14-09-2022, 05:45 PM
Alweer een tijdje geleden dat ik hier nog iets heb neergepend. Soms heeft een mens wel eens genoeg van schrijven over wijn.
Zoals na een intensieve les- en examenweek aan l'université du vin de Suze-la-Rousse, waar er meer dan genoeg geproefd en neergepend moet worden (in het Frans, l'horreur!).
Ondertussen zijn we twee maanden verder, zit het diploma Sommelier-Conseil op zak en moest dat uiteraard gevierd worden met enkele lotgenoten waarmee ik de voorbije drie jaar de school- en cafébanken onveilig heb gemaakt.
Afspraak in casa redacteur voor spijs en vooral drank!
Domaine Huet, Vouvray Pétillant Brut, 2015
Zeg je vieren dan zeg je bubbels, toch? 100% chenin. Fijne en zachte bubbel. Nadruk op het fruit met agrumtoetsen en wit steenfruit.
Minder de typische champagne-aroma’s zoals gist of brioche, maar wel de elegantie en het zalvende mondgevoel van een goeie champagne, gekoppeld aan mooie zuren.
Domaine Pellé, Menetou-Salon, Les Vignes de Ratier, 2017
Tja, Pellé is voor mij een vaste waarde die gerust naast een goede Sancerre mag staan. Mijn gasten zaten iets noordelijker, in Chablis, en de mineraliteit en het frisse fruit (citrus, wat appel) van deze wijn kan je daar inderdaad ook terugvinden. Loepzuiver, mooie concentratie, heerlijke wijn.
Domaine Jacques Saumaize, Saint-Véran, La Vieille Vigne des Crèches, 2019
De chardonnay kwam dan toch op het appèl. Weliswaar geen Chablis, maar een meer weelderige vorm uit de Mâconnais. Stokken van begin de jaren 50, ongeveer een kwart van de wijn opgevoed op hout. Het warme jaar toont zich in mooi rijp fruit; citrus, peer, wat geel steenfruit. Verweven zuren en een subtiele houttoets geven een mooie balans tussen rondeur en fraîcheur.
Domaine du Vieux Pressoir, Saumur, Craie, 2018
Terug naar de Loire dan. Dit domein had ik bezocht in juli. Chenin die twee jaar opvoeding op amfoor heeft gekregen. Wijn toonde zich open, maar nog vrij primair. Mooi rijp steenfruit, citrus, een likje honing. Benieuwd hoe dit verder evolueert.
Op naar rood:
Domaine Masse, Givry 1er Cru, La Servoisine, 2017
Met enkele van de aanwezige compagnons een stop gemaakt op dit domein op weg naar Suze-la-Rousse. Was dus leuk om een flesje tussen te steken. Jammer genoeg mijn laatste van deze cuvée/jaargang, want dit kwam heel mooi voor de dag. Mijn TN van begin dit jaar beschrijft het goed, al leek alles nog beter samen te komen:
Château Thivin, Côte de Brouilly, Les 7 Vignes, 2016
Na de veelbelovende start wilde ik even zien of de Beaujolais de Givry vlot kon volgen. In feite een verkeerde fles (ik wilde cuvée La Chapelle openen), maar geen erg. Deze wijn toonde zich heel mooi en de fles een stuk minder geëvolueerd dan mijn vorige (begin dit jaar gedronken). Zowat perfect à point, met overschot. Mijn gasten zaten iets noordelijker en waren nogal onder de indruk toen dit een bojo bleek te zijn. Heel mooi versmolten, zeer puur fruit en vrij lange afdronk.
Domaine des Tours, IGP Pays de Vaucluse, 2016
Niemand van mijn gasten had ervaring met de wijnen uit de Reynaud-stal (niet letterlijk gelukkig) en kon de typiciteit dan ook niet meteen thuisbrengen. Aroma’s van (bloed)appelsien, zoet rood fruit, rabarber, garrigue, peper … mmm ik krijg er alweer zin in.
Viñedos Bernabeleva, Vinos de Madrid, Arroyo del Tórtolas, 2013
Deze had ik al in 2012 gedronken en ook hier opnieuw: wat een tanninestructuur heeft deze wijn. Relatief licht in het glas. Het rode fruit en de kruidige toets bereiden je absoluut niet voor op de tannines die volgen. Let op: mooi glas wijn, daar was iedereen van overtuigd. Maar of die tannines ooit gaan minderen, who knows?
Suertes del Marqués, Valle de la Orotava, Candio, 2013
Een van de topwijnen van de dag wat mij betreft. Op dronk en mooi versmolten. Donkere bessen, uitgesproken mineraliteit (vulkanische ondergrond), kruidige toets. Zacht en sappig in de mond met een lange afdronk.
Olivier Guyot, Gevrey-Chambertin 1er Cru, Champeaux, 2012
Teleurstelling van de dag? Niets mis met de wijn, maar toonde zich wat saai en vlak (ook op D2). Niet wat ik zou verwachten van een G-C 1er, maar misschien een moeilijke fase? In de strijd van de 1er cru's won de Givry het pleit alvast met de vingers in de neus
Château Mazeyres, Pomerol, 2011
Dupuy de Lôme, Bandol, 2011
Bij het eten (kraaibiefstuk, peperroomsaus, gebakken aardappelen) deze twee wijnen geserveerd. De Pomerol werd als rechteroever Bordeaux geraden. Toonde zich mooi, zowat à point met nog wat overschot. De Bandol kon niet meteen worden thuisgebracht, maar werd wel unaniem als favoriet uitgeroepen. Meer op het donkere fruit, met zowel meer cachet als finesse dan de Pomerol en paste beter bij het gerecht.
Caves São João, Bairrada Reserva, 1995
Afsluiten deden we met een oudje, hier ook al eens besproken (http://www.vinejo.freebb.be/thread-5901-...id106533). Echt goed werd er ondertussen niet meer geproefd, maar deze was opnieuw een schot in de roos…
Was er te veel wijn? Ja. Was dat erg? Nee. (ik heb nog dagen restjes gedronken)
[attachment=6299]
[attachment=6300]
Zoals na een intensieve les- en examenweek aan l'université du vin de Suze-la-Rousse, waar er meer dan genoeg geproefd en neergepend moet worden (in het Frans, l'horreur!).
Ondertussen zijn we twee maanden verder, zit het diploma Sommelier-Conseil op zak en moest dat uiteraard gevierd worden met enkele lotgenoten waarmee ik de voorbije drie jaar de school- en cafébanken onveilig heb gemaakt.
Afspraak in casa redacteur voor spijs en vooral drank!
Domaine Huet, Vouvray Pétillant Brut, 2015
Zeg je vieren dan zeg je bubbels, toch? 100% chenin. Fijne en zachte bubbel. Nadruk op het fruit met agrumtoetsen en wit steenfruit.
Minder de typische champagne-aroma’s zoals gist of brioche, maar wel de elegantie en het zalvende mondgevoel van een goeie champagne, gekoppeld aan mooie zuren.
Domaine Pellé, Menetou-Salon, Les Vignes de Ratier, 2017
Tja, Pellé is voor mij een vaste waarde die gerust naast een goede Sancerre mag staan. Mijn gasten zaten iets noordelijker, in Chablis, en de mineraliteit en het frisse fruit (citrus, wat appel) van deze wijn kan je daar inderdaad ook terugvinden. Loepzuiver, mooie concentratie, heerlijke wijn.
Domaine Jacques Saumaize, Saint-Véran, La Vieille Vigne des Crèches, 2019
De chardonnay kwam dan toch op het appèl. Weliswaar geen Chablis, maar een meer weelderige vorm uit de Mâconnais. Stokken van begin de jaren 50, ongeveer een kwart van de wijn opgevoed op hout. Het warme jaar toont zich in mooi rijp fruit; citrus, peer, wat geel steenfruit. Verweven zuren en een subtiele houttoets geven een mooie balans tussen rondeur en fraîcheur.
Domaine du Vieux Pressoir, Saumur, Craie, 2018
Terug naar de Loire dan. Dit domein had ik bezocht in juli. Chenin die twee jaar opvoeding op amfoor heeft gekregen. Wijn toonde zich open, maar nog vrij primair. Mooi rijp steenfruit, citrus, een likje honing. Benieuwd hoe dit verder evolueert.
Op naar rood:
Domaine Masse, Givry 1er Cru, La Servoisine, 2017
Met enkele van de aanwezige compagnons een stop gemaakt op dit domein op weg naar Suze-la-Rousse. Was dus leuk om een flesje tussen te steken. Jammer genoeg mijn laatste van deze cuvée/jaargang, want dit kwam heel mooi voor de dag. Mijn TN van begin dit jaar beschrijft het goed, al leek alles nog beter samen te komen:
Citaat:Mooie gevarieerde neus met eerst edel cederhout, fumé, kruidigheid. Rood fruit (framboos, aardbei) volgt op de achtergrond. Heel zacht in de mond. Soepel, zijdezacht en lichtvoetig op het rode fruit met een mooie kruidigheid. Frisse zuren en een zachte tanninestructuur maken dit lip-smackingly good.
Château Thivin, Côte de Brouilly, Les 7 Vignes, 2016
Na de veelbelovende start wilde ik even zien of de Beaujolais de Givry vlot kon volgen. In feite een verkeerde fles (ik wilde cuvée La Chapelle openen), maar geen erg. Deze wijn toonde zich heel mooi en de fles een stuk minder geëvolueerd dan mijn vorige (begin dit jaar gedronken). Zowat perfect à point, met overschot. Mijn gasten zaten iets noordelijker en waren nogal onder de indruk toen dit een bojo bleek te zijn. Heel mooi versmolten, zeer puur fruit en vrij lange afdronk.
Domaine des Tours, IGP Pays de Vaucluse, 2016
Niemand van mijn gasten had ervaring met de wijnen uit de Reynaud-stal (niet letterlijk gelukkig) en kon de typiciteit dan ook niet meteen thuisbrengen. Aroma’s van (bloed)appelsien, zoet rood fruit, rabarber, garrigue, peper … mmm ik krijg er alweer zin in.
Viñedos Bernabeleva, Vinos de Madrid, Arroyo del Tórtolas, 2013
Deze had ik al in 2012 gedronken en ook hier opnieuw: wat een tanninestructuur heeft deze wijn. Relatief licht in het glas. Het rode fruit en de kruidige toets bereiden je absoluut niet voor op de tannines die volgen. Let op: mooi glas wijn, daar was iedereen van overtuigd. Maar of die tannines ooit gaan minderen, who knows?
Suertes del Marqués, Valle de la Orotava, Candio, 2013
Een van de topwijnen van de dag wat mij betreft. Op dronk en mooi versmolten. Donkere bessen, uitgesproken mineraliteit (vulkanische ondergrond), kruidige toets. Zacht en sappig in de mond met een lange afdronk.
Olivier Guyot, Gevrey-Chambertin 1er Cru, Champeaux, 2012
Teleurstelling van de dag? Niets mis met de wijn, maar toonde zich wat saai en vlak (ook op D2). Niet wat ik zou verwachten van een G-C 1er, maar misschien een moeilijke fase? In de strijd van de 1er cru's won de Givry het pleit alvast met de vingers in de neus
Château Mazeyres, Pomerol, 2011
Dupuy de Lôme, Bandol, 2011
Bij het eten (kraaibiefstuk, peperroomsaus, gebakken aardappelen) deze twee wijnen geserveerd. De Pomerol werd als rechteroever Bordeaux geraden. Toonde zich mooi, zowat à point met nog wat overschot. De Bandol kon niet meteen worden thuisgebracht, maar werd wel unaniem als favoriet uitgeroepen. Meer op het donkere fruit, met zowel meer cachet als finesse dan de Pomerol en paste beter bij het gerecht.
Caves São João, Bairrada Reserva, 1995
Afsluiten deden we met een oudje, hier ook al eens besproken (http://www.vinejo.freebb.be/thread-5901-...id106533). Echt goed werd er ondertussen niet meer geproefd, maar deze was opnieuw een schot in de roos…
Was er te veel wijn? Ja. Was dat erg? Nee. (ik heb nog dagen restjes gedronken)
[attachment=6299]
[attachment=6300]