wijnliefhebbers

Volledige versie: Bourgogne en Rhone November 2023
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Weer wat tijd gevonden, hoppa de bus in naar Frankrijk. Donderdagochtend vertrokken, om 12:00 lunch en om 13:30 bij Domaine Jean Pierre Maldant te Ladoix Serrigny. Vorig jaar kennis gemaakt, toen lege schappen. Enkele flessen mee kunnen nemen om te proberen en die vielen toch wel in de smaak, vandaar weer terug. Nu wel nagenoeg alle wijnen te koop, alleen de Corton charlamagne was al weer op. Ditmaal ontvangen door Emilie Maldant, die het domein samen met haar broer bestiert. Leuke gepassioneerde dame, die we uiteindelijk nog moesten remmen anders waren zeker alle verschillende wijnen open gegaan. Nog steeds zeer te spreken over de stijl van dit domein dus heb wel wat gekocht. Jaargang 2022 is goed geslaagd. Een witte Ladoix, een rode Savigny 1er cru vanwege de fijne kruidige toets en mineraliteit en nog een rode Aloxe Corton vielles vignes vanwege de mooie concentratie en geweldig mooi fruit. 2022 in rood is echt veelbelovend en in wit gewoon lekker.

Vervolgens mijn allocatie in Meursault ophalen en alles in Santenay gedropt voor het transport. Daar was alles goed, blije gezichten na 2 oogsten met voldoende volume en kwaliteit. 2022 en 2023. Pallets klaar gezet en terug naar Meursault om de jaargang 2022 uit de tanks te proeven bij Domeine Bernard Millot. 2022 is toegankelijk en wat rijper, het tegenovergestelde van 21 dus. Wit heb ik het dan over. Een verrassend lekkere Aligote begonnen we mee, echt mooi. Gevolgd door Bourgogne Côte d’Or 22, enkele Meursault village wijnen. Wat toch een verschil per wijngaard. Nog de Puligny Montrachet en als uitsmijter de 1er cru goutte D’Or (Meursault). Mooi mooi mooi allemaal en 22 zal niet het grootste jaar ooit worden maar brengt wel erg mooie wijnen voort en deze zijn snel genietbaar, ook wel lekker.

De volgende dag Lyon voorbij, Crozes Hermitage en St Joseph ophalen ik Erome bij domaine Rousset. 2022, de timing was goed, een dag eerder net gebotteld. S ochtends vroeg de etiketten er op en ze stonden klaar voor me. Mooi zo. Helaas geen Cote rotie. Volgend jaar krijg ik een allocatie. Dan maar besloten om naar Cornas te gaan. Domaine Johan Michel. Wat een wijn maken ze daar. 2021 Cornas gekocht. Nog jong natuurlijk maar wat een kracht, ongelooflijk. Zijn St Joseph vond ik ook mooi. Doosje meegenomen, misschien voor de volgende keer. Even rustig proberen thuis.

Hier in de noord Rhone ook tevreden mensen. Op naar de zuid Rhone. Eerst bij Maison Plantevin, waar we de rode wijnen van 2022 in het glas krijgen. Wat een jaar is 2022 toch in rood. Veel concentratie, hier in de zuid Rhone bijna té vol. Door weinig regen en hoge temperaturen en veel zon waren er dat jaar kleine druiven, daardoor zeer geconcentreerd. Hier vond ik de gewone Côtes du Rhône erg mooi. De village plan de dieu is in zo’n jaar dan te vol naar mijn smaak maar de village Séguret was daarentegen weer heerlijk. Hooggelegen wijngaarden zorgen voor mooi fris sap. De rasteau kwam er ook goed uit. Dijk van een wijn. Nog wat jong maar top wijn. De Séguret mee naar huis.

Op naar Domaine st Pierre in Violes. Hier altijd mooie wijn. Sinds oogst 22 ook mooie frisse rosé. Licht van kleur wat men tegenwoordig wil, en een heerlijke type fruit. Niet te zwaar en kruidig, wat voorheen het geval was. De Côtes du Rhône 22 is een stevige knaap, ik heb nu de 21 en die is lekker drinkbaar (3 * in GH en een coupe de coeur). Denk de 22 even over te slaan. Proefde nog een plan de dieu 2021, ja dat is dan weer erg mooi op het fruit en niet zo’n mega stevige wijn. Die nemen we bij de volgende order. Verder een mooie Sablet, dit is een village wijn die door de ligging ook altijd mooi fris is. Prachtige wijn. De Vacqueyras als toetje van 20 en 21. 20 als krachtpatser en 21 als frissere verleider. 21 meer mijn jaar bij dit adres dan 22. Al met al een prachtig bedrijf met altijd goede wijn. Werk er al 15 jaar mee. Leuk om er weer eens te zijn, was al behoorlijk lang terug.

Als uitsmijter vandaag een bezoek aan domaine Eddie feraud in chateauneuf du Pape. Nog nooit geweest, kwam hem tegen op instagram en het zag er wel interessant uit. Klein domein met wijngaarden op de goede plek. Aardige jongeman Yannick die ons vriendelijk onthaalde en de tijd nam voor een mooie proeverij. Interessante stijl, niet zo zwaar maar toch wel erg vol. Ik ben benieuwd of deze wijn goed uit de proeverijen komt tussen de andere cru’s en de prijs rechtvaardigen.. Dat wordt interessant. Heb voldoende flessen meegenomen om dat rustig te beoordelen. Worden leuke proeverijen.

Weer een volle dag, veel gedaan. Na een Cote de boeuf op tijd in slaap gevallen na al die Rhone klappers.

De laatste dag stond een Salon op het programma. Dit was bij Domaine La Lôyane in Rochefort du Gard. Dit is het gedeelte van Tavel en Lirac. Voor mij onbekend terrein dus leek me interessant. Waarom daarheen? Millot uit Meursault staat hier ook en Domaine de l’Arbussele uit het Faugeres gebied ook. Deze laatste heb ik ook wijn van, maar nog nooit ontmoet omdat hij in zo’n uithoek zit. Dit was daar een mooie gelegenheid voor en zo konden we veel combineren.

We waren de eerste gasten om 10 uur dus ze hadden allemaal alle tijd. Eerst de Faugeres wijnen. Mooie wijnen allemaal, prijs-kwaliteit dik in orde. Faugeres geeft echt typische wijnen, je moet er van houden. Het ‘vuursteen’ neusje, het donkere fruit en de zuiderse kruiden. Voor mij echt mooi allemaal. Leuk om kennis met hem te maken. Heel aardig, vol passie en een harde werker volgens mij. Helaas hebben ze in Frankrijk toch wel wat wijn te veel momenteel. Je merkt aan hem en ook bij de zuid Rhone producenten dat het niet makkelijk is om van je wijn af te komen. Om over Bordeaux nog maar te zwijgen. De binnenlandse markt is ook flink gekrompen. Hij vertelde nog dat hij vorige week op een salon stond elders in het land en ze hadden gemiddeld 30 % minder verkocht dan vorig jaar.

Maar goed, verder naar de gastheer en mevrouw. Domaine La Loyane. Mooie bedrijf, mooie uitmonstering, vriendelijke mensen. Frisse witte wijnen, een heerlijke tavel rosé, mooie CDR wijn in rood, een village en 3 Lirac wijnen. Een mooie stijl, niet te log. Ik ben benieuwd waar we dit kunnen plaatsen. Ze zijn niet te duur en worden goed beoordeeld. Blind proeven tussen andere Rhone wijnen zal uitsluitsel geven. Ik neem van alles wat mee, sowieso leuk om te hebben.

Verder stond hier nog een Elzas producent met een wel heel strakke droge stijl, was er niet zo kapot van. Nog een producent uit Lussac st Emilion, was hem ook niet voor mij. Te rijp, te veel hout. Wat wel nog leuk was, was het bedrijf uit cognac. Mooie Pineau de Charantes wijnen en de cognacs waren ook lekker. Hier wat flesjes van gekocht, mooi om te hebben.

Toen was het lunch tijd, en daarna tijd om de terugweg aan te vangen. Na een overnachting vlakbij Troyes rij ik nu weer 100 km van huis. Weer een mooie trip en veel te proeven thuis!
Heel mooi verslag, bedankt om deze reisimpressies met het forum te delen!
(12-11-2023 03:54 PM)Vince schreef: [ -> ]Heel mooi verslag, bedankt om deze reisimpressies met het forum te delen!

+1!
Bedankt Sam! Heel nuttig voor ons om eens te horen hoe die nieuwe jaargangen meevallen.
Avonturen op de wijn route!
Eind Februari konden we nog enkele dagen richting Frankrijk. Maandagmiddag begonnen in de Champagne. Na de positieve berichtgeving alhier bij Petitjean-Pienne te Cramant gestart vlak na de middag gestart. Dit is wel next level kneuterigheid, maar bijzonder aardig en passievol. Denis liet ons eerst de enige 2 champagnes proeven die hij voor ons te koop had. Ceour de Chardonnay en zijn Brut Nature. Als ik het goed heb begrepen tussen de eindeloze stortvloed van woorden dezelfde wijn met verschillende dosage. Beide erg lekker, vooral de Brut Nature kon mij erg bekoren. 2 gram dosage, heel mooi puur glas bubbels. Thuis nog enkele malen opengetrokken maar dit is echt heel mooi. Hopelijk kunnen we daar wat van arresteren. Van zijn overige Champagnes kreeg (kocht) ik alleen een proeffles per soort wegens weinig voorraad maar zo kan ik thuis wel mooi even lekker ontdekken. Na de korte degustatie in hun huis naar de Cave midden in Cramant. Prachtig plekje. Wel een beetje rommelig, en de kelder wordt vergroot. Verder leek het wel een soort laberatorium op 1 plek, overal kleine plastic flesjes wijn. Er wordt hier veel wijn apart gehouden en momenteel heel vaak doorgeproefd tot het juiste moment om te blenden. Volgens mij 12 verschillende wijnen. Hij had het er maar druk mee. Verder nog een tijdje bij zijn pers uit 1938 gestaan, die ook het logo is op zijn etiketten. Hij liet filmpjes zien, ik zou toch een nieuwe kopen als ik hem was ; ) Zag er arbeidsintensief uit. Maar goed, gepassioneerde man, hele verhalen bij elk onderwerp. Mooi klein familiedomein.

Op naar het nog kleinere domein van Bouquin - Dupont te Avize. Hier was ik al eens geweest. Top spul hier zoals bekend. 1,6 hectare druiven, alles Grand Cru chardonnay en alles Extra Brut of Zero Dosage. We proefden er 4, en die gingen alle 4 mee naar huis. Dat was weer genoeg, heb nog wat liggen en ze zijn hier wel wat duurder. Terecht ook, maar ik ben helaas geen miljonair dus er zijn grenzen. Vooral zijn op hout gelagerde Cuvee Jarod 2018 was heel bijzonder, en bijzonder lekker. Top adres voor de liefhebber van mooie Chardonnay champies.

Als derde en laatste adres kwamen we terecht bij Christelle Salomon in Vandieres. Hier is Pinot Meunier de dominante druif, wou ik ook wel eens proberen. Via de Guide Hachette kwam ik hier terecht. Ze hadden een 3 sterren Champagne dit jaar. Wel bijzonder wat dit teweeg brengt, ze hebben nog nooit zoveel Champagne verkocht als dit jaar vertelden ze. Zelfs met een pallet tegelijk naar bedrijven die het niet eens hebben geproefd of zijn langs geweest. Dat vonden ze zelf ook wel bijzonder. Dit is ook weer een kleine producent met volgens mij ruim 3 hectare druiven. Toch weer veel verschillende champagnes en een mooie droge fruitige stijl. Verder weer hele vriendelijke, gepassioneerde mensen met een mooi, schoon en geordend bedrijf. Een beetje het tegenovergestelde van het eerste bezoek. Eens kijken hoe we de Champagnes kunnen plaatsen.

Tijd om verder te gaan. De fut was er wel een beetje uit na 3 bezoeken en al die kilometers dus in Bar sur Seine overnacht bij een hotel met restaurant. De Cote de Boeuf smaakte er goed! De cotes du Rhone van Chapoutier wat minder. Voldaan naar bed, de dag er na vroeg op pad om Lyon voorbij te gaan om nog wat wijn te halen bij Domaine Rousset in Erome, de vorige keer was ik daar ook zoals hierboven valt te lezen. Toen alleen rood mee, en een proeffles wit. Die thuis geopend en iedereen vroeg waarom ik die niet mee genomen had... 85 % Marsanne, 15 % Roussanne, mooie frisse stijl noord-rhone. Dus die maar opgehaald. Kijken of we daar wat mee kunnen.

Aangezien we verder geen mogelijkheid hadden om te skiën deze winter reden we na deze pick up richting Alpe d'Huez om even snel 2 dagen van de bergen te suizen. Door de warme winter moesten we wel de hoogte in natuurlijk, en dat kan daar. In ons hotel wel een lekkere Crozes Hermitage gehad van Cave de Tain, verder valt er weinig over wijn te melden van die 2 dagen uiteraard.

De terugweg op vrijdag zijn we nog even gestopt in de Macon regio. Sinds vorig jaar heb ik daar wel 1 adres, dat is Gondard Perrin in Viré. Kwalitatief heel goed, maar dan ook niet de goedkoopste. En ik wilde ook nog wat voordeligers. Maar eerst de Vire Clesse wijnen van 2021 geproefd bij Gondard Perrin en die waren weer top. 2021 geeft de fraicheur en zuurgraad die je in 2020 wel een beetje mist, maar is toch erg compleet en vol. Daar wel het nodige meegenomen. Oogst 2022 zat nog in de tanks of vaten, wat ik er van proefde was ook zeker niet slecht! De eerste cuvees worden in april of mei gebotteld. Door droogte geen grote opbrengst hier in 2022, wel beter dan 2021 maar het hield niet over. 2023 is eindelijk weer eens echt genereus in kwantiteit en voor de kwaliteit ziet het er ook goed uit vertelden ze.

Daarna naar Domaine Chêne in Berzé-la-Ville. Dit is een wat groter bedrijf (55 ha) en maakt eigenlijk best goede wijn kwam ik achter. Wit dan, de rode waren niet denderend. Het is wel eenvoudiger natuurlijk maar kost ook aanzienlijk minder. De wijnen hadden een fijne stijl, droog genoeg, toch het vetje, mooi fruit en een klein mineraal toetsje. Zowel in 2021 als in 2022, dat viel me mee, dat ook 22 voldoende fris was. 2 cuvees ingeladen. Macon Milly Lamartine 2021 en 2022 en Macon La Roche Vineuse fut de Chene, waar ik nog een voorraadje 2020 van kon meenemen. Die laatste wat completer. De eerste voor no nonsense drinkplezier. Valt tot nu toe gelukkig goed in de smaak bij de afnemers.

Dat was even een snelle, leuke en gevarieerde trip!
(28-03-2024 09:59 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Eind Februari konden we nog enkele dagen richting Frankrijk. Maandagmiddag begonnen in de Champagne. Na de positieve berichtgeving alhier bij Petitjean-Pienne te Cramant gestart vlak na de middag gestart. Dit is wel next level kneuterigheid, maar bijzonder aardig en passievol. Denis liet ons eerst de enige 2 champagnes proeven die hij voor ons te koop had. Ceour de Chardonnay en zijn Brut Nature. Als ik het goed heb begrepen tussen de eindeloze stortvloed van woorden dezelfde wijn met verschillende dosage. Beide erg lekker, vooral de Brut Nature kon mij erg bekoren. 2 gram dosage, heel mooi puur glas bubbels. Thuis nog enkele malen opengetrokken maar dit is echt heel mooi. Hopelijk kunnen we daar wat van arresteren. Van zijn overige Champagnes kreeg (kocht) ik alleen een proeffles per soort wegens weinig voorraad maar zo kan ik thuis wel mooi even lekker ontdekken. Na de korte degustatie in hun huis naar de Cave midden in Cramant. Prachtig plekje. Wel een beetje rommelig, en de kelder wordt vergroot. Verder leek het wel een soort laberatorium op 1 plek, overal kleine plastic flesjes wijn. Er wordt hier veel wijn apart gehouden en momenteel heel vaak doorgeproefd tot het juiste moment om te blenden. Volgens mij 12 verschillende wijnen. Hij had het er maar druk mee. Verder nog een tijdje bij zijn pers uit 1938 gestaan, die ook het logo is op zijn etiketten. Hij liet filmpjes zien, ik zou toch een nieuwe kopen als ik hem was ; ) Zag er arbeidsintensief uit. Maar goed, gepassioneerde man, hele verhalen bij elk onderwerp. Mooi klein familiedomein.

Op naar het nog kleinere domein van Bouquin - Dupont te Avize. Hier was ik al eens geweest. Top spul hier zoals bekend. 1,6 hectare druiven, alles Grand Cru chardonnay en alles Extra Brut of Zero Dosage. We proefden er 4, en die gingen alle 4 mee naar huis. Dat was weer genoeg, heb nog wat liggen en ze zijn hier wel wat duurder. Terecht ook, maar ik ben helaas geen miljonair dus er zijn grenzen. Vooral zijn op hout gelagerde Cuvee Jarod 2018 was heel bijzonder, en bijzonder lekker. Top adres voor de liefhebber van mooie Chardonnay champies.

Als derde en laatste adres kwamen we terecht bij Christelle Salomon in Vandieres. Hier is Pinot Meunier de dominante druif, wou ik ook wel eens proberen. Via de Guide Hachette kwam ik hier terecht. Ze hadden een 3 sterren Champagne dit jaar. Wel bijzonder wat dit teweeg brengt, ze hebben nog nooit zoveel Champagne verkocht als dit jaar vertelden ze. Zelfs met een pallet tegelijk naar bedrijven die het niet eens hebben geproefd of zijn langs geweest. Dat vonden ze zelf ook wel bijzonder. Dit is ook weer een kleine producent met volgens mij ruim 3 hectare druiven. Toch weer veel verschillende champagnes en een mooie droge fruitige stijl. Verder weer hele vriendelijke, gepassioneerde mensen met een mooi, schoon en geordend bedrijf. Een beetje het tegenovergestelde van het eerste bezoek. Eens kijken hoe we de Champagnes kunnen plaatsen.

Tijd om verder te gaan. De fut was er wel een beetje uit na 3 bezoeken en al die kilometers dus in Bar sur Seine overnacht bij een hotel met restaurant. De Cote de Boeuf smaakte er goed! De cotes du Rhone van Chapoutier wat minder. Voldaan naar bed, de dag er na vroeg op pad om Lyon voorbij te gaan om nog wat wijn te halen bij Domaine Rousset in Erome, de vorige keer was ik daar ook zoals hierboven valt te lezen. Toen alleen rood mee, en een proeffles wit. Die thuis geopend en iedereen vroeg waarom ik die niet mee genomen had... 85 % Marsanne, 15 % Roussanne, mooie frisse stijl noord-rhone. Dus die maar opgehaald. Kijken of we daar wat mee kunnen.

Aangezien we verder geen mogelijkheid hadden om te skiën deze winter reden we na deze pick up richting Alpe d'Huez om even snel 2 dagen van de bergen te suizen. Door de warme winter moesten we wel de hoogte in natuurlijk, en dat kan daar. In ons hotel wel een lekkere Crozes Hermitage gehad van Cave de Tain, verder valt er weinig over wijn te melden van die 2 dagen uiteraard.

De terugweg op vrijdag zijn we nog even gestopt in de Macon regio. Sinds vorig jaar heb ik daar wel 1 adres, dat is Gondard Perrin in Viré. Kwalitatief heel goed, maar dan ook niet de goedkoopste. En ik wilde ook nog wat voordeligers. Maar eerst de Vire Clesse wijnen van 2021 geproefd bij Gondard Perrin en die waren weer top. 2021 geeft de fraicheur en zuurgraad die je in 2020 wel een beetje mist, maar is toch erg compleet en vol. Daar wel het nodige meegenomen. Oogst 2022 zat nog in de tanks of vaten, wat ik er van proefde was ook zeker niet slecht! De eerste cuvees worden in april of mei gebotteld. Door droogte geen grote opbrengst hier in 2022, wel beter dan 2021 maar het hield niet over. 2023 is eindelijk weer eens echt genereus in kwantiteit en voor de kwaliteit ziet het er ook goed uit vertelden ze.

Daarna naar Domaine Chêne in Berzé-la-Ville. Dit is een wat groter bedrijf (55 ha) en maakt eigenlijk best goede wijn kwam ik achter. Wit dan, de rode waren niet denderend. Het is wel eenvoudiger natuurlijk maar kost ook aanzienlijk minder. De wijnen hadden een fijne stijl, droog genoeg, toch het vetje, mooi fruit en een klein mineraal toetsje. Zowel in 2021 als in 2022, dat viel me mee, dat ook 22 voldoende fris was. 2 cuvees ingeladen. Macon Milly Lamartine 2021 en 2022 en Macon La Roche Vineuse fut de Chene, waar ik nog een voorraadje 2020 van kon meenemen. Die laatste wat completer. De eerste voor no nonsense drinkplezier. Valt tot nu toe gelukkig goed in de smaak bij de afnemers.

Dat was even een snelle, leuke en gevarieerde trip!

Leuk verslagje, merci.
Veel moois in Champagne toch.
Wie weet zet het onze Francis aan om terug de draad op te pikken. Wink
Koppelingen