wijnliefhebbers

Volledige versie: Bourgogne december 2022
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Eind vorige week even snel naar Bourgogne heen en weer geweest. Donderdagochtend 04:00 vertrokken en om 12:45 zaten we na een voorspoedige rit aan de lunch in Viré. Dat was erg lekker na een lange tijd in de auto.

Om 14:00 draaiden we het erf op bij Domaine Gondard-Perrin te Viré om hier de beschikbare wijnen te degusteren onder leiding van 'Jeunes Talents' Franz-Ludwig Gondard. We kregen 5 lieux dit wijnen in het glas van jaargang 2020, allen AOP Viré-Clessé. De meeste wijnen zijn in Juli 2022 gebotteld. 1 cuvee zat pas net in de fles. 1 cuvee van 2020 zat zelfs nog in de tank, nog niet klaar vond hij.

Door de warme zomer hebben weinig wijnen van hem hout gezien en ook hebben de meeste wijnen geen malolactische gisting ondergaan. Dit resulteerde in pure wijnen met veel concentratie maar toch een mooie fraîcheur, alles eindigt heel mooi droog en fris. We waren net als het vorige bezoek weer zeer tevreden over de stijl en kwaliteit van de wijnen. 4 van de 5 wijnen heb ik gekocht, een mooie aanvulling op het assortiment. Dit was het hoofddoel van de reis, dus dat was al vast geslaagd. Blij dat dit kon, de komende jaren zal het weer lastig genoeg worden om hier te kopen, in 2021 had men 60 % oogstverlies door vorst op het verkeerde moment, in 2022 kwam de regen te laat en is er 30 % oogstverlies. Ik dacht dat 2022 overal goed was in kwaliteit en kwantiteit, maar hier valt de kwantiteit dus tegen.

Vervolgens konden we mijn allocatie van oogst 2020 ophalen in Meursault, bij Domaine Bernard Millot. Puligny Montrachet, Meursault 'les petit Charrons' en Bourgogne Cote d'Or werden ingeladen. Deze heb ik allen kunnen proeven van het voorjaar, mooi compleet jaar. Daarna even snel wat 2021 uit de tanks geproefd. Zo'n jaar is even geleden zeg! Krachtige zuren, strak en gesloten. Nog moeilijk in te schatten wat dit geeft. Een koel en klassiek jaar. Ik praat hier enkel over de witte wijnen. Het oogstverlies hier was trouwens rond de 70 % gemiddeld voor de Chardonnay druiven. Oogst 2022 was hier wel heel goed in kwaliteit én kwantiteit.

De volgende dag had ik wat tijd over aan het begin en ik raadpleegde mijn lijst met domeinen die mij wel interessant lijken om te bezoeken. Al vrij snel had ik contact met Pierre-Francois Maldant van Domaine Jean-Pierre Maldant uit Ladoix. Van harte welkom alleen er is niets te koop. Prima, de rekening is toch leeg, dat duurt niet lang met de huidige Bourgogne tarieven. Goed ontvangen door hem, aardige jongen. We proefden enkele witte uit 2021, Bourgogne Blanc, 2 verschillende Ladoix villages en het paradepaardje Corton Charlemagne. Ook hier komt het beeld naar voren dat 2021 moeilijk is om jong te proeven. Gesloten en hoge zuren. Het fruit wat we ontwaren is heel fris en er komt ook de nodige mineraliteit naar voren. We proefden ze na de rode nog een keer en toen was er al veel meer in te ontdekken. Nog niet helemaal overtuigd maar ik denk dat deze stijl mij wel aanspreekt. Hij vond het jammer dat hij niet meer had te proeven, 2021 komt niet zijn ware potentieel als wijnmaker naar voren vond hij, het was een zeer moeilijk jaar om wijn te maken. Het meeste weggevroren en wat er nog wel hing was erg wisselen in rijpheid en kwaliteit. Ben sowieso benieuwd wat dit in andere jaren geeft.

Van 2021 in rood nog niets gehad, daar kwam hier verandering in. Ze produceren sowieso meer rode wijn. Zo'n 65 a 70 procent is rood. Ze hebben trouwens ongeveer 10 hectare druiven en hier van maken ze 22 verschillende wijnen. Welkom in Bourgogne. De meeste rode druiven staan in Ladoix en Aloxe Corton, een klein deel verspreid over de Corton heuvel, waar ze 2 grand cru wijnen van maken. Ook in rood wordt 2021 omschreven als klassiek door het type fruit, de zuurgraad en kleurintensiteit. De kleur is inderdaad meer transparant en minder donker dan we de laatste jaren gewend waren. De neus is gemiddeld vol met vers rood fruit, piepjong natuurlijk met aardbeien, frambozen en wat kers. We zouden 2 rode wijnen proeven, dit werden er uiteindelijk 6. Hij werd enthousiast, wie ben ik dan om op de rem te gaan staan. Dit zijn altijd zeer leerzame bezoeken. We proefden 2 Ladoix Village wijnen, 1 Ladoix 1er cru, 2 Aloxe Corton 1er cru en uiteindelijk nog een Corton Grand Cru, allen van 2021. Waar duidelijk is dat 2021 in wit veel tijd nodig heeft (gebasseerd op geringe proefervaringen) is rood in 2021 eigenlijk heel toegankelijk. Veel rood fruit, de zuren zijn er zeker maar ik heb ze niet als te scherp ervaren en de tannine zijn er wel maar ook niet echt onrijp of erg aanwezig. 2020 is om te bewaren, 2021 om te drinken zei hij. O ja, ook het alcoholprecentage is gemiddeld niet erg hoog, voor sommigen ook wel fijn. Ik kon een doosje van mijn rode favoriet kopen, een Aloxe Corton 1er cru, en nog een mixdoosje. Wel leuk om thuis nog eens te proeven. Maar ja, hier dus ook lege rekken, jammer. Hij zei kom volgend jaar terug, dan is er genoeg wijn en van goede kwaliteit. Dit was een leuke kennismaking.

Daarna nog even naar Volnay, Domaine Jean-Claude Cluzeaud. Maakt voornamelijk rode wijn. Hier monsters opgehaald van 2020. Deze maakt zeer klassieke wijnen, heb er eentje geproefd daar, man man. Veel kleur, tanninerijk, maar ook fruit en zuren. Ik denk vrij compleet, maar dat gaan we thuis rustig beoordelen. Geduld wordt beloond zei hij, wil je sneller drinkplezier heb ik nog wat 2019.

Geluncht in Volnay, daarna koers richting huis met een korte pitstop in Morey Saint Denis bij Remi Jeanniard om de restanten 2020 op te halen. Dat was weinig, ik was laat met kopen. Maar goed, de bus was evengoed vol met de witte wijnen. 2021 gaat wel bijna in de verkoop. Maar ik denk dat ik dat jaar toch een beetje laat gaan. 2019 en 2020 zijn beide top en toch heel anders, en daar red ik het wel mee.

's Avonds om 21:45 weer thuis, dat ging vlot. 2 stevige dagen met leuke bezoeken.

Wat viel nog meer op, we zien al meer Diam kurken. Bijna iedereen staat er positief tegenover. Een goede zaak denk ik. Al zal niet iedereen het hier mee eens zijn.

Een wijngaard Syrah gezien, en die had het goed gedaan voor het eerste jaar zei de eigenaar. Volgend jaar een test met Barbera.

2021 in rood klassiek en makkelijk te drinken, in wit klassiek en bewaren. Moeilijk jaar. Maar heel weinig geoogst, vooral in wit.
Zeer interessant, merci!
Barbera in Bourgogne, waar gaan we naartoe…;-)
Koppelingen