wijnliefhebbers

Volledige versie: Saint-Emilion GCC
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Drukke agenda's duwden onze laatste bijeenkomst van september verder naar 1 november, maar het was het wachten waard.

0. Ch.Beauséjour Duffau-Lagarrosse 1998

A.C. St-Emilion Grand Cr Classé
1e Grand Cru Classé B
ca 2/3 Merlot, 1/3 Cabernet Franc - M.C.
12,5% Vol - Veiling september 2023

Score 91/100 (Wine-Searcher, average price 122 euro, de 2019 kost 242,10 euro bij Thienpont in Etikhove)
Château Beauséjour was in de Middeleeuwen bezit van de Kerk van Saint-Martin. Na enkele erfenissen werd in 1869 het domein in twee gedeeld: Beauséjour-Bécot en Beauséjour-Duffau-Lagarrosse. Sinds 2009 is Nicolas Thienpont wijnmaker met advies van Michel Rolland en Stéphane Derenoncourt, de befaamde wijnconsulenten.
Op 7 ha worden 81% Merlot, 16% Cabernet Franc en 3% Cabernet-Sauvignon geteeld.
De productie is ongeveer 25.000 à 30.000 flessen per jaar.
Op een halve km ten westen van de stad, nog een kleine km verder westwaards ligt L'Angélus

Oog: vrij donker, granaatrood, weinig verdunning aan de meniscus, goede tranen.
Neus: eerst wat porto, goede concentratie, framboos, menthol, gestoofd fruit, herfst, dorre bladeren, rook, tabak, kaneel, peper, wild, geen oxidatie, fijne subtiele geur.
In de mond goed evenwicht, tannine volledig versmolten, niet erg lang, eindigend op kersenpitten. Iets over zijn top, maar bijzonder geslaagd.


1. Ch. Chauvin 2018
St-Emilion GCC
75% Merlot, 20% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon. Gemiddeld 30 jaar oude stokken op 15 ha
Gesticht in 1881
Sylvie Cazes sinds 2014
- jongste zus van Jean-Michel Cazes (o.m. van Lynch-Bages, overleden op 28/6/23
- 2008-2012 voorzitster van Union des Grands Crus de Bordeaux

15 hectare N.O. van St-Emilion tegen Pomerol aan.
Op 2 km van Cheval Blanc, op 3,4 km van Pétrus

Zand-klei, ijzerhoudend, ondergrond klei

2018: 85% merlot, 12% cabernet franc, 3% cabernet-sauvignon
16 maanden in barriques, waarvan 50% nieuw.
14%Vol - Colruyt, 42,95 euro.

Oog: helder, intens, kleine doorzichtigheid, gekleurde tarnen, zwarte kers met een violette rand; Jong uiterlijk.
Neus: diepe geur met zwarte en rode bes, eikenhout, rook, zwarte chocolade, peper en vanille, finesserijk met rondeur.
In de mond molligheid, zuren en tannine bovengemiddeld met wat nadruk op de tannine, die nog moet versmelten en wat droogtrekt. Eindigend op kersenpit, lang. Grote wijn met nog af te ronden tannine, voor binnen een jaar of vijf.


2. Ch. Chauvin 2019

St-Emilion GCC
70% merlot, % 25cabernet franc, 5% cabernet-sauvignon
16 maanden in barriques, waarvan 60% nieuw.
13,5%Vol - Colruyt, 36,95 euro.

Oog: helder en intens zwarte kers met nogal wat violet aan de rand. Ondoorzichtig en met gekleurde tranen. Erg jong uiterlijk.
Intens aroma met eerst een “melkske”. Dan rode en zwarte bes, gestoofd, zoet rood fruit. Eik, tabak, peper, vanille. Roostergeuren. Mooi geschakeerde geur.
Finesserijk en met veel lvers en gestoofd fruit.
In de mand uitgesproken molligheid, zuren en tannine, deze laatste nog nadrukkeiljk aanwezig, maar zachter dan de 2018 Zeer evenwichtig en met een goede lengte.
De wijn moet nog afronden, is iets lichter dan de vorige, maar zal zich ook geven binnen een jaar of vijf.

3. Ch. Villemaurine 2018
St-Emilion GCC
80% merlot, 20% cabernet franc
barriques: 75% nieuwe eik.
15% Vol - Colruyt 54,90 euro

2018: Familie Onclin
2019: Familie Lefevere (koopt het eigendom in 2021)

7 ha N. van St-Emilion, net buiten de oude stad.
5,4 km van Pétrus

Kalksteen met variërende bovenlaag (van zandig/kalksteen naar meer kleiachtig.

Oog: helder en intens, ondoorzichtig, gekleurde tranen, zwarte kers.
De neus eerst gesloten, dan intens met zwarte bes en gestoofde krieken, verse eik, tabak, rook, koffie, peper, vanille, tijm, kaneel, even wat beest. Fijne neus.
In d mond goed vertegenwoordigde molligheid, zuren en tannine, deze laatsten iets nadrukkeliger en nog wat uitdrogend. Evenwichtig maar met warme alcoholgewaarwording. goede lengte.
Ook deze wijn is mooi, maar moet nog wat liggen, gezien de tannine.


4. Ch. Villemaurine 2019

St-Emilion GCC
80% merlot, 20% cabernet franc
barriques: 80% nieuwe eik.
14,5% Vol - Colruyt 46,90 euro

Oog: helder, intens, zwarte kers met mauve meniscus, gekleurde tranen, ondoorzichtig.
De neus is eerst wat gesloten, zet dan romig aan, goede intensiteit, met boerenjongens, gestoofd fruit, gesuikerd fruit, eikenhout (oud en neiwu), kreupelhout, witte peper, vanille,
In de mond is er harmonie en finesse. Goede lengte.
De wijn is helemaal drinkklaar en geeft plezier vanaf nu tot binnen x jaren.



5. Clos de l'Oratoire 2018

Saint-Emilion GCC
Comtes von Neipperg (Van Canon-La Gaffelière e.a.)
14,5%Vol - Colruyt 47,95 euro


13 ha N.O. van St-Emilion

Zand op klei tot argilo-calcaire, 80 % van de aanplant is merlot
De rest is cabernet franc, de stokken zijn gemiddeld 35 jaar oud.
85% merlot, 15% cabernet franc
16 maanden op 45% nieuwe eiken vaten, geen collage

Oog: de wijn is intens en helder, zo ondoorzichtig als de nacht, de kleur iss kersenzwart met een mauve meniscus en gekleurde tranen.
Neus: intens, zwart bes, verse en gestoofde krieken, en ander gestoofd fruit, verse eik, tabak, peper, vanille, Subtiel en heel fijne geur.
In de mond uitgesproken molligheid, zuren en tannine. Iets hoger in de molligheid en de tannine is mooi rond. Finesse en harmonie, erg lang.
Een grote, commerciële wijn, vanaf nu fantastisch


6. Clos de l'Oratoire 2019
Saint-Emilion GCC
Comtes von Neipperg (Van Canon-La Gaffelière e.a.)
14,5%Vol - Colruyt 36,75 euro

Oog: helder en intens, ondoorzichtig, kleur van zwarte kers, zonder blauwachtige verkleuring, satijnachtige glans, gekleurde trranen.
Bij aanvang vrij gesloten aroma, daarna intens met gestoorfd frit, viervruchtenconfituur, versmeltend eikenhout, tabak, koffie, peper, vanille, “Talens plakkaatverf”. Zeer harmonieus en finesserijke geur.
In de mond evenwicht en harmonie met zachte tannines.
Een grote wijn met goede lengte.


De bedoeling was om nog eens een keertje te onderzoeken of van grands crus classés van Bordeaux nog steeds een meerwaarde mag verwacht worden. Het leek wel leuk om twee per twee na te gaan of er naar eenheidsworst gestreefd wordt of wel degelijk rekening gehouden wordt met de eigenschappen van de oogstjaren.
Dat laatste was duidelijk het geval en het was voor de meesten moeilijk te begrijpen dat het twee per twee om dezelfde wijn ging.
Zelfs dat het allemaal om Saint-Emilion ging werd tot het laatste in vraag gesteld. Men verwachtte een iets lichtere kleur van de merlot en iets minder cassis in de geur. Geen enkele wijn stelde echter teleur.
De Beauséjour gold als benchmark en verzoende ons toch weer met het bewaarpotentieel van de betere bordeaux

Een scorebord werd opgesteld, steeds volgens hetzelfde manklopende systeem. Bleek dat degene die wat verder van klassieke Saint-Emilion stond en meer voor een internationale standaard streefde de winnaar was.
1. Clos de l’Oratoire 2019: 36 punten
2 Villemaurine 2019: 34 punten
3. Clos de l’Oratoire 2018: 31 punten
4. Villemaurine 2018: 15 punten
5. Chauvin 2018: 14 punten
6. Chauvin 2019 13 punten

Het verschil lijkt groter dan het was. Alle wijnen werden met bijval overladen, logischerwijs werd er in eerste instantie gegrepen naar de wijnen die niet teveel weerstand boden met te jonge tannine.






[attachment=6744]
Mooie degustatie. 2019 is een jaar die me enorm kan boeien, rijp fruit maar meestal toch fris. Van 2018 vrees ik de tannines en warmte. Wat toch ook uit de notes blijkt. Maar misschien meer bewaarkracht, time will tell. Sowieso een gedurfde zet om Bordeaux van 4-5 jaar oud te openen. Hoe heb je ze geprepareerd?
(07-11-2023 08:59 PM)Fre schreef: [ -> ]Mooie degustatie. 2019 is een jaar die me enorm kan boeien, rijp fruit maar meestal toch fris. Van 2018 vrees ik de tannines en warmte. Wat toch ook uit de notes blijkt. Maar misschien meer bewaarkracht, time will tell. Sowieso een gedurfde zet om Bordeaux van 4-5 jaar oud te openen. Hoe heb je ze geprepareerd?

Wij dronken onlangs een Corbin 2019 en hoewel nog op jonger fruit was die zeer aangenaam drinkbaar, erg verrassend voor zo'n jonge Bordeaux. Ook Gloria enige tijd geleden was super. Ik hoop nu maar dat ook 2019 zich niet gaat sluiten en ook alweer ongenaakbaar hard worden voor een decennium of twee, maar ik heb goede hoop.
De verschillen in jaargang en stijl waren vaak opmerkelijk. Alcohol? Ja, 15% voor de Villemaurine van 2018 is er een voorbeeld van. Drinkbaarheid: de Oratoire, zowel 18 als 19, duidelijke een moderne wijn om meteen aangenaam te zijn. De Chauvin misschien de klassiekste met straffe tannine, maar voldoende corps om die te dragen.

Voorbereiding: gewoon anderhalve dag rechtstaande op temperatuur laten komen in de keuken. Een uur of twee op voorhand de kurken eruit getrokken, geschonken uit de fles. Af en toe moest er eentje verder open komen in het glas.
Koppelingen