wijnliefhebbers

Volledige versie: Klap klap Clape!
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Veel geklets en geklap (geen achterklap, wel veel onnozele klap) bij een flesje Clape. En nog veel meer lekkers. Smile

[attachment=5828]

[attachment=5829]
ofwel is het beeld wazig ofwel zijn het oudere jaargangen. De flessen lijken mij een beetje 'uitgeleefd'Cool
(03-10-2021 12:40 PM)frank schreef: [ -> ]ofwel is het beeld wazig ofwel zijn het oudere jaargangen. De flessen lijken mij een beetje 'uitgeleefd'Cool

Foto's konden idd scherper, maar waarschijnlijk is dat in harmonie met de wat troebelere blik van de "proevers". Wink
Geen notities genomen, maar toch een poging om een spoor achter te laten van deze memorabele namiddag.

Arroyo del Tortolas 2012, DO Vinos de Madrid, Bernabeleva

Één van de lichte, Bourgondische grenachen uit de streek van Madrid. Ik had verwacht dat dit à point ging zijn, en dus niet lang op voorhand open gedaan, maar het tegendeel was waar. Nog geen spoor van evolutie. Aards en wat snoeperig rood fruit in de neus, wat floraal ook. Deed wat denken aan Beaujolais. In de mond echter een stuk frisser dan de neus deed vermoeden. Zuren zelfs op randje van tè. Stevige tannines ook wel, maar rijp. Intellectuele wijn. Heeft nog tijd nodig.

Trousseau (jaargang?) Arbois, Michel Gahier

Wijn die perfect op de vorige volgt. Heel floraal! Etherische neus. In de mond ook heel fris en elegant, maar ook wat dode muis (goût de souris). Bij de volgende slokken dan weer niet, en dan plots weer wel in de afdronk. Niet overheersend dus, waardoor de kwaliteit van de wijn wel duidelijk bleek.

Côte du Py 15 (?), MOrgon, Jean-Paul Brun

Gouleyant, bakken rood fruit. Deed mij denken aan een Crozes-Hermitage. Beetje floraal ook. Ook in de mond heel krokant fruit. Een mondvol. Maar maakt zijn pedigree misschien niet helemaal waar? Wel lekkerrr.

Corton Rognet 10, Grand Cru, DOmaine Chevalier

Mooie neus! Rood fruit, maar ook een rokerige toets. Ook in de mond heel fijn, frisse zuren. Verrassend toegankelijk voor een Corton van een bewaarjaar. Dit mag nu eigenlijk perfect gedronken worden.

Les Corbeaux 1er Cru 10, Gevrey-CHambertin, Lucien Boillot

Wow, dit gaat over de vorige. Pure finesse, framboosjes, snuffelneusje. In de mond valt direct op dat dit meer diepgang heeft dan de vorige wijn. Tendresse kwam bij mij op. Waardoor we in Chambolle zaten, maar nee, Gevrey! Nochtans geen GEvrey-structuur, maar pure elegantie. Genieten! Fre wou een punt maken dat 1er Cru beter kan zijn dan Grand Cru. Punt gemaakt Smile

Vigna La Casa 08, Brunello di Montalcino, Caparzo.

Wijn die beter en beter werd met in het glas te staan, rijpe kersen, dennenbos en andere frisse munt-achtige geuren, een pepertje. In de mond heel zacht en nog vrij veel materie. Heeft nog jaren te gaan, maar laat zich nu al drinken.

Violette 18, Côtes de Jura, Courbet

Bloemen, bloemen, bloemen en wat rood fruit. Vrij aromatisch. In de mond elegant qua structuur, hoewel de warme jaargang zich voor mij wel iets liet voelen, had misschien net iets meer spanning mogen hebben, maar zeker een wijn die in ons straatje past.

Pinot Noir 19, Kamil Barczentewicz, Polen (!)

Had deze fles in een speciaalzaak gekocht in Warschau en werd warm aanbevolen door de eigenaar als een topwijn. Ook wel 30€ voor een Poolse wijn! Maar toch meegenomen om eens te proeven met Bourgognefreaks Fre en Vince.
Zeer aromatische neus, met aardbeitjes en frambozen. Zeer fijn. Wow, is dit een Poolse wijn? Ik hoorde even Grand Cru aan de tafel. Ook in de mond heel fijn en fris.
Naarmate de wijn openstond werd het rood fruit wat rijper en werd er gedacht aan een top Ahr-wijn. Ook bij mij kwam zelfs Frühburgunder naar boven. Maar nee, een Poolse wijn dus… Van een mindfuck gesproken. Maar als ze dit daar kunnen maken…

Empreintes 2009, COrnas, Domaine Durand

Uitnodigende neus met rijp zwart bosfruit, wat leder. In de mond ook een heel zachte, aangename wijn. Er werd eerst gedacht aan een moderne Bordeaux, maar nee, dit is Cornas! Maar dan kwam er een tweede wijn naast…

Cornas 09, Clape

Oufti… één keer snuiven en je weet dat dit de real shit is. Gelukkig niet letterlijk. Puurheid en precisie zijn de woorden die deze wijn het best beschrijven. Wat kan ik daar anders over zeggen, meer dan dat dit puur genieten was. Eerste keer dat ik Clape dronk, en het was er Clape op. Nog vele jaren voor de boeg, maar geen straf als je dit nu drinkt Wink

Margaux 19, Château Monbrison

Een vatstaal van dit château. Moest eigenlijk niet keihard onderdoen voor het vorige duo, want lag best wel in het verlengde van die wijnen. Volop op het fruit wel, maar mooi bosfruit, geen overdreven hout. Een wijn die ondanks zijn jeugd al bijzonder aangenaam was. Niks gesloten of hoekig, maar een Bordeaux die in de Rhône gemaakt had kunnen worden.

Daarna kwam nog MacVin en een geut Mandrone di Lohsa, maar de harde schijf heeft die niet meer zo goed geregistreerd. Keer è kè were Wink

Een bacchanaal om te onthouden en ons recht te houden. Op naar de volgende!

Bedankt Jo voor de eigenzinnige èn lekkere lasagna!
Veel dank Oli, voor het geïnspireerde verslag, heb de mooie namiddag even terugbeleefd! Smile
De Gahier was 17, de Macvin van Macle.
Vond ik net even terug over de Clape 2009. Geen 100 punter maar toch close call Rolleyes Maar zeg wat je wil over Parker, hij kan mooi over wijn schrijven en doet je zin krijgen een fles open te trekken. Suckling zal ook nooit over The Who beginnen….
Bij deze, een Capreoles La Croix 2018 Slurp


[attachment=5838]
Door tijdsgebrek ben ik er nog niet toe gekomen om iets neer te pennen. Maar ik wilde 't toch niet laten want het was weeral eentje voor in het gulden boek. Gastheer Jo verwende ons ook culinair.

Arroyo del Tortolas 2012, DO Vinos de Madrid, Bernabeleva

Toch altijd opmerkelijk hoe weinig de grenache uit Spanje op die van de Franse lijkt. Voor één keer zeg ik toch: geen me maar de Spaanse. Die zijn namelijk frisser en lichter.
Deze had naast iets intrigerend ook wel een stevige backbone. De zuren deden me naar Italië dwalen. Mooie wijn maar nog niet volledig in zijn plooi.

Trousseau 2017 Arbois, Michel Gahier
Deze wijn is eleganter en ook frisser dan de vorige. Mooi harmonieuze mond. Bij deze wijn leerde ik ook de term 'gout de souris' kennen. Ik eet niet zo vaak dode muis, maar de term cheese crackers is misschien meer op zijn plaats Big Grin

Côte du Py 15 Javernières, Morgon, Jean-Paul Brun

Lekker spul. Misschien een tikkeltje te weinig complex voor een Javernières. Maar ik ben er zeker van dat je deze zo wegdrinkt op een heerlijke zomer avond.

Corton Rognet 10, Grand Cru, Domaine Chevalier

Deze wijn moet je met de volgende in duo zien. Mijn punt was eigenlijk dat een goeie 1er cru uit een mooie Côte de Nuits appellatie gemakkelijk meekan of zelfs beter is dan een mooie Corton (dus niveau Bressandes, Clos du Roi, Rognet,...)

Voor mij perfect op dronk. Had niet de finesse van de volgende maar had wel 't volume van een Corton. De 2010 fraicheur zat er nog volledig in. Nu mooi op dronk.

Les Corbeaux 1er Cru 10, Gevrey-Chambertin, Lucien Boillot

Deze wijn toonde zich nog jonger. De fraicheur zit er eveneens is wat dus de link was met het magische (voor mij toch) 2010 millesime. Zeer fijn voor een Gevrey. De lengte is 1er cru Gevrey waardig. Mooi op dronk maar kan in tegenstelling tot de vorige nog een stuk langer mee, lijkt me.

Vigna La Casa 08, Brunello di Montalcino, Caparzo.
Ik heb de basiswijn van Caparzo liggen. 2012. Maar deze haalt bijlange het niveau niet van deze wijn. De wijn komt stilaan op dronk maar met nog flink wat reserve.

Violette 18, Côtes de Jura, Courbet

Quelle finesse! Gekoppeld aan een heerlijke floraliteit toch wel een stevige overachiever. Had niet de lengte van de vorige 3 wijnen maar compenseerde dit met zijn sex appeal. Tweede keer dat ik Courbet drink. Tweede keer dat ik onder de indruk ben.

Pinot Noir 19, Kamil Barczentewicz, Polen (!)

Ik was vrij zeker van een spätburgunder, zeker toen die een tijdje in 't glas open stond, vanwege het rijpe toetsje. Maar dan wel een erst lage of zelfs GG. Had ook perfect een 2018 in Bourgogne kunnen zijn natuurlijk. Lengte én finesse. Klasse wijn. 30 EUR in Polen is mss veel, maar in de wereld van de pinot noir is dit PQ a bargain Rolleyes

Empreintes 2009, Cornas, Domaine Durand

Ik zat hier eerlijk gezegd in de Bordeaux. Beetje misleid door de kennis van Jo's wijnkeldersamenstelling natuurlijk. Maar het had zoals Olivier aangaf, perfect een moderne Bordeaux kunnen zijn. Dit is de instapper van Durand, wat uiteraard geen partij was voor de volgende. Zot dat die na 12 jaar nog zo mooi op dronk is. Mooie wijn.

Cornas 09, Clape

Grote wijn, ontegensprekelijk. Al in de neus merkbaar door die ingehouden klasse. Nu al top maar zal nog groter worden denk ik.

Margaux 19, Château Monbrison

Had blijkbaar nog niet volledig zijn vatlagering gehad. Wat maakt dat ie voor mij wat atypisch Bordeaux overkwam. Heerlijk fruit. 2019 wordt in Bdx toch ook een jaar om naar uit te kijken en Montbrison is een overachiever, maar dat laatste is niets nieuws natuurlijk.

Macvin Macle
Specialeke toch. De klasse van Macle zit er wel in ondanks het feit dat ik geen hele grote Macvin fan zal worden.
(07-10-2021 08:32 AM)Fre schreef: [ -> ]Arroyo del Tortolas 2012, DO Vinos de Madrid, Bernabeleva

Toch altijd opmerkelijk hoe weinig de grenache uit Spanje op die van de Franse lijkt. Voor één keer zeg ik toch: geen me maar de Spaanse. Die zijn namelijk frisser en lichter.
Deze had naast iets intrigerend ook wel een stevige backbone. De zuren deden me naar Italië dwalen. Mooie wijn maar nog niet volledig in zijn plooi.

De vraag is wel of ze ze fris en licht zullen kunnen houden... het alcoholgehalte van deze wijn stijgt gestaag (net als de prijs). De 2017 zit nog op een relatief aanvaardbare 14%, maar de 2018 tekent voor 15,5% Confused
Koppelingen