Ik vind dat deze onmisbare kurkentrekker een eigen discussie verdient.
Gisteren draaide ik een sommelier kurkentrekker in een kurk, begon voorzichtig aan te spannen en.... heel voorzichtig begon enkel het midden van de kurk omhoog te komen...
Snel de sommelier eruit en Durand erin et voilà!
[attachment=6745]
Aan alle liefhebbers van wijnen met 10 jaar of meer op de teller: KOOP EEN DURAND!
Meer informatie over de Kurkentrekker Bilames Gitano
Deze Bilames Gitano Kurkentrekker is een zeer geliefd object voor liefhebbers die regelmatig oudere wijnen drinken. De kurkentrekker is speciaal ontworpen om zeer kwetsbare kurken te ontkurken. Voorzichtig plaats je de twee metalen pinnen naast de kurk. Door vervolgens voorzichtig een draaibeweging te maken komt de kurk langzaam omhoog.[attachment=6747]
Meer informatie over de Kurkentrekker Bilames Gitano
Deze Bilames Gitano Kurkentrekker is een zeer geliefd object voor liefhebbers die regelmatig oudere wijnen drinken. De kurkentrekker is speciaal ontworpen om zeer kwetsbare kurken te ontkurken. Voorzichtig plaats je de twee metalen pinnen naast de kurk. Door vervolgens voorzichtig een draaibeweging te maken komt de kurk langzaam omhoog.
Dat is hetzelfde als de ah-so waarvan hierboven sprake. Werkt prima bij de meeste oude kurken, maar het risico bestaat wel dat je de kurk in de fles drukt wanneer die echt helemaal versleten of verzadigd is. Dan is de Durand iets veiliger, want daar draai je eerst een spiralen kurkentrekker in.
Meer informatie over de Kurkentrekker Bilames Gitano
Deze Bilames Gitano Kurkentrekker is een zeer geliefd object voor liefhebbers die regelmatig oudere wijnen drinken. De kurkentrekker is speciaal ontworpen om zeer kwetsbare kurken te ontkurken. Voorzichtig plaats je de twee metalen pinnen naast de kurk. Door vervolgens voorzichtig een draaibeweging te maken komt de kurk langzaam omhoog.
Dat is hetzelfde als de ah-so waarvan hierboven sprake. Werkt prima bij de meeste oude kurken, maar het risico bestaat wel dat je de kurk in de fles drukt wanneer die echt helemaal versleten of verzadigd is. Dan is de Durand iets veiliger, want daar draai je eerst een spiralen kurkentrekker in.
Klopt helemaal.
Ik heb ook jaren met de Ah-so geprobeerd, maar bij kurken als die hierboven of erger werkt het niet. Met Durand haal je zowat alles uit de fles. De Durand kost veel, erg veel, misschien kan je wachten tot hun patent verlopen is...
(08-11-2023 05:38 PM)wvd schreef: [ -> ]Misschien kan je wachten tot hun patent verlopen is...
2026 voor hun patent in de States, geen idee of dat voor Europa verschilt.
Die oude flessen kunnen wel nog twee jaar langer liggen zeker?
Waarschijnlijk niet, dus ja, wachten is zeker een optie, wellicht staan andere producenten al klaar om de markt te bestoken en intussen kan je zeker evenveel genieten van niet zo heel oude wijn...
(08-11-2023 05:38 PM)wvd schreef: [ -> ]Misschien kan je wachten tot hun patent verlopen is...
2026 voor hun patent in de States, geen idee of dat voor Europa verschilt.
Die oude flessen kunnen wel nog twee jaar langer liggen zeker?
Waarschijnlijk niet, dus ja, wachten is zeker een optie, wellicht staan andere producenten al klaar om de markt te bestoken en intussen kan je zeker evenveel genieten van niet zo heel oude wijn...
Nouja, je kan natuurlijk prima oude flessen openen met de minder verfijnde methode.
(08-11-2023 05:38 PM)wvd schreef: [ -> ]Misschien kan je wachten tot hun patent verlopen is...
2026 voor hun patent in de States, geen idee of dat voor Europa verschilt.
Die oude flessen kunnen wel nog twee jaar langer liggen zeker?
Waarschijnlijk niet, dus ja, wachten is zeker een optie, wellicht staan andere producenten al klaar om de markt te bestoken en intussen kan je zeker evenveel genieten van niet zo heel oude wijn...
Nouja, je kan natuurlijk prima oude flessen openen met de minder verfijnde methode.
Ik heb er me vorig jaar dan toch ene aangeschaft, op aanraden van de vrouw dan nog
Aangezien ik nog van plan ben om zeker 30 jaar wijn te drinken leek me dit een goeie investering
(24-12-2023 06:53 PM)UC schreef: [ -> ]Onlangs voor mijn verjaardag goedkope Chinese versie gekregen van een wijnvriend
En was is de eerste ervaring? Ik heb zelf een Durand, maar een goedkopere versie erbij kan nooit kwaad.
Eerste ervaring was prima & soepel, maar wel met een jonge kurk uit 2019. Binnenkort eens uitproberen op wat oudere flessen en kijken of dat het soepeler gaat dan de Musar methode.
(24-12-2023 06:53 PM)UC schreef: [ -> ]Onlangs voor mijn verjaardag goedkope Chinese versie gekregen van een wijnvriend
En was is de eerste ervaring? Ik heb zelf een Durand, maar een goedkopere versie erbij kan nooit kwaad.
Eerste ervaring was prima & soepel, maar wel met een jonge kurk uit 2019. Binnenkort eens uitproberen op wat oudere flessen en kijken of dat het soepeler gaat dan de Musar methode.
Probeer het vooral met een (heel) oude fles en rapporteer a.u.b. want wat mij opvalt is dat de punt er niet erg scherp uitziet en dat zou een probleem kunnen veroorzaken met de onderkant van de oude kurk, dus ik ben echt benieuwd naar je bevindingen.
Ik ben ook altijd in voor goedkopere alternatieven...
(24-12-2023 06:53 PM)UC schreef: [ -> ]Onlangs voor mijn verjaardag goedkope Chinese versie gekregen van een wijnvriend
En was is de eerste ervaring? Ik heb zelf een Durand, maar een goedkopere versie erbij kan nooit kwaad.
Eerste ervaring was prima & soepel, maar wel met een jonge kurk uit 2019. Binnenkort eens uitproberen op wat oudere flessen en kijken of dat het soepeler gaat dan de Musar methode.
Probeer het vooral met een (heel) oude fles en rapporteer a.u.b. want wat mij opvalt is dat de punt er niet erg scherp uitziet en dat zou een probleem kunnen veroorzaken met de onderkant van de oude kurk, dus ik ben echt benieuwd naar je bevindingen.
Ik ben ook altijd in voor goedkopere alternatieven...
Punt zie je eigenlijk net niet op de foto, zit aan de onderkant. Over de scherpte maak ik mij vooralsnog niet druk. Meer de hoeveelheid bochten in de spiraal (minder dan normaal) en dat het Ah-So gedeelte relatief weinig de fles ingaat door de hoogte van de kurkentrekker (waar de Durand een uitsnede heeft).
Misschien toch maar eens een keer gelegenheid vinden om ze allebei naast elkaar te gebruiken.
(24-12-2023 06:53 PM)UC schreef: [ -> ]Onlangs voor mijn verjaardag goedkope Chinese versie gekregen van een wijnvriend
En was is de eerste ervaring? Ik heb zelf een Durand, maar een goedkopere versie erbij kan nooit kwaad.
Eerste ervaring was prima & soepel, maar wel met een jonge kurk uit 2019. Binnenkort eens uitproberen op wat oudere flessen en kijken of dat het soepeler gaat dan de Musar methode.
Probeer het vooral met een (heel) oude fles en rapporteer a.u.b. want wat mij opvalt is dat de punt er niet erg scherp uitziet en dat zou een probleem kunnen veroorzaken met de onderkant van de oude kurk, dus ik ben echt benieuwd naar je bevindingen.
Ik ben ook altijd in voor goedkopere alternatieven...
Punt zie je eigenlijk net niet op de foto, zit aan de onderkant. Over de scherpte maak ik mij vooralsnog niet druk. Meer de hoeveelheid bochten in de spiraal (minder dan normaal) en dat het Ah-So gedeelte relatief weinig de fles ingaat door de hoogte van de kurkentrekker (waar de Durand een uitsnede heeft).
Misschien toch maar eens een keer gelegenheid vinden om ze allebei naast elkaar te gebruiken.
Is de spiraal ook zo breed als de Durand? Echt benieuwd naar je bevindingen.
Ik opende gisteren een heel oude fles (40 jaar...) met Durand uiteraard en voor de eerste keer ging dat net iets minder goed. Dat lag niet aan de kurkentrekker, maar aan de kurk, want die zat gewoon los... Ik zette de punt er op en weg was de kurk. Toch nog uitgeprutst met enkel de lamellen, verslag volgt bij de desbetreffende wijn. Spoiler alert: het was 1 van de mooiste wijnen die ik dit jaar proefde / dronk!
[attachment=6813]
Ondanks Durand nog een hele klus! Klein beetje eigen schuld, ik draaide net iets te ver met de spiraal. De kurk dan op een stukje keukenrol gelegd en vandaag is ze nog half zo groot. Misschien bewaar je je VP's toch best rechtop. Dit was Croft 1985. Nog 2 flessen van wat misschien mijn meest geliefde Vintage Port is.
Ik heb sinds aanschaf ongeveer 20-25 flessen hiermee geopend, variërend van 10 jaar oud tot en met 45 jaar oud (meeste tussen 1996 en 2012). Buiten de 1979 Sociando Mallet ging elke kurk er uitermate soepel uit. Bij de 1979 verkruimelde de onderste helft van de kurk toen ik daar de spiraal doorheen draaide. Wellicht was dat de Durand niet overkomen.
Ik kan niet vergelijken net de Durand, maar voor mij was het de 10 euro waard.
Een paar weken geleden zag ik zo'n goedkope versie liggen. Zo een zonder spiraal.
Ibili heet ie en ik betaalde 8 euro. Nu een aantal keren geprobeerd een fles te openen, maar niet gelukt. Ik denk dat de "voelsprieten" te dik zijn en kom nauwelijks naast de kurk. Misschien doe ik iets verkeerd maar met mijn enorme kracht duw ik de kurk in de fles.
Voor de liefhebber van miskoopjes over te nemen voor 4 euro.
(14-08-2024 08:57 PM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]Een paar weken geleden zag ik zo'n goedkope versie liggen. Zo een zonder spiraal.
Ibili heet ie en ik betaalde 8 euro. Nu een aantal keren geprobeerd een fles te openen, maar niet gelukt. Ik denk dat de "voelsprieten" te dik zijn en kom nauwelijks naast de kurk. Misschien doe ik iets verkeerd maar met mijn enorme kracht duw ik de kurk in de fles.
Voor de liefhebber van miskoopjes over te nemen voor 4 euro.
Duw het lange been van de opener in de fles totdat de onderkant van het korte been de andere kant van de kurk raakt.
Door traag van links naar rechts te wrikken terwijl je wat druk uitoefent, duw je de opener vervolgens dieper in de fles.
Eens de opener volledig in de fles zit, draai en trek je simultaan om de kurk eruit te krijgen. Duw eventueel met duim en wijsvinger extra op de benen van de opener wanneer die zichtbaar worden (in principe niet echt nodig).
Als je enkel neerwaarts druk uitoefent, heb je inderdaad kans dat je kurk in de fles duwt.
Methode wordt hier mooi gedemonstreerd vanaf 1 minuut:
Duw het lange been van de opener in de fles totdat de onderkant van het korte been de andere kant van de kurk raakt.
Door traag van links naar rechts te wrikken terwijl je wat druk uitoefent, duw je de opener vervolgens dieper in de fles.
Eens de opener volledig in de fles zit, draai en trek je simultaan om de kurk eruit te krijgen. Duw eventueel met duim en wijsvinger extra op de benen van de opener wanneer die zichtbaar worden (in principe niet echt nodig).
Als je enkel neerwaarts druk uitoefent, heb je inderdaad kans dat je kurk in de fles duwt.
Methode wordt hier mooi gedemonstreerd vanaf 1 minuut:
En als dat niet werkt, is het inderdaad brol.
Dit is geen Durand, maar een Ah-so, ook wel "oneerlijke butler" genoemd (het is duidelijk waarom...)
Ik heb al decennia een Ah-so en heb daar talloze flessen fatsoenlijk mee geopend. Maar het lukt ook hiermee moeilijk bij echt oude, verkruimelende kurken. Geloof me, als je regelmatig echt oud spul opent, koop dan die Durand, 't is 't geld waard....
Ter info: ik verkoop geen Durand en wordt ook niet gesponsord om er reclame voor te maken moest daar iemand aan twijfelen.
Ik beweer ook nergens dat ik het over een Durand heb. Ik vermoed dat Jeroen Pieter een gelijkaardig type opener heeft gekocht als de Ah-So, vandaar mijn tips over hoe je die moet gebruiken.
De dag dat ik vaak oude flessen opentrek, zal ik de aanschaf van een Durand zeker overwegen.
Ten vroegste over 10-15 jaar dus. Ondertussen kan ik weg met een van mijn vele sommeliers of mijn Ah-So.