wijnliefhebbers

Volledige versie: Het einde van de Grüner Veltliner?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Interessante post op LpdV. Hyllos, wijnliefhebber al lang aanwezig op die site, kan de laatste jaren niet meer genieten van gruner veltliner. Te weinig zuren, te plat. Soms enorme lengte (de betere cuvees) maar te weinig fraicheur.
En onlangs bevestigde een bekend wijnbouwer zijn aanvoelen.
Hij stelde vast dat hij er niet meer in slaagt om de wijn te maken die hij wíl maken. Ondermeer door het te kleine verschil tussen dag/nacht temperaturen.
GV, de eerste druif die het slachtoffer is van de klimaatopwarming?

Hoe lang houdt onze Bourgondische pinot noir het nog uit?

https://www.lapassionduvin.com/degustati...er#1224712
(11-03-2024 11:57 AM)vinejo schreef: [ -> ]Interessante post op LpdV. Hyllos, wijnliefhebber al lang aanwezig op die site, kan de laatste jaren niet meer genieten van gruner veltliner. Te weinig zuren, te plat. Soms enorme lengte (de betere cuvees) maar te weinig fraicheur.
En onlangs bevestigde een bekend wijnbouwer zijn aanvoelen.
Hij stelde vast dat hij er niet meer in slaagt om de wijn te maken die hij wíl maken. Ondermeer door het te kleine verschil tussen dag/nacht temperaturen.
GV, de eerste druif die het slachtoffer is van de klimaatopwarming?

Hoe lang houdt onze Bourgondische pinot noir het nog uit?

https://www.lapassionduvin.com/degustati...er#1224712

Er is ongetwijfeld behoefte aan aanpassen van wijngaard en vinificatie technieken dan, want daar is nog wel ruimte denk ik, kijk naar Duitsland waar de opwarming erg voelbaar is, maar ook daar maakt men toch nog steeds zinderende wijnen.
Ik hoor ook in Bourgogne wel signalen dat het niet altijd evident is om in de "warmere" Grand Cru's in warme jaren voldoende frisse wijnen te maken en bij nieuwe aanplant houdt men daar nu meer en meer rekening mee.
Onlangs las ik ook dat men in Barolo ook ziet dat de "beste" wijngaarden van 30 jaar geleden nu niet altijd meer de interessantste druiven oogsten. En sommige amper beplantte wijngaarden met westelijke oriëntatie zoals Serradenari worden nu fors beplant en er wordt nu zelfs gekeken naar wijngaarden met zowaar een noordelijke oriëntatie! Het zijn spannende tijden, zoveel is zeker!
Grüner Veltliner waren we een poos uit het oog verloren, maar gisteren proefden we de '23 van Landhaus Mayer in Kärnten. Omwille van die actie van Het Wijnhuis (cfr Netzl). Deze wijn toonde in elk geval geen spoor van plattigheid, wel daarentegen van veel fris fruit en typische kruidigheid. Er is dus nog hoop.
Koppelingen