Hoi allen,
Ik ben nieuw op dit forum dus ik hoop dat ik op de juiste plek post, en dat vragen als deze zijn toegestaan!
In de garage (die éindelijk uitgemest is) stonden nog heel wat rode wijnen, rechtop. Niet donker gestaan, wel vrij koel aangezien de garage niet verwarmd is.
Nu is mijn vraag, kan ik hier nog iets mee?
Zitten er wijnen tussen die nog drinkbaar zijn, of is het een verloren zaak?
De wijnen staan er toch al een aantal jaren...
Hierbij de wijnen:
https://ibb.co/2qrSjSW
https://ibb.co/68r4Wkv
Alvast bedankt!
(16-09-2022 09:53 PM)praet0rian schreef: [ -> ]Hoi allen,
Ik ben nieuw op dit forum dus ik hoop dat ik op de juiste plek post, en dat vragen als deze zijn toegestaan!
In de garage (die éindelijk uitgemest is) stonden nog heel wat rode wijnen, rechtop. Niet donker gestaan, wel vrij koel aangezien de garage niet verwarmd is.
Nu is mijn vraag, kan ik hier nog iets mee?
Zitten er wijnen tussen die nog drinkbaar zijn, of is het een verloren zaak?
De wijnen staan er toch al een aantal jaren...
Hierbij de wijnen:
https://ibb.co/2qrSjSW
https://ibb.co/68r4Wkv
Alvast bedankt!
Ik zie geen enkele wijn waarvan ik denk dat hij zeker de pompbak in moet.
Enkel de Chianti 2001 lijkt me behoorlijk oud, aan de Montepulciano twijfel ik ook wel.
Of is de Chianti 2007, is niet zo duidelijk?— in dat geval, topjaar.
Rest zijn steeds sterke druiven (syrah, cabernet) of aop s die tegen een stootje kunnen.
De Croizille zal wellicht de beste wijn zijn.
Dat ze enkele jaren rechtop stonden is niet zo n probleem, de koelte is belangrijker.
(16-09-2022 11:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]Of is de Chianti 2007, is niet zo duidelijk?— in dat geval, topjaar.
Rest zijn steeds sterke druiven (syrah, cabernet) of aop s die tegen een stootje kunnen.
De Croizille zal wellicht de beste wijn zijn.
Dat ze enkele jaren rechtop stonden is niet zo n probleem, de koelte is belangrijker.
De Chianti is 2007 inderdaad!
en oef, ik dacht echt, vooral omdat ze niet neerlagen, dat ze weg te gieten waren.
Superkoud is het niet in de garage, maar zeker lager dan 'huiskamer' temperatuur.
Ik probeer dit weekend de Croizille eens :-).
Thanks!
(16-09-2022 11:49 PM)praet0rian schreef: [ -> ] (16-09-2022 11:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]Of is de Chianti 2007, is niet zo duidelijk?— in dat geval, topjaar.
Rest zijn steeds sterke druiven (syrah, cabernet) of aop s die tegen een stootje kunnen.
De Croizille zal wellicht de beste wijn zijn.
Dat ze enkele jaren rechtop stonden is niet zo n probleem, de koelte is belangrijker.
De Chianti is 2007 inderdaad!
en oef, ik dacht echt, vooral omdat ze niet neerlagen, dat ze weg te gieten waren.
Superkoud is het niet in de garage, maar zeker lager dan 'huiskamer' temperatuur.
Ik probeer dit weekend de Croizille eens :-).
Thanks!
Laat maar iets weten, schol!
(16-09-2022 11:49 PM)praet0rian schreef: [ -> ]en oef, ik dacht echt, vooral omdat ze niet neerlagen, dat ze weg te gieten waren.
Dat is hier elders al ergens uitvoerig besproken: uit recent onderzoek van Amorim, 's werelds grootste kurkproducent, zou het zelfs beter zijn voor de kurk (en bijgevolg ook voor de wijn. De redenering is dat de kurk vochtig genoeg blijft (onder de kurk 100% vochtigheid), maar minder aangetast wordt door de zuren in de wijn. De reden waarom men begonnen zou zijn met flessen neerleggen is omdat ze dan minder plaats innemen door betere stapelbaarheid.
(16-09-2022 09:53 PM)praet0rian schreef: [ -> ]Hoi allen,
Ik ben nieuw op dit forum dus ik hoop dat ik op de juiste plek post, en dat vragen als deze zijn toegestaan!
In de garage (die éindelijk uitgemest is) stonden nog heel wat rode wijnen, rechtop. Niet donker gestaan, wel vrij koel aangezien de garage niet verwarmd is.
Nu is mijn vraag, kan ik hier nog iets mee?
Zitten er wijnen tussen die nog drinkbaar zijn, of is het een verloren zaak?
De wijnen staan er toch al een aantal jaren...
Hierbij de wijnen:
https://ibb.co/2qrSjSW
https://ibb.co/68r4Wkv
Alvast bedankt!
Zo ontstond de term 'garagewijn'.
(17-09-2022 06:09 PM)wvd schreef: [ -> ] (16-09-2022 11:49 PM)praet0rian schreef: [ -> ]en oef, ik dacht echt, vooral omdat ze niet neerlagen, dat ze weg te gieten waren.
Dat is hier elders al ergens uitvoerig besproken: uit recent onderzoek van Amorim, 's werelds grootste kurkproducent, zou het zelfs beter zijn voor de kurk (en bijgevolg ook voor de wijn. De redenering is dat de kurk vochtig genoeg blijft (onder de kurk 100% vochtigheid), maar minder aangetast wordt door de zuren in de wijn. De reden waarom men begonnen zou zijn met flessen neerleggen is omdat ze dan minder plaats innemen door betere stapelbaarheid.
Om per oppervlakte zoveel mogelijk rechtopstaande wijnflessen te kunnen herbergen, neme men best grote formaten zoals voor Champagne de Melchior (15 L / 24 fl) of voor de Bordeaux de Balthazar (12 L / 16 fl). De wijn bewaart er uitstekend in. En zoals altijd om de bekomen kwaliteit niet in gevaar te brengen leegt men best de geopende fles nog dezlfde dag. Succes verzekerd!
Bij de opruiming van het huis van een familielid, stuitten vrienden van ons op verschillende dozen wijn. Het betreft allemaal Bordeaux uit midden jaren zeventig, op het etiket staat telkens Wijnhuis Robbers & Van den Hoogen uit Arnhem (robbersenvandenhoogen.nl) vermeld. De meeste wijnen hebben appellaties als Lalande de Pomerol of Listrac-Medoc (zie bijvoorbeeld de foto). Voor zover ik het zelf kan inschatten: prima appellaties maar zeker niet de absolute top. In het huis zouden de wijnen behoorlijk goed zijn bewaard, in een donkere kelder met weinig temperatuurschommelingen.
En dan nu de onvermijdelijke vraag: valt er nog iets aan te vangen met deze wijnen, namelijk drinken of aan verkoper proberen te slijten?
Er is maar één vaste regel: altijd eens proeven, je weet nooit.
Robbers en Vandenhoogen is geen onbekend wijnhuis, de botteling zal dus wel O.K. geweest zijn. En de niveaus zijn niet perfect maar ook niet abnormaal.
Blijft het feit dat 1974 een verschrikkelijk wijnjaar was en dat Fourcas Dupré wel een klassieke Médoc is maar m.i. ook in betere jaren een kleine halve eeuw niet kan doorstaan.
1976 was een iets beter jaar, maar volgens mijn laat je een doorsnee Lalande niet ouder dan tien, vijftien jaar worden...
Dat dus wat de wijn betreft. Qua centen: op veiling niet meer dan een paar euro de fles, denk ik.
Als het geen klinkende namen of appellaties zijn zal je er niet echt mee naar de veiling kunnen. Heb zelf zo ook ooit een kelder van een overleden familielid mogen uitkuisen. Daar zaten van de meer dan honderd flessen uit de periode ‘67-‘78 een stuk of tien flessen tussen die uiteindelijk nog geveild zijn (o.a. Angelus en Pape Clement uit 1974). De rest ligt nog steeds in mijn kelder, en als er zo eentje opengaat is het meestal niet kapot maar zelden raakt die fles uit: eerder interessant dan lekker.
Als je je lijst naar Sylvie’s in Antwerpen mailt laten ze je weten welke flessen de moeite waard zijn om erheen te brengen. Werken zeer professioneel en zijn denk ik ook echt wel een wereldspeler dankzij de grote hoeveelheden oude Bordeaux die nog steeds in Vlaamse kelders liggen…
Hartelijk dank allebei, ik geef het door!
(24-07-2023 09:39 AM)Thomas schreef: [ -> ]Als het geen klinkende namen of appellaties zijn zal je er niet echt mee naar de veiling kunnen. Heb zelf zo ook ooit een kelder van een overleden familielid mogen uitkuisen. Daar zaten van de meer dan honderd flessen uit de periode ‘67-‘78 een stuk of tien flessen tussen die uiteindelijk nog geveild zijn (o.a. Angelus en Pape Clement uit 1974). De rest ligt nog steeds in mijn kelder, en als er zo eentje opengaat is het meestal niet kapot maar zelden raakt die fles uit: eerder interessant dan lekker.
Als je je lijst naar Sylvie’s in Antwerpen mailt laten ze je weten welke flessen de moeite waard zijn om erheen te brengen. Werken zeer professioneel en zijn denk ik ook echt wel een wereldspeler dankzij de grote hoeveelheden oude Bordeaux die nog steeds in Vlaamse kelders liggen…
Ik vrees dat dit geen wijnen zijn die Sylvies aanvaardt.