wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine François Mikulski à Meursault
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Zowaar een nieuw topic op dit forum vol Bourgogne-fielen door iemand die niet zo dikwijls Bourgogne drinkt, niet omwille van zijn smaakpalet, doch wel omwille van de prijzen. Enfin, topic dus over deze vigneron met Poolse roots in Meursault: https://www.domainemikulski.fr/

Gisteren deze witte in het glas: Meursault 1ier Cru Les Poruzots 2018 (https://www.domainemikulski.fr/vins/meur...oruzots/): wow, onbekend, maar nu niet meer onbemind. Dit is klasse. Veeleer op de mineralige kant dan op het fruit. Fruit was uiteraard aanwezig met perfecte balans tussen de zeker aanwezige zuren en volheid/romigheid. Houtgebruik perfect gedoseerd. Zeer calcaire indruk. Lange afdronk. Hint van zwavel.

Was vrij dure fles op restaurant, maar enig zoekwerk later blijkt dit nog een "koopje" te zijn geweest. Ja, de prijzen in witte Bourgogne gaan snoeihard.
(10-03-2024 10:56 AM)BartS schreef: [ -> ]Zowaar een nieuw topic op dit forum vol Bourgogne-fielen door iemand die niet zo dikwijls Bourgogne drinkt, niet omwille van zijn smaakpalet, doch wel omwille van de prijzen. Enfin, topic dus over deze vigneron met Poolse roots in Meursault: https://www.domainemikulski.fr/

Gisteren deze witte in het glas: Meursault 1ier Cru Les Poruzots 2018 (https://www.domainemikulski.fr/vins/meur...oruzots/): wow, onbekend, maar nu niet meer onbemind. Dit is klasse. Veeleer op de mineralige kant dan op het fruit. Fruit was uiteraard aanwezig met perfecte balans tussen de zeker aanwezige zuren en volheid/romigheid. Houtgebruik perfect gedoseerd. Zeer calcaire indruk. Lange afdronk. Hint van zwavel.

Was vrij dure fles op restaurant, maar enig zoekwerk later blijkt dit nog een "koopje" te zijn geweest. Ja, de prijzen in witte Bourgogne gaan snoeihard.

Mikulski, wat was dat een hype een 15 - 20 jaar geleden! Daarna MOEST je Dancer kopen want ohlala, dat was het helemaal!
Nu is het PYCM en wie zal de volgende zijn? (Pernot?)
Ik lees amper nog wat over Mikulski (of Dancer), terwijl hun wijnen wellicht minstens even mooi zijn als toen en de prijzen zeker niet gedaald...
(10-03-2024 10:56 AM)BartS schreef: [ -> ]Zowaar een nieuw topic op dit forum vol Bourgogne-fielen door iemand die niet zo dikwijls Bourgogne drinkt, niet omwille van zijn smaakpalet, doch wel omwille van de prijzen. Enfin, topic dus over deze vigneron met Poolse roots in Meursault: https://www.domainemikulski.fr/

Gisteren deze witte in het glas: Meursault 1ier Cru Les Poruzots 2018 (https://www.domainemikulski.fr/vins/meur...oruzots/): wow, onbekend, maar nu niet meer onbemind. Dit is klasse. Veeleer op de mineralige kant dan op het fruit. Fruit was uiteraard aanwezig met perfecte balans tussen de zeker aanwezige zuren en volheid/romigheid. Houtgebruik perfect gedoseerd. Zeer calcaire indruk. Lange afdronk. Hint van zwavel.

Was vrij dure fles op restaurant, maar enig zoekwerk later blijkt dit nog een "koopje" te zijn geweest. Ja, de prijzen in witte Bourgogne gaan snoeihard.

Wat vroegen ze op restaurant voor deze fles Bart?
Inderdaad, Mikulski was ooit een hit. In tijden dat ie nog betaalbaar was stond hij op mijn short list, maar om één of andere reden belandde hij nooit in mijn winkelkar. Had het misschien te maken met het doorzichtig etiket? Who knows.
Blij te horen dat hij scoorde.
Mikulski heeft in onze contreien nooit de status verworven van een Dancer, PYCM of Caroline Morey. Tegenwoordig zit Lamy-Caillat in de Spacemountain om afgeschoten te worden naar de hogere (prijs)regionen. Of nee, daar zit hij al.
(17-03-2024 07:48 PM)Fre schreef: [ -> ]Inderdaad, Mikulski was ooit een hit. In tijden dat ie nog betaalbaar was stond hij op mijn short list, maar om één of andere reden belandde hij nooit in mijn winkelkar. Had het misschien te maken met het doorzichtig etiket? Who knows.
Blij te horen dat hij scoorde.
Mikulski heeft in onze contreien nooit de status verworven van een Dancer, PYCM of Caroline Morey. Tegenwoordig zit Lamy-Caillat in de Spacemountain om afgeschoten te worden naar de hogere (prijs)regionen. Of nee, daar zit hij al.

Het is nog niet echt Ente, maar op weg....
Wat mij toch altijd weer verbaasd, is dat ik dikwijls niet echt door blijk te hebben WAAROM net die domeinen zo gehypet zijn. Toegegeven, het niveau van die mannen is meestal wel minstens zeer goed, maar toch vi'd ik het verschil met die de helft of een vierde kosten verwaarloosbaar.
(17-03-2024 05:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-03-2024 10:56 AM)BartS schreef: [ -> ]Zowaar een nieuw topic op dit forum vol Bourgogne-fielen door iemand die niet zo dikwijls Bourgogne drinkt, niet omwille van zijn smaakpalet, doch wel omwille van de prijzen. Enfin, topic dus over deze vigneron met Poolse roots in Meursault: https://www.domainemikulski.fr/

Gisteren deze witte in het glas: Meursault 1ier Cru Les Poruzots 2018 (https://www.domainemikulski.fr/vins/meur...oruzots/): wow, onbekend, maar nu niet meer onbemind. Dit is klasse. Veeleer op de mineralige kant dan op het fruit. Fruit was uiteraard aanwezig met perfecte balans tussen de zeker aanwezige zuren en volheid/romigheid. Houtgebruik perfect gedoseerd. Zeer calcaire indruk. Lange afdronk. Hint van zwavel.

Was vrij dure fles op restaurant, maar enig zoekwerk later blijkt dit nog een "koopje" te zijn geweest. Ja, de prijzen in witte Bourgogne gaan snoeihard.

Wat vroegen ze op restaurant voor deze fles Bart?

180 EUR. Dat is er niet naast natuurlijk.
(18-03-2024 10:59 AM)BartS schreef: [ -> ]
(17-03-2024 05:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-03-2024 10:56 AM)BartS schreef: [ -> ]Zowaar een nieuw topic op dit forum vol Bourgogne-fielen door iemand die niet zo dikwijls Bourgogne drinkt, niet omwille van zijn smaakpalet, doch wel omwille van de prijzen. Enfin, topic dus over deze vigneron met Poolse roots in Meursault: https://www.domainemikulski.fr/

Gisteren deze witte in het glas: Meursault 1ier Cru Les Poruzots 2018 (https://www.domainemikulski.fr/vins/meur...oruzots/): wow, onbekend, maar nu niet meer onbemind. Dit is klasse. Veeleer op de mineralige kant dan op het fruit. Fruit was uiteraard aanwezig met perfecte balans tussen de zeker aanwezige zuren en volheid/romigheid. Houtgebruik perfect gedoseerd. Zeer calcaire indruk. Lange afdronk. Hint van zwavel.

Was vrij dure fles op restaurant, maar enig zoekwerk later blijkt dit nog een "koopje" te zijn geweest. Ja, de prijzen in witte Bourgogne gaan snoeihard.

Wat vroegen ze op restaurant voor deze fles Bart?

180 EUR. Dat is er niet naast natuurlijk.

Idd.
Anderzijds, gewoon x 2 in vergelijking met de winkelprijs dus niet echt overdreven van het restaurant..
(18-03-2024 11:05 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(18-03-2024 10:59 AM)BartS schreef: [ -> ]
(17-03-2024 05:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-03-2024 10:56 AM)BartS schreef: [ -> ]Zowaar een nieuw topic op dit forum vol Bourgogne-fielen door iemand die niet zo dikwijls Bourgogne drinkt, niet omwille van zijn smaakpalet, doch wel omwille van de prijzen. Enfin, topic dus over deze vigneron met Poolse roots in Meursault: https://www.domainemikulski.fr/

Gisteren deze witte in het glas: Meursault 1ier Cru Les Poruzots 2018 (https://www.domainemikulski.fr/vins/meur...oruzots/): wow, onbekend, maar nu niet meer onbemind. Dit is klasse. Veeleer op de mineralige kant dan op het fruit. Fruit was uiteraard aanwezig met perfecte balans tussen de zeker aanwezige zuren en volheid/romigheid. Houtgebruik perfect gedoseerd. Zeer calcaire indruk. Lange afdronk. Hint van zwavel.

Was vrij dure fles op restaurant, maar enig zoekwerk later blijkt dit nog een "koopje" te zijn geweest. Ja, de prijzen in witte Bourgogne gaan snoeihard.

Wat vroegen ze op restaurant voor deze fles Bart?

180 EUR. Dat is er niet naast natuurlijk.

Idd.
Anderzijds, gewoon x 2 in vergelijking met de winkelprijs dus niet echt overdreven van het restaurant..

Ik heb al gemerkt dat bij oudere jaargangen (vooral Bourgogne) de prijs op restaurant niet mee evolueert. Dus een wijn die de laatste jaren een serieuze prijsstijging heeft gekend (alle witte Bourgogne) staat dan "relatief goedkoop", omdat de restaurateur verrekent op basis van zijn historische aankoopprijs. De factor is dan idd gedaald van 3,5 (of hoger Gek?) naar 2, louter door de marktevolutie.

Zo had ik een Coche-Dury van 120 EUR bij Le Fox De Panne (toen nog twee sterren, had dit ook hier op forum geschreven) terwijl die op veilingen al 250 EUR moest kosten. Ik was zo dom om dit te melden, want bij volgende bezoek enkele maanden later was de prijs... 250 EUR. Ik voelde mij eerlijk gezegd in mijn gat gebeten, ook omdat geen enkele andere prijs was aangepast. Ik wou dan een fles Raveneau bestellen die ook "te goedkoop" op de kaart stond... en 5 minuten later werd gemeld dat die toch niet gekocht kon worden. Sja... Ik zou er spel van kunnen maken en dat eisen, maar dan moet je nog hele middag bediend worden in gespannen sfeertje en daar had ik geen zin in.

Conclusie: er zijn (in de zaken met de betere wijnkaart) dus "koopjes" of "zaakjes" te doen... enfin, als je de prijs vergelijkt met de huidige prijszetting voor jongere jaargangen of op wijnveilingen wereldwijd. Maar dan moet je het allemaal wel wat kennen en volgen naturlijk.

En eerlijk die 180 EUR: veel geld. Ook niet van mijn gewoonte. Maar ik voelde me niet bekocht. Ze was lekker. En we hebben er van genoten!
(18-03-2024 12:51 PM)BartS schreef: [ -> ]
(18-03-2024 11:05 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(18-03-2024 10:59 AM)BartS schreef: [ -> ]
(17-03-2024 05:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-03-2024 10:56 AM)BartS schreef: [ -> ]Zowaar een nieuw topic op dit forum vol Bourgogne-fielen door iemand die niet zo dikwijls Bourgogne drinkt, niet omwille van zijn smaakpalet, doch wel omwille van de prijzen. Enfin, topic dus over deze vigneron met Poolse roots in Meursault: https://www.domainemikulski.fr/

Gisteren deze witte in het glas: Meursault 1ier Cru Les Poruzots 2018 (https://www.domainemikulski.fr/vins/meur...oruzots/): wow, onbekend, maar nu niet meer onbemind. Dit is klasse. Veeleer op de mineralige kant dan op het fruit. Fruit was uiteraard aanwezig met perfecte balans tussen de zeker aanwezige zuren en volheid/romigheid. Houtgebruik perfect gedoseerd. Zeer calcaire indruk. Lange afdronk. Hint van zwavel.

Was vrij dure fles op restaurant, maar enig zoekwerk later blijkt dit nog een "koopje" te zijn geweest. Ja, de prijzen in witte Bourgogne gaan snoeihard.

Wat vroegen ze op restaurant voor deze fles Bart?

180 EUR. Dat is er niet naast natuurlijk.

Idd.
Anderzijds, gewoon x 2 in vergelijking met de winkelprijs dus niet echt overdreven van het restaurant..

Ik heb al gemerkt dat bij oudere jaargangen (vooral Bourgogne) de prijs op restaurant niet mee evolueert. Dus een wijn die de laatste jaren een serieuze prijsstijging heeft gekend (alle witte Bourgogne) staat dan "relatief goedkoop", omdat de restaurateur verrekent op basis van zijn historische aankoopprijs. De factor is dan idd gedaald van 3,5 (of hoger Gek?) naar 2, louter door de marktevolutie.

Zo had ik een Coche-Dury van 120 EUR bij Le Fox De Panne (toen nog twee sterren, had dit ook hier op forum geschreven) terwijl die op veilingen al 250 EUR moest kosten. Ik was zo dom om dit te melden, want bij volgende bezoek enkele maanden later was de prijs... 250 EUR. Ik voelde mij eerlijk gezegd in mijn gat gebeten, ook omdat geen enkele andere prijs was aangepast. Ik wou dan een fles Raveneau bestellen die ook "te goedkoop" op de kaart stond... en 5 minuten later werd gemeld dat die toch niet gekocht kon worden. Sja... Ik zou er spel van kunnen maken en dat eisen, maar dan moet je nog hele middag bediend worden in gespannen sfeertje en daar had ik geen zin in.

Conclusie: er zijn (in de zaken met de betere wijnkaart) dus "koopjes" of "zaakjes" te doen... enfin, als je de prijs vergelijkt met de huidige prijszetting voor jongere jaargangen of op wijnveilingen wereldwijd. Maar dan moet je het allemaal wel wat kennen en volgen naturlijk.

En eerlijk die 180 EUR: veel geld. Ook niet van mijn gewoonte. Maar ik voelde me niet bekocht. Ze was lekker. En we hebben er van genoten!

We zullen een verbod stellen op restauranthouders om op het forum te komen piepen…;-)
Wat betreft je laatste zin: Snap ik volledig!
Koppelingen