Samen met Magooo deze Madiran (tannat) naast een Chateau du Cèdre, Le Cèdre, 2002 (Cahors, malbec) geproefd. Twee totaal verschillende stijlen in Zuidwest Frankrijk.
De Montus Prestige 1996 was al veel verder geëvolueerd dan we beiden hadden gedacht. Veel teriaire smaken: leder, sigarenkistje, aards... Serieus soepel, zacht en zeer toegankelijk. Een zaak stoorde echter: er waren wat groene tannines waar te nemen die voor een lichte wrange nasmaak zorgden. Om die reden geen topklasse maar niettemin een zeer goeie fles. Voor mij 91/100. Gaat ook (net zoals Vinejo aangaf met z'n Bouscassé) naar een een hele goeie Bordeaux op dronk. Bij het proeven zelf legde ik snel de link naar oudere Pauillac's. Ik vrees wel dat deze Montus niet meer zal verbeteren (en het wat licht wrange helemaal doen verdwijnen).
In elk geval de moeite voor alle Bordeaux-fielen op dit forum om eens te trachten een oudere Montus/Bouscassé op de kop te tikken en dan zelf de vergelijking te maken met bvb. oudere Médocs. Eigenlijk eens blind ertussen zetten en dan zien wat allemaal beoordeeld wordt...
Het moet gezegd, de prijs was niet min: 28 Euro bij de Wijnkelder in Olen. Maar zo'n oudere millésime vind je natuurlijk niet overal...
De gewone cuvée (of is de prestige de gewone cuvée -zoals bij Le Cèdre?) was in 2006 ook al verbazend geevolueerd.. Zie
hier (even naar boven scrollen)
Je hebt de "gewone" montus (€10-20) en daarnaast de cuv prestige (€20-30). Een tijdje geleden hier met KK de CP van 99 opengedaan en dat was toch patat erop. Waarschijnlijk perfect op dronk toen, denk 10 jaar oud toen. Zoals tom schrijft maar nog niet zo tertiair en geen negatieve tannines. Maar idd zeer bdx...
Had leuke ervaring met de gewone Montus 2000, had meer fruit dan de hierboven beschreven wijn en ook wat meer lengte. Gekocht aan 5 euro in Match, tja verkeerde scan, heb ze toen allemaal gekocht (stuk of 5 denk ik).
Idem met gewone Montus 2001, die nu aardig op dronk is. Betaalde wel iets meer dan dr_magoo :-(
Gisteren Montus 1998 gedronken, ietwat evolutie maar zeker niet veel. In de neus zelfs nog een vleugje fruit maar voornamelijk gerookt vlees en leer. In de mond best nog fris maar zoals Doc al zei voor de cuvée prestige 1996 een behoorlijke bittere nasmaak die ik toch storend vond (groene tannines? ... in elk geval 't had een smaak zoals na het eten van groene paprika). Bij mijn vorige flesjes schreef ik dit toe aan het feit dat de wijn nog te jong was ... nu ben ik daar niet zo zeker meer van
. Gekocht in 2001 en stel me de vraag als ik dit resultaat toen gekend had, zou ik deze wijn dan nog 10jaar in de kelder willen houden?
[/align].
Groene tannines zorgden inderdaad voor wat stugheid in de 96. Hoekigheid, typisch voor Madiran wijnen gaat er normaal wat uit met te verouderen, bij deze niet echt dus.... Persoonlijk ook wat ontgoochelend. Vraag is of de 1998 nog verder gaat evolueren ? Jouw twijfel zou wel eens kunnen gegrond zijn. De lagere cuvées zijn aangenamer en vlotter, ook jonger te drinken. Ook de Madirans met micro-oxygenatie zijn toegankelijker.
Chateau Montus 1994
Gisteren de topper van de avond. Vleugje groenigheid in de neus (te wijten aan de 20% CS?) en voor de rest er knal op. Veel fris rood fruit, zachte tannines, onnoemelijk veel fraicheur, waanzinnige afdronk. Schitterend dat een Madiran zoiets verfijnd en bijna fluweelzacht kon opleveren. Zot goe!
2001 Chateau Montus Prestige
Vanavond in het glas, deze heerlijke Madiran uit 2001.
Heerlijk krachtige wijn, 15% zonder echt zwaar of log te zijn. Mooi al goed versmolten tannines, goede zuren, nog steeds heel veel fruit, vol en complex, mondvullend en lánge afdronk. Heerlijke wijn die zeker nog wat jaartjes mee kan!
Koen stelde zich in 2011 de vraag of hij de Prestige 1998 niet te lang had laten liggen... Nee, Koen, je hebt 'm te vroeg opengedaan... Gault & Milau schreven niet voor niets in 1985 "Le Madiran a son Pétrus". Gisterenavond ééntje opengedaan. Nauwelijks evolutie in de bijna zwarte kleur, tranen die heel je glas rood kleuren, een diepe neus met het hele palet van gestoofd rood en zwart fruit, over hout en tabak naar peper, kruidnagel en leer... Mooi rond in de mond, met een goeie lengte. Was er niet zo'n reclame vroeger voor één of andere biersoort of stoefauto of zo: "niet voor broekventen"? Awel.
No rules, great scotch
Charles Quint
De 'gewone' Montus van 1998 vanavond in het glas.
Oog: robijnrood met evolutie, granaat aan de randen
Neus: mooie neus: braambes, houttoets, lichte tabak
Mond: hoog in zuren, aanwezige, evenwichtige tannines, weinig middenpalet
Conclusie: zeer weinig tertiaire toetsen ondanks de leeftijd, maar ik vraag mij wel af of hij nog ten goede zou verbeteren gezien het gebrek aan body/middenpalet. Ik laat nog een fles liggen om later alsnog de proef op de som te nemen.
88
(27-02-2018 12:03 AM)Jerver schreef: [ -> ]De 'gewone' Montus van 1998 vanavond in het glas.
Oog: robijnrood met evolutie, granaat aan de randen
Neus: mooie neus: braambes, houttoets, lichte tabak
Mond: hoog in zuren, aanwezige, evenwichtige tannines, weinig middenpalet
Conclusie: zeer weinig tertiaire toetsen ondanks de leeftijd, maar ik vraag mij wel af of hij nog ten goede zou verbeteren gezien het gebrek aan body/middenpalet. Ik laat nog een fles liggen om later alsnog de proef op de som te nemen.
88
Jerver,
"My two sents"
Ik verwacht niet veel verbetering voor deze wijn.
Toch moedig je initiatief aan van deze wijn nog te laten liggen.
Het is door persoonlijke ervaring dat je het meeste leert hoe een verouderde wijn je smaak kan bevredigen.
Château Montus Cuvée Prestige 2001
Een zeer mooie neus van zwart fruit in jam, leer en kruiden met hints van zoethout en exotische houtsoorten,
en een mond met zijdeachtige tannines en delicate zoethout bitterheid. Hij biedt een harmonieus evenwicht en een lange, aangenaam bittere afdronk.
(06-01-2020 01:00 PM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Château Montus Cuvée Prestige 2001
Een zeer mooie neus van zwart fruit in jam, leer en kruiden met hints van zoethout en exotische houtsoorten,
en een mond met zijdeachtige tannines en delicate zoethout bitterheid. Hij biedt een harmonieus evenwicht en een lange, aangenaam bittere afdronk.
Wat is Montus (en Bouscasse) toch een geweldige wijn. We hebben hem al regelmatig blind tussen zeer grote jongens uit Bordeaux gestoken waar hij toch eigenlijk zelden voor onder doet. vorige jaar hebben we een verticale met 20 jaargangen Cuvee Prestige gedaan maar dat was echt wel te veel van het goede. Dan pas merk je de ware krachtpatser in deze wijn. Eten en drinken tegelijk en na een 7 a 8 jaargangen was het pallet bij iedereen verzadigd
(06-01-2020 05:18 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (06-01-2020 01:00 PM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Château Montus Cuvée Prestige 2001
Een zeer mooie neus van zwart fruit in jam, leer en kruiden met hints van zoethout en exotische houtsoorten,
en een mond met zijdeachtige tannines en delicate zoethout bitterheid. Hij biedt een harmonieus evenwicht en een lange, aangenaam bittere afdronk.
Wat is Montus (en Bouscasse) toch een geweldige wijn. We hebben hem al regelmatig blind tussen zeer grote jongens uit Bordeaux gestoken waar hij toch eigenlijk zelden voor onder doet. vorige jaar hebben we een verticale met 20 jaargangen Cuvee Prestige gedaan maar dat was echt wel te veel van het goede. Dan pas merk je de ware krachtpatser in deze wijn. Eten en drinken tegelijk en na een 7 a 8 jaargangen was het pallet bij iedereen verzadigd
In een vorig leven zat ik in het proefpanel van IVV en we hadden daar ruim 20 jaar geleden een blinde degustatie van Madiran met o.a. Montus Prestige en Bouscassé VV.
Die laatste scoorde daar toen beter nog dan Montus, maar er waren er 2 die erboven stonden. Evenwel, dat kon en mocht niet gepubliceerd worden van de aanwezige producenten: Montus was de duurste, het paradepaard en die moest en zou winnen!
In de jaren 90 in zowat alle kelders van 't vat geproefd daar, niet te doen! Bij Laffitte ging dat beter want dat was de eerste die door had dat je best de perswijn niet gebruikte voor de "Grand Vin". Recenter vernam ik dat dit nu eerder de regel is dan de uitzondering.