IGT uit Umbrie, een 20-tal minuten van Assisië. Druivenstokken op steile hellingen tussen de 700m. en 900m. Vallen dus onder de ‘Heroic Vineyards’.
1. Vignetie Campanino – Sur Lie – Appenninico – Rosso 2015.
De druif is Colorino en de wijn is licht sprankelend. Koel schenken zei de wijnmaker. Verrassend mooie wijn, redelijke concentratie van rood fruit en blauwe bes, prima gecounterd door de zuurtjes. Alleen die lichte sprankel is er wat te veel aan voor mij. Vacuvin en terug in de koelkast. Een 3-tal dagen later de rest van de fles. De sprankel was er uit na een beetje luchten. Nog genoten van elk glas !
2. Gamay 2017
Perfect op dronk, nog mooi op z’n fruit. Medium+ body. Aardbei en framboos, mooie kruidigheid, lichte toets van zoethout en bosgrond. Mooi gemaakt.
In België gekocht Dakur?
Bij Klassewijnen hebben ze ook een gamay uit Umbrië, maar dat blijkt eigenlijk een grenache te zijn
(13-09-2023 07:31 PM)Olivier schreef: [ -> ]In België gekocht Dakur?
Bij Klassewijnen hebben ze ook een gamay uit Umbrië, maar dat blijkt eigenlijk een grenache te zijn
Mô, zo wordt het wel moeilijk.
De wijnen hebben we ter plaatse gekocht. De wijnmaker verzekerde ons dat het Gamay was. En ik geloof hem wel. We hebben er ook een Riesling geproefd. Lekkere wijn maar had geen enkel kenmerk van een Riesling zoals we die kennen uit de Elzas. Behalve dat het een witte wijn is.
(14-09-2023 11:04 AM)dakur schreef: [ -> ] (13-09-2023 07:31 PM)Olivier schreef: [ -> ]In België gekocht Dakur?
Bij Klassewijnen hebben ze ook een gamay uit Umbrië, maar dat blijkt eigenlijk een grenache te zijn
Mô, zo wordt het wel moeilijk.
De wijnen hebben we ter plaatse gekocht. De wijnmaker verzekerde ons dat het Gamay was. En ik geloof hem wel. We hebben er ook een Riesling geproefd. Lekkere wijn maar had geen enkel kenmerk van een Riesling zoals we die kennen uit de Elzas. Behalve dat het een witte wijn is.
Inderdaad, nooit gemakkelijk in Italië
Walter Speller, die voor Jancis Robinson schrijft, schreef dit over een gamay uit Umbria :
A wholly unexpected French interloper, Gamay, has taken root on the shore of Lake Trasimeno in Umbria. It is even named in the regulations of the Trasimeno DOC, as Gamay del Trasimeno. It turns out that it’s not Gamay at all, but Grenache, known on Sardinia as Cannonau and in the Veneto as Tai Rosso. Madrevite’s Opra Gamay del Trasimeno lured me into the trap, and while tasting it I saw vague similarities with beaujolais. Ironically, it doesn’t remind me of Grenache but the wine holds its own and is more than pleasant.
Ik heb van een kameraad eens een Italiaanse Gamay gekregen. Fles met wax over kurk en al. Misschien eens checken of het geen lokale variëteit Sangiovese is
(15-09-2023 09:04 AM)Olivier schreef: [ -> ] (15-09-2023 08:38 AM)BartS schreef: [ -> ]Ik heb van een kameraad eens een Italiaanse Gamay gekregen. Fles met wax over kurk en al. Misschien eens checken of het geen lokale variëteit Sangiovese is
zou nog wel eens kunnen
Het is ook een "gamay" uit Umbrië en wat blijkt na wat research... blijkt idd kloon van Grenache te zijn. Italië is een prachtig wijnland, maar ze zouden wel eens mogen snoeien in synoniemen voor wijnrassen.