21-07-2022, 10:44 AM
Samos is een prachtig Noord-Egeïsche Eiland vlakbij Turkije dat ik bezocht in 2011. Het eiland kreeg de laatste jaren -zowel onder Grieken als toeristen- een minder goede naam omdat een van de grootste vluchtelingenkampen van Griekenland zich op het eiland bevindt. Helaas speelden er zich voor de kust van Samos in het recente verleden drama’s af omdat mensen de oversteek van Turkije naar Griekenland probeerden te maken.
Op het eiland wordt, zoals in de rest van Griekenland. al millennia wijn verbouwd. Traditioneel is de wijn op Samos zoet (je vindt oa. een zoete wijn van Samos in de selectie van carrefour): in de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd (tot 19de eeuw) waren dit soort zoete wijnen bijzonder populair in grote delen van Europa en werden ze massaal verscheept naar havens zoals Antwerpen en Amsterdam. De tijden zijn ondertussen veranderd.
Ook in Samos gaan sommige wijnbouwers mee met de tijd. Een jonge coöperatieve maakt sinds kort droge, witte wijnen op het eiland.
ik dronk:
Erimitis (2019): Het oranje label. 100% muscat, 13% alcohol. Gemaakt van druiven die verbouwd worden op een gemiddelde hoogte van 600m. 12 maanden op grote eiken vaten. Ongefilterd en zonder sulfiet. Deze wijn zit qua kleur tussen een ongeklaarde witte en een oranjewijn. in de neus zeste van appelsien, een zoete honingtoets, wat geroosterde nootjes en kamille.
Qua smaak zit dit helemaal goed: droog, vol maar met voldoende mineraliteit om interessant te blijven. de alcohol stoort niet en dat kan je niet van elke Griekse wijn zeggen. Mijn favoriet uit hun selectie.
Zoals veel Griekse wijn natuurlijk niet te koop in België maar ik sprak afgelopen week met de eigenaar van Mr. Vertigo (fantastische wijnhandel in athene) en hij sprak over toenemende interesse vanuit België, Nederland en Frankrijk in Griekse wijn.
Op het eiland wordt, zoals in de rest van Griekenland. al millennia wijn verbouwd. Traditioneel is de wijn op Samos zoet (je vindt oa. een zoete wijn van Samos in de selectie van carrefour): in de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd (tot 19de eeuw) waren dit soort zoete wijnen bijzonder populair in grote delen van Europa en werden ze massaal verscheept naar havens zoals Antwerpen en Amsterdam. De tijden zijn ondertussen veranderd.
Ook in Samos gaan sommige wijnbouwers mee met de tijd. Een jonge coöperatieve maakt sinds kort droge, witte wijnen op het eiland.
ik dronk:
Erimitis (2019): Het oranje label. 100% muscat, 13% alcohol. Gemaakt van druiven die verbouwd worden op een gemiddelde hoogte van 600m. 12 maanden op grote eiken vaten. Ongefilterd en zonder sulfiet. Deze wijn zit qua kleur tussen een ongeklaarde witte en een oranjewijn. in de neus zeste van appelsien, een zoete honingtoets, wat geroosterde nootjes en kamille.
Qua smaak zit dit helemaal goed: droog, vol maar met voldoende mineraliteit om interessant te blijven. de alcohol stoort niet en dat kan je niet van elke Griekse wijn zeggen. Mijn favoriet uit hun selectie.
Zoals veel Griekse wijn natuurlijk niet te koop in België maar ik sprak afgelopen week met de eigenaar van Mr. Vertigo (fantastische wijnhandel in athene) en hij sprak over toenemende interesse vanuit België, Nederland en Frankrijk in Griekse wijn.