wijnliefhebbers

Volledige versie: Tasting Bdx 2008 - Union des GC de BDX
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
(12-04-2011 08:37 AM)Peter VdV schreef: [ -> ]@Carl: Aangezien we hier in Belgie een overvloed hebben aan honderd jaar oude stokken, zou ik gek zijn om nieuwe aan te planten, nietwaar? Ok, ik geef toe, ik zou graag naar het buitenland trekken, maar dat is niet zo makkelijk combineerbaar met m'n gezin en m'n budget. Maar niets is zo leuk natuurlijk om een verwaarloosde oude wijngaard te vinden en dan terug in orde te brengen en daar iets moois van te maken. Ik blijf dromen.

@Jazzper: ik weet welke wijn jij hebt gedronken, maar het moment dat het druivenras al niet meer echt relevant is voor het eindresultaat omdat we hout gaan gebruiken tijdens de vinificatie is ook het moment dat het voor mij ophoudt. Dan neem ik al m'n flessen en giet ik ze allemaal in de gootsteen uit. Ik weet niet in welke mate jij bezig bent met de technische aspecten van wijnmaken, maar laat me alstublieft het resultaat nooit proeven. Dank bij voorbaat.
ik heb nooit niet gezegd dat het druivenras niet van belang is, verre van... ik vind gewoon dat bij het proeven van de wijn het rap naar technische wijnneukerij gaat als men begint over de druiven (het gaat hier dus niet over monocépages voor alle duidelijkheid) en welke nu voor wat zorgt in de cépage en dit ALTIJD na de blinddegustatie gebeurt of NA iemande er uitleg over gegeven heefgt, da's het enige wat ik bedoelde...en ik ben wel degelijk bezig met de technische aspecten van wijn
@jazzper: hoe kan een wijnmaker zich verbeteren als hij niet op zoek gaat naar de technische redenen van de sterke of zwakke punten van een wijn? Ik denk dat het een essentieel onderdeel is van het begrijpen van wijn. Men heeft mij altijd geleerd dat de waarom vraag de allerbelangrijkste is. Het is essentieel voor een continue verbetering van een wijn en van onze wijnkennis als wijnliefhebbers. Ik zou het als een enorme tekortkoming beschouwen als we niet op zoek gaan naar de reden waarom, en ons enkel zouden beperken tot de vaststelling 'dit is zus, en dit is zo'. Nee hoor, geef mij maar een pittige discusie over het waarom en waarom niet!
Begrijp wel wat Jazzper betoogt en als we spreken over het "wijnproeven" dan heeft ie 100% gelijk ... het technisch gedeelte hoort thuis bij de wijnmaker die door ervaring een veel beter beeld heeft wat een bepaalde druivensoort in een bepaald oogstjaar kan bijbrengen aan de wijn. En dit is heel zeker een Trial and Taste and Error approach. Voor de proevers is het uiteindelijk het eindresultaat dat telt of dat nu door ne CS, CF of Merlot wordt behaald ...
(12-04-2011 10:43 AM)koen schreef: [ -> ]Begrijp wel wat Jazzper betoogt en als we spreken over het "wijnproeven" dan heeft ie 100% gelijk ... het technisch gedeelte hoort thuis bij de wijnmaker die door ervaring een veel beter beeld heeft wat een bepaalde druivensoort in een bepaald oogstjaar kan bijbrengen aan de wijn. En dit is heel zeker een Trial and Taste and Error approach. Voor de proevers is het uiteindelijk het eindresultaat dat telt of dat nu door ne CS, CF of Merlot wordt behaald ...

ik zou het niet beter kunnen uitleggencheers
ik vind het ACHTERAF meer dan interessant (ben ook vaak de laatste als iedereen vertrokken is om de wijnmaker de pieren uit zijn neus te vragen over hoe hij zijn wijn maakt, wat hij doet in de wijngaard etc) om over de technische aspecten van de wijn te praten maar proeven gaat voor mij over aroma's, kleur, mondgevoel, bewaarcapaciteit en niet te vergeten: waar serveren we het bij
Pagina's: 1 2
Koppelingen