06-07-2023, 10:41 AM
06-07-2023, 10:57 AM
Ik zie niet direct duidelijke tekenen dat het een fake is. Vandermeulen heeft R-C gebotteld.
Er staat niet "AOC" op het etiket, dat is al een goed teken!
Ik ga voor Romaja!
Wat vragen ze?
Er staat niet "AOC" op het etiket, dat is al een goed teken!
Ik ga voor Romaja!
Wat vragen ze?
06-07-2023, 01:36 PM
(06-07-2023 10:57 AM)redacteur schreef: [ -> ]Ik zie niet direct duidelijke tekenen dat het een fake is. Vandermeulen heeft R-C gebotteld.
Er staat niet "AOC" op het etiket, dat is al een goed teken!
Ik ga voor Romaja!
Wat vragen ze?
Geen idee, ik zag deze foto op twitter passeren. Ik ken niets van die oude flessen, maar ben wel eens benieuwd wat jullie ervan weten.
Ik zag op internet dat die vroeger van alles gebotteld hebben. Petrus ook. Grappig om dat in zulke flessen te zien.
06-07-2023, 02:11 PM
(06-07-2023 01:36 PM)Olivier schreef: [ -> ](06-07-2023 10:57 AM)redacteur schreef: [ -> ]Ik zie niet direct duidelijke tekenen dat het een fake is. Vandermeulen heeft R-C gebotteld.
Er staat niet "AOC" op het etiket, dat is al een goed teken!
Ik ga voor Romaja!
Wat vragen ze?
Geen idee, ik zag deze foto op twitter passeren. Ik ken niets van die oude flessen, maar ben wel eens benieuwd wat jullie ervan weten.
Ik zag op internet dat die vroeger van alles gebotteld hebben. Petrus ook. Grappig om dat in zulke flessen te zien.
Vandermeulen was de belangrijkste importeur / wijnhandelaar, tot in de jaren 50 denk ik. Vlaanderen was de grootste afzetmarkt voor Pomerol, de rest van de wereld had daar geen interesse in....
Ik heb nog samen gewerkt met een oudere man die met zijn vader Petrus 1947 zelf gebotteld had, thuis in de kelder... Vat besteld bij Petrus, kwam met de Belgische spoorwegen in een vat "type transport" (dikker hout). De etiketten werden apart verstuurd. Na levering liet men het vat minstens een week rustig staan en dan met een kraantje recht in de fles...
Kostte toen relatief niet meer dan 1 fles nu.....
06-07-2023, 04:39 PM
Het etiket is van Vandermeulen-Decannière, dat klopt wel. Merkwaardig wel dat "1923" nog zo scherp is. Dat waren namelijk stempeltjes die de nijging hadden om uitgeveegd te raken door de jaren heen.
De vraag blijft natuurlijk: zijn fles en etiket altijd samen geweest? Ik vind de schade een beetje vreemd. Hoe zit het met vulling? Die mag m.i. ook niet verdacht hoog zijn voor een 1923.
Destijds is er flink wat Vandermeulen-Decannière door mijn handen gegaan en af en toe ook wel eens wat door mijn keel (Ch. Margaux 1947 was behoorlijk memorabel). De laatste jaren echter doen er vooral losse flessen de ronde, waar niemand nog van weet waar die al allemaal gezeten hebben.
Noem me wantrouwig, het kan me niet schelen.
Overigens kan ik me niet herinneren ooit het halsetiketje "wine broker" op een fles van Vandermeulen gezien te hebben. Vreemd genoeg staat dat ook op de hals van de fles daarnaast en die heeft helemaal geen etiket van Vandermeulen (die zijn, mits enig kleurverschil altijd hetzelfde, met dezelfde lettering.
De vraag blijft natuurlijk: zijn fles en etiket altijd samen geweest? Ik vind de schade een beetje vreemd. Hoe zit het met vulling? Die mag m.i. ook niet verdacht hoog zijn voor een 1923.
Destijds is er flink wat Vandermeulen-Decannière door mijn handen gegaan en af en toe ook wel eens wat door mijn keel (Ch. Margaux 1947 was behoorlijk memorabel). De laatste jaren echter doen er vooral losse flessen de ronde, waar niemand nog van weet waar die al allemaal gezeten hebben.
Noem me wantrouwig, het kan me niet schelen.
Overigens kan ik me niet herinneren ooit het halsetiketje "wine broker" op een fles van Vandermeulen gezien te hebben. Vreemd genoeg staat dat ook op de hals van de fles daarnaast en die heeft helemaal geen etiket van Vandermeulen (die zijn, mits enig kleurverschil altijd hetzelfde, met dezelfde lettering.
07-07-2023, 09:44 AM
(06-07-2023 02:11 PM)wvd schreef: [ -> ](06-07-2023 01:36 PM)Olivier schreef: [ -> ](06-07-2023 10:57 AM)redacteur schreef: [ -> ]Ik zie niet direct duidelijke tekenen dat het een fake is. Vandermeulen heeft R-C gebotteld.
Er staat niet "AOC" op het etiket, dat is al een goed teken!
Ik ga voor Romaja!
Wat vragen ze?
Geen idee, ik zag deze foto op twitter passeren. Ik ken niets van die oude flessen, maar ben wel eens benieuwd wat jullie ervan weten.
Ik zag op internet dat die vroeger van alles gebotteld hebben. Petrus ook. Grappig om dat in zulke flessen te zien.
Vandermeulen was de belangrijkste importeur / wijnhandelaar, tot in de jaren 50 denk ik. Vlaanderen was de grootste afzetmarkt voor Pomerol, de rest van de wereld had daar geen interesse in....
Ik heb nog samen gewerkt met een oudere man die met zijn vader Petrus 1947 zelf gebotteld had, thuis in de kelder... Vat besteld bij Petrus, kwam met de Belgische spoorwegen in een vat "type transport" (dikker hout). De etiketten werden apart verstuurd. Na levering liet men het vat minstens een week rustig staan en dan met een kraantje recht in de fles...
Kostte toen relatief niet meer dan 1 fles nu.....
Mijn grootvader was likeurstoker/drankenhandelaar. (Likeurstokerij Tack, Ename) Ook hij kreeg de vaten toegestuurd en bottelde zelf de flessen. Etiketten werden inderdaad meegestuurd, telkens nét iets te weinig. Dit om fraude tegen te gaan (fotokopieën bestonden nog niet ;-) ).
Gevolg was dat hij altijd wel een aantal lekkere, ongeetiketeerde flesjes in de kelder liggen had voor eigen gebruik.
07-07-2023, 10:37 AM
Ha ja, juist. Dat waren die van die Oost-Vlaamse Elixir d'Anvers...
"Een beetje etiketten te weinig" was nieuw voor mij, maar klinkt wel begrijpelijk.
Net zoals het steeds terugkerende verhaal van "een beetje porto toevoegen" aan de vaten grands crus van Bordeaux.
"Een beetje etiketten te weinig" was nieuw voor mij, maar klinkt wel begrijpelijk.
Net zoals het steeds terugkerende verhaal van "een beetje porto toevoegen" aan de vaten grands crus van Bordeaux.
07-07-2023, 01:35 PM
(07-07-2023 10:37 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Ha ja, juist. Dat waren die van die Oost-Vlaamse Elixir d'Anvers...
"Een beetje etiketten te weinig" was nieuw voor mij, maar klinkt wel begrijpelijk.
Net zoals het steeds terugkerende verhaal van "een beetje porto toevoegen" aan de vaten grands crus van Bordeaux.
Idd, hun Elixer d Anvers was top van België . Perfect digestief, kreeg ik zelfs als kind als ik even klaagde over m’n maag. (Veel geklaagd).
Één van z’n kleinzonen (mijn neefje) laat die trouwens nog steeds maken en verkoopt m in zijn…kapperszaak.
07-07-2023, 04:38 PM
Mijn vakantiegeld is alvast niet toereikend [attachment=6633]
07-07-2023, 07:00 PM
En we steken ze in een vitrine en we zetten er een spot op... Goed idee.
Zo heb ik ooit eens een collectie Mouton opgeladen, vanaf het jaar 1945 (het V-etiket) tot whatever jaar toen verkrijgbaar was.
De flessen stonden rechtop in een sierkastje in de salon met een 100 Watt-spot erop.
Wie ernaar vroeg kreeg van mij de juiste informatie. En ik denk dat ik die reeks verkocht heb voor zo'n 1.000.000 BEF in die tijd...
De mensen zijn zot.
Zo heb ik ooit eens een collectie Mouton opgeladen, vanaf het jaar 1945 (het V-etiket) tot whatever jaar toen verkrijgbaar was.
De flessen stonden rechtop in een sierkastje in de salon met een 100 Watt-spot erop.
Wie ernaar vroeg kreeg van mij de juiste informatie. En ik denk dat ik die reeks verkocht heb voor zo'n 1.000.000 BEF in die tijd...
De mensen zijn zot.
07-07-2023, 09:13 PM
Niet dat ik er veel in mijn handen heb gehad of in de kelder, maar iedere Vandermeulen had een gestempelde jaargang op het etiket, geen gedrukte versie.
Nu enkel nog een Ausone 1952 liggen ... ooit gekocht voor 1.000 frank ... staat nu aan 300+ Euro op veiling .
Mathijs
Nu enkel nog een Ausone 1952 liggen ... ooit gekocht voor 1.000 frank ... staat nu aan 300+ Euro op veiling .
Mathijs
09-07-2023, 08:29 AM
Superinteressant. Merci allemaal!
09-07-2023, 09:32 AM
Medio jaren tachtig hebben we een paar wijnkelders geveild met uitsluitend Vandermeulen-Decannière. Alle etiketten met dezelfde lay-out en lettering en inderdaad dus met een datumstempeltje. Dat stempeltje placht vaak uit te lopen en onleesbaar te worden, zodat je het millésime moest afleiden uit de omgevende flessen in de caveaux. Allemaal topwijnen, Margaux 1947, Haut-Brion 1955, Climens uit de jaren twintig, Cheval Blanc en Ausone uit de jaren vijftig, Pétrus uit de jaren veertig of vijftig... Ik maak me sterk dat er van die toen geveilde flessen nog flink wat in circulatie zijn, vermits ik steeds weer diezelfe jaargangen tegenkom, weze het in kleine hoeveelheden en bovendien steeds wat meer gedeterioreerde staat.
Over de authenticiteit van de fles op de foto heb ik serieuze twijfels, maar hoe dan ook zou ik geen Vandermeulens meer opendoen, tenzij ze echt uit een perfecte kelder zouden komen, waar de firma Vandermeulen-Decannière ze destijds zelf heeft ingelegd.
Over de authenticiteit van de fles op de foto heb ik serieuze twijfels, maar hoe dan ook zou ik geen Vandermeulens meer opendoen, tenzij ze echt uit een perfecte kelder zouden komen, waar de firma Vandermeulen-Decannière ze destijds zelf heeft ingelegd.
10-07-2023, 11:05 AM
(09-07-2023 09:32 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Medio jaren tachtig hebben we een paar wijnkelders geveild met uitsluitend Vandermeulen-Decannière. Alle etiketten met dezelfde lay-out en lettering en inderdaad dus met een datumstempeltje. Dat stempeltje placht vaak uit te lopen en onleesbaar te worden, zodat je het millésime moest afleiden uit de omgevende flessen in de caveaux. Allemaal topwijnen, Margaux 1947, Haut-Brion 1955, Climens uit de jaren twintig, Cheval Blanc en Ausone uit de jaren vijftig, Pétrus uit de jaren veertig of vijftig... Ik maak me sterk dat er van die toen geveilde flessen nog flink wat in circulatie zijn, vermits ik steeds weer diezelfe jaargangen tegenkom, weze het in kleine hoeveelheden en bovendien steeds wat meer gedeterioreerde staat.
Over de authenticiteit van de fles op de foto heb ik serieuze twijfels, maar hoe dan ook zou ik geen Vandermeulens meer opendoen, tenzij ze echt uit een perfecte kelder zouden komen, waar de firma Vandermeulen-Decannière ze destijds zelf heeft ingelegd.
Interessante materie ...
Ik had ergens een gerucht gelezen ( of gehoord ) dat Vandermeulen een scheutje port in de botteling deed om de bewaring wat te rekken ... vermoedelijk een mythe.
Mathijs
10-07-2023, 05:31 PM
(10-07-2023 11:05 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ](09-07-2023 09:32 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Medio jaren tachtig hebben we een paar wijnkelders geveild met uitsluitend Vandermeulen-Decannière. Alle etiketten met dezelfde lay-out en lettering en inderdaad dus met een datumstempeltje. Dat stempeltje placht vaak uit te lopen en onleesbaar te worden, zodat je het millésime moest afleiden uit de omgevende flessen in de caveaux. Allemaal topwijnen, Margaux 1947, Haut-Brion 1955, Climens uit de jaren twintig, Cheval Blanc en Ausone uit de jaren vijftig, Pétrus uit de jaren veertig of vijftig... Ik maak me sterk dat er van die toen geveilde flessen nog flink wat in circulatie zijn, vermits ik steeds weer diezelfe jaargangen tegenkom, weze het in kleine hoeveelheden en bovendien steeds wat meer gedeterioreerde staat.
Over de authenticiteit van de fles op de foto heb ik serieuze twijfels, maar hoe dan ook zou ik geen Vandermeulens meer opendoen, tenzij ze echt uit een perfecte kelder zouden komen, waar de firma Vandermeulen-Decannière ze destijds zelf heeft ingelegd.
Interessante materie ...
Ik had ergens een gerucht gelezen ( of gehoord ) dat Vandermeulen een scheutje port in de botteling deed om de bewaring wat te rekken ... vermoedelijk een mythe.
Mathijs
Wat ik wel voor waar heb horen vertellen is dat als ze bij Lafite oude jaren presenteren en dus eerst decanteren, ze de karaf "vineren". En dat doen ze dan met een jonge Vintage Port... Dat helpt gegarandeerd, ik heb zelf ooit een oude, vermoeide Bourgogne "opgekrikt" met 1 lepeltje Madiran. Dat deed het hem wel, zelfs zo'n klein beetje gaf de wijn duidelijk meer elan.
10-07-2023, 07:15 PM
Het zijn maar "geruchten" omdat geen enkele wijnboer gaat toegeven dat zijn ongelooflijke grand cru classé eigenlijk niet op zichzelf kan staan.
Vandermeulen-Decannière was in zijn tijd baas van de wijnmarkt (vooral bordeauxmarkt) in België en België (Vlaanderen) was baas op de P,ace de Bordeaux.
Het verhaal van Lafite zal wel kloppen, vermits men daarvoor de term "hermitagé" heeft uitgevonden, het opkrikken van Médoc met een klets Syrah uit de Rhône.
Uit zichzelf raakten die grote mannen nauwelijks of nooit boven de 12% alcohol met hun toegestane druiven... Je zou wel gek zijn.
Vandermeulen had de voorkeur van de cuvées van een oogstjaar, ook bij de vedetten. Maar er zat al eens een jaartal als 1950 of 1957 tussen... Natuurlijk deed hij er dan een paar lepels vintage port bij, de kwaliteit ging met een ruk omhoog. Een pauillac van 9,5% Vol kreeg je ook aan die van de polder niet verkocht...
Vandermeulen-Decannière was in zijn tijd baas van de wijnmarkt (vooral bordeauxmarkt) in België en België (Vlaanderen) was baas op de P,ace de Bordeaux.
Het verhaal van Lafite zal wel kloppen, vermits men daarvoor de term "hermitagé" heeft uitgevonden, het opkrikken van Médoc met een klets Syrah uit de Rhône.
Uit zichzelf raakten die grote mannen nauwelijks of nooit boven de 12% alcohol met hun toegestane druiven... Je zou wel gek zijn.
Vandermeulen had de voorkeur van de cuvées van een oogstjaar, ook bij de vedetten. Maar er zat al eens een jaartal als 1950 of 1957 tussen... Natuurlijk deed hij er dan een paar lepels vintage port bij, de kwaliteit ging met een ruk omhoog. Een pauillac van 9,5% Vol kreeg je ook aan die van de polder niet verkocht...