05-12-2021, 09:27 PM
Les Gravelières 2020, Hautes Côtes de Beaune
Een witte wijn van dit domein waar ik wat ingekocht heb tijdens de beurs in Rijssel.
Toen ik er proefde, was dit de enige witte die ik goed vond, de andere waren nogal geboiseerd. Vandaag open getrokken bij wat kaas en charcuterie maakte het meteen waar. Enorme fraicheur, mooie zuren, weinig hout. Boeiende, frisse wijn.
Ik vroeg de wijnmaker naar de hoe de Hautes Côtes het er van af brengen met de klimaatopwarming.en het antwoord was heel duidelijk : in 2020 hebben de druiven kunnen doorrijpen op de Hautes Côtes terwijl de druiven in de vallei op een bepaald moment geblokkeerd waren door de droogtestress.
Als we zo blijven doorgaan, riskeren een aantal dingen toch herzien te moeten worden…
Les Godeaux 2020, Savigny-lès-Beaune
Was in Rijssel al bijzonder smakelijk en versmolten. Bij openen vandaag een te jonge wijn. Dus in de karaf gekipt voor een agressieve zuurstofkuur. En dat heeft wel geholpen om de wijn evenwichtiger te maken. Maar mijn anderen cuvées laat ik toch wat liggen. Echt wel primair rijp rood fruit nu. Goede zuren. Weinig tannines. Maar moet nog wat rusten. Werd wel gesmaakt aan tafel bij het gelakt buikspek.
Een witte wijn van dit domein waar ik wat ingekocht heb tijdens de beurs in Rijssel.
Toen ik er proefde, was dit de enige witte die ik goed vond, de andere waren nogal geboiseerd. Vandaag open getrokken bij wat kaas en charcuterie maakte het meteen waar. Enorme fraicheur, mooie zuren, weinig hout. Boeiende, frisse wijn.
Ik vroeg de wijnmaker naar de hoe de Hautes Côtes het er van af brengen met de klimaatopwarming.en het antwoord was heel duidelijk : in 2020 hebben de druiven kunnen doorrijpen op de Hautes Côtes terwijl de druiven in de vallei op een bepaald moment geblokkeerd waren door de droogtestress.
Als we zo blijven doorgaan, riskeren een aantal dingen toch herzien te moeten worden…
Les Godeaux 2020, Savigny-lès-Beaune
Was in Rijssel al bijzonder smakelijk en versmolten. Bij openen vandaag een te jonge wijn. Dus in de karaf gekipt voor een agressieve zuurstofkuur. En dat heeft wel geholpen om de wijn evenwichtiger te maken. Maar mijn anderen cuvées laat ik toch wat liggen. Echt wel primair rijp rood fruit nu. Goede zuren. Weinig tannines. Maar moet nog wat rusten. Werd wel gesmaakt aan tafel bij het gelakt buikspek.