2005 in het glas en ik volg Justin : vrij dun en weinig concentratie voor een GCC uit een top jaar, ik heb hem nu bewust na die Grand-Pontet uit hetzelfde jaar ontkurkt om eens te kunnen vergelijken, en het contrast is wel vrij pijnlijk voor de Haut-Bages Libéral, ook bewust voor dezelfde serveermethode gekozen : direct na het ontkurken in het glas : de zuren kwamen hier ook serieus opzetten (wat me niet stoort), maar ze waren niet zo mooi, iets wranger en het ontbreken van materie viel direct op, bij het eten hield hij redelijk goed stand, maar na het eten viel hij toch wat door de mand, dit is zeker geen slechte wijn, maar van een GCC uit een 2005 verwacht je meer, en met meer kelderrust zal die materie en mooie zuren ook niet komen, deze wijn heeft sowieso een pak minder bewaarpotentieel die dan Grand-Pontet, ik ga met mijn score wachten tot morgen, ik wil hem nog een kans geven na wat extra O2
deze avond verder geproefd, en als stand alone zonder maaltijd kan hij niet overtuigen, het zijn zulke flessen die me op p/k gebied van bdx hebben weggejaagd, meer dan 87 kan ik hier niet aan geven, ik begrijp die median 90 op CT niet, ik ben dan maar eens wat TN's beginnen lezen en ik zie toch regelmatig dat de tekst en score in conflict liggen, wat toch niet zo frequent voorkomt op CT
ik zag er in alle eerlijkheid tegenop om hem vandaag verder te consumeren, maar die vrees was ongegrond, hij heeft vorige nacht precies een gedaanteverwisseling ondergaan : hij komt voller en rijper over, wat al een pak aangenamer is, maar nu valt hij wel snel plat met opnieuw die niet zo mooie zuren die komen opzetten, dus deze fles heeft me maar een paar goeie slokken gegeven, maar hij verdient een puntje extra, score 88
(14-04-2015 08:45 PM)Kris G schreef: [ -> ]ik zag er in alle eerlijkheid tegenop om hem vandaag verder te consumeren, maar die vrees was ongegrond, hij heeft vorige nacht precies een gedaanteverwisseling ondergaan : hij komt voller en rijper over, wat al een pak aangenamer is, maar nu valt hij wel snel plat met opnieuw die niet zo mooie zuren die komen opzetten, dus deze fles heeft me maar een paar goeie slokken gegeven, maar hij verdient een puntje extra, score 88
Kris,
Ik vind dat je hier zeer tolerant bent.
Ik heb van deze wijn een aantal jaargangen uit de 70 en 80 gedronken en voor mij is deze wijn afgeschreven.(NMK)
En als ik vandaag een (goede) Bordeaux van 2005 in het glas giet moet die van den eerste keer goed zijn en wacht ik niet op de tweede dag.
die 87-88 in een top jaar is natuurlijk een GCC onwaardig, staat ondertussen ook op mijn niet-meer-kopen lijstje, eigenlijk is dat lijstje in bdx vrij kort, Croizet-Bages staat er ook bij, en Bouscaut zit eigenlijk ook wel in die categorie
(15-04-2015 11:13 AM)Kris G schreef: [ -> ]die 87-88 in een top jaar is natuurlijk een GCC onwaardig, staat ondertussen ook op mijn niet-meer-kopen lijstje, eigenlijk is dat lijstje in bdx vrij kort, Croizet-Bages staat er ook bij, en Bouscaut zit eigenlijk ook wel in die categorie
In de tijd dat je voor 20 euro een HBLiberal had (begin jaren 2000) vond ik dit goede PQ. Aan de huidige prijzen koop ik dit ook niet meer.
Moet nu wel zeggen dat ik een GCC 2005 vandaag nooit zou openen. Die jaargang behoeft 15 jaar voor elke Bordeaux van enig niveau. (2000 begint nu pas mooi te worden, en dan spreek ik nog maar over de wijnen van Bourgeois-niveau)
(15-04-2015 12:14 PM)vinejo schreef: [ -> ] (15-04-2015 11:13 AM)Kris G schreef: [ -> ]die 87-88 in een top jaar is natuurlijk een GCC onwaardig, staat ondertussen ook op mijn niet-meer-kopen lijstje, eigenlijk is dat lijstje in bdx vrij kort, Croizet-Bages staat er ook bij, en Bouscaut zit eigenlijk ook wel in die categorie
In de tijd dat je voor 20 euro een HBLiberal had (begin jaren 2000) vond ik dit goede PQ. Aan de huidige prijzen koop ik dit ook niet meer.
Moet nu wel zeggen dat ik een GCC 2005 vandaag nooit zou openen. Die jaargang behoeft 15 jaar voor elke Bordeaux van enig niveau. (2000 begint nu pas mooi te worden, en dan spreek ik nog maar over de wijnen van Bourgeois-niveau)
Zit idd meer dan waarschijnlijk in zijn gesloten fase!
ik geef gerust toe dat bdx 2005 nu niet op zijn top is, maar weinig tot geen oude bdx liggen
hij zit wel niet in een gesloten fase, het dunne en gebrek aan materie heeft niks met een fase te maken, maar misschien dat hij tertiair wel beter voor de dag komt, maar ik betwijfel het, het zit er gewoon niet in
mocht dit een wijntje van 8 € zijn geweest ging ik het bejubeld hebben, maar p/k zit deze wijn echt niet goed
(15-04-2015 06:42 PM)Kris G schreef: [ -> ]ik geef gerust toe dat bdx 2005 nu niet op zijn top is, maar weinig tot geen oude bdx liggen
hij zit wel niet in een gesloten fase, het dunne en gebrek aan materie heeft niks met een fase te maken, maar misschien dat hij tertiair wel beter voor de dag komt, maar ik betwijfel het, het zit er gewoon niet in
mocht dit een wijntje van 8 € zijn geweest ging ik het bejubeld hebben, maar p/k zit deze wijn echt niet goed
Echt waar Kris, een "dunne" wijn kan na ouderen verrassend complex worden. Heeft volgens mij wél met een fase te maken, soms.
Op CT zijn de commentaren zeer uiteenlopend, van top tot eerder jouw bevindingen.
het was mijn enigste fles, dus later eens vgl is geen optie, en bijkopen aan de huidige prijzen lijkt me p/k toch een te groot risico, ik vond hem qua materie echt enorm onderdoen in vgl met de Grand-Pontet 2005, ik had ze bewust na elkaar gedronken, ik ga dit weekend of begin volgende week eens nen Brown 2005 drinken om wat extra vgl-materiaal te hebben, is wel geen GCC, maar zit wel op dat niveau (toch in 2005)
Gisteren de 2001 gedronken.
Een zeer mooie wijn, met zoethout, leder en peper, bijna fluwelig in de mond met perfect rijpe tannine en knappe afdronk.
90-91
Ooit gekocht aan een 20tal euro in de wijnfestivals destijds...jammer genoeg voor de newbies kan je geen GCC s meer vinden aan die prijs, 30 euro of meer zou ik er ook niet aan geven (er zijn zoveel goede en goedkopere andere wijnen..)
(16-05-2015 10:36 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren de 2001 gedronken.
Een zeer mooie wijn, met zoethout, leder en peper, bijna fluwelig in de mond met perfect rijpe tannine en knappe afdronk.
90-91
Ooit gekocht aan een 20tal euro in de wijnfestivals destijds...jammer genoeg voor de newbies kan je geen GCC s meer vinden aan die prijs, 30 euro of meer zou ik er ook niet aan geven (er zijn zoveel goede en goedkopere andere wijnen..)
inderdaad zeer mooie wijn! Het leder dat ik ook had in de neus zette mij op het spoor van Bandol. Gelukkig voelde ik me al minder slecht toen Jo zei dat Bandol de Pauillac is van de Provence...
Opmerkelijk hoeveel materie deze wijn van 14 jaar oud nog had overigens!
Hier de 1999, wat een knappe wijn!
Geconfijt fruit, cassis, zoethout, blauwe bes, grafiet, tabak.
In de mond heel fijn, balans, volgens Johan een dartele elegantie.
Zwart fruit in de mooie afdronk.
De negatieve kritieken over dit Chateau kan ik geenszins beamen.
90-91
HBL 1993
Minder jaar dus beperkte verwachtingen. Maar al bij al heeft deze wijn nog mooi de tijd doorstaan: veel zwart fruit, tabak & caramel. De evolutie is ingetreden. Mooi mondgevoel, opnieuw caramel en fijne kruiden. Geen diepe wijn maar ik kan hier wel van genieten. Zonder meer.
La fleur de haut bages libéral 2010
12,5% op etiket, vind ik verrassend laag voor deze jaargang
aroma's: cassis, cassis, cassis
mond: metaalachtige impressie in de aanzet, rijpe...cassis... (op mondgevoel zou ik deze wijn 13,5% alcohol geven), niet op finesse maar op fruit, goede lengte maar nog wat ingetogen, te herproeven binnen 2 jaar
score 89
Bij een parelhoentje een Haut-Bages Libéral 2000 gedronken. Gekocht in 2002 in Auchan aan 18 euro de fles. Vanaf 2014 was die volledig op dronk en bereikte het tweede optimum. Nu begint de langzame eindfase. Nog wel uitstekend, maar niet meer de 3 sterren-top van weleer.
Nog steeds veel kleur in het glas, een rijk tertiair boeket zonder foute geurtjes, een elegante versmolten mond met veel frisheid en een lange beklijvende afdronk.
Château Haut-Bages Libéral is een wijngoed gelegen naast Château Latour in Pauillac, groot 30 ha. Beplanting nu 75 % cabernet sauvignon en 25 % merlot. De samenstelling van het Château Haut-Bages Libéral 2000 is 65 % CS en 25 % ME.
In tegenstelling tot mijn degustatie van vorig jaar vertoont deze fles weer zijn 3 sterren kwaliteit. Purperen pracht in het glas met slechts enkele bruinrode toetsen, een overweldigend volwassen uiterst complex boeket floraal en zwart fruit gericht met toetsen van tabak en cederhout, volle, harmonische en zeer elegante mondstructuur, middellange afdronk. Finesse ten top. Een van mijn betere 2000's.
(14-05-2020 11:39 AM)rlin schreef: [ -> ]Château Haut-Bages Libéral is een wijngoed gelegen naast Château Latour in Pauillac, groot 30 ha. Beplanting nu 75 % cabernet sauvignon en 25 % merlot. De samenstelling van het Château Haut-Bages Libéral 2000 is 65 % CS en 25 % ME.
In tegenstelling tot mijn degustatie van vorig jaar vertoont deze fles weer zijn 3 sterren kwaliteit. Purperen pracht in het glas met slechts enkele bruinrode toetsen, een overweldigend volwassen uiterst complex boeket floraal en zwart fruit gericht met toetsen van tabak en cederhout, volle, harmonische en zeer elegante mondstructuur, middellange afdronk. Finesse ten top. Een van mijn betere 2000's.
Haut Bages Libéral wordt geconverteerd naar bio & biodynamie en ik vond de onlangs 2017 meer dan goed tussen andere kleppers. Zeker in de gaten te houden voor de Bx freaks.
Mooie Pauillac. Ik heb vorig jaar nog 2 knappe flessen HBL 1999 geopend, die twee keer door een publiek van liefhebbers (maar niet echt Bx-kenners) blind in 2010 werden gegokt...
(14-05-2020 04:24 PM)Thomas schreef: [ -> ]Mooie Pauillac. Ik heb vorig jaar nog 2 knappe flessen HBL 1999 geopend, die twee keer door een publiek van liefhebbers (maar niet echt Bx-kenners) blind in 2010 werden gegokt...
Wow, dat is wel heel erg straf. 1999 is niet echt een goed jaar en proeft over het algemeen al vrij belegen (zeker als je het vergelijkt met 96 of 98). 2010 is het tegenovergestelde. Proeft nog veel jonger dan de 10 jaar die het nu oud is. Maar je gaf al aan dat het geen kenners van Bdx waren...maar dan nog als het wijnkenners zijn
Met afstand de mooiste value for money Bdx 1999 is Monbousquet. Die is nog steeds "jeugdig" en kostte toen helemaal niets. Pavie is bij de grote namen een geweldig grote wijn uit 99.
Terug naar HBL. De laatste jaargangen zien er inderdaad een stuk beter uit dan het niveau waar ze jarenlang op gepresteerd hebben (2017 was mooi en 2018 zelfs prachtig). Als je de buren aan alle kanten bekijkt dan moeten ze zich schamen voor wat ze gemaakt hebben...aan de andere kant, alles draait om geld. Als dat er niet is dan is het roeien met de riemen die er zijn
(14-05-2020 07:53 PM)Vinoco schreef: [ -> ]...aan de andere kant, alles draait om geld. Als dat er niet is dan is het roeien met de riemen die er zijn
Dat is inderdaad zo, maar ik kan me niet voorstellen dat HBL, dat in handen is van Villars-Lurton, geldgebrek zou kunnen aanvoeren als excuus voor het toch vrij matig niveau van voorheen.
(15-05-2020 05:36 PM)wvd schreef: [ -> ] (14-05-2020 07:53 PM)Vinoco schreef: [ -> ]...aan de andere kant, alles draait om geld. Als dat er niet is dan is het roeien met de riemen die er zijn
Dat is inderdaad zo, maar ik kan me niet voorstellen dat HBL, dat in handen is van Villars-Lurton, geldgebrek zou kunnen aanvoeren als excuus voor het toch vrij matig niveau van voorheen.
Ik dacht net hetzelfde.
Blijkbaar is dit huis bezig aan de reconversie naar biodynamie.
(15-06-2020 02:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]Blijkbaar is dit huis bezig aan de reconversie naar biodynamie.
Klopt, de nieuwste trend in Bordeaux... Eerste was Durfort-Vivens en nu converteert de familie blijkbaar al hun domeinen naar biodynamie.
Haut Bages Libéral 1993
Deze wijn komt nog uit de oude kelder van de overleden opa van mijn vrouw. Qua wijnjaar en kasteel heb ik destijds wijnen van een hoger allooi gedronken. Ik had dus beperkt verwachtingen over deze fles, vooral omwille van t wijnjaar.
De methode Audouze werd toegepast.
De neus is heerlijk. Deze wijn is duidelijk nog niet dood! Typische Cabernet neus van donker zwart fruit, tabak en ook iets aards. De mond is enorm zacht, evenwichtig, sappig en fris. Misschien niet het grote volume maar deze wijn boeit me enorm. Met familie aan tafel rond een van de laatste flessen uit de gigantische Bordeauxkelder waar we allemaal zoveel lekkers hebben mogen van proeven. Een mooi eerbetoon aan de man.
(18-06-2022 08:32 PM)Fre schreef: [ -> ]Haut Bages Libéral 1993
Deze wijn komt nog uit de oude kelder van de overleden opa van mijn vrouw. Qua wijnjaar en kasteel heb ik destijds wijnen van een hoger allooi gedronken. Ik had dus beperkt verwachtingen over deze fles, vooral omwille van t wijnjaar.
De methode Audouze werd toegepast.
De neus is heerlijk. Deze wijn is duidelijk nog niet dood! Typische Cabernet neus van donker zwart fruit, tabak en ook iets aards. De mond is enorm zacht, evenwichtig, sappig en fris. Misschien niet de grote volume maar deze wijn boeit me enorm. Met familie aan tafel rond een van de laatste flessen uit de gigantische Bordeauxkelder waar we allemaal zoveel lekkers hebben mogen van proeven. Een mooi eerbetoon aan de man.
Mooi!
En niet verrast, ik heb die jaargang ooit nog gedronken met Anders Nielsen (voor wie die nog kent
)
(18-06-2022 08:43 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-06-2022 08:32 PM)Fre schreef: [ -> ]Haut Bages Libéral 1993
Deze wijn komt nog uit de oude kelder van de overleden opa van mijn vrouw. Qua wijnjaar en kasteel heb ik destijds wijnen van een hoger allooi gedronken. Ik had dus beperkt verwachtingen over deze fles, vooral omwille van t wijnjaar.
De methode Audouze werd toegepast.
De neus is heerlijk. Deze wijn is duidelijk nog niet dood! Typische Cabernet neus van donker zwart fruit, tabak en ook iets aards. De mond is enorm zacht, evenwichtig, sappig en fris. Misschien niet de grote volume maar deze wijn boeit me enorm. Met familie aan tafel rond een van de laatste flessen uit de gigantische Bordeauxkelder waar we allemaal zoveel lekkers hebben mogen van proeven. Een mooi eerbetoon aan de man.
Mooi!
En niet verrast, ik heb die jaargang ooit nog gedronken met Anders Nielsen (voor wie die nog kent )
De voetballer Anders Nielsen?
Mooie TN van een mooi verouderde Bordeaux wijn in een top Zalto glas!
(18-06-2022 09:45 PM)Benz schreef: [ -> ] (18-06-2022 08:43 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-06-2022 08:32 PM)Fre schreef: [ -> ]Haut Bages Libéral 1993
Deze wijn komt nog uit de oude kelder van de overleden opa van mijn vrouw. Qua wijnjaar en kasteel heb ik destijds wijnen van een hoger allooi gedronken. Ik had dus beperkt verwachtingen over deze fles, vooral omwille van t wijnjaar.
De methode Audouze werd toegepast.
De neus is heerlijk. Deze wijn is duidelijk nog niet dood! Typische Cabernet neus van donker zwart fruit, tabak en ook iets aards. De mond is enorm zacht, evenwichtig, sappig en fris. Misschien niet de grote volume maar deze wijn boeit me enorm. Met familie aan tafel rond een van de laatste flessen uit de gigantische Bordeauxkelder waar we allemaal zoveel lekkers hebben mogen van proeven. Een mooi eerbetoon aan de man.
Mooi!
En niet verrast, ik heb die jaargang ooit nog gedronken met Anders Nielsen (voor wie die nog kent )
De voetballer Anders Nielsen?
Mooie TN van een mooi verouderde Bordeaux wijn in een top Zalto glas!
Inderdaad
Deed dit jaar even een rentree als hulptrainer bij Antwerp.
Zeer verstandige kerel en destijds beetje wijnliefhebber.
La Fleur de Haut Bages Libéral 2010
op dag 3 in de mond verleidelijke aanzet van rijpe cassis, wat drop en peper en een ondersteunende houtverweving, maar de afdronk mist de lengte van een GCC. Wel een mooie wijn die zich toch wat jeugdiger toont dan op dag 1 (toen zaten de blindproevers rond 2000, meer evolutie is logisch voor een 2de wijn).