18-08-2023, 11:57 AM
Deze week een eigenaardig fenomeen: ik gan met de karaf naar de kelder, open een fles uit 2011, een IGT uit de Colli Fiorentini, en tijdens het decanteren (de eerste helft in een halfje, rest in karaf) meen ik een verdacht aroma te ontdekken. Ermee naar boven en in een Spiegelau Authentis Bordeaux. Neus in het glas en verdorie, KURK..... of niet.... enfin, muffe geur en ik zeg kurk. Vera zegt nee, muf OK, geen kurk. Dus proeven. Hmm, niet slecht, rond, rijp, nog fris rood fruit, niet dat uitdrogende van TCA, wel komt het onaangename aroma flauwtjes terug in de afdronk. Er stond nog een ander glas, Riedel Extreme Pinot Noir waar ik een witte Bourgogne uit proefde en, geloven of niet, uit dit glas is de muffe geur er nog wel, maar veel minder intens...
Wijn dus maar opgedronken, was eigenlijk wel lekker, maar je mag er niet aan ruiken....
's Anderendaags het andere halfje en... idem, een dag lucht maakt niets uit.
Ik ben intussen overtuigd dat het geen TCA is want dan is het echt niet te drinken wegens ook vies en astringent in de mond en dat was hier absoluut niet het geval.
Maar wat is het dan wel, ik ken deze wijn totaal anders. Vera vind dat de wijn ruikt naar "rotte planken" en refereert naar sommige Tours (ze is geen fan...) en daar zit iets in, maar hier is het veel sterker.
Dan het artikel dat Fleer hier ooit postte eens herlezen en ja, er zijn wel meer infecties dan alleen maar TCA.
Dus, om zeker te zijn een andere fles klaargezet, heel benieuwd.
Als die is zoals het moet, ligt het dan aan het lot? Ik bedoel de botteling, ik vermoed dat ze op dit domein ook niet alle wijn in 1 cuve kunnen brengen voor de botteling. Is dit vat per vat gebotteld en is er 1 vat geïnfecteerd? Spannend toch, niet...
Wijn dus maar opgedronken, was eigenlijk wel lekker, maar je mag er niet aan ruiken....
's Anderendaags het andere halfje en... idem, een dag lucht maakt niets uit.
Ik ben intussen overtuigd dat het geen TCA is want dan is het echt niet te drinken wegens ook vies en astringent in de mond en dat was hier absoluut niet het geval.
Maar wat is het dan wel, ik ken deze wijn totaal anders. Vera vind dat de wijn ruikt naar "rotte planken" en refereert naar sommige Tours (ze is geen fan...) en daar zit iets in, maar hier is het veel sterker.
Dan het artikel dat Fleer hier ooit postte eens herlezen en ja, er zijn wel meer infecties dan alleen maar TCA.
Dus, om zeker te zijn een andere fles klaargezet, heel benieuwd.
Als die is zoals het moet, ligt het dan aan het lot? Ik bedoel de botteling, ik vermoed dat ze op dit domein ook niet alle wijn in 1 cuve kunnen brengen voor de botteling. Is dit vat per vat gebotteld en is er 1 vat geïnfecteerd? Spannend toch, niet...