wijnliefhebbers

Volledige versie: Kerst/ouwejaar
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4
gisteren bij hert
Vinyes d'en Gabriel 2014 versus Graaf Reipberg 2014 Spätburgunder
vond de spaanse toch wel passender. zacht, elegant, ... 100% samso (carignan)
de combinatie met een bessensaus en de wijn was zeer geslaagd
@Biff Zeker niet vergeten het Château op de hoogte te brengen, met het ganse verhaal erbij. DOEN!! https://www.chateau-palmer.com/contact

@Fre welk domein schrijft Echezots op het label? Champagne laten voorbijgaan....?!? Iets uit den Aldi...? Wink
Aangezien Jo de laatste weken lovend was over de 2019 in Bordeaux, gisteren nog snel eventjes richting Topwijnen om enkele halfjes in te slaan voor vanavond.
Zoals steeds enorm vriendelijk ontvangen, Peter komt toevallig langs en troont me mee naar hun immense magazijn.
Kijkt naar mn flesjes die ze aan het klaar leggen zijn en zegt: dit wordt een fijne avond Smile
Zijn bevindingen sluiten aan bij hetgeen Jo hier reeds neer schreef.
Mooi toegankelijk, fijne zachte tannines, een plezier om nu te ontkurken, een goed jaar!
Ik had voorgesteld aan mn gasten om een 4tal halfjes in huis te halen van jaargang 2019 en die doorheen de avond te degusteren.
Aangezien mn vrouw niet meer drinkt komt dat ideaal uit, elk 1 glas per flesje Smile
Staan klaar voor vanavond:
Chateau Haut Marbuzet
Chateau Le Boscq
Chateau Phélan Ségur
Chateau Les Pagodes de Cos

Ik weet dat Saint Estephe veel jaren nodig heeft om op zijn plooi te komen, maar mn schoonbroer wou deze appellatie, dus wie ben ik om hem tegen te spreken Big Grin

We zijn benieuwd....
(31-12-2022 01:16 PM)Biff schreef: [ -> ]Aangezien Jo de laatste weken lovend was over de 2019 in Bordeaux, gisteren nog snel eventjes richting Topwijnen om enkele halfjes in te slaan voor vanavond.
Zoals steeds enorm vriendelijk ontvangen, Peter komt toevallig langs en troont me mee naar hun immense magazijn.
Kijkt naar mn flesjes die ze aan het klaar leggen zijn en zegt: dit wordt een fijne avond Smile
Zijn bevindingen sluiten aan bij hetgeen Jo hier reeds neer schreef.
Mooi toegankelijk, fijne zachte tannines, een plezier om nu te ontkurken, een goed jaar!
Ik had voorgesteld aan mn gasten om een 4tal halfjes in huis te halen van jaargang 2019 en die doorheen de avond te degusteren.
Aangezien mn vrouw niet meer drinkt komt dat ideaal uit, elk 1 glas per flesje Smile
Staan klaar voor vanavond:
Chateau Haut Marbuzet
Chateau Le Boscq
Chateau Phélan Ségur
Chateau Les Pagodes de Cos

Ik weet dat Saint Estephe veel jaren nodig heeft om op zijn plooi te komen, maar mn schoonbroer wou deze appellatie, dus wie ben ik om hem tegen te spreken Big Grin

We zijn benieuwd....

Ook benieuwd naar jullie bevindingen!
—wat een weelde, op een boogscheut van Topwijnen wonen..
Bij ons op Ouwejaar 2x Champagne Collard Picard bdb GC
Sébastien Magnien Saint Romain Sous Le Chateau 2015
La Fleur des Ormes 2011
Chasse Spleen 2002
(01-01-2023 12:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bij ons op Ouwejaar 2x Champagne Collard Picard bdb GC
Sébastien Magnien Saint Romain Sous Le Chateau 2015
La Fleur des Ormes 2011
Chasse Spleen 2002

Hier altijd erg rustig met oudjaar, gewoon een fles sjempie: Leclerc-Briant Grand Blanc.
Vandaag de familie over de vloer en dan beginnen we met een magnum Monthuys en daarna zien we wel....
Bij ons was de starter Champagne Voirin-Jumel
Wat een heerlijke champagne is dit. Aangekocht bij Colruyt aan 21.5 euro.

Witte was de Chateau Brown Blanc 2018. Zeer lekker toetsen van pompelmoes en zachte afdronk van honing. Aangekocht rond de 23 euro bij de wijnbeurs.

En als afsluiter Chateau La Tour Carnet 2018.
Zeer jong nog maar zeker al toegankelijk. Mooie fruitige boeket in de mond koffie rijp fruit. Leuk om eens te proeven maar van de rest blijf ik toch nog enkele jaren af.

Vanavond een Le Crock 2014 st Estephe.
Ben benieuwd...
(01-01-2023 03:05 PM)150pk schreef: [ -> ]Bij ons was de starter Champagne Voirin-Jumel
Wat een heerlijke champagne is dit. Aangekocht bij Colruyt aan 21.5 euro.

Witte was de Chateau Brown Blanc 2018. Zeer lekker toetsen van pompelmoes en zachte afdronk van honing. Aangekocht rond de 23 euro bij de wijnbeurs.

En als afsluiter Chateau La Tour Carnet 2018.
Zeer jong nog maar zeker al toegankelijk. Mooie fruitige boeket in de mond koffie rijp fruit. Leuk om eens te proeven maar van de rest blijf ik toch nog enkele jaren af.

Vanavond een Le Crock 2014 st Estephe.
Ben benieuwd...

Ja die Voirin stond gisteren als reserve bij ons (de PN)
Dronk die al eerder en vind die eigenlijk even goed dan de dubbel zo dure Collard (ook Colruyt)
(01-01-2023 02:33 PM)wvd schreef: [ -> ]
(01-01-2023 12:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bij ons op Ouwejaar 2x Champagne Collard Picard bdb GC
Sébastien Magnien Saint Romain Sous Le Chateau 2015
La Fleur des Ormes 2011
Chasse Spleen 2002

Hier altijd erg rustig met oudjaar, gewoon een fles sjempie: Leclerc-Briant Grand Blanc.
Vandaag de familie over de vloer en dan beginnen we met een magnum Monthuys en daarna zien we wel....

De verschillende champagnes die ik geproefd heb van Leclerc-Briant vond ik allemaal mooi eigenlijk.

Ik heb zelf een Brut op van Moet et Chandon, was op bezoek dus niet mijn eigen keuze qua champagne. Voorafgaand nog een mooie fles Chateau Lagrange 2010, welke zich na voldoende lucht mooi liet zien. Ik zou voor wat betreft het openen toch nog een paar jaartjes wachten.
(01-01-2023 04:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(01-01-2023 03:05 PM)150pk schreef: [ -> ]Bij ons was de starter Champagne Voirin-Jumel
Wat een heerlijke champagne is dit. Aangekocht bij Colruyt aan 21.5 euro.

Witte was de Chateau Brown Blanc 2018. Zeer lekker toetsen van pompelmoes en zachte afdronk van honing. Aangekocht rond de 23 euro bij de wijnbeurs.

En als afsluiter Chateau La Tour Carnet 2018.
Zeer jong nog maar zeker al toegankelijk. Mooie fruitige boeket in de mond koffie rijp fruit. Leuk om eens te proeven maar van de rest blijf ik toch nog enkele jaren af.

Vanavond een Le Crock 2014 st Estephe.
Ben benieuwd...

Ja die Voirin stond gisteren als reserve bij ons (de PN)
Dronk die al eerder en vind die eigenlijk even goed dan de dubbel zo dure Collard (ook Colruyt)


Klopt die Collard heb ik ook gedronken en vond die nu niet beter dan de Voirin.
(24-12-2022 05:36 PM)UC schreef: [ -> ]Vanavond kaasfondue met het gezin, dus simpel:
Domane Wachau Gruner Veltliner Smaragd Axpoint 2017

Morgen bij familie:
Di Lenardo Pinot Grigio (meegenomen door ouders, geen idee welk jaar)
Zorzal Eggo Blanc de Cal 2019
Tabali Talinay Chardonnay 2019
Musar 1998

Overmorgen bij schoonfamilie:
Colterenzio Schreckbichl Pinot Grigio Reserva Puiten 2018
Giant Steps Chardonnay Sexton 2019
Daniel Bouland Chiroubles Chatenay 2017
Ferdinando Principiano Barolo Serralunga D’Alba 2016
Faustino I Gran Reserva 1994

Door ziek, zwak en misselijkheden bij meerdere familieleden is hier weinig van terecht gekomen. Enkel de Musar, Bouland en Faustino zijn uiteindelijk open gegaan met kerst.
Met oudjaar onder ons beidjes een fles Leclerc-Briant Grand Blanc jaak gemaakt en als laatste glaasje van 2022 het restje Taylor's Vargellas 1991.

Gisteren dan de familie over de vloeren begonnen met een magnum Champagne Monthuys, die zeer goed over kwam. Dan bij Vera's scampi met spinazie en nog wat en pittig gekruid een echt schitterende Chardonnay van Meroi (Friuli). Jammer dat daar te weinig liefhebbers van zijn, was echt heel mooi. Met 1 fles kom je niet ver en daarna had ik een Fournier Marsannay Blanc Longeroies 2017, maar net op dit moment was het een gekurkte fles, iets wat ik amper meemaak bij Fournier. Dus snel een andere fles uit de frigo gehaald: Michel Caillot Puligny-Montrachet 1°cru Les Folatières 2010. Dat klinkt beter dan het proefde, zeker een goede wijn, maar kwam veel tekort tov de Meroi en als laatste wijn bij de zalm op bedje van venkel dan een Forge Pinot Noir 2018. Dat is daar tegen de Canadese grens een moeilijk jaar, vandaar dat ik die koos bij de zalm en dat bleek een heerlijke combinatie, iedereen blij en wij ook.
Hier passeerden o.a. veel champagnes

- Alfred Tritant
- Rochet-Bocart
- Sadi Malot

Qua wijnen:

- Jeff Carell Morillon Blanc 2018
- Lapierre Cuvée Marcel 2018 (Topper!)
- Quinta Do Vallado Touriga Nacional 2015
- Fanti Brunello di Montalcino 2010
(31-12-2022 04:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(31-12-2022 01:16 PM)Biff schreef: [ -> ]Aangezien Jo de laatste weken lovend was over de 2019 in Bordeaux, gisteren nog snel eventjes richting Topwijnen om enkele halfjes in te slaan voor vanavond.
Zoals steeds enorm vriendelijk ontvangen, Peter komt toevallig langs en troont me mee naar hun immense magazijn.
Kijkt naar mn flesjes die ze aan het klaar leggen zijn en zegt: dit wordt een fijne avond Smile
Zijn bevindingen sluiten aan bij hetgeen Jo hier reeds neer schreef.
Mooi toegankelijk, fijne zachte tannines, een plezier om nu te ontkurken, een goed jaar!
Ik had voorgesteld aan mn gasten om een 4tal halfjes in huis te halen van jaargang 2019 en die doorheen de avond te degusteren.
Aangezien mn vrouw niet meer drinkt komt dat ideaal uit, elk 1 glas per flesje Smile
Staan klaar voor vanavond:
Chateau Haut Marbuzet
Chateau Le Boscq
Chateau Phélan Ségur
Chateau Les Pagodes de Cos

Ik weet dat Saint Estephe veel jaren nodig heeft om op zijn plooi te komen, maar mn schoonbroer wou deze appellatie, dus wie ben ik om hem tegen te spreken Big Grin

We zijn benieuwd....

Ook benieuwd naar jullie bevindingen!
—wat een weelde, op een boogscheut van Topwijnen wonen..
Idd Jo, 15 tal minuutjes snorren en we staan in het walhalla Smile
Wat de wijnen betreft, de Haut Marbuzet was foutievelijk een 2018, ik had dit natuurlijk pas gezien de dag zelf, een paar uurtjes voor het degusteren.Rolleyes
Enfin, alle wijnen openen en slokje nemen, niet te groot natuurlijk want een 37,5cl is al niet geweldig Smile
Owkei, geen fouten te bemerken, de Phélan Ségur is de enige die me nog omver slaat met zn tannines, de rest komt behoorlijk voor de dag.
We zetten ze buiten want de temperatuur is 15°Gek?
Vlak voor het degusteren nog even in de karaf en proeven maar.
Eerst de Le Boscq 2019, daarna de Pagodes de Cos 2019, daarna de Haut Marbuzet 2018 en als laatste de Phélan Ségur 2019 wegens behoorlijke tannines.
Wat volgde was telkens een goed glas wijn, in de juiste volgorde geschonken en heel genietbaar.
Le Boscq is Cru Bourgeois en dat proef je naast die andere kleppers, maar ik wou ze gewoon es geproeft hebben, en betaalbaar aan 15 euro!
De Cos kwam heel mooi voor de dag, genietbare tannines, aan 26.32 euro.
De Haut Marbuzet was voor mij de lekkerste wijn van de vier, alles zat mooi op zn plaats, geen overheersende taninnes, mooi in balans aan 23.44 euro.
Als laatste de krachtpatser Phélan Ségur die nog vele jaren voor de boeg heeft, correct maar nog teveel geweld, aan 30.06 euro, wat ik behoorlijk veel vind voor een halfje tweede wijn....
Vooraf had ik een Lamothe Bouscaut 2019 Blanc Pessac Leognan open gedaan omdat mn schoonbroer eerst zin had in een glas wit.
Waarom ook nietSlurp
Dit blijft aan minder dan 20 euro toch ook een dijk van een wijn.
Heerlijke minerale Pessac neus, blijven snuffelen, blijven kauwen... Heerlijk!
Daarna kwam nog een Branaire Duluc Ducru van '81 die versleten was.
Vuilputje bij openen, die na een tijd in het glas wat verbeterde richting laatste fruitoprisping. We hebben ze gedronken uit respect voor de wijnmaker én omdat mn schoonbroer ze speciaal halen was uit de kelder bij zijn ma en ze niet meer wou terugbrengen Big Grin
Maar kom, we hadden een heel fijne avond met heel fijne wijnen.
Een topafsluit van het oude jaar!
Volgens mij is Phélan Ségur toch gewoon de eerste wijn en is Frank Phélan de tweede wijn? Of mis ik iets? Alleszins, idd aan de zeer prijzige kant. Reden waarom ik nooit halfjes koop...
(04-01-2023 10:45 AM)BartS schreef: [ -> ]Volgens mij is Phélan Ségur toch gewoon de eerste wijn en is Frank Phélan de tweede wijn? Of mis ik iets? Alleszins, idd aan de zeer prijzige kant. Reden waarom ik nooit halfjes koop...

Volgens mij verwarde Biff efkens met Clos Du Marquis van Leoville.
Weet niet waarom, ik denk dit gewoon ;-)

Ofwel dacht ie aan de tweede wijn van Calon Segur?
Is echter Marquis de Calon.
Phélan Ségur is enkele jaren terug overgenomen door de Belgische familie Van de Vyvere en uit betrouwbare bron vernam ik dat hun ambities zeer, zeer hoog liggen. Het domein heeft een top wijngaard die in niets hoeft onder te doen voor die van buur Calon en ze zijn vast van plan om hun wijn op hetzelfde niveau te brengen. Ik was op de UGCB redelijk onder de indruk van de 2019, vond het wel een "echte" Saint-Estephe en niet de vrolijkste Médoc die ik daar proefde, maar ondanks de stevige structuur kon je niet naast het volume en de gelaagdheid kijken. Ik heb me er tegen beter weten in dan toch maar een kistje van aangeschaft. Rolleyes
(04-01-2023 10:45 AM)BartS schreef: [ -> ]Volgens mij is Phélan Ségur toch gewoon de eerste wijn en is Frank Phélan de tweede wijn? Of mis ik iets? Alleszins, idd aan de zeer prijzige kant. Reden waarom ik nooit halfjes koop...
Idd, my bad!
Gewoon gemist in al mijn enthousiasme.
Terwijl ik het nu herlees denk ik, jah kieken... Big Grin
Ik heb idd getwijfeld om eventueel de Marquis de Calon te nemen...
Het was tweede van Cos D'estournel, tweede van Montrose of tweede van Calon Segur.
Vooraleer Covid mijn reuk en smaak wegnam kort voor eindejaar ... gelukkig nog kunnen genieten van Kerst.

Champagne : André Clouet Un Jour de 1911
Wit : La Clarté de Haut Brion 2017

Heerlijke avond ... dat en een foute kersttrui in de kerk dragen Big Grin.

Mathijs
(04-01-2023 11:21 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Vooraleer Covid mijn reuk en smaak wegnam kort voor eindejaar ... gelukkig nog kunnen genieten van Kerst.

Champagne : André Clouet Un Jour de 1911
Wit : La Clarté de Haut Brion 2017

Heerlijke avond ... dat en een foute kersttrui in de kerk dragen Big Grin.

Mathijs

Tóch nog geur en smaak kwijt…?
Dacht dat dat nog amper voorkwam…
En terug ondertussen?
(05-01-2023 12:00 AM)vinejo schreef: [ -> ]Tóch nog geur en smaak kwijt…?
Dacht dat dat nog amper voorkwam…
En terug ondertussen?

Yep - nog altijd kwijt ... ik drink momenteel vooral goedkope witten wijnen banghead.
(06-01-2023 01:23 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(05-01-2023 12:00 AM)vinejo schreef: [ -> ]Tóch nog geur en smaak kwijt…?
Dacht dat dat nog amper voorkwam…
En terug ondertussen?

Yep - nog altijd kwijt ... ik drink momenteel vooral goedkope witten wijnen banghead.

Sh**t…
Is het je eerste keer covid?
Feestdagen en dan toch weinig tijd om iets neer te pennen... Smile

Kerstavond met de schoonfamilie. Niet super "in to" wijn.
Ik schonk wel een Sauvignon Blanc van Domein Cuvelier uit Borgloon. Mooie SB vond ik. Niets onrijp ofzo, lekker in balans. Aan een 15 euro mooi
Rood werd de Luis Canas Gran Reserva 2011: een "klassieke" moderne stijl Rioja.

2de kerstdag met mijn ouders dan:
- Wit: Domaine Janthial Rully Mazières & Rully Chêne 2019
- Rood: Kerschbaum 2012 en Aalto 2016

Janthial blijft bevestigen, super wijnen!
De Kershbaum zat wel wat hoog in alcohol vind ik, Aalto tja dat hoeft geen introductie denk ik? Dat is echt zeer mooi

Tussen kerst en nieuw met 2 wijnvrienden het jaar afsluiten:
- Genoels Elderen goud 2018
- Bott-Geyl Riesling Grafenreben de Zellenberg 2012
- Feiler-Artinger 1000 Cabernet-MErlot 2012
- Des Tours CDR 2016
- Campo Alle Comete 2015

Duo wit: Genoels zeer mooi. Zolang ze onder de 30 euro blijven, is dit voor mij nog in verhouding. Riesling, tja. Telkens als ik het drink denk ik: meer in die kelder steken Smile. Deze 2012 zat geen sleet op
Trio rood:
Artinger was a point
Des Tours is toch zeer speciaal Smile. zeker een "vuiltje" in de wijn. Heb wat 2016 en 2017 liggen en 9/10 blijft het daarbij aan de huidige prijzen denk ik dan...
Comete, Bolgheri supertuscan, tja dat was er pal op. Bdx blend in Italië, dat lust ik wel. Wat een wijn.

Gisteren het nieuwe jaar ook nog eens goed ingezet:
Musar 2003 vs Dauzac 2009
Musar vond ik lichtjes ontgoochelend. Vond die al zeer tertiair aandoen... Dauzac was een schot in de roos. Mooi op dat secundaire pallet, volle wijn, lange afdronk. Wachten loont soms Smile. Ik was onder de indruk & dan ineens terug blij dat ik toch aardig wat 2019 gekocht heb in Bdx.
(06-01-2023 01:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-01-2023 01:23 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(05-01-2023 12:00 AM)vinejo schreef: [ -> ]Tóch nog geur en smaak kwijt…?
Dacht dat dat nog amper voorkwam…
En terug ondertussen?

Yep - nog altijd kwijt ... ik drink momenteel vooral goedkope witten wijnen banghead.

Sh**t…
Is het je eerste keer covid?

Inderdaad ... en direct de volle lading ... ik hoop dat mijn vaccinaties me voor erger behoed hebben Confused
En wat wordt het bij jullie voor de feestdagen?

Bij mij Jacques Picard Blanc de Blancs als aperitief, en de Meursault van Alain Gras bij dit gerecht van Vrijmoed :

https://njam.tv/recepten/knolselder-in-z...denstoelen

De rest zien we nog wel.

Goeie feesten! wijn
ik dacht aan een Clos Magador 2014 en/of Socianda Mallet bij reeragout. alleszins iets stevigs, want het gerecht is vrij sterk qua smaak

primitivo of ripasso kan ook maar heb deze niet in de kelder liggen
Vanavond fondue bij de schoonouders. Qua wijnen hoeft het niet veel speciaals te zijn.

Ik neem mee:

Cossetania, Cava Brut Reserva (kost maar een beetje meer dan de Gran Baron en consoorten die er anders open gaat en is 10 keer beter)
Domaine du Vieux Pressoir, Saumur Blanc Elégance 2021 voor de witdrinkers (= iedereen)

En dan voor mij bij de fondue als enige rooddrinker eentje uit deze reeks (ik denk dat het de laatste wordt):

JL Chave Sélection, CdR Mon Coeur 2016
Domaine de la Janasse, CdR Villages Terre d'Argile 2016
Clos de la Roilette, Fleurie 2018
Dorigati, Teroldego Rotaliano 2016

Kerstdag

Ruim assortiment aan hapjes met bubbels erbij:

Clos des Rochers, Crémant de Luxembourg

Hertenkalf met allerlei klassieke garnituren en kroketten:

JP Gaussen, Bandol Longue Garde 2004
(als back-up neem ik nog Les Confidences de Prieuré-Lichine 2010 mee)

Geniet ervan iedereen! cheers
(24-12-2023 03:41 PM)frank schreef: [ -> ]ik dacht aan een Clos Magador 2014 en/of Socianda Mallet bij reeragout. alleszins iets stevigs, want het gerecht is vrij sterk qua smaak

primitivo of ripasso kan ook maar heb deze niet in de kelder liggen

Ik zou gaan voor een Pommard van een jaar of 10-15. Als er wat chocolade in de saus zit gaat daar zeker een oudere Rhône bij. In geval van nood grijp ik naar een Amarone, dat doet het 'em altijd.
Ik zou gaan voor een Pommard van een jaar of 10-15. Als er wat chocolade in de saus zit gaat daar zeker een oudere Rhône bij. In geval van nood grijp ik naar een Amarone, dat doet het 'em altijd.
[/quote]

ja merci voor de tip. Er zit inderdaad chocolade in de saus. Was daarnet nog aan het zoeken in de kelder. En nog een Vieux Telegraphe gevonden van 2007 en een Piedlong van hetzelfde huis van 2004. Denk dat ik de Sociando Mallet zal skippen.
nog andere gegadigden waren Vol De Nuit van Mas Amiel (100% carignan) en Schistes Dorees van Grezan - Faugères (Syrah/Mouvedre), van 2020, wellicht wat te jong.
er zijn gewoon te weinig kerstavonden in het jaar
(24-12-2023 04:59 PM)frank schreef: [ -> ]Ik zou gaan voor een Pommard van een jaar of 10-15. Als er wat chocolade in de saus zit gaat daar zeker een oudere Rhône bij. In geval van nood grijp ik naar een Amarone, dat doet het 'em altijd.


ja merci voor de tip. Er zit inderdaad chocolade in de saus. Was daarnet nog aan het zoeken in de kelder. En nog een Vieux Telegraphe gevonden van 2007 en een Piedlong van hetzelfde huis van 2004. Denk dat ik de Sociando Mallet zal skippen.
nog andere gegadigden waren Vol De Nuit van Mas Amiel (100% carignan) en Schistes Dorees van Grezan - Faugères (Syrah/Mouvedre), van 2020, wellicht wat te jong.
er zijn gewoon te weinig kerstavonden in het jaar

Ik zou met die Piedlong toch niet te lang meer wachten. Naar ik mee herinner was dit quasi 100% Grenache? Destijds vond ik die wijn schitterend, zelfs Rayas achtig.
Pagina's: 1 2 3 4
Koppelingen