13-03-2023, 11:50 AM
Best wel wat leuke dingen gedronken de laatste tijd.
De dag na de UGCB om af te kicken mijn pomerol waar ik al lang mee werk. Domaine Vieux Taillefer 2011. Heerlijk op dronk nu. Boers, donker fruit, kruidigheid, cederhout, ook wat groene kruidigheid. Compleet en open en heerlijk. Zegt nog wel wat terug, nog steeds. Nog lang niet op zijn einde. Iets minder vol/krachtig dan de 2012 maar is dat erg als die er niet naast staat? Nee hoor, genieten.
Ook deze dag een Chateau Citran 2015, gewoon een goede Haut-Medoc, maar dit jaar kan mij nog niet echt helemaal overtuigen. Helaas gemist op de UGCB, hij stond er wel. Evengoed een mooi glas na wat lucht en met wat eten.
Dan het weekend er voor een rondje Barolo / Barbera van het huis Sobrero. Via via wat flessen ontvangen.
Barbera d'Alba La pichetera Superiore 2018 beginnen we mee. Redelijk donker van kleur en in de neus heerlijk donker fruit. Ook in de mond heerlijk sappig fruit en mooie zuren. Aangenaam verrast door deze wijn. Mooi vol, sappig, fris.
Vervolgens Barolo tijd. Barolo Ciabot Tanasio 2017. Transparant rood/oranje/bruin van kleur, echt barolo. De neus gaat mee in wat je van barolo kunt verwachten. Hout, beetje kruiden, wat fruit in de verte en aards. Stevig in de mond met vrij strenge zuren en tannine maar een aardige vulling. Doet me wel denken aan 'typisch' barolo. Behoorlijke afdronk. Deze is zonder eten wat stug en nog wat jong maar geen verkeerde wijn.
Barolo Parussi 2017. Meer kleur intensiteit, ook in de neus meer, vooral klein roodfruit. Wel weer aards. De mond is ook wat complexer met een mooie fruitige aanzet en vervolgens weer een stevig portie zuren en tannine gevolgd door een lange afdronk die wel prettig is. Ook stevig en jong maar iets completer dan de vorige, beter ook.
Barolo Pernanno Riserva 2015. Weer een mooie geconctreerde kleur voor nebbiolo. Verder is deze nog wat jong en gesloten. Hout merkbaar en af en toe probeert er wat anders doorheen te priemen maar deze wijn heeft moeite zich te geven deze middag. In de mond wel iets ronder maar toch gesloten. Op het einde met wat eten merk je wel dat hier veel meer in zit maar ja. Te jong.
Een gastproever bracht een Brunello 2016 in van Le Ragnaie. Deze was verrassend mooi op dronk. Beetje een boerse neus, zoals rechter oever Bordeaux op leeftijd kan hebben, en ook wel mooi donker fruit. In mond ook een zalfje, zonder echt saai te zijn. Had wel wat meer zuren/tannine verwacht maar dit drinkt eigenlijk heel vlot. Wellicht ook door de barolo's hiervoor maar iets meer pit had wel gemogen van mij. Toch een hele lekkere wijn.
Nog een magnum van de huis-Saint Estephe uit 2016 er achteraan om eea te plaatsen. Ja dat blijft dan toch erg lekker en compleet. 2016 bordeaux Weer dat frisse fruit, licht groen kruidig toetsje, perfecte tannine en zuren. PK kan hier dan weinig tegen op. Deze is van dezelfde wijnmaker als de onlangs omschreven Haut-Medoc wijnen. Was weer een mooi middagje!
Dan een paar dagen eerder een Lalande-de-Pomerol in het glas van Chateau Vieux Chaigneau, jaargang 2015. Dit huis was ik behoorlijk fan van en is helaas overgenomen door een negociant. Geen slechte wijn maar iets moderner gemaakt. Daardoor wel al redelijk goed drinkbaar voor een 2015. Duidelijk nieuw hout, merlot fruit. Wel nog wat tannines merkbaar, verder vol en zacht. Lange afdronk. Behoorlijk wat smaak.
Chateau Vielle Tour la Rose 2014 uit Magnum. Saint Emilion Grand Cru. Van het huis waar ook mijn pomerol vandaan komt. 2014 was misschien op papier niet zo'n goed jaar aan de rechteroever, ik vind hier de wijnen goed gelukt en als grote voordeel, snel op dronk. Deze is ook echt lekker, tannine afgebouwd, zalfje in de mond. Open boeket van de klassieke bordeaux geuren. Deze gedronken naast alweer de St Estephe. Mooi zoals eerder omschreven.
Ergens eerder nog een leuk vergelijk tussen 2 crozes-hermitage van dezelfde wijnmaker uit 2019. Domaine Rousset. Een de basiscuvee, de ander een apart gehouden wijngaard die mooi gesitueerd ligt. Terrasbouw, granieten ondergrond. We kunnen weer concluderen dat 2019 een geweldig jaar is door heel Frankrijk. Drinkt uit alle streken meteen goed, zonder eenvoudig of makkelijk te zijn. De basiscuvee is al lekker, meer op het fruit en toch de kruidige syrah toets er bij, drinkt goed weg ondanks de mooie concentratie. De fraicheur in goede Noord-Rhone wijnen blijft heerlijk. De speciale cuvee is andere koek. Echt stevig, graniet in de neus (mineraal), peper. Een mond vol met nog wat stevige tannine maar wel rijp. Dat mooie syrah fruit, kruiden, mineraleit, lange lange afdronk. En die intensiteit van smaken, ongekend. Zeer mooi.
En ik had het al ergens gepost maar had ook nog wat rode Bourgognes uit 2021 van Domaine Jean Pierre Maldant en die bevielen zeer goed. Moet de mening toch ernstig herzien, als alles zo is van dit jaar wordt het genieten. Finesse, mooi fruit, lichtvoetig en toch een mond vol zoals dat alleen in Bourgogne kan. De Aloxe Corton village was de favoriet voor mij die middag maar ze waren alle 3 mooi. Vond laatst ook nog 2 witte van hem uit 2021. Heerlijk frisse minerale stijl. Mooi adresje.
Nog wat beeldmateriaal.
De dag na de UGCB om af te kicken mijn pomerol waar ik al lang mee werk. Domaine Vieux Taillefer 2011. Heerlijk op dronk nu. Boers, donker fruit, kruidigheid, cederhout, ook wat groene kruidigheid. Compleet en open en heerlijk. Zegt nog wel wat terug, nog steeds. Nog lang niet op zijn einde. Iets minder vol/krachtig dan de 2012 maar is dat erg als die er niet naast staat? Nee hoor, genieten.
Ook deze dag een Chateau Citran 2015, gewoon een goede Haut-Medoc, maar dit jaar kan mij nog niet echt helemaal overtuigen. Helaas gemist op de UGCB, hij stond er wel. Evengoed een mooi glas na wat lucht en met wat eten.
Dan het weekend er voor een rondje Barolo / Barbera van het huis Sobrero. Via via wat flessen ontvangen.
Barbera d'Alba La pichetera Superiore 2018 beginnen we mee. Redelijk donker van kleur en in de neus heerlijk donker fruit. Ook in de mond heerlijk sappig fruit en mooie zuren. Aangenaam verrast door deze wijn. Mooi vol, sappig, fris.
Vervolgens Barolo tijd. Barolo Ciabot Tanasio 2017. Transparant rood/oranje/bruin van kleur, echt barolo. De neus gaat mee in wat je van barolo kunt verwachten. Hout, beetje kruiden, wat fruit in de verte en aards. Stevig in de mond met vrij strenge zuren en tannine maar een aardige vulling. Doet me wel denken aan 'typisch' barolo. Behoorlijke afdronk. Deze is zonder eten wat stug en nog wat jong maar geen verkeerde wijn.
Barolo Parussi 2017. Meer kleur intensiteit, ook in de neus meer, vooral klein roodfruit. Wel weer aards. De mond is ook wat complexer met een mooie fruitige aanzet en vervolgens weer een stevig portie zuren en tannine gevolgd door een lange afdronk die wel prettig is. Ook stevig en jong maar iets completer dan de vorige, beter ook.
Barolo Pernanno Riserva 2015. Weer een mooie geconctreerde kleur voor nebbiolo. Verder is deze nog wat jong en gesloten. Hout merkbaar en af en toe probeert er wat anders doorheen te priemen maar deze wijn heeft moeite zich te geven deze middag. In de mond wel iets ronder maar toch gesloten. Op het einde met wat eten merk je wel dat hier veel meer in zit maar ja. Te jong.
Een gastproever bracht een Brunello 2016 in van Le Ragnaie. Deze was verrassend mooi op dronk. Beetje een boerse neus, zoals rechter oever Bordeaux op leeftijd kan hebben, en ook wel mooi donker fruit. In mond ook een zalfje, zonder echt saai te zijn. Had wel wat meer zuren/tannine verwacht maar dit drinkt eigenlijk heel vlot. Wellicht ook door de barolo's hiervoor maar iets meer pit had wel gemogen van mij. Toch een hele lekkere wijn.
Nog een magnum van de huis-Saint Estephe uit 2016 er achteraan om eea te plaatsen. Ja dat blijft dan toch erg lekker en compleet. 2016 bordeaux Weer dat frisse fruit, licht groen kruidig toetsje, perfecte tannine en zuren. PK kan hier dan weinig tegen op. Deze is van dezelfde wijnmaker als de onlangs omschreven Haut-Medoc wijnen. Was weer een mooi middagje!
Dan een paar dagen eerder een Lalande-de-Pomerol in het glas van Chateau Vieux Chaigneau, jaargang 2015. Dit huis was ik behoorlijk fan van en is helaas overgenomen door een negociant. Geen slechte wijn maar iets moderner gemaakt. Daardoor wel al redelijk goed drinkbaar voor een 2015. Duidelijk nieuw hout, merlot fruit. Wel nog wat tannines merkbaar, verder vol en zacht. Lange afdronk. Behoorlijk wat smaak.
Chateau Vielle Tour la Rose 2014 uit Magnum. Saint Emilion Grand Cru. Van het huis waar ook mijn pomerol vandaan komt. 2014 was misschien op papier niet zo'n goed jaar aan de rechteroever, ik vind hier de wijnen goed gelukt en als grote voordeel, snel op dronk. Deze is ook echt lekker, tannine afgebouwd, zalfje in de mond. Open boeket van de klassieke bordeaux geuren. Deze gedronken naast alweer de St Estephe. Mooi zoals eerder omschreven.
Ergens eerder nog een leuk vergelijk tussen 2 crozes-hermitage van dezelfde wijnmaker uit 2019. Domaine Rousset. Een de basiscuvee, de ander een apart gehouden wijngaard die mooi gesitueerd ligt. Terrasbouw, granieten ondergrond. We kunnen weer concluderen dat 2019 een geweldig jaar is door heel Frankrijk. Drinkt uit alle streken meteen goed, zonder eenvoudig of makkelijk te zijn. De basiscuvee is al lekker, meer op het fruit en toch de kruidige syrah toets er bij, drinkt goed weg ondanks de mooie concentratie. De fraicheur in goede Noord-Rhone wijnen blijft heerlijk. De speciale cuvee is andere koek. Echt stevig, graniet in de neus (mineraal), peper. Een mond vol met nog wat stevige tannine maar wel rijp. Dat mooie syrah fruit, kruiden, mineraleit, lange lange afdronk. En die intensiteit van smaken, ongekend. Zeer mooi.
En ik had het al ergens gepost maar had ook nog wat rode Bourgognes uit 2021 van Domaine Jean Pierre Maldant en die bevielen zeer goed. Moet de mening toch ernstig herzien, als alles zo is van dit jaar wordt het genieten. Finesse, mooi fruit, lichtvoetig en toch een mond vol zoals dat alleen in Bourgogne kan. De Aloxe Corton village was de favoriet voor mij die middag maar ze waren alle 3 mooi. Vond laatst ook nog 2 witte van hem uit 2021. Heerlijk frisse minerale stijl. Mooi adresje.
Nog wat beeldmateriaal.