wijnliefhebbers

Volledige versie: Les Vignals, Gaillac
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Een trouvaille in Rijssel, dit domein. En gisteren voor het eerst l’herbe folle 2017 opengetrokken. Een blend van Braucol, Duras, en Syrah.

Kruidig! Een groene, frisse kruidigheid, wat medicinaal zelfs. Met rijp rood fruit, bij momenten aardbeiconfituur, maar ook cassis! Heel ongewoon allemaal voor een Franse wijn, maar toch doet mij dit denken aan de Gaillac van Domaine de Brousse, die we jaren geleden ook al zo fantastisch vonden.

In de mond heel evenwichtig, met rijp fruit, verfrissende zuurtjes en zachte tannines. Dit is gewoon lekkerrrr!

Voor de schavuiten die Rijssel onveilig gaan maken binnen een maandje, loop er eens langs. Voor 8 euro (!) heb je een heel leuke wijn die eens iets anders geeft. Ook de duurdere cuvée vond ik er heel de moeite, maar wel een bewaarwijn.
(13-10-2022 01:44 PM)Olivier schreef: [ -> ]Een trouvaille in Rijssel, dit domein. En gisteren voor het eerst l’herbe folle 2017 opengetrokken. Een blend van Braucol, Duras, en Syrah.

Kruidig! Een groene, frisse kruidigheid, wat medicinaal zelfs. Met rijp rood fruit, bij momenten aardbeiconfituur, maar ook cassis! Heel ongewoon allemaal voor een Franse wijn, maar toch doet mij dit denken aan de Gaillac van Domaine de Brousse, die we jaren geleden ook al zo fantastisch vonden.

In de mond heel evenwichtig, met rijp fruit, verfrissende zuurtjes en zachte tannines. Dit is gewoon lekkerrrr!

Voor de schavuiten die Rijssel onveilig gaan maken binnen een maandje, loop er eens langs. Voor 8 euro (!) heb je een heel leuke wijn die eens iets anders geeft. Ook de duurdere cuvée vond ik er heel de moeite, maar wel een bewaarwijn.

Inderdaad een zéer mooie vondst!
Ik loof deze aop met een passende haiku!

Gaillac paradijs
Vol wijnen met toppers in
Kwaliteit en prijs!
(13-10-2022 06:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-10-2022 01:44 PM)Olivier schreef: [ -> ]Een trouvaille in Rijssel, dit domein. En gisteren voor het eerst l’herbe folle 2017 opengetrokken. Een blend van Braucol, Duras, en Syrah.

Kruidig! Een groene, frisse kruidigheid, wat medicinaal zelfs. Met rijp rood fruit, bij momenten aardbeiconfituur, maar ook cassis! Heel ongewoon allemaal voor een Franse wijn, maar toch doet mij dit denken aan de Gaillac van Domaine de Brousse, die we jaren geleden ook al zo fantastisch vonden.

In de mond heel evenwichtig, met rijp fruit, verfrissende zuurtjes en zachte tannines. Dit is gewoon lekkerrrr!

Voor de schavuiten die Rijssel onveilig gaan maken binnen een maandje, loop er eens langs. Voor 8 euro (!) heb je een heel leuke wijn die eens iets anders geeft. Ook de duurdere cuvée vond ik er heel de moeite, maar wel een bewaarwijn.

Inderdaad een zéer mooie vondst!
Ik loof deze aop met een passende haiku!

Gaillac paradijs
Vol wijnen met toppers in
Kwaliteit en prijs!

Haha, zalig!
Wel een beetje een haiku van den Aldi, maar ik ben het er wel mee eens.
(17-10-2022 07:07 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Wel een beetje een haiku van den Aldi, maar ik ben het er wel mee eens.

Tegenwoordig hebben ze zelfs goede wijn in dunaldi!
L’Herbe folle 2016

Bosfruit, peper. Mooie materie, fluwelig, maar toch structuur.

Het is hier al gezegd. Dit is een P/K topper.

Aanrader voor de mensen die binnenkort naar Rijssel gaan.
(29-10-2023 08:18 PM)Olivier schreef: [ -> ]Aanrader voor de mensen die binnenkort naar Rijssel gaan.

Merci voor de tip! Toegevoegd aan mijn ondertussen veel te lange lijst. Smile
Gaillac... We hebben het slechts één maal bezocht, maar het prachtige Maison des Vins in de abdij op de oevers van de Tarn, de vriendelijke meisjes aldaar en natuurlijk de bijzonder smakelijke wijnen zijn me altijd bij gebleven. Vandaar dus dat, naar aanleiding van deze thread, hier nu zes witte en zes rode Vignals staan, die ik dringend moet proeven.
Benieuwd! Welke cuvées heb je? Ik heb nog La Fauvette 19 liggen, maar lijkt me nog te vroeg om die al open te doen.
L'Herbe Folle 2022
A.O.P. Gaillac
45% Duras, 35% Braucol, 15 % Merlot, 5% Syrah
M.D. Château les Vignals, Cestayols
14% Vol, Winesbio (Eddy Vandeputte, Oedelem?), 9,90 euro

Oog. Vol en helder, robijnrood, lichtjes verdunnende meniscus. Eerder fluwelig dan glanzend.

Neus: volle fruitneus met veel vanille en kruiden, peper, muskaatnoot, Fruitsoep, eerder fris dan gestoofd. Wat tabak. cassis, fleurig ook. Zeer aangenaam.

In de mond zeer mooi evenwicht. Mouthwatering, een mond vol fruit met tintelende alcoholwarmte. Bittertje in het einde, matige lengte;

Erg jong, maar ik drink dit nu, op zijn fruit.
Misschien zou ik het niet weten als het niet op het etiket stond, maar in geur en smaak spelen de syrah en de merlot een duet, met een eigenzinnig achtergrondkoor van de Braucol en de Duras op de achtergrond, die er een haast exotische belevenis van maken.

Goed, ik ben niet objectief als het om Gaillac gaat, maar dit is toch alweer een wijn naar mijn tand.
(12-03-2024 11:41 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]L'Herbe Folle 2022
A.O.P. Gaillac
Braucol, Duras, Syrah, Merlot
M.D. Château les Vignals, Cestayols
14% Vol, Biowines, 9,90 euro

Oog. Vol en helder, robijnrood, lichtjes verdunnende meniscus. Eerder fluwelig dan glanzend.

Neus: volle fruitneus met veel vanille en kruiden, peper, muskaatnoot, Fruitsoep, eerder fris dan gestoofd. Wat tabak. cassis, fleurig ook. Zeer aangenaam.

In de mond zeer mooi evenwicht. Mouthwatering, een mond vol fruit met tintelende alcoholwarmte. Bittertje in het einde, matige lengte;

Erg jong, maar ik drink dit nu, op zijn fruit.
Misschien zou ik het niet weten als het niet op het etiket stond, maar in geur en smaak spelen de syrah en de merlot een duet, met een eigenzinnig achtergrondkoor van de Braucol en de Duras op de achtergrond, die er een haast exotische belevenis van maken.

Goed, ik ben niet objectief als het om Gaillac gaat, maar dit is toch alweer een wijn naar mijn tand.

Mooi!
Zuid Westen, dé verborgen schatkist van de Franse wijn…
Nog even mijn geheugen opgefrist: Braucol is eigen aan de Sud-Ouest en heeft talrijke synoniemen, waarvan Fer Servadou waarschijnlijk de bekendste is.
De Duras, die niks te maken heeft met het wijnstadje Duras ten Zuid-Oosten van Libourne, blijkt dan weer een kruising te zijn van Tressot en Savagnin. Dit volgens het Julius Kühn Institut. Wikipedia daarentegen stelt dat Tressot noir een kruising is van Duras en Petit Verdot... Beetje zot, zeker als we lezen dat de Tressot historisch in de Bourgognesteek groeide.

De Savagnin kennen we vooral uit de Jura (vin jaune) en wordt geacht één van de talrijke klonen van Traminer te zijn, die ons eeuwen geleden vanuit Tirol toekwam...

Ja, 'k Weet het, maar ik vind dat interessant.
tiens, Puffeney himself vertelde me dat de savagnin verwant is met chenin.
Volgens JKI is de Chenin Blanc een kruising van Savagnin Blanc en een andere niet geïdentificeerde druif.

Via een gemeenschappelijke afstamming is de Chenin ook familie van de Sauvignon Blanc...
Druiven, het is een hoerenboel.
(13-03-2024 10:45 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Volgens JKI is de Chenin Blanc een kruising van Savagnin Blanc en een andere niet geïdentificeerde druif.

Via een gemeenschappelijke afstamming is de Chenin ook familie van de Sauvignon Blanc...
Druiven, het is een hoerenboel.

Big Grin
L'Herbe Folle 2022
A.O.P. Gaillac
60 % Loin de l’œil, 20 % Mauzac, 20% Sauvignon
M.D. Château les Vignals, Cestayols
14% Vol, Biowines, 9,95 euro

Ik was te benieuwd om lang te wachten.

Bijna kleurloos maar met een mooie glans.
Geur van anijs, pompelmoes, honing, rijp fruit met perzik.
Mooi evenwicht in de mond, goed aansluitend bij de geur, met een bittertje op het einde.
Tweede dag blijkt onze koelkast toch wat te koud te staan.
Het originele is wat van de wijn en er blijft een fris (ijskoud) aperitiefwijntje over.
(16-03-2024 01:27 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Tweede dag blijkt onze koelkast toch wat te koud te staan.
Het originele is wat van de wijn en er blijft een fris (ijskoud) aperitiefwijntje over.
Naar mijn mening wordt het gros van de (betere) witte wijnen veel te koud gedronken. Bij 8°C of zelfs lager, is alle aroma weg. Ik drink bvb een witte Bourgogne liever aan 15 - 16 ° dan aan 10 - 12 en met Riesling is het nog erger. Die zijn van eigens fris genoeg, geen frigo nodig...
Voor kleine wijntjes daarentegen helpt dat soms wel, of zoals Broadbent ooit schreef "een ijsemmertje zou hem opgeknapt hebben"..
Koppelingen