09-08-2024, 04:36 PM
Eerst even wat info over de streek:
Conca de Barberá is een klein, maar veelbelovend wijngebied in het Spaanse Catalunya.
Het ligt in het noorden van de provincie Tarragona en wordt in het oosten begrensd door Priorat en Montsant, in het noordwesten door Costers del Segre en in het westen door Penedès.
Het gebied heeft een microklimaat, dat gunstig is voor de wijnbouw dankzij drie bergruggen die het dal als een natuurlijk amfitheater omsluiten. Het is er vochtiger dan in de omringende streken, de zomernachten zijn koeler en in de winter valt er dikwijls wat sneeuw.
De meeste wijngaarden liggen in de riviervalleien van Francolí en Ganguera, met de stad Montblanc als centrum, op een hoogte van 200m tot 400m. De bodem is uitstekend geschikt voor wijnbouw: leisteen, meestal alluviale onderlagen en een lichtbruine bovengrond met wat kalk.
Hoewel veel druiven uit deze steeek gebruikt worden voor de productie van cava, maakt men er de laatste tijd meer en meer goede stille wijnen.
We proefden de Lamoto 2021, gemaakt van 60% trepat (de plaatselijke druif), 20% garnacha en 20% syrah.
De wijn zat in het straatje waarin we zo graag vertoeven, namelijk lichtvoetig en digest (12% alcohol). Hij volgde eigenlijk perfect op de Thillardon die we ervoor dronken, floraal ook, misschien meer een combinatie van rood én zwart fruit, iets meer body (en kleur).
Gekocht aan een 13 euro was dit een verbazend lekkere wijn.
Conca de Barberá is een klein, maar veelbelovend wijngebied in het Spaanse Catalunya.
Het ligt in het noorden van de provincie Tarragona en wordt in het oosten begrensd door Priorat en Montsant, in het noordwesten door Costers del Segre en in het westen door Penedès.
Het gebied heeft een microklimaat, dat gunstig is voor de wijnbouw dankzij drie bergruggen die het dal als een natuurlijk amfitheater omsluiten. Het is er vochtiger dan in de omringende streken, de zomernachten zijn koeler en in de winter valt er dikwijls wat sneeuw.
De meeste wijngaarden liggen in de riviervalleien van Francolí en Ganguera, met de stad Montblanc als centrum, op een hoogte van 200m tot 400m. De bodem is uitstekend geschikt voor wijnbouw: leisteen, meestal alluviale onderlagen en een lichtbruine bovengrond met wat kalk.
Hoewel veel druiven uit deze steeek gebruikt worden voor de productie van cava, maakt men er de laatste tijd meer en meer goede stille wijnen.
We proefden de Lamoto 2021, gemaakt van 60% trepat (de plaatselijke druif), 20% garnacha en 20% syrah.
De wijn zat in het straatje waarin we zo graag vertoeven, namelijk lichtvoetig en digest (12% alcohol). Hij volgde eigenlijk perfect op de Thillardon die we ervoor dronken, floraal ook, misschien meer een combinatie van rood én zwart fruit, iets meer body (en kleur).
Gekocht aan een 13 euro was dit een verbazend lekkere wijn.