wijnliefhebbers

Volledige versie: Restaurant Oxalis - Wervershoof - Nederland
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Zaterdag mijn ouders mee uit lunchen genomen bij restaurant Oxalis in Wervershoof. Dit plaatsje zal de meeste weinig zeggen maar het is 15 km van mijn ook al weinig bekende woonplaatsje af. Deze jonge jongen die dit begonnen is enkele jaren geleden kan echter geweldig eten maken en dat voor nog aanvaardbare prijzen. Heeft het vak geleerd bij 't Nonnetje** in Harderwijk en The Fat Duck*** in Londen.

We kozen het 5 gangen menu van de chef a € 64 pp, zonder te weten wat het was.

We werden vriendelijk ontvangen en begonnen met een glaasje cava waar al 3 heerlijke amuses bij werden geserveerd. Vooral het kleine takootje met een geitenkaas mousse was zeer smaakvol met lange 'afdronk' (zie foto later). Welke cava het was is me even ontschoten. Het was in ieder geval een mooie droge fruitige wijn met fijne belletjes. Niet iets wat je van de sokken blaast maar wel gewoon goed. € 6,- per glas.

Vervolgens kozen wij van de kaart een een fles Macon-Village 2020 van Domaine des Deux Roches (€ 43,-) Deze wijn is al goed te drinken en is een echte macon wijn met het type fruit wat er in zit en een toefje hout. Mooi droog en voldoende zuren. Leuk glas wijn wat mooi ging bij het 1e gerecht. Dit was steak tartaar met daarop een nestje van gedroogde tarwe en een op 63 graden gegaarde eidooier. Er omheen asperge stukjes en schaafsel. Mooi kunstwerkje en bovendien heel erg lekker.

Het zonnetje scheen en moeders had trek in rosé en dus kwam er op tafel een heel licht gekleurde provence rosé, Chateau Demonpere Cuvee prestige 2020 (€ 38), ik moest aan Olivier denken want als men dit witte wijn had genoemd had niemand daaraan getwijfeld denk ik. Een mooie droge, maar sappige wijn. Behoorlijke smaakintensiteit. Veel fruit in de aandronk en mooie kruidigheid in de lange afdronk. Viel goed in de smaak bij ons allemaal en kon mooi achter de Macon aan. Tikje krachtiger, frisser, droger.

Inmiddels was gerecht 2 geserveerd. Wederom een kunstwerkje. We kregen een stukje zeebaars op wat hele kleine inktvisringetjes. Met de inkt van de inktvis hadden ze een Risotto Nero gemaakt, en daar van weer een soort koekje. Erg lekker allemaal, wel gedurfd zo'n zwart prutje op je bord maar met zo'n smaak en perfecte structuur was het genieten. Wat kan risotto toch lekker zijn! Ook de stukjes vis waren echt goed. De laatste slokjes Macon gingen hier goed bij maar de rosé smaakte ook echt top bij dit gerecht en volgens mij was dit de fles die het snelste leeg ging deze middag.

Nu kreeg ik trek in een mooie Beaujolais maar die stond niet op de kaart dus de man die onze tafel had raadde een spätburgunder aan uit Baden van Weingut Seeger. Hier heb ik vaker wijnen van gehad en die smaken me altijd goed dus dat leek me dan ook een goede keuze. 2019. Mooie pinot kleur en dito geur. Rood fruit en aards. Geserveerd op de perfecte temperatuur, lichtjes gekoeld. Wederom een mooi glas wijn die goed drinkbaar is, werd al fruitiger in het glas. Mooi sappig in de mond. De wijnen uit Baden kunnen wel eens wat zwoel zijn maar dit kwam lekker fris over. Goede keuze.

Gerecht 3 werd geserveerd en deze bestond uit langzaam gegaarde kabeljauw, een stukje gerookte paling, iets met een beetje kaviaar er op, geroosterde prei met een escargot er bovenop en dit alles in een mooi niet te overheersend kreeften sausje/jusje. Mooie smaken allemaal, keurig in balans. Echt knap, de wijn ging er ook heel goed bij. Onder andere de aardse tonen vulden elkaar mooi aan. Leuke match. Ook deze fles ging vlotjes schoon, veel drinkplezier.

Bij het 4e gerecht besloot ik de sommelier de vrije hand te geven en hij kwam terug met een Rosso di Montepulciano 2018 van Avignonesi, 100 % Sangiovese. Dit was andere koek, een stevige knaap met nog wel wat tannine. Wel mooi wat donkerder fruit, goede zuren. Wat aardse tonen. Best lekker maar deze vraagt wel om eten. Het gerechtje er bij bestond uit een mooi stukje Ossenhaas van een koe uit de regio met rode biet en zilverui, en nog wat dingetjes maar de geest werd wel wat minder scherp na al die lekkere glazen wijn dus ik weet niet exact wat er nog meer lag en waar de jus van gemaakt was. Wel was het zeer smaakvol en pakte de wijn goed op waardoor het een mooi geheel werd. Na al die mooie dingen van hiervoor moest het ook wel smaakvol zijn natuurlijk. Stukje vakwerk weer, niets te klagen.

Tijd voor de nagerechten. Het werd zoet, of kaas (tegen een kleine meerprijs). We kozen voor 2 zoet en 2 kaas zodat we alles konden proberen. Het was weeral dik in orde allemaal. Mooie afsluiter met een heerlijk glaasje Ratafia uit Champagne vandaan. Viel bijzonder goed in de smaak, mooie balans tussen zoet en zuur.

Kortom een heerlijke lange middag op hoog niveau voor een redelijke prijs in mijn ogen. Door de behoorlijke wijnconsumptie eindigde de teller op € 506,- totaal voor 4 personen. Ik vond het dit absoluut waard!

Hieronder foto's van de gerechtjes. Bij het nagerecht iets te laat een foto gemaakt, ik was al begonnen Blush
Blijkbaar is hun wijnkaart op hun website niet up-to-date.

Ziet er allemaal erg smakelijk uit.
Ik vind de prijs nog dik meevallen voor wat jullie hebben gekregen.
(09-05-2022 01:58 PM)Corto schreef: [ -> ]Blijkbaar is hun wijnkaart op hun website niet up-to-date.

Ziet er allemaal erg smakelijk uit.
Ik vind de prijs nog dik meevallen voor wat jullie hebben gekregen.

Die wijnkaart is inderdaad niet actueel, ik heb hem gevraagd om de nieuwe want ik was nog wel even benieuwd naar de prijzen van de laatste wijnen en wat er nog meer op stond. Hij heeft vast een PDF van de huidige.

Prijskwaliteit is dit het beste wat ik de afgelopen jaren heb gehad. Wel vaker op dit niveau mogen eten maar dat was altijd (flink) duurder. Echt een aanrader.
(09-05-2022 01:58 PM)Corto schreef: [ -> ]Blijkbaar is hun wijnkaart op hun website niet up-to-date.

Ziet er allemaal erg smakelijk uit.
Ik vind de prijs nog dik meevallen voor wat jullie hebben gekregen.

Inderdaad, als ik de foto s zie en over de wijnen lees vind ik dat zeker ook!

Bedankt voor het mooie verslag, Sam!
Koppelingen