(04-11-2014 08:47 PM)bowmore schreef: [ -> ]Ik kan de 2011 krijgen aan 40€. Ik heb dit nog niet gedronken. Is dit een gok waard?
Proefde m vanavond ik Kortrijk, goed maar zoals alle 2011 s die ik in het glas had toch wat materie te weinig. Zou er zeker geen 40 euro voor geven (prijs van deze wijn is wegens marktomstandigheden boven zijn niveau).
(05-11-2014 12:36 AM)vinejo schreef: [ -> ] (04-11-2014 08:47 PM)bowmore schreef: [ -> ]Ik kan de 2011 krijgen aan 40€. Ik heb dit nog niet gedronken. Is dit een gok waard?
Proefde m vanavond ik Kortrijk, goed maar zoals alle 2011 s die ik in het glas had toch wat materie te weinig. Zou er zeker geen 40 euro voor geven (prijs van deze wijn is wegens marktomstandigheden boven zijn niveau).
Ik kon er niet geraken was er anders veel de moeite .
Ge wit wel doar in kortrik é
(05-11-2014 12:36 AM)vinejo schreef: [ -> ] (04-11-2014 08:47 PM)bowmore schreef: [ -> ]Ik kan de 2011 krijgen aan 40€. Ik heb dit nog niet gedronken. Is dit een gok waard?
Proefde m vanavond ik Kortrijk, goed maar zoals alle 2011 s die ik in het glas had toch wat materie te weinig. Zou er zeker geen 40 euro voor geven (prijs van deze wijn is wegens marktomstandigheden boven zijn niveau).
Ok no sale dan
de meningen zijn precies verdeeld : WD vindt hem maar niks, met idd een gebrek aan materie, ook enkele TN's op CT in die richting, maar ook veel positieve scores/TN's, zowel van de goeroes als op CT, interessante wijn dus om zelf eens te proeven, maar misschien idd wel een kooprisico aan die prijs
"Materi te weinig" is voor mij voldoende om geen wijn van 40€ te kopen. Dat gaat niet meer over smaak maar over een universeel aanvoelen.
Op oudjaar de 2008 gedronken van deze wijn, niet verstandig om deze nu al open te trekken. In de neus inkt, potloodslijpsel, bosvruchten, nog heel 'oaky'. Het mondgevoel is nog niet je dat, nog streng en eindigend met ferme tannines. Mijn andere flessen laat ik nog minimaal 5 jaar rusten.
(03-01-2016 02:15 PM)Franzo schreef: [ -> ]Op oudjaar de 2008 gedronken van deze wijn, niet verstandig om deze nu al open te trekken. In de neus inkt, potloodslijpsel, bosvruchten, nog heel 'oaky'. Het mondgevoel is nog niet je dat, nog streng en eindigend met ferme tannines. Mijn andere flessen laat ik nog minimaal 5 jaar rusten.
Interessante info, heb namelijk ook eentje liggen. Zal t nog wat verder wegstoppen ;-)
Jaargang 2000
Kleur : massief - donker - geen bruin randje - full body
Neus : licht aards wat ceder & chocolade
Smaak : zijdezacht vol zeer rijp fruit nog voldoende tannines lange afdronk.
92/100 jammer dat ik geen meer heb?
(10-03-2019 12:35 PM)soiando schreef: [ -> ]Jaargang 2000
Kleur : massief - donker - geen bruin randje - full body
Neus : licht aards wat ceder & chocolade
Smaak : zijdezacht vol zeer rijp fruit nog voldoende tannines lange afdronk.
92/100 jammer dat ik geen meer heb?
voor de TN! Ik heb de indruk dat Bordeaux 2000 zich eindelijk aan het ontplooien is en de hoge verwachtingen dan toch zal inlossen...
Deze avond een glaasje Dame de Malescot 2016 geproefd. Éen van de betere tweede wijnen in de Medoc. Heerljke neus met rijp fruit en luxueus hout, specerijen en zoethout. In de mond fluweelzacht met rijpe tannines, smelt op de tong, klein bittertje naar de lange afdronk toe. Zalig stuff, wat moet die eerste wijn wel zijn...?
(11-06-2019 11:26 PM)vinejo schreef: [ -> ]Deze avond een glaasje Dame de Malescot 2016 geproefd. Éen van de betere tweede wijnen in de Medoc. Heerljke neus met rijp fruit en luxueus hout, specerijen en zoethout. In de mond fluweelzacht met rijpe tannines, smelt op de tong, klein bittertje naar de lange afdronk toe. Zalig stuff, wat moet die eerste wijn wel zijn...?
Zal wel zijn, Malescot St Exupéry behoord bij de betere Margaux wijnen hoor, en met zijn prijs rond de 75 Euro in de topjaren nog "redelijk" betaalbaar.
Na een zware werkweek en liters water een Malescot Saint Exupéry 2010 in het glas.
De kurk kwam er kruimelig uit, heel wat werk mee gehad.
Een blend van 58% Cabernet Sauvignon 30% Merlot 8% Cabernet Franc en 4% Petit Verdot, aan de jonge kant maar toegankelijk, volle wijn met een zeer goede concentratie 92+
Fleer, klein vraagje: was de wijn niet wat houterig? Ik heb ooit eens een Dame de Malescot geproefd (weet het jaar niet meer) en ik vond dat er wat overdreven veel hout in zat. Is dat bij de eerste wijn ook zo?
Ik vind dat een wijn wat hout kan hebben, maar ik heb niet te graag overdreven hout... (maar dat is persoonlijk natuurlijk).
(20-06-2020 11:47 AM)Jean schreef: [ -> ]Fleer, klein vraagje: was de wijn niet wat houterig? Ik heb ooit eens een Dame de Malescot geproefd (weet het jaar niet meer) en ik vond dat er wat overdreven veel hout in zat. Is dat bij de eerste wijn ook zo?
Ik vind dat een wijn wat hout kan hebben, maar ik heb niet te graag overdreven hout... (maar dat is persoonlijk natuurlijk).
Bij Spaanse en Zuid-Afrikaanse wijnen kan ik dat wel eens hebben, bij Bordeaux zelden, mensen die voor de lichtere fijnen wijnen zijn zijn in het algemeen gevoeliger voor hout.
Bij de Malescot geen houttoets waargenomen.
(20-06-2020 11:47 AM)Jean schreef: [ -> ]Fleer, klein vraagje: was de wijn niet wat houterig? Ik heb ooit eens een Dame de Malescot geproefd (weet het jaar niet meer) en ik vond dat er wat overdreven veel hout in zat. Is dat bij de eerste wijn ook zo?
Ik vind dat een wijn wat hout kan hebben, maar ik heb niet te graag overdreven hout... (maar dat is persoonlijk natuurlijk).
Malescot is juist een huis met relatief weinig hout
(21-06-2020 09:08 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (20-06-2020 11:47 AM)Jean schreef: [ -> ]Fleer, klein vraagje: was de wijn niet wat houterig? Ik heb ooit eens een Dame de Malescot geproefd (weet het jaar niet meer) en ik vond dat er wat overdreven veel hout in zat. Is dat bij de eerste wijn ook zo?
Ik vind dat een wijn wat hout kan hebben, maar ik heb niet te graag overdreven hout... (maar dat is persoonlijk natuurlijk).
Malescot is juist een huis met relatief weinig hout
Nochtans staat in het UGCB boekske van 2012 - 2013: "
new barrels: 100%" wat uiteraard niet alles zegt over de perceptie van (nieuw) hout. Misschien is dat in recente jaren verminderd, maar ik ben te lui om beneden de recentste versie te gaan zoeken.
(21-06-2020 10:26 AM)wvd schreef: [ -> ] (21-06-2020 09:08 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (20-06-2020 11:47 AM)Jean schreef: [ -> ]Fleer, klein vraagje: was de wijn niet wat houterig? Ik heb ooit eens een Dame de Malescot geproefd (weet het jaar niet meer) en ik vond dat er wat overdreven veel hout in zat. Is dat bij de eerste wijn ook zo?
Ik vind dat een wijn wat hout kan hebben, maar ik heb niet te graag overdreven hout... (maar dat is persoonlijk natuurlijk).
Malescot is juist een huis met relatief weinig hout
Nochtans staat in het UGCB boekske van 2012 - 2013: "new barrels: 100%" wat uiteraard niet alles zegt over de perceptie van (nieuw) hout. Misschien is dat in recente jaren verminderd, maar ik ben te lui om beneden de recentste versie te gaan zoeken.
Dat zegt niets Werner. Iedere Bordeaux krijgt new barrels. Het gaat erom wat voor barrels en hoe lang.
(21-06-2020 10:46 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (21-06-2020 10:26 AM)wvd schreef: [ -> ] (21-06-2020 09:08 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (20-06-2020 11:47 AM)Jean schreef: [ -> ]Fleer, klein vraagje: was de wijn niet wat houterig? Ik heb ooit eens een Dame de Malescot geproefd (weet het jaar niet meer) en ik vond dat er wat overdreven veel hout in zat. Is dat bij de eerste wijn ook zo?
Ik vind dat een wijn wat hout kan hebben, maar ik heb niet te graag overdreven hout... (maar dat is persoonlijk natuurlijk).
Malescot is juist een huis met relatief weinig hout
Nochtans staat in het UGCB boekske van 2012 - 2013: "new barrels: 100%" wat uiteraard niet alles zegt over de perceptie van (nieuw) hout. Misschien is dat in recente jaren verminderd, maar ik ben te lui om beneden de recentste versie te gaan zoeken.
Dat zegt niets Werner. Iedere Bordeaux krijgt new barrels. Het gaat erom wat voor barrels en hoe lang.
Moet niet élke GCC op zijn minst 18 maanden barrel?
(21-06-2020 10:48 AM)vinejo schreef: [ -> ] (21-06-2020 10:46 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (21-06-2020 10:26 AM)wvd schreef: [ -> ] (21-06-2020 09:08 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (20-06-2020 11:47 AM)Jean schreef: [ -> ]Fleer, klein vraagje: was de wijn niet wat houterig? Ik heb ooit eens een Dame de Malescot geproefd (weet het jaar niet meer) en ik vond dat er wat overdreven veel hout in zat. Is dat bij de eerste wijn ook zo?
Ik vind dat een wijn wat hout kan hebben, maar ik heb niet te graag overdreven hout... (maar dat is persoonlijk natuurlijk).
Malescot is juist een huis met relatief weinig hout
Nochtans staat in het UGCB boekske van 2012 - 2013: "new barrels: 100%" wat uiteraard niet alles zegt over de perceptie van (nieuw) hout. Misschien is dat in recente jaren verminderd, maar ik ben te lui om beneden de recentste versie te gaan zoeken.
Dat zegt niets Werner. Iedere Bordeaux krijgt new barrels. Het gaat erom wat voor barrels en hoe lang.
Moet niet élke GCC op zijn minst 18 maanden barrel?
Ja, maar geen 100% zoals in het Parker tijdperk moest om te scoren en dan liefst zwaar getoast. Velen schakelen nu zelfs (deels) over op demi-muids, iets wat je zou weten moest je de nota's lezen...
(21-06-2020 10:53 AM)wvd schreef: [ -> ] (21-06-2020 10:48 AM)vinejo schreef: [ -> ] (21-06-2020 10:46 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (21-06-2020 10:26 AM)wvd schreef: [ -> ] (21-06-2020 09:08 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (20-06-2020 11:47 AM)Jean schreef: [ -> ]Fleer, klein vraagje: was de wijn niet wat houterig? Ik heb ooit eens een Dame de Malescot geproefd (weet het jaar niet meer) en ik vond dat er wat overdreven veel hout in zat. Is dat bij de eerste wijn ook zo?
Ik vind dat een wijn wat hout kan hebben, maar ik heb niet te graag overdreven hout... (maar dat is persoonlijk natuurlijk).
Malescot is juist een huis met relatief weinig hout
Nochtans staat in het UGCB boekske van 2012 - 2013: "new barrels: 100%" wat uiteraard niet alles zegt over de perceptie van (nieuw) hout. Misschien is dat in recente jaren verminderd, maar ik ben te lui om beneden de recentste versie te gaan zoeken.
Dat zegt niets Werner. Iedere Bordeaux krijgt new barrels. Het gaat erom wat voor barrels en hoe lang.
Moet niet élke GCC op zijn minst 18 maanden barrel?
Ja, maar geen 100% zoals in het Parker tijdperk moest om te scoren en dan liefst zwaar getoast. Velen schakelen nu zelfs (deels) over op demi-muids, iets wat je zou weten moest je de nota's lezen...
Ik had het enkel over de duur van de houtlagering, uiteraard weet ik dat men speelt met de leeftijd van de vaten.
Het sóort vaten is idd wel belangrijk (ik las ooit dat sommeliers de premiers kunnen herkennen aan de houtlagering) maar ongeacht welk soort hout men gebruikt kan ik me moeilijk voorstellen dat 18 maanden houtlagering bij het ruiken of proeven van een jonge GCC niet merkbaar is.
De mate waarin de vaten gebrand zijn (light, medium of heavy toasted) speelt ook wel een rol natuurlijk.
En dat is sedert de jaren 2000 wel enorm geminderd (veel minder getoaste wijnen)
(21-06-2020 11:02 AM)vinejo schreef: [ -> ] (21-06-2020 10:53 AM)wvd schreef: [ -> ] (21-06-2020 10:48 AM)vinejo schreef: [ -> ] (21-06-2020 10:46 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (21-06-2020 10:26 AM)wvd schreef: [ -> ] (21-06-2020 09:08 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (20-06-2020 11:47 AM)Jean schreef: [ -> ]Fleer, klein vraagje: was de wijn niet wat houterig? Ik heb ooit eens een Dame de Malescot geproefd (weet het jaar niet meer) en ik vond dat er wat overdreven veel hout in zat. Is dat bij de eerste wijn ook zo?
Ik vind dat een wijn wat hout kan hebben, maar ik heb niet te graag overdreven hout... (maar dat is persoonlijk natuurlijk).
Malescot is juist een huis met relatief weinig hout
Nochtans staat in het UGCB boekske van 2012 - 2013: "new barrels: 100%" wat uiteraard niet alles zegt over de perceptie van (nieuw) hout. Misschien is dat in recente jaren verminderd, maar ik ben te lui om beneden de recentste versie te gaan zoeken.
Dat zegt niets Werner. Iedere Bordeaux krijgt new barrels. Het gaat erom wat voor barrels en hoe lang.
Moet niet élke GCC op zijn minst 18 maanden barrel?
Ja, maar geen 100% zoals in het Parker tijdperk moest om te scoren en dan liefst zwaar getoast. Velen schakelen nu zelfs (deels) over op demi-muids, iets wat je zou weten moest je de nota's lezen...
Ik had het enkel over de duur van de houtlagering, uiteraard weet ik dat men speelt met de leeftijd van de vaten.
Het sóort vaten is idd wel belangrijk (ik las ooit dat sommeliers de premiers kunnen herkennen aan de houtlagering) maar ongeacht welk soort hout men gebruikt kan ik me moeilijk voorstellen dat 18 maanden houtlagering bij het ruiken of proeven van een jonge GCC niet merkbaar is.
De mate waarin de vaten gebrand zijn (light, medium of heavy toasted) speelt ook wel een rol natuurlijk.
En dat is sedert de jaren 2000 wel enorm geminderd (veel minder getoaste wijnen)
Ik denk niet dat er ook maar 1 regel is waar GCC's aan moeten voldoen, behalve wijngaard bezitten in de regio van hun AOP. En niet alle GCC rijpt 18 maand op vat. Malescot geeft bvb 12-14 maand op.
(21-06-2020 11:14 AM)wvd schreef: [ -> ]Ik denk niet dat er ook maar 1 regel is waar GCC's aan moeten voldoen, behalve wijngaard bezitten in de regio van hun AOP. En niet alle GCC rijpt 18 maand op vat. Malescot geeft bvb 12-14 maand op.
Tiens, heb altijd gedacht dat 18 maand een minimum was, zoals in Bandol, de GCC van het Zuiden.
Misschien geldt het voor een bepaalde aop, zou anders niet weten waarom ik dit dacht...
John?
(21-06-2020 11:19 AM)vinejo schreef: [ -> ] (21-06-2020 11:14 AM)wvd schreef: [ -> ]Ik denk niet dat er ook maar 1 regel is waar GCC's aan moeten voldoen, behalve wijngaard bezitten in de regio van hun AOP. En niet alle GCC rijpt 18 maand op vat. Malescot geeft bvb 12-14 maand op.
Tiens, heb altijd gedacht dat 18 maand een minimum was, zoals in Bandol, de GCC van het Zuiden.
Misschien geldt het voor een bepaalde aop, zou anders niet weten waarom ik dit dacht...
John?
Moet het antwoord schuldig blijven. Ben op de terugweg van Nahe (bezoek gebracht aan Emrich Schönleber en Shäfer Fröhlich) dus kan ook niets opzoeken.
De 2004 geopend rond de middag, toen al lekker maar precies wat...saai.
Een uur of twee later (éen glaasje eruit) toonde de wijn zich veel compexer. Heel knap aroma, met florale toetsen, wat leder en onderbos. In de mond heel lang en bijzónder aangenaam, fluwelig op de tong, hedonistisch. Met enkel in de afdronk wat lichte droogtrekking.
Wat kan Bordeaux mooi zijn. Maar het moment waarop je hem drinkt is van groot belang.
Op dronk.
En liefst met een goede vriend.
(28-06-2020 05:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]De 2004 geopend rond de middag, toen al lekker maar precies wat...saai.
Een uur of twee later (éen glaasje eruit) toonde de wijn zich veel compexer. Heel knap aroma, met florale toetsen, wat leder en onderbos. In de mond heel lang en bijzónder aangenaam, fluwelig op de tong, hedonistisch. Met enkel in de afdronk wat lichte droogtrekking.
Wat kan Bordeaux mooi zijn. Maar het moment waarop je hem drinkt is van groot belang.
Op dronk.
En liefst met een goede vriend.
Mooi, een echte oude top Bordeaux gedraagt zich werkelijk als een kameleon in het glas, ieder glas geeft steeds iets anders van aroma weer en dat soms enkele uren lang. Dan weet je soms pas echt wat een topwijn te bieden heeft en daar kan ik enorm van genieten!
(28-06-2020 09:08 PM)Benz schreef: [ -> ]Mooi, een echte oude top Bordeaux gedraagt zich werkelijk als een kameleon in het glas, ieder glas geeft steeds iets anders van aroma weer en dat soms enkele uren lang. Dan weet je soms pas echt wat een topwijn te bieden heeft en daar kan ik enorm van genieten!
Je noemt deze 2004 toch geen oude Bordeaux? Zit net in zijn secundaire fase. Nog jong met fruit.
(28-06-2020 09:13 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (28-06-2020 09:08 PM)Benz schreef: [ -> ]Mooi, een echte oude top Bordeaux gedraagt zich werkelijk als een kameleon in het glas, ieder glas geeft steeds iets anders van aroma weer en dat soms enkele uren lang. Dan weet je soms pas echt wat een topwijn te bieden heeft en daar kan ik enorm van genieten!
Je noemt deze 2004 toch geen oude Bordeaux? Zit net in zijn secundaire fase. Nog jong met fruit.
Neen is zeker geen oude wijn, maar had het hier over de echte oude Bordeaux wijnen.
Deze namiddag onverwachts bezoek op ons terras, en dan is het moment om eens iets speciaals te openen.
Ik was al een tijdje benieuwd naar de Malescot 2015, ondermeer wegens de bijzonder lovende kritieken die deze wijn ontving.
Blind geschonken aan Vince, en die dacht even aan iets van Mitjaville. Ik had getwijfeld tussen deze wijn en een Roc de Cambes 2014, t was alsof hij mijn gedachten kon lezen.
Enfin, plots begon Vince rond te wandelen in de tuin met z’n Zaltoglas in de hand.
Hij wou zich ten volle concentreren op de wijn.
En dat deed ik ook.
De neus was al zeer mooi (duidelijke cassis, bijna Chileens aandoend maar met een zeer minerale en zelfs florale inslag) maar na de eerste slok moest ik mijn best doen om mijn enthousiasme te bedwingen (kwestie van de blindproever niet te beïnvloeden). Maar wat ik luidop dacht was het woord GLORIEUS.
Deze omschrijving heb ik nog nooit gebruikt naar mijn weten, maar dat was het eerste wat in me opkwam. Heel veel materie maar zo mooi verdeeld en geleidelijk gebracht, in laagjes, van aanzet tot middenstuk via verlenging naar finale en afdronk.
Niks te veel, niks te weinig.
Wel te weinig in het glas.
70% cabernet, 30 merlot.
94 van Neil Martin en dit vind ik bijna conservatief geschat.
(18-12-2020 11:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]Deze namiddag onverwachts bezoek op ons terras, en dan is het moment om eens iets speciaals te openen.
Ik was al een tijdje benieuwd naar de Malescot 2015, ondermeer wegens de bijzonder lovende kritieken die deze wijn ontving.
Blind geschonken aan Vince, en die dacht even aan iets van Mitjaville. Ik had getwijfeld tussen deze wijn en een Roc de Cambes 2014, t was alsof hij mijn gedachten kon lezen.
Enfin, plots begon Vince rond te wandelen in de tuin met z’n Zaltoglas in de hand.
Hij wou zich ten volle concentreren op de wijn.
En dat deed ik ook.
De neus was al zeer mooi (duidelijke cassis, bijna Chileens aandoend maar met een zeer minerale en zelfs florale inslag) maar na de eerste slok moest ik mijn best doen om mijn enthousiasme te bedwingen (kwestie van de blindproever niet te beïnvloeden). Maar wat ik luidop dacht was het woord GLORIEUS.
Deze omschrijving heb ik nog nooit gebruikt naar mijn weten, maar dat was het eerste wat in me opkwam. Heel veel materie maar zo mooi verdeeld en geleidelijk gebracht, in laagjes, van aanzet tot middenstuk via verlenging naar finale en afdronk.
Niks te veel, niks te weinig.
Wel te weinig in het glas.
70% cabernet, 30 merlot.
94 van Neil Martin en dit vind ik bijna conservatief geschat.
Schitterend. En dat kan ik best geloven want van Jeff Leve krijgt deze Malescot 2015 een mooie 96-97 score! Topwijn.