Gisteren uitgenodigd voor de lunch bij OAK in de Burgstraat in Gent.
Het was echt top en ik kan het restaurant zeer sterk aanbevelen!
We namen Chef's menu en startten met een glas (zeer mooie) Champagne waarvan ik alweer de naam vergeten ben....
De gastheer koos een Puligny-Montrachet 2014 van Benoit Ente. Die kwam uit de frigo en toonde jong, zeer jong, te jong, maar we vroegen om hem op tafel te laten en de wijn kwam echt magnifiek open. Laatste slokje vond ik het mooiste en toen zat de wijn al zeker boven de 18°C. Iedereen drinkt witte Bourgogne te koud en deze kon door de echt heel mooie zuren inderdaad wat hogere temperatuur verdragen, meer nog, het deed hem echt goed want de wijn won in volume en nuance, meevaller. Dan een wijn uit Les Baux de Provence van een domein dat ik niet kende, Hauvette? Een voor Grenache-Cabernet-Syrah (?)blend mooie, niet te donkere kleur, mooi genuanceerde neus en zacht en fijn in de mond, niet echt wat je zou verwachten van een wijn uit het Zuiden, echte meevaller. Geen idee qua millésime, niet heel oud denk ik, maar toch wel enkele jaren fles al. Deed het prima bij de Iberico en laatste drupje bij de kaas
Hoe dan ook, het was een heerlijke middag en zeker voor herhaling vatbaar!
(22-02-2024 04:51 PM)wvd schreef: [ -> ]Dan een wijn uit Les Baux de Provence van een domein dat ik niet kende, Hauvette?
Toch wel een ronkende naam uit de regio. Dominique Hauvette werd verkozen als Vigneronne de l'année in 2020 in LaRVF en het domein krijgt ook drie sterren in de gids.
Werken biodynamisch, wijnen zien geen hout en in de rode zit er vaak ook een klets cabernet sauvignon.
(22-02-2024 05:44 PM)redacteur schreef: [ -> ] (22-02-2024 04:51 PM)wvd schreef: [ -> ]Dan een wijn uit Les Baux de Provence van een domein dat ik niet kende, Hauvette?
Toch wel een ronkende naam uit de regio. Dominique Hauvette werd verkozen als Vigneronne de l'année in 2020 in LaRVF en het domein krijgt ook drie sterren in de gids.
Werken biodynamisch, wijnen zien geen hout en in de rode zit er vaak ook een klets cabernet sauvignon.
Ik geloof je, zeker nu ik het geproefd heb.
Toen ik jong was (in de tijd dat de dieren nog spraken....) heb ik naar vanalles en nog wat gezocht, wou alles weten, kennen, proeven. In Frankrijk van Moselle tot Porquerolls, in Italië van Aosta tot Calabrië. Ik heb me geworpen op wijnen uit Moldavië, Griekenland, Joegoslavië (!), noem maar op. Later ook allerlei uit Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Zuid-Afrika, USA,....
Maar van langsom leer je je eigen voorkeuren kennen en verleg je je aandacht naar die regio's waar je je "thuis" voelt en onvermijdelijk verslapt de aandacht voor andere streken. Toen de Provence de grote ommezwaai maakte naar fletse rosé, had ik het daar gehad. Jammer want ik had echt mooie wijnen geproefd van o.a. Minuty, Trevallon, Simone, Mas de la Dame, noem maar op, maar rqp vond ik dan toch meer mijn gading in de Rhône.
En dus ja, deze Hauvette was zeker mooi en zou niet misstaan in mijn kelder, maar je kan niet alles volgen, misschien in mijn volgend leven...?
(22-02-2024 06:00 PM)wvd schreef: [ -> ] (22-02-2024 05:44 PM)redacteur schreef: [ -> ] (22-02-2024 04:51 PM)wvd schreef: [ -> ]Dan een wijn uit Les Baux de Provence van een domein dat ik niet kende, Hauvette?
Toch wel een ronkende naam uit de regio. Dominique Hauvette werd verkozen als Vigneronne de l'année in 2020 in LaRVF en het domein krijgt ook drie sterren in de gids.
Werken biodynamisch, wijnen zien geen hout en in de rode zit er vaak ook een klets cabernet sauvignon.
Ik geloof je, zeker nu ik het geproefd heb.
Toen ik jong was (in de tijd dat de dieren nog spraken....) heb ik naar vanalles en nog wat gezocht, wou alles weten, kennen, proeven. In Frankrijk van Moselle tot Porquerolls, in Italië van Aosta tot Calabrië. Ik heb me geworpen op wijnen uit Moldavië, Griekenland, Joegoslavië (!), noem maar op. Later ook allerlei uit Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Zuid-Afrika, USA,....
Maar van langsom leer je je eigen voorkeuren kennen en verleg je je aandacht naar die regio's waar je je "thuis" voelt en onvermijdelijk verslapt de aandacht voor andere streken. Toen de Provence de grote ommezwaai maakte naar fletse rosé, had ik het daar gehad. Jammer want ik had echt mooie wijnen geproefd van o.a. Minuty, Trevallon, Simone, Mas de la Dame, noem maar op, maar rqp vond ik dan toch meer mijn gading in de Rhône.
En dus ja, deze Hauvette was zeker mooi en zou niet misstaan in mijn kelder, maar je kan niet alles volgen, misschien in mijn volgend leven...?
Hauvette? Uiteraard op dit forum al een topic
http://www.vinejo.freebb.be/thread-4834-...l#pid66101
PS: Die Ente, mag ik vragen wat die moest kosten..?
(22-02-2024 06:20 PM)vinejo schreef: [ -> ] (22-02-2024 06:00 PM)wvd schreef: [ -> ] (22-02-2024 05:44 PM)redacteur schreef: [ -> ] (22-02-2024 04:51 PM)wvd schreef: [ -> ]Dan een wijn uit Les Baux de Provence van een domein dat ik niet kende, Hauvette?
Toch wel een ronkende naam uit de regio. Dominique Hauvette werd verkozen als Vigneronne de l'année in 2020 in LaRVF en het domein krijgt ook drie sterren in de gids.
Werken biodynamisch, wijnen zien geen hout en in de rode zit er vaak ook een klets cabernet sauvignon.
Ik geloof je, zeker nu ik het geproefd heb.
Toen ik jong was (in de tijd dat de dieren nog spraken....) heb ik naar vanalles en nog wat gezocht, wou alles weten, kennen, proeven. In Frankrijk van Moselle tot Porquerolls, in Italië van Aosta tot Calabrië. Ik heb me geworpen op wijnen uit Moldavië, Griekenland, Joegoslavië (!), noem maar op. Later ook allerlei uit Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Zuid-Afrika, USA,....
Maar van langsom leer je je eigen voorkeuren kennen en verleg je je aandacht naar die regio's waar je je "thuis" voelt en onvermijdelijk verslapt de aandacht voor andere streken. Toen de Provence de grote ommezwaai maakte naar fletse rosé, had ik het daar gehad. Jammer want ik had echt mooie wijnen geproefd van o.a. Minuty, Trevallon, Simone, Mas de la Dame, noem maar op, maar rqp vond ik dan toch meer mijn gading in de Rhône.
En dus ja, deze Hauvette was zeker mooi en zou niet misstaan in mijn kelder, maar je kan niet alles volgen, misschien in mijn volgend leven...?
Hauvette? Uiteraard op dit forum al een topic
http://www.vinejo.freebb.be/thread-4834-...l#pid66101
PS: Die Ente, mag ik vragen wat die moest kosten..?
Dat mag je...
Maar.heb geen idee, ik was uitgenodigd....
Ik ben jaren geleden meermaals bij Oak geweest, toen nog geen ster en betaalbaar (de chef was ook nog geen BV), het eten was toen al top, maar de wijnkaart was ronduit bedroevend. Een kennis van mij kende de chef Marcelo persoonlijk en had hem hier ook op aangesproken, maar zonder direct resultaat. Dus blij van dit te lezen!
Wat de Benoît Ente betreft (de goedkopere van de gebroeders Ente, Arnaud is onbetaalbaar); ik vrees voor de p/kw op restaurant want ik kocht de Aligoté 2017 op het domein aan 28 euro (maar hij was wel iedere cent waard).
(22-02-2024 09:46 PM)Vince schreef: [ -> ]Ik ben jaren geleden meermaals bij Oak geweest, toen nog geen ster en betaalbaar (de chef was ook nog geen BV), het eten was toen al top, maar de wijnkaart was ronduit bedroevend. Een kennis van mij kende de chef Marcelo persoonlijk en had hem hier ook op aangesproken, maar zonder direct resultaat. Dus blij van dit te lezen!
Wat de Benoît Ente betreft (de goedkopere van de gebroeders Ente, Arnaud is onbetaalbaar); ik vrees voor de p/kw op restaurant want ik kocht de Aligoté 2017 op het domein aan 28 euro (maar hij was wel iedere cent waard).
De kaart is stevig aan de beterhand, hoewel er mijns inziens een beetje gebrek aan wat oudere rode wijnen is. Maar het nieuwe pand is volledig onderkelderd en als er wat budget komt is het de bedoeling dat ze beginnen met opslaan. Kan dus alleen maar beteren.
Vorige week opnieuw lunchke bij Oak met de eega:
[
attachment=6980]
Dit moet nu stilaan zowat mijn favoriete resto zijn, het is helemaal mijn ding: aangename sfeer, topkeuken qua verfijning en presentatie maar gelukkig nergens te "showy". En Valerie is één van de beste sommeliers die ik al mocht ontmoeten.
De eega was helaas niet in topvorm en wou de alcohol beperkt houden, dus we openden met 2 delicieuze mocktails, zij een groene, ik een rode...
Dan maar per glas bestellen... We namen elk een glas wit, een erg mooie Viognier van David Reynaud die maar heel licht gekoeld geserveerd werd (proficiat!), wat de aroma's echt ten goede kwam, mooie wijn, redelijk volume ook, niet platgeslagen door koude, dat helpt en ook het juiste (Riedel Superleggero) glas deed wat het moest doen. Daarna kwam er een echt schitterende Bourgeuil in mijn glas, helaas de producent vergeten. Deze begon wat strenger, maar opende mooi op dieper eerder rood fruit, elegante wijn. Als laatste bij de Iberico dan een Valtuille Bierzo 2010, een wijn met begin van tertiaire en nog wat structuur, ook een wijn in mijn straatje.
Nu snel boeken voor volgende keer...
(17-08-2024 11:04 AM)wvd schreef: [ -> ]Vorige week opnieuw lunchke bij Oak met de eega:
Dit moet nu stilaan zowat mijn favoriete resto zijn, het is helemaal mijn ding: aangename sfeer, topkeuken qua verfijning en presentatie maar gelukkig nergens te "showy". En Valerie is één van de beste sommeliers die ik al mocht ontmoeten.
De eega was helaas niet in topvorm en wou de alcohol beperkt houden, dus we openden met 2 delicieuze mocktails, zij een groene, ik een rode...
Dan maar per glas bestellen... We namen elk een glas wit, een erg mooie Viognier van David Reynaud die maar heel licht gekoeld geserveerd werd (proficiat!), wat de aroma's echt ten goede kwam, mooie wijn, redelijk volume ook, niet platgeslagen door koude, dat helpt en ook het juiste (Riedel Superleggero) glas deed wat het moest doen. Daarna kwam er een echt schitterende Bourgeuil in mijn glas, helaas de producent vergeten. Deze begon wat strenger, maar opende mooi op dieper eerder rood fruit, elegante wijn. Als laatste bij de Iberico dan een Valtuille Bierzo 2010, een wijn met begin van tertiaire en nog wat structuur, ook een wijn in mijn straatje.
Nu snel boeken voor volgende keer...
Nog nooit bij Oak geweest en zou dat wel eens willen doen.
Anderzijds heb ik het echt wel wat gehad met de restaurants waar je geen keuze hebt dan een 5- of 6-gangenmenu te nemen. Laatste keer dat ik in zo’n zaak was hebben we vier uur aan tafel gezeten. Ik hoor dat het in andere zaken nog erger is. Op het einde snak je er gewoon naar om je benen eens te strekken en heb je volstrekt geen honger of zin meer om nog maar eens iets binnen te steken.
(17-08-2024 08:30 PM)Olivier schreef: [ -> ]Nog nooit bij Oak geweest en zou dat wel eens willen doen.
Anderzijds heb ik het echt wel wat gehad met de restaurants waar je geen keuze hebt dan een 5- of 6-gangenmenu te nemen. Laatste keer dat ik in zo’n zaak was hebben we vier uur aan tafel gezeten. Ik hoor dat het in andere zaken nog erger is. Op het einde snak je er gewoon naar om je benen eens te strekken en heb je volstrekt geen honger of zin meer om nog maar eens iets binnen te steken.
Als wij zoiets doen is dat ook meestal tussen de 3 a 5 uren.
Hangt er vanaf waar en welke menu je neemt uiteraard.
Als je 7-gangen neemt en de kaasplank nog eens erbij...
Ja dan raak je wel snel aan over de vier uren.
Het zijn waardevolle momenten waarin we als koppel eerder goede gesprekken en ons laten verwennen.
Met vrienden is het anders, de gesprekken beginnen meestal wat serieuzer... Maar we houden er altijd mooie herinneringen aan over.
Even rechtstaan om naar het toilet te gaan is inderdaad deugdelijk.
Het jointje tussen gang 3 en 4 helpt wel om alles probleemloos verder naar binnen te werken.
Maar het vaakst hou ik er gewoon rekening mee de maaltijd ervoor iets lichter te nemen.
Het enige jammere is dat alles wel best prijzig geworden is en we dit steeds minder vaak kunnen doen.
Citaat: Het enige jammere is dat alles wel best prijzig geworden is en we dit steeds minder vaak kunnen doen.
Dat is inderdaad nog zo iets…
Gelukkig kokerel ik zelf graag en kan ik, als ik tijd heb, mij er wel mee bezig houden om leuke dingen op tafel te zetten. En dan kies ik een wijn erbij die ik graag drink en geen matige fles waar ik teveel voor moet betalen op restaurant.
(18-08-2024 04:18 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat: Het enige jammere is dat alles wel best prijzig geworden is en we dit steeds minder vaak kunnen doen.
Dat is inderdaad nog zo iets…
Gelukkig kokerel ik zelf graag en kan ik, als ik tijd heb, mij er wel mee bezig houden om leuke dingen op tafel te zetten. En dan kies ik een wijn erbij die ik graag drink en geen matige fles waar ik teveel voor moet betalen op restaurant.
Met een budget van 100 euro kan je al een mooi diner maken voor twee, inclusief wijn.
(18-08-2024 09:35 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-08-2024 05:39 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ] (18-08-2024 04:18 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat: Het enige jammere is dat alles wel best prijzig geworden is en we dit steeds minder vaak kunnen doen.
Dat is inderdaad nog zo iets…
Gelukkig kokerel ik zelf graag en kan ik, als ik tijd heb, mij er wel mee bezig houden om leuke dingen op tafel te zetten. En dan kies ik een wijn erbij die ik graag drink en geen matige fles waar ik teveel voor moet betalen op restaurant.
Met een budget van 100 euro kan je al een mooi diner maken voor twee, inclusief wijn.
100 pp dan?
Dan kan je er al een feestmaaltijd van maken niet.
Wat rekenen we 2 flessen stel nu dat die samen 40 euro kosten dan heb je nog 160 over aan voeding...
Nu kan je uiteraard ook snel 160 euro opdoen als je dure producten neemt.
(19-08-2024 06:14 AM)Smaakatleet schreef: [ -> ] (18-08-2024 09:35 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-08-2024 05:39 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ] (18-08-2024 04:18 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat: Het enige jammere is dat alles wel best prijzig geworden is en we dit steeds minder vaak kunnen doen.
Dat is inderdaad nog zo iets…
Gelukkig kokerel ik zelf graag en kan ik, als ik tijd heb, mij er wel mee bezig houden om leuke dingen op tafel te zetten. En dan kies ik een wijn erbij die ik graag drink en geen matige fles waar ik teveel voor moet betalen op restaurant.
Met een budget van 100 euro kan je al een mooi diner maken voor twee, inclusief wijn.
100 pp dan?
Dan kan je er al een feestmaaltijd van maken niet.
Wat rekenen we 2 flessen stel nu dat die samen 40 euro kosten dan heb je nog 160 over aan voeding...
Nu kan je uiteraard ook snel 160 euro opdoen als je dure producten neemt.
Ah, sorry, slecht gelezen, ik dacht dat je het over restaurant had.
We namen de vijf gangen met de langoustine ipv dessert en daarna koffie in de koffiekamer. We kwamen in het resto iets na 1 en waren thuis iets na den zessen. De hapjes bij de koffie waren al een dessert op zich, dus blij met onze keuze. We dronken elk een mocktail en samen in totaal 4 glazen wijn. We betaalden een kleine 400€ en dat was het zeker waard.
Toen we naar onze tafel begeleid werden, bleek aan de tafel naast ons 1 van mijn beste klanten te zitten, die hier voor de eerste keer kwam. Die man heeft aardig wat restaurant ervaring en zowel hij als zijn vrouw waren ook erg enthousiast. Oak is echt goed en eigenlijk niet te duur in vergelijking met andere.