wijnliefhebbers

Volledige versie: L'envie - Zwevegem (St Denijs)
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Zaterdag trokken we naar het landelijke St Denijs voor een gastronomisch avondje. Bij aankomst bel je aan de voordeur, terwijl je binnen het gevoel hebt in de living te zitten (eerst deel). Erg huiselijk dus. Het eten was zeer fijn, de smaken waren goed op elkaar afgestemd, de bordjes waren schilderijtjes (het oog wilt ook wat nietwaar). Er was een kleine wijnkaart die bij het menu zat (er was wss nog een meer uitgebreide), maar ook de kleine wijnkaart was zeer mooi. Veel variëteit met mooie referenties. Maar uiteraard koos de schoonpa weeral de aangepast wijnen Rolleyes

Bij de noordzeekrab werd een Riesling van Frederic Mochel geserveerd. Een domein dat door Peter als een paar keer werd geciteerd. Droog en elegant. Complexloos maar goed gemaakt. Bij de jonge wortelen kon je kiezen tussen een vermentino of geuze. Ik koos voor de vermentino die een stuk ronder en vettiger was dan wat ik er van had verwacht. De St Jacobsvruchten werden begeleid door een (figuurlijk) kleurloze witte minervois. De minste van de avond.
Bij de ree werd Les Strates van Clos des Calades uit 2013 geserveerd. Deze Languedoc was perfect op dronk, rood fruit, puur op finesse. Bij het schenken werd ons verteld dat dit een wijn is op basis van Grenache, Mourvedre en Cinsault. Vreemd zit hier geen syrah in? In't glas heb ik nochtans violet en witte peper. Ik zoek 't even op en zie op de website 80% syrah, 20% mourvedre staan. Als je sommelier bent van een sterrenzaak (of er toch de wijnen schenkt), is dit toch een onvergeeflijke fout. Nu anderzijds zetten ze toch maar een onbekende mooie wijn op tafel die scoort: zelfs op Cellartracker is niets terug te vinden.
Bij het dessert kwam een Vermouth

Conclusie: zeer lekker en fijn gegeten. Veel oog voor detail en samengang van smaken (zonder té experimenteel te willen doen). Mbt de wijn zou ik uit de mooie wijnkaart kiezen, dan zit je zeker goed.

Hieronder het menu:

Noordzeekrab
Knolselder, kabosu, gepofte zwarte rijst

Jonge wortelen
Flan, sudachi, Geuze Cantillon Zwanze 2021 "Orange"

Sint Jakobsvruchten uit Dieppe
Bloemkool, Doornikse saffraan, rouille

Ree uit de Ardennen
Gerookt met hooi, veenbessen, aardpeer

Doyenne Peer
Pure chocolade van Dender, mascarpone, boekwijt
Hmmmmm....watertanden Slurp

Het blijft hier ook altijd moeilijk, kiezen voor de aangepaste wijnen of de kaart door snuisteren. Maar dan rijst de vraag, welke wijn te combineren valt met meerdere gerechten? Dit hangt natuurlijk af van het aantal gasten aan tafel.
hawel, op die vraag vond ik recent het antwoord, ik nam in mei tijdens een bezoek aan Rebel in Marke een biodynamische savagnin ouillé die van begin tot einde bij alles paste: bij amuses een glas champagne van Lassaigne (top) maar nadien de savagnin met o.a. oester, vis en gevogelte. Ik stond er zelf versteld van. De sommelier was niet zo verrast.
(31-10-2022 09:50 AM)Fre schreef: [ -> ]Zaterdag trokken we naar het landelijke St Denijs voor een gastronomisch avondje. Bij aankomst bel je aan de voordeur, terwijl je binnen het gevoel hebt in de living te zitten (eerst deel). Erg huiselijk dus. Het eten was zeer fijn, de smaken waren goed op elkaar afgestemd, de bordjes waren schilderijtjes (het oog wilt ook wat nietwaar). Er was een kleine wijnkaart die bij het menu zat (er was wss nog een meer uitgebreide), maar ook de kleine wijnkaart was zeer mooi. Veel variëteit met mooie referenties. Maar uiteraard koos de schoonpa weeral de aangepast wijnen Rolleyes

Bij de noordzeekrab werd een Riesling van Frederic Mochel geserveerd. Een domein dat door Peter als een paar keer werd geciteerd. Droog en elegant. Complexloos maar goed gemaakt. Bij de jonge wortelen kon je kiezen tussen een vermentino of geuze. Ik koos voor de vermentino die een stuk ronder en vettiger was dan wat ik er van had verwacht. De St Jacobsvruchten werden begeleid door een (figuurlijk) kleurloze witte minervois. De minste van de avond.
Bij de ree werd Les Strates van Clos des Calades uit 2013 geserveerd. Deze Languedoc was perfect op dronk, rood fruit, puur op finesse. Bij het schenken werd ons verteld dat dit een wijn is op basis van Grenache, Mourvedre en Cinsault. Vreemd zit hier geen syrah in? In't glas heb ik nochtans violet en witte peper. Ik zoek 't even op en zie op de website 80% syrah, 20% mourvedre staan. Als je sommelier bent van een sterrenzaak (of er toch de wijnen schenkt), is dit toch een onvergeeflijke fout. Nu anderzijds zetten ze toch maar een onbekende mooie wijn op tafel die scoort: zelfs op Cellartracker is niets terug te vinden.
Bij het dessert kwam een Vermouth

Conclusie: zeer lekker en fijn gegeten. Veel oog voor detail en samengang van smaken (zonder té experimenteel te willen doen). Mbt de wijn zou ik uit de mooie wijnkaart kiezen, dan zit je zeker goed.

Hieronder het menu:

Noordzeekrab
Knolselder, kabosu, gepofte zwarte rijst

Jonge wortelen
Flan, sudachi, Geuze Cantillon Zwanze 2021 "Orange"

Sint Jakobsvruchten uit Dieppe
Bloemkool, Doornikse saffraan, rouille

Ree uit de Ardennen
Gerookt met hooi, veenbessen, aardpeer

Doyenne Peer
Pure chocolade van Dender, mascarpone, boekwijt

Speciaal manneke, David Grosdent...
Koppelingen