17-12-2021, 04:04 PM
Naar aanleiding van Olivier's Prosecco artikel hier enige info over de zonder twijfel mooiste van allemaal: Silvano Follador.
Silvano en zus Alberta bezitten een kleine 5ha wijngaard in Valdobbiadene en dan vooral in het beste deel, Cartizze. Buiten de pluk doen ze alles zelf, zowel in wijngaard als in kelder. De wijngaard is in biodynamie. Ze produceerden tot nu 2 Prosecco's, allebei Extra Brut zonder toevoegingen en dus met 0 tot 3gr restsuiker naargelang het jaar. Silvano Follador maakte nooit andere. Interessant om hun bedenkingen over Col Fonde en fles hergisting te lezen op hun website. Tot vorig jaar maakten ze nog een "Metodo Classico", maar Alberta vertelde me net dat ze vanaf 2021 maar 1 enkele Prosecco meer maken, een Extra Brut met de Charmat methode, volgens hen (en ik ben het daar volmondig mee eens), komt de fruitigheid van de Glera op die manier best tot uiting. Tot enkele jaren terug bottelden ze ook hun Cartizze druiven afzonderlijk, maar nu wordt alles geblend in die ene Prosecco en dat vind ik (en met mij vele, vele anderen) gewoonweg de beste op de markt. En bijzonder leuk: slechts 11% alcohol. Helaas bij ons uitverkocht (op enkele flessen Metodo Classico na), we verwachten de 2021 (jawel, altijd gemillésimeerd) in april. De wijn is duur voor Prosecco, maar niet voor wat je in het glas krijgt.
[attachment=5954]
Silvano en zus Alberta bezitten een kleine 5ha wijngaard in Valdobbiadene en dan vooral in het beste deel, Cartizze. Buiten de pluk doen ze alles zelf, zowel in wijngaard als in kelder. De wijngaard is in biodynamie. Ze produceerden tot nu 2 Prosecco's, allebei Extra Brut zonder toevoegingen en dus met 0 tot 3gr restsuiker naargelang het jaar. Silvano Follador maakte nooit andere. Interessant om hun bedenkingen over Col Fonde en fles hergisting te lezen op hun website. Tot vorig jaar maakten ze nog een "Metodo Classico", maar Alberta vertelde me net dat ze vanaf 2021 maar 1 enkele Prosecco meer maken, een Extra Brut met de Charmat methode, volgens hen (en ik ben het daar volmondig mee eens), komt de fruitigheid van de Glera op die manier best tot uiting. Tot enkele jaren terug bottelden ze ook hun Cartizze druiven afzonderlijk, maar nu wordt alles geblend in die ene Prosecco en dat vind ik (en met mij vele, vele anderen) gewoonweg de beste op de markt. En bijzonder leuk: slechts 11% alcohol. Helaas bij ons uitverkocht (op enkele flessen Metodo Classico na), we verwachten de 2021 (jawel, altijd gemillésimeerd) in april. De wijn is duur voor Prosecco, maar niet voor wat je in het glas krijgt.
[attachment=5954]