wijnliefhebbers

Volledige versie: Silvano Follador Prosecco
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Naar aanleiding van Olivier's Prosecco artikel hier enige info over de zonder twijfel mooiste van allemaal: Silvano Follador.
Silvano en zus Alberta bezitten een kleine 5ha wijngaard in Valdobbiadene en dan vooral in het beste deel, Cartizze. Buiten de pluk doen ze alles zelf, zowel in wijngaard als in kelder. De wijngaard is in biodynamie. Ze produceerden tot nu 2 Prosecco's, allebei Extra Brut zonder toevoegingen en dus met 0 tot 3gr restsuiker naargelang het jaar. Silvano Follador maakte nooit andere. Interessant om hun bedenkingen over Col Fonde en fles hergisting te lezen op hun website. Tot vorig jaar maakten ze nog een "Metodo Classico", maar Alberta vertelde me net dat ze vanaf 2021 maar 1 enkele Prosecco meer maken, een Extra Brut met de Charmat methode, volgens hen (en ik ben het daar volmondig mee eens), komt de fruitigheid van de Glera op die manier best tot uiting. Tot enkele jaren terug bottelden ze ook hun Cartizze druiven afzonderlijk, maar nu wordt alles geblend in die ene Prosecco en dat vind ik (en met mij vele, vele anderen) gewoonweg de beste op de markt. En bijzonder leuk: slechts 11% alcohol. Helaas bij ons uitverkocht (op enkele flessen Metodo Classico na), we verwachten de 2021 (jawel, altijd gemillésimeerd) in april. De wijn is duur voor Prosecco, maar niet voor wat je in het glas krijgt.
[attachment=5954]
En dat we niet de enige fan zijn van deze buitenaardse Prosecco...
Hier een artikel van Ian d'Agatha over een restaurantbezoek in Rome.
Zijn uitleg over deze wijn is intussen achterhaald: Silvano Follador maakt sinds 2021 nog maar 1 enkele Prosecco en die bevat de druiven uit Cartizze. Ook aan hergisting in de fles doen ze niet meer (voorheen had je de twee versies) omdat ze vinden (en wij met hen) dat het Charmat procedé de fruitigheid van de Glera beter weergeeft. Hun wijn blijft na de eerste gisting wel enkele maanden rijpen op de gisten en ook na de tweede gisting in de autoclave rust hij onder druk nog enkele maanden op de gist alvorens gefilterd en gebotteld te worden.
Wij vonden de 2021 ook echt supermooi, maar onlangs naast mekaar geproefd vonden we 2022 zelfs nog net dat tikje mooier.
Koppelingen