17-02-2023, 09:00 PM
Dani Landi is een naam die hier al meermaals is gevallen, en ook Curro (Fedellos do Couto) is de revue gepasseerd.
Welnu, vanaf jaargang 2021 heeft die laatste een deel van het wijnmaken van Dani Landi overgenomen. Zo worden de wijngaarden in het dorp El Real de San Vicente (Cantos del Diablo, Uvas de la Ira) nu door Curro beheerd en worden de wijnen onder de naam Vitícola Mentridana vermarkt.
Onder dat label is er ook een wijn bijgekomen, namelijk El Mentridano. Daarvan had ik vorig weekend de eerste jaargang in het glas.
El Mentridano, 2021
Wijngaarden op 600 meter, 40 jaar oude stokken, granietbodems
100% garnacha, 14,5% vol, fermentatie op beton, 7 maand opvoeding op grote foeders
Steeds licht gekoeld gedronken à 14-16°
Dag 1: Aantrekkelijke neus van rood fruit (framboos, aardbei) en wat kers, mooi rijp en met een zuiderse indruk, maar anderzijds toch ook fris en fijn. Ook een stevige vleug peper en een aardse toets.
In de mond: aciiiiiiid! De hoge zuren vallen meteen op en zijn bijna té, maar zorgen wel voor een enorme sappigheid. De aciditeit in dit type Spaanse wijnen blijft me toch verbazen (en bekoren!).
De wijn heeft een fijne structuur met plakkerige tannines. Opnieuw veel rijp, maar finesserijk rood fruit in de mond. Een genietbaar glas wijn, met veel leuke elementen, maar het geheel is nog niet groter dan de som van de delen.
D2: De wijn is een stuk beter in balans. De zuren zijn wat minder onstuimig, het fruit toont zich nog iets mooier en de wijn heeft aan complexiteit gewonnen.
Veel finesse en qua mondgevoel zeker te verwarren met een cool climate wijn. Ik ben alvast fan en benieuwd wat dit geeft met enkele jaren extra op de teller.
Welnu, vanaf jaargang 2021 heeft die laatste een deel van het wijnmaken van Dani Landi overgenomen. Zo worden de wijngaarden in het dorp El Real de San Vicente (Cantos del Diablo, Uvas de la Ira) nu door Curro beheerd en worden de wijnen onder de naam Vitícola Mentridana vermarkt.
Onder dat label is er ook een wijn bijgekomen, namelijk El Mentridano. Daarvan had ik vorig weekend de eerste jaargang in het glas.
El Mentridano, 2021
Wijngaarden op 600 meter, 40 jaar oude stokken, granietbodems
100% garnacha, 14,5% vol, fermentatie op beton, 7 maand opvoeding op grote foeders
Steeds licht gekoeld gedronken à 14-16°
Dag 1: Aantrekkelijke neus van rood fruit (framboos, aardbei) en wat kers, mooi rijp en met een zuiderse indruk, maar anderzijds toch ook fris en fijn. Ook een stevige vleug peper en een aardse toets.
In de mond: aciiiiiiid! De hoge zuren vallen meteen op en zijn bijna té, maar zorgen wel voor een enorme sappigheid. De aciditeit in dit type Spaanse wijnen blijft me toch verbazen (en bekoren!).
De wijn heeft een fijne structuur met plakkerige tannines. Opnieuw veel rijp, maar finesserijk rood fruit in de mond. Een genietbaar glas wijn, met veel leuke elementen, maar het geheel is nog niet groter dan de som van de delen.
D2: De wijn is een stuk beter in balans. De zuren zijn wat minder onstuimig, het fruit toont zich nog iets mooier en de wijn heeft aan complexiteit gewonnen.
Veel finesse en qua mondgevoel zeker te verwarren met een cool climate wijn. Ik ben alvast fan en benieuwd wat dit geeft met enkele jaren extra op de teller.