03-12-2010, 12:51 PM
Iedere wino kent dit wel. Op een degustatie notities nemen, thuiskomen, niet onmiddellijk verwerken en dan plots met een pak volgeschreven bladeren zitten waar je kop noch staart meer aan krijgt.
Ik maakte van mijn lever een steen en gooide de hele pak in de prullenmand, maar niet zonder eerst een aantal zaken over te typen.
Hiervan heb ik ooit genoten met verschillende tafelgenoten, wie een wijn herkent en kan aanvullen, !
WIT
Gigognan CDRhone 2003- viognier- lekker maar iets te zwaar naar onze zin
Denis Mortet Bourgogne wit 2002 fumé, zacht, evenwicht, zeer hoog in zuren (chenin-like) KNAP!!
Banaan, abrikoos, marsepein, zeer zach mondgevoel, je smaakpapillen nemen de wijn op, in de afdronk reglissen en weer marsepein
Jean Michel Alquier, VDP de l’ Herault 2006
ROOD
De mooiste eigenschappen van een cabernet franc en een pinot noir en je krijgt de Clos du Tremblay Moulin à Vent 2005
Cassis, rijpe krieken, fraicheur, niks opdringerig, niks zoet, schitterend – wat toffee in de afdronk. Tshida cuveerot 2Angerhof (Oostenrijk) 2006
Fris en sappig, wel tabak en koffie, als een oude Bordeaux, 88-89 ptn- Nottola vine nobele de Montepulciano
Peper – vegetaal – fruit – mooi evenwicht/ Reserve du Cardinalys (de Cote rotie van Trintignanat). Verrassend sterk
Zeer geconcentreerd, alcoholopstootje op het eind – eenvormig/ Remejeanne Eglantiers 2003
Aramon (de druif) Le mas d ‘ Aimé
La Doyenne 2001
(Venne ?)
Tabak, sigarenkistje, koffie, wij dachten aan een syrah maar bij ontsluierng van het etiket beseften wa dat de zuren idd wat te dominant waren – nooit eerder zulk een pinot noir gedronken – Dugat Py Gevrey Vielles vignes 2001
Cassis kruidnagel, pompelmoes – zeer fris in de mond, op eind lichte houtlagering (caramel) / Grange des Peres 2004
Zeer mooie, koele cabernet, bijna Frans aandoend. Clarendon CS Aus 1998
Fumé-toets, botritys, fris, mooie, lange afdronk. Sigalas rabaud Sauternes 1995
WIT
Fris, mineraal, citrus, venkel, wat spumante/ perfect bij de jaren 80 zalmmousse: Weingut Knab weisburgunder
Donkerder kleur, fumé-neus,Bourgogne-achtig, zeer mooi uitgebalanceerd: Oustal Blanc Naïck 7
Zwart fruit, licht gestoofd, boter, natte aarde. Mndgevoel is gewoon fantastisch, evenwicht, finesse , klasse. Op eind: Oosterse kruiden in de neus. 93/100 (zie Matten voor de naam en jaartal van deze topBourgogne)
Leder, fijnen neus, lactisch. Wijn=?
Kruidig, exotische neus, complex. Heel jong, tannine, toekomst. 91/100
Pontet Canet 04
Meer tertiair qua aroma, lichter, toast, zwart fruit, peper, iets droger in de mond, licht vegetaal, mooie lengte, 91/100. Pichon Baron pauillac 1993
Kirsh, zoethout, boter, en énorm opvallend: curry. Mineraliteit.
Enorme wijn. Chateau Monbousquet 1998. 95/100
R Parker moet zijn muil houden, t is nie omdat hij iets van stylo’ s kent dat hij over wijn moet zeveren (c° Gerten omdat Parker de gedronken Barton van 1998 weinig punten scoorde, van ons kreeg hij 94)
Bos, koffie, animaal/ zacht, fruitig, satijn Redelijk geevolueerd in de mond, kruidig. Klasse, 95/100. De Cancellara van de wijn.
La Mission Haut Brion 1998
Abrikoos, honing, zalig.
Chateau Guiraud Sauternes2001
Pignier Cremant de Jura, Champagnekwaliteit aan 7,5 euro (domein)
Crème brulée, nootjes, perfect evenwicht met nochtans prominente zuren die de wijn een schitterende ruggengraat geven. Top. Domaine Labet Jura 2002
Ott rosé ongelooflijke afdronKK.
Cuvée Marie- mineraal- honingtoetsen- exotisch fruit - vettige aanzet, maar net als je een plakkerige afdronk verwacht komt een verbazende fraicheur opzetten (KK?)
Catena Zapata elegant, driedubbelgelaagd, rijp, vanille, sigaren, largeur en longeur.
Leder, zoethout, Bordeaux-achtig, mooie kruidigheid, gracieus. 93/100 Clos Rougard 2002 (cuvée?)
Leder, topChateauneuf, alcoholisch.
Pibarnon Bandol 2001
Neus: Naast snottebellen ook rood fruit en onderhout, bourgogneachtig, zeer evenwichtig en digestief. Domaine Bernod(?) Moulin à Vent vv 2005
Zwart fruit, leder, licht droogtrekkend op eind, toch heel mooi. Domaine Baguiers, cuv. Gaston Jourdan Bandol 1998
Soepel, elegant, perfect op dronk, dacht aan 2001 was Malescot St Exupéry Margaux 1999
Rijke neus met toast, rijp wit frui, peer, acacia, hazelnoot. Zeer volle smaak maar toch fris, retrolfactief toast. Mooie afdronk. Jacquesson Champagne cuvee 731
Buxus, citrus, zeste,, limoen typisch SB
In de mond onelooflijk zacht, verrassend vol, niet uitspuwbaar. Dog Point Sauvignon blanc Section 94
Lactisch, bloemig, babbeluten, zeer vol, te weinig zuren voor mij in deze typische chardonnay , weinig spanning. Nét zijn prijs waard (12€) J et N Saumaize vv 2006
Honing, mineraliteit, boenwas, bijna sauternegeur. In de mond fraicheur maar toch rijk, lang. 88-90, licht ontgoocheld bij zien van etiket Oro, Peyre Rose 1996
Romig, peper, licht medicinaal, cassis, kruidnagel. In de mond schitterend, fris, evenwicht, afdronk, kruidig
Caves St Pierre Hermitage preference (zijn 19€ zeker waard)
Fruitig, expressief, weinig hout, zacht, tannine op eind: Alion Ribera del Duero2004 zeéér mooi
Lactisch Kokosnoot
Kokosmelk dus...
Veel houtlagering, wel finesse. Vega Sicilia Unico verdomd, wat een ontgoocheling (te jong.. 1998) 5alion viel beter in de smaak...)
Ik maakte van mijn lever een steen en gooide de hele pak in de prullenmand, maar niet zonder eerst een aantal zaken over te typen.
Hiervan heb ik ooit genoten met verschillende tafelgenoten, wie een wijn herkent en kan aanvullen, !
WIT
Gigognan CDRhone 2003- viognier- lekker maar iets te zwaar naar onze zin
Denis Mortet Bourgogne wit 2002 fumé, zacht, evenwicht, zeer hoog in zuren (chenin-like) KNAP!!
Banaan, abrikoos, marsepein, zeer zach mondgevoel, je smaakpapillen nemen de wijn op, in de afdronk reglissen en weer marsepein
Jean Michel Alquier, VDP de l’ Herault 2006
ROOD
De mooiste eigenschappen van een cabernet franc en een pinot noir en je krijgt de Clos du Tremblay Moulin à Vent 2005
Cassis, rijpe krieken, fraicheur, niks opdringerig, niks zoet, schitterend – wat toffee in de afdronk. Tshida cuveerot 2Angerhof (Oostenrijk) 2006
Fris en sappig, wel tabak en koffie, als een oude Bordeaux, 88-89 ptn- Nottola vine nobele de Montepulciano
Peper – vegetaal – fruit – mooi evenwicht/ Reserve du Cardinalys (de Cote rotie van Trintignanat). Verrassend sterk
Zeer geconcentreerd, alcoholopstootje op het eind – eenvormig/ Remejeanne Eglantiers 2003
Aramon (de druif) Le mas d ‘ Aimé
La Doyenne 2001
(Venne ?)
Tabak, sigarenkistje, koffie, wij dachten aan een syrah maar bij ontsluierng van het etiket beseften wa dat de zuren idd wat te dominant waren – nooit eerder zulk een pinot noir gedronken – Dugat Py Gevrey Vielles vignes 2001
Cassis kruidnagel, pompelmoes – zeer fris in de mond, op eind lichte houtlagering (caramel) / Grange des Peres 2004
Zeer mooie, koele cabernet, bijna Frans aandoend. Clarendon CS Aus 1998
Fumé-toets, botritys, fris, mooie, lange afdronk. Sigalas rabaud Sauternes 1995
WIT
Fris, mineraal, citrus, venkel, wat spumante/ perfect bij de jaren 80 zalmmousse: Weingut Knab weisburgunder
Donkerder kleur, fumé-neus,Bourgogne-achtig, zeer mooi uitgebalanceerd: Oustal Blanc Naïck 7
Zwart fruit, licht gestoofd, boter, natte aarde. Mndgevoel is gewoon fantastisch, evenwicht, finesse , klasse. Op eind: Oosterse kruiden in de neus. 93/100 (zie Matten voor de naam en jaartal van deze topBourgogne)
Leder, fijnen neus, lactisch. Wijn=?
Kruidig, exotische neus, complex. Heel jong, tannine, toekomst. 91/100
Pontet Canet 04
Meer tertiair qua aroma, lichter, toast, zwart fruit, peper, iets droger in de mond, licht vegetaal, mooie lengte, 91/100. Pichon Baron pauillac 1993
Kirsh, zoethout, boter, en énorm opvallend: curry. Mineraliteit.
Enorme wijn. Chateau Monbousquet 1998. 95/100
R Parker moet zijn muil houden, t is nie omdat hij iets van stylo’ s kent dat hij over wijn moet zeveren (c° Gerten omdat Parker de gedronken Barton van 1998 weinig punten scoorde, van ons kreeg hij 94)
Bos, koffie, animaal/ zacht, fruitig, satijn Redelijk geevolueerd in de mond, kruidig. Klasse, 95/100. De Cancellara van de wijn.
La Mission Haut Brion 1998
Abrikoos, honing, zalig.
Chateau Guiraud Sauternes2001
Pignier Cremant de Jura, Champagnekwaliteit aan 7,5 euro (domein)
Crème brulée, nootjes, perfect evenwicht met nochtans prominente zuren die de wijn een schitterende ruggengraat geven. Top. Domaine Labet Jura 2002
Ott rosé ongelooflijke afdronKK.
Cuvée Marie- mineraal- honingtoetsen- exotisch fruit - vettige aanzet, maar net als je een plakkerige afdronk verwacht komt een verbazende fraicheur opzetten (KK?)
Catena Zapata elegant, driedubbelgelaagd, rijp, vanille, sigaren, largeur en longeur.
Leder, zoethout, Bordeaux-achtig, mooie kruidigheid, gracieus. 93/100 Clos Rougard 2002 (cuvée?)
Leder, topChateauneuf, alcoholisch.
Pibarnon Bandol 2001
Neus: Naast snottebellen ook rood fruit en onderhout, bourgogneachtig, zeer evenwichtig en digestief. Domaine Bernod(?) Moulin à Vent vv 2005
Zwart fruit, leder, licht droogtrekkend op eind, toch heel mooi. Domaine Baguiers, cuv. Gaston Jourdan Bandol 1998
Soepel, elegant, perfect op dronk, dacht aan 2001 was Malescot St Exupéry Margaux 1999
Rijke neus met toast, rijp wit frui, peer, acacia, hazelnoot. Zeer volle smaak maar toch fris, retrolfactief toast. Mooie afdronk. Jacquesson Champagne cuvee 731
Buxus, citrus, zeste,, limoen typisch SB
In de mond onelooflijk zacht, verrassend vol, niet uitspuwbaar. Dog Point Sauvignon blanc Section 94
Lactisch, bloemig, babbeluten, zeer vol, te weinig zuren voor mij in deze typische chardonnay , weinig spanning. Nét zijn prijs waard (12€) J et N Saumaize vv 2006
Honing, mineraliteit, boenwas, bijna sauternegeur. In de mond fraicheur maar toch rijk, lang. 88-90, licht ontgoocheld bij zien van etiket Oro, Peyre Rose 1996
Romig, peper, licht medicinaal, cassis, kruidnagel. In de mond schitterend, fris, evenwicht, afdronk, kruidig
Caves St Pierre Hermitage preference (zijn 19€ zeker waard)
Fruitig, expressief, weinig hout, zacht, tannine op eind: Alion Ribera del Duero2004 zeéér mooi
Lactisch Kokosnoot
Kokosmelk dus...
Veel houtlagering, wel finesse. Vega Sicilia Unico verdomd, wat een ontgoocheling (te jong.. 1998) 5alion viel beter in de smaak...)