frambozen en kersjes. Ook qua kleur al niet de meest intense wijn. Met wat tijd opent de wijn zich meer, maar blijft in hetzelfde fijne register, met ook wat floraliteit.
In de mond heel evenwichtig, mooie zuurtjes in de achtergrond van het rode fruit en de kersjes. Eigenlijk geen tannines waarneembaar.
Ik vind deze wijn een zekere finesse hebben. Drinkt heel aangenaam weg. Doet bij momenten wat denken aan Beaujolais, maar dan de betere exemplaren. Is nooit snoeperig of overdreven fruitig of zo.
Gekocht aan een 12€, en daarvoor krijg je very good value!
Benieuwd of Vmk nog meeleest en dit huis kent?
Hey Olivier,
nee, ik ken het huis niet. Maar voor dat bedrag, leuke vondst!
Mijn mencia zoektocht is voornamelijk begonnen in Bierzo. Daar heb ik nu een 30-tal wijnen van mogen nuttigen, en nog ongeveer 15 verschillende wijnen van liggen (voornamelijk het hogere kwaliteitsniveau van Bierzo).
Daarna ben ik me iets meer gaan verdiepen in Galicië. Dan zit je met Ribeira Sacra wel met het beste DO. Daar heb ik voornamelijk gedronken cq liggen van de wijnhuizen Adegas Guimaro, Dominio do Bibei en Envinate (al doen zij formeel niet mee in het DO).
Ook Valdeorras en Rias Baixas heeft af en toe leuke vondsten, maar dat is allemaal pas recent in opkomst.
Heel generaliserend kun je zeggen dat Bierzo ietsjes zwaarder is en Ribeira Sacra iets verfijnder. Maar uiteraard is het ook afhankelijk van andere druiven die ze gebruiken, want regelmatig heb je te maken met fieldblends (Merenzao, Brancellao, Caíño, Sousón, Mouratón, Alicante of zelfs witte varianten).
Op een enkel wijnhuis na zit het commerciële er nog niet echt in en verlaten veel van de wijnen Spanje niet eens. Dit begint nu wat meer op gang te komen. Maar laat mij maar lekker ontdekken, ik houd de mencia druif prima voor mezelf
(18-09-2021 12:05 PM)Vmk schreef: [ -> ]Hey Olivier,
nee, ik ken het huis niet. Maar voor dat bedrag, leuke vondst!
Mijn mencia zoektocht is voornamelijk begonnen in Bierzo. Daar heb ik nu een 30-tal wijnen van mogen nuttigen, en nog ongeveer 15 verschillende wijnen van liggen (voornamelijk het hogere kwaliteitsniveau van Bierzo).
Daarna ben ik me iets meer gaan verdiepen in Galicië. Dan zit je met Ribeira Sacra wel met het beste DO. Daar heb ik voornamelijk gedronken cq liggen van de wijnhuizen Adegas Guimaro, Dominio do Bibei en Envinate (al doen zij formeel niet mee in het DO).
Ook Valdeorras en Rias Baixas heeft af en toe leuke vondsten, maar dat is allemaal pas recent in opkomst.
Heel generaliserend kun je zeggen dat Bierzo ietsjes zwaarder is en Ribeira Sacra iets verfijnder. Maar uiteraard is het ook afhankelijk van andere druiven die ze gebruiken, want regelmatig heb je te maken met fieldblends (Merenzao, Brancellao, Caíño, Sousón, Mouratón, Alicante of zelfs witte varianten).
Op een enkel wijnhuis na zit het commerciële er nog niet echt in en verlaten veel van de wijnen Spanje niet eens. Dit begint nu wat meer op gang te komen. Maar laat mij maar lekker ontdekken, ik houd de mencia druif prima voor mezelf
Te laat, heb die ook ontdekt
PvdW gaat er binnenkort een invoeren.
voor de info trouwens, is echt een interessante regio..!
(18-09-2021 12:05 PM)Vmk schreef: [ -> ]Hey Olivier,
nee, ik ken het huis niet. Maar voor dat bedrag, leuke vondst!
Mijn mencia zoektocht is voornamelijk begonnen in Bierzo. Daar heb ik nu een 30-tal wijnen van mogen nuttigen, en nog ongeveer 15 verschillende wijnen van liggen (voornamelijk het hogere kwaliteitsniveau van Bierzo).
Daarna ben ik me iets meer gaan verdiepen in Galicië. Dan zit je met Ribeira Sacra wel met het beste DO. Daar heb ik voornamelijk gedronken cq liggen van de wijnhuizen Adegas Guimaro, Dominio do Bibei en Envinate (al doen zij formeel niet mee in het DO).
Ook Valdeorras en Rias Baixas heeft af en toe leuke vondsten, maar dat is allemaal pas recent in opkomst.
Heel generaliserend kun je zeggen dat Bierzo ietsjes zwaarder is en Ribeira Sacra iets verfijnder. Maar uiteraard is het ook afhankelijk van andere druiven die ze gebruiken, want regelmatig heb je te maken met fieldblends (Merenzao, Brancellao, Caíño, Sousón, Mouratón, Alicante of zelfs witte varianten).
Op een enkel wijnhuis na zit het commerciële er nog niet echt in en verlaten veel van de wijnen Spanje niet eens. Dit begint nu wat meer op gang te komen. Maar laat mij maar lekker ontdekken, ik houd de mencia druif prima voor mezelf
Ik ben er ook van overtuigd dat Mencia veel in zijn mars heeft! Ik heb me er enkele aangekocht, oa de Ultreia Saint-Jacques en de Valtuille van Raul Perez, en Guimaro heb ik nog liggen. Envinate staat al een tijdje op mijn lijst om te kopen.
Die Merenzao’s (= Trousseau) zijn ook bijzonder intrigerend, maar vaak ook wat duurder. Vraag me af waarom. Ik heb die van Fedellos do Couto liggen.
(18-09-2021 02:07 PM)Olivier schreef: [ -> ](..)
Die Merenzao’s (= Trousseau) zijn ook bijzonder intrigerend, maar vaak ook wat duurder. Vraag me af waarom. Ik heb die van Fedellos do Couto liggen.
Die had ik over het hoofd gezien. Ik heb ook de Bastarda (en Lomba dos Ares) liggen. Beiden ook formeel geen DO.
Tja, waarom duurder? In het algemeen zijn de oplages heel klein, door alle steile hellingen is het werk arbeidsintensief. Maar dat zou dan ook voor de Mencia wijnen moeten gelden. Ik ben zeker geen Trousseau kenner, dus wellicht heeft iemand anders het antwoord hier?
(19-09-2021 02:05 PM)Vmk schreef: [ -> ] (18-09-2021 02:07 PM)Olivier schreef: [ -> ](..)
Die Merenzao’s (= Trousseau) zijn ook bijzonder intrigerend, maar vaak ook wat duurder. Vraag me af waarom. Ik heb die van Fedellos do Couto liggen.
Die had ik over het hoofd gezien. Ik heb ook de Bastarda (en Lomba dos Ares) liggen. Beiden ook formeel geen DO.
Tja, waarom duurder? In het algemeen zijn de oplages heel klein, door alle steile hellingen is het werk arbeidsintensief. Maar dat zou dan ook voor de Mencia wijnen moeten gelden. Ik ben zeker geen Trousseau kenner, dus wellicht heeft iemand anders het antwoord hier?
Geen idee, wist zelfs niet dat er een Spaanse versie bestond van deze druif, dacht dat die uniek was voor de Jura…
(19-09-2021 03:07 PM)vinejo schreef: [ -> ] (19-09-2021 02:05 PM)Vmk schreef: [ -> ] (18-09-2021 02:07 PM)Olivier schreef: [ -> ](..)
Die Merenzao’s (= Trousseau) zijn ook bijzonder intrigerend, maar vaak ook wat duurder. Vraag me af waarom. Ik heb die van Fedellos do Couto liggen.
Die had ik over het hoofd gezien. Ik heb ook de Bastarda (en Lomba dos Ares) liggen. Beiden ook formeel geen DO.
Tja, waarom duurder? In het algemeen zijn de oplages heel klein, door alle steile hellingen is het werk arbeidsintensief. Maar dat zou dan ook voor de Mencia wijnen moeten gelden. Ik ben zeker geen Trousseau kenner, dus wellicht heeft iemand anders het antwoord hier?
Geen idee, wist zelfs niet dat er een Spaanse versie bestond van deze druif, dacht dat die uniek was voor de Jura…
Ja, intrigerend he. Blijkbaar ook in Portugal wat van aanwezig.
Om het geheel nog wat overzichtelijker te maken…ik heb een Maria Ordoña druif uit Valdeorras op. Blijkbaar weer een andere naam voor dezelfde druif
EDIT: en ook de Tintilla druif van de Canarische eilanden (ook aardig wat van op) blijkt Trousseau te zijn. Nu stop ik echt met zoeken. Dadelijk blijkt tempranillo nog stiekem Trousseau te zijn
(19-09-2021 09:57 PM)Vmk schreef: [ -> ]Om het geheel nog wat overzichtelijker te maken…ik heb een Maria Ordoña druif uit Valdeorras op. Blijkbaar weer een andere naam voor dezelfde druif
EDIT: en ook de Tintilla druif van de Canarische eilanden (ook aardig wat van op) blijkt Trousseau te zijn. Nu stop ik echt met zoeken. Dadelijk blijkt tempranillo nog stiekem Trousseau te zijn
Haha, niet te doen..!
Benieuwd of ook de Poulsard zulke familieleden heeft…
(19-09-2021 09:57 PM)Vmk schreef: [ -> ]Om het geheel nog wat overzichtelijker te maken…ik heb een Maria Ordoña druif uit Valdeorras op. Blijkbaar weer een andere naam voor dezelfde druif
EDIT: en ook de Tintilla druif van de Canarische eilanden (ook aardig wat van op) blijkt Trousseau te zijn. Nu stop ik echt met zoeken. Dadelijk blijkt tempranillo nog stiekem Trousseau te zijn
Vergeet de Portugese Bastardo niet
.
De superhandige e-editie van Wine Grapes (Robinson - Harding - Vouillamoz) geeft volgende synoniemen:
Bastardo, Bastardinho, Carnaz (Galicia), Godello Tinto (Galicia), María Ordoña (Orense), María Ordoñez (Orense and León), Maturana Tinta (Rioja), Merenzao (Bierzo ), Roibal (La Coruña), Tinta or Tintilla (Tenerife), Tinta Lisboa, Trousseau Noir, Troussot, Verdejo (Asturias), Verdejo Negro / Verdejo Tinto (Asturias, Rueda)
(20-09-2021 10:37 AM)Thomas schreef: [ -> ]De superhandige e-editie van Wine Grapes (Robinson - Harding - Vouillamoz) geeft volgende synoniemen:
Bastardo, Bastardinho, Carnaz (Galicia), Godello Tinto (Galicia), María Ordoña (Orense), María Ordoñez (Orense and León), Maturana Tinta (Rioja), Merenzao (Bierzo ), Roibal (La Coruña), Tinta or Tintilla (Tenerife), Tinta Lisboa, Trousseau Noir, Troussot, Verdejo (Asturias), Verdejo Negro / Verdejo Tinto (Asturias, Rueda)
"If you can't convince them, confuse them"
Dank Thomas, een mooi rijtje.
Er zijn al zo veel soorten druiven, als ze dan ook nog tig benamingen verzinnen voor een en dezelfde druif. Ach ja, er zal een reden voor zijn.
Die tig benamingen komen dan ook uit de tijd voor de globalisering toen men in ieder dorp, iedere vallei etc. een andere naam had voor de druif die daar groeide. Ze worden zeker niet allemaal commercieel gebruikt hoor.
Ik vind het vooral boeiend om te achterhalen (tenminste als dat mogelijk is) hoe de reis van de Jura (waar Trousseau zeker vandaan komt) naar Spanje is verlopen. Waarschijnlijk via pelgrims naar Compostella. Net zoals het fascinerende verhaal van oude stokken tempranillo in Toscane...
Citaat: Waarschijnlijk via pelgrims naar Compostella.
Een wijnbedevaart, ik kan er me iets bij voorstellen
Dat verhaal van Tempranillo in Toscane ben ik nu wel benieuwd naar, Thomas.
(20-09-2021 01:43 PM)Thomas schreef: [ -> ]Ik had er al eerder over gelezen, maar dit jaar was het één van de inzendingen over oude stokken in de jaarlijkse writing competition op Jancisrobinson.com
Wow, boeiend verhaal. En er is dus ook tempranillo toegelaten in Chianti, ook al noemen ze het dan Malvasia Nera.
(20-09-2021 04:48 PM)Olivier schreef: [ -> ] (20-09-2021 01:43 PM)Thomas schreef: [ -> ]Ik had er al eerder over gelezen, maar dit jaar was het één van de inzendingen over oude stokken in de jaarlijkse writing competition op Jancisrobinson.com
Wow, boeiend verhaal. En er is dus ook tempranillo toegelaten in Chianti, ook al noemen ze het dan Malvasia Nera.
Er zijn nogal wat types Malvasia, witte, aromatische en diverse rode. Ian d'Agatha noemt Malvasia Blanca, Malvasia Blanca di Basilicata, Malvasia Blanca di Candia, Malvasia Blanca Lunga, Malvasia del Lazio, Malvasia di Candia Aromatica, Malvasia di Lipari, Malvasia Istriana, Malvasia Moscata, Malvasia Rosa, Malvasia di Casorzo, Malvasia di Schierano, Malvasia Nera di Basilicata, Malvasia Nera di Brindisi, Malvasia Nera di Lecce, Malvasia Nera Lunga en ook gewoon Malvasia. Uiteraard (we zijn in Italië) zijn er twijfels bij sommige of ze wel echt allemaal genetisch verwant zijn. En ook de Franse Malvoisie en de Malmsey van Madeira behoren tot deze familie.
Waw, interessant,
all
Er bestaat dus róde Verdejo en róde godello, én die zijn dan eigenlijk gewoon trousseau, wow!
(20-09-2021 08:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Waw, interessant, all
Er bestaat dus róde Verdejo en róde godello, én die zijn dan eigenlijk gewoon trousseau, wow!
Maarreuh, er zijn dan ook wel 3 verschillende Trousseau's....
De "à la dame" variëteit zou de meest kwalitatieve zijn, geen idee hoe de 2 andere genoemd worden.
Mencia 2021, Ribeira Sacra
Vrij veel reductie bij openen, wat zich vertaalde in een stevige animale geur. In combinatie met peperige toetsen, kers en viooltjes deed dit me heel even aan Syrah denken.
De reductie verdween echter vrij snel en daarmee ook de vergelijking met Syrah, want er kwam toen ook meer rood fruit piepen.
In de mond evenwichtig zoals Olivier al eerder aanhaalde. Frisse zuren, mooi volume en weinig merkbare tannines.
Zeer sappig, maar toch ook een wat hoekig mondgevoel (iets té strak?).
Op dag drie vond ik de wijn iets meer afgerond, maar was de neus wel minder uitbundig.
Hoewel dit mij geen bewaarwijn lijkt, zou deze voor mijn smaak misschien toch nog een jaar of twee kunnen gebruiken om de hoekjes er wat af te vijlen.
(30-11-2023 06:16 PM)redacteur schreef: [ -> ]Mencia 2021, Ribeira Sacra
Vrij veel reductie bij openen, wat zich vertaalde in een stevige animale geur. In combinatie met peperige toetsen, kers en viooltjes deed dit me heel even aan Syrah denken.
De reductie verdween echter vrij snel en daarmee ook de vergelijking met Syrah, want er kwam toen ook meer rood fruit piepen.
In de mond evenwichtig zoals Olivier al eerder aanhaalde. Frisse zuren, mooi volume en weinig merkbare tannines.
Zeer sappig, maar toch ook een wat hoekig mondgevoel (iets té strak?).
Op dag drie vond ik de wijn iets meer afgerond, maar was de neus wel minder uitbundig.
Hoewel dit mij geen bewaarwijn lijkt, zou deze voor mijn smaak misschien toch nog een jaar of twee kunnen gebruiken om de hoekjes er wat af te vijlen.
Mss iéts te fris gedronken..?
(30-11-2023 06:46 PM)vinejo schreef: [ -> ]Mss iéts te fris gedronken..?
PnP weliswaar uit de kelder, dus dat kan in het begin wel een rol hebben gespeeld.
Al bleef die perceptie toch hangen nadat de wijn al een tijdje open stond op kamertemperatuur.
Lijkt me ook geen wijn die je veel warmer dan 16 graden moet drinken.
(30-11-2023 07:00 PM)redacteur schreef: [ -> ] (30-11-2023 06:46 PM)vinejo schreef: [ -> ]Mss iéts te fris gedronken..?
PnP weliswaar uit de kelder, dus dat kan in het begin wel een rol hebben gespeeld.
Al bleef die perceptie toch hangen nadat de wijn al een tijdje open stond op kamertemperatuur.
Lijkt me ook geen wijn die je veel warmer dan 16 graden moet drinken.
Kan er me wel iets bij voorstellen.
Beetje kruising pinot, cabernet franc, gamay en syrah?
(30-11-2023 06:16 PM)redacteur schreef: [ -> ]Mencia 2021, Ribeira Sacra
Hoewel dit mij geen bewaarwijn lijkt, zou deze voor mijn smaak misschien toch nog een jaar of twee kunnen gebruiken om de hoekjes er wat af te vijlen.
Ik heb weinig ervaring met Mencia uit Spanje, maar mijn proefervaringen in Portugal (Dão), waar deze druif Jaen heet, komen perfect overeen met wat je beschrijft. Een wijnmaker vertelde me dat de druif op zich wel wat bewaarcapaciteit (zeker 10 jaar) heeft, maar weinig evolutie doormaakt. In de wijngaard is het een gemakkelijke druif, maar eens in de chai is het een heel delicaat beestje. Compleet het tegenovergestelde van Touriga Nacional blijkbaar.
Op de website van LaBuenaVida, waar ik de wijn kocht, spreken ze ook over een (kleine) 10 jaar bewaartijd:
Citaat:Nu op dronk, maar nog houdbaar tot 2031.
Serveren op keldertemperatuur.
Ik heb eens mijn proefnotities van dit jaar bekeken qua mencia (heb er verschillende gekocht om te testen) en ik vond deze terug van de Pazo de Maga Demo 2019, ook uit Ribeira Sacra.
Citaat:In de mond sappig, mooie aciditeit, wat hoekig, correct volume, tannines trekken lichtjes droog en er zit een bittertje in de finale.
Twee wijnen zijn weliswaar een zeer kleine testgroep, maar misschien is dat strakkere, hoekige element toch wat typisch voor de mencia's uit Ribeira Sacra?
Het zou alleszins in lijn liggen met de ruige omstandigheden daar. Bij twee mencia's uit Bierzo die ik dit jaar dronk, noteerde ik niets in die aard (opnieuw, klein testvolume).
Boeiend is het alleszins!