wijnliefhebbers

Volledige versie: Laeremans degustatie 2023
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
De degustatie @Topwijnen even links laten liggen en richting Veurne gereden:
Laeremans Wijnen

Geen afgevaardigden, geen drukte, aanschuiven of blijven rechtstaan, wel stonden er een tiental gedekte tafels klaar in hun zaak waar u en uw familie rustig plaats kon nemen, de catalogus door snuisteren en uw keuze doorgeven aan de vader of zoon des huizes. Hier vooral de klassieke kaart. (Catalogus )

De smaakpapillen opwarmen met hun huischampagne:
- Champagne Mailly Grand Cru Brut réserve (75% Pinot Noir en 25% Chardonnay)
Fruitig neusje, toast, boter... Niks mis mee maar gewoontjes en zeker aan 36.40€

Rondje wit:
- Jean Paul & Benoit Droin Chablis:
Chablis 2022: Fris, limoen, appel in de afdronk en vooral met de nodige zuurtjes die ik zoek in chablis, blijf heerlijk in de mond hangen. (26.06€)
Chablis 1Cru Vaillons 2022: De neus is expressiever, vol en romiger in de mond met wat vuursteen, appel, gras. Mindere citrus maar meer 'zee' en vooral knap zuurtje. (36.25€)
Droin eist hier terug de 3de plaats op na de ongrijpbare Raveneau & Dauvissat.

- Domaine Arnoux Père et fils Chorey-les-Beaune:
Chorey-les-Beaune 2021 'Les Confrelins': Bakken vers fruit, pompelmoes en perzik & bloemen, mondvullend maar fruit neemt hier duidelijk de bovenhand met een fijn zuurtje. Fris zonder te zoet te worden. (26.32€)
Pernand-Vergelesses 2021 'Les combottes: Terug aromatische fruitige neus maar deze wijn is veel eleganter en verfijnder. Meer body en lengte en zoekend naar harmonie. Deze nog even in de kelder en zal het fantastisch doen bij een 'edel' visje. (32.15€)
6€ meer dan de Confrelins maar duidelijk grootser.

- Château Carbonnieux 2020 blanc: (een wijn met één van de mooiste etiquetten Wink)
Heel uitnodigend zoet neusje met citrus, appel, honing en ananas, sulfer en een toetsje petrol, waardoor mijn 19 jarige zoon richting Duitsland dacht. Het mondgevoel is wat ingetogener qua fruit met terug citrus en wat ananas en steen. Veel potentieel. Hier rees de vraag, bij welk gerecht zou je dit kunnen serveren? Heel smaakvol Heart. (36.80€)

Op naar rood:

- Jean Louis Chave Sélection: (N-Rhône)
Onder druk van vele klanten wijnliefhebbers gebruikt Jean-Louis Chave zijn vakkennis
om druiven bij bevriende wijnbouwers uit naburige appellaties aan te kopen en te
vinifiëren in een afzonderlijk bedrijf “J.L. Chave Sélection”.
Of om het met de woorden van mijn vader te zeggen, 'stoeferswijn voe de ormoezaaiers lik us' Cool
Offerus 2016 (23.60€): Top vintage voor Rhône maar deze had veel meer tijd nodig in het glas, weinig neus en fruit, tanninerijk, stroef, strak en te droog. De Farconnet 2019 (53.49) was veeeel toegankelijker, peper en olijfjes in de neus, wat aardse tonen, zuiderse kruiden. Vol, geconcentreerd en tanninesrijk met heel veel potentieel. Duidelijk een klasse hoger en de prijs ook.

Op naar Bordeaux:
Chateau du Glana 2020:mooie neus met kersen en cassis, middenpallet is stroef en mist wel diepgang en structuur. aan 25.95€ is er veel beters op de markt al mogen we niet vergeten dat deze piepjong is.
Gloria 2020: Dit is van een heel ander kaliber, een echte winterwijn noemde mijn vader het. Eentje om languit te genieten voor het houtvuur. Jong maar drink heel vlot, zwarte framboosjes, zoethout, koffie, tabak, zacht geïntegreerd hout, soepel en elegant. Big fan Heart aan (43€)

Afsluiten deden we met 2 kleppers:
Domaine Tempier Bandol Lulu & Lucien 2021
Kindermoord pur sang maar ja hij stond nu eenmaal op de lijst dus waarom niet. Ik verzocht de sommelier om deze als eerste in te schenken. Terwijl we konden genieten van de andere wijnen (Chave, Glana & Gloria) kon de Tempier al wat openbloeien. Een wijn voor kenners gaf de sommelier nog mee.
De basis cuvee had dus een uurtje de tijd gehad om te acclimatiseren. De neus intieel weinig vrijgevig maar met wat geduld gaf hij toch ietsjes bloot van wat in hij zijn mars had. Zwart fruit en provencaalse kruiden komen piepen. Het mondgevoel is aangenamer, jong maar niet stug. Je glijdt door de tannines naar een complexe kruidige wijn. Je tanden plakken aan elkaar maar binnen dit en 15 jaar als begeleider bij een stukje lam en tijm…I love it en ik ben geen kenner Mr de Sommelier Slurp

Anseillan 2019 Chateau Lafite Rotschild, reeds besproken/bejubeld onder het item Lafite Rotschild Heart Nieuwe klepper ten huize Lafite aan 71.15€

Bestellingen werden geplaats terwijl we konden afrekenen met een glaasje Champagne Mailly Grand Cru les Echansons 2012 (91.84€)
Duur fleske waar we het volgende nog ontdekten: peer, toefke citrus, brioche, amandel, vers gebakken koekjes, boter, vanille... maar met nog voldoende fraicheur. 11 jaar geduld verdiend zeker een fijn gerecht. Mijn vader kon het niet laten en er verdween ook eentje in de kofferbak onder het mom: Perfect met de kreeft op oudejaar Slurp, helaas ben ik er dan niet bij Confused

Genoten van onze degustatie waar vader en zoon ons met raad en daad bijstonden in hun mooie zaak waar je in alle rust kon genieten van heerlijke wijnen uit het rijkere-klassiekere segment. Er was natuurlijk nog veel meer te degusteren maar we hadden een taxi-dienst voorzien dus werd er veel doorgeslikt Wink
(23-11-2023 02:32 AM)jr02 schreef: [ -> ]Chablis 1Cru Vaillons 2022: De neus is expressiever, vol en romiger in de mond met wat vuursteen, appel, gras. Mindere citrus maar meer 'zee' en vooral knap zuurtje. (36.25€)
Droin eist hier terug de 3de plaats op na de ongrijpbare Raveneau & Dauvissat.

Deze twee weken geleden gedronken in restaurant te Nieuwpoort. Beetje kindermoord, maar inderdaad zéér goed. Ik noteerde "iodium". Kan me dus zeer goed vinden in "meer zee" beschrijving. Deze kan nog lang mee en gaat nog beteren. Is 2022 koeler jaar in Chablis? Ik vermoed het, want had klassieke chablis indruk. Dat was de jaren ervoor soms anders. Nog meevaller: ik betaalde slechts 52 EUR op restaurant.
(23-11-2023 09:57 AM)BartS schreef: [ -> ]
(23-11-2023 02:32 AM)jr02 schreef: [ -> ]Chablis 1Cru Vaillons 2022: De neus is expressiever, vol en romiger in de mond met wat vuursteen, appel, gras. Mindere citrus maar meer 'zee' en vooral knap zuurtje. (36.25€)
Droin eist hier terug de 3de plaats op na de ongrijpbare Raveneau & Dauvissat.

Deze twee weken geleden gedronken in restaurant te Nieuwpoort. Beetje kindermoord, maar inderdaad zéér goed. Ik noteerde "iodium". Kan me dus zeer goed vinden in "meer zee" beschrijving. Deze kan nog lang mee en gaat nog beteren. Is 2022 koeler jaar in Chablis? Ik vermoed het, want had klassieke chablis indruk. Dat was de jaren ervoor soms anders. Nog meevaller: ik betaalde slechts 52 EUR op restaurant.

Van Nieuwpoort zijnde, benieuwd waar u deze in het glas had? Slurp
(23-11-2023 02:00 PM)jr02 schreef: [ -> ]
(23-11-2023 09:57 AM)BartS schreef: [ -> ]
(23-11-2023 02:32 AM)jr02 schreef: [ -> ]Chablis 1Cru Vaillons 2022: De neus is expressiever, vol en romiger in de mond met wat vuursteen, appel, gras. Mindere citrus maar meer 'zee' en vooral knap zuurtje. (36.25€)
Droin eist hier terug de 3de plaats op na de ongrijpbare Raveneau & Dauvissat.

Deze twee weken geleden gedronken in restaurant te Nieuwpoort. Beetje kindermoord, maar inderdaad zéér goed. Ik noteerde "iodium". Kan me dus zeer goed vinden in "meer zee" beschrijving. Deze kan nog lang mee en gaat nog beteren. Is 2022 koeler jaar in Chablis? Ik vermoed het, want had klassieke chablis indruk. Dat was de jaren ervoor soms anders. Nog meevaller: ik betaalde slechts 52 EUR op restaurant.

Van Nieuwpoort zijnde, benieuwd waar u deze in het glas had? Slurp

De Casino. Brasserie op dijk. Vast adres voor gamba's à la plancha. Vriendelijke bediening ook.
Koppelingen