wijnliefhebbers

Volledige versie: Ar.pe.pe - Sondrio
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Vandaag op restaurant de Sassella Stella Retica 2019 gedronken. Deze wijn komt van druiven in wijngaarden op 400-550m hoogte. Laat geplukt (31/10) maar waarschijnlijk is dat logisch voor nebbiolo? De maceratie en oudering gebeuren in grote vaten van 50hl.
Heerlijk rode kleur die doet denken aan de lichtere pinot noirs. In de neus zitten we bij de rode kers, een tikje leder ook en zelfs wat zeste van appelsien.
De mond is sappig, zacht, gelaagd. Voor een 100% nebbiolo zeer evenwichtig en toegankelijk: op geen enkel moment werden we geconfronteerd met storende tannines.
Ik ben nooit grote fan geweest van nebbiolo maar in Valtellina hebben ze de kunst om er toch elegante wijnen van te maken (vaak) onder de knie. Dat bewijst deze Ar.pe.pe hier opnieuw.
Noord Piëmonte en Lombardije zijn de cool climate nebbiolo's, meer spek naar onze bek dan die krachtpatsers uit Alba!
Binnen een paar weken ben ik in de streek. Afspraak bij Sandro Fay vast gelegd. Heel benieuwd!
@Fre : ik denk echt dat de wijnen van Alto-Piëmonte en bij uitbreiding Valtellina 100% in jouw smaak gaan passen.
@Vince: zeker weten, hoewel ik ook bijzonder elegante wijnen uit de Langhe kan aanbevelen, het zijn verre van allemaal krachtpatsers.
@Olivier: Ik ben er helaas in ruim 40 jaar niet meer geraakt, een schande want we zitten regelmatig aan het Como meer en dan is het niet eens zo ver meer. Ik tracht wel op restaurant of "thuis" Valtellina te drinken en onlangs hadden we de kleine instapper van Fay, een "Rosso", en die was al heel, heel erg mooi. Zelf hou ik minder van de zogenaamd grootste wijnen uit die regio, de Sfurzat van gedroogde druiven. Hoeft helemaal niet voor mij.

En mag ik jullie aanraden ook eens naar Carema te kijken? Daar beweegt het de laatste jaren, oude wijngaarden wordt nieuw leven ingeblazen en er komen belachelijk mooie wijnen vandaan. Zoals je wellicht weet, bieden wij die van Muraje aan en dat is echt de top, maar er zijn nog een paar andere erg interessante producenten. Enige probleem is dat er helaas zo weinig van te krijgen is, zeer lage opbrengsten, veel zoniet alles is er handenarbeid (idem Valtellina) en dat kost....
Koppelingen