wijnliefhebbers

Volledige versie: Les Horées
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
29 jaar samen met vrouwlief en uitgenodigd bij nen wijnfreak voor een hapje en tapje.
Zo'n freak waarvan het water al in de mond komt bij de gedachte wat hij nu weer op tafel zal toveren.
Deze keer was het weer troef:
Hij is een krak (zijn hobby) in het speuren naar nieuw opkomend talent, ongekende huizen...maar zonder kapsones en winsbejag. Een levensgenieterHeart

Op de plank: Les Horées Rosé Bonheur 2021
Waarom: Rosé-zomer-zon

Teleurstellende kleur, ik heb rosé graag licht van kleur maar dit is dan ook het enige (en weinig met smaak te maken) puntje van kritiek op deze zonnige dag.
Een goe scheut grenadine kleur die een zomerse geur draagt van framboosjes, zoete aarbei, watermeloen...
Ook het mondgevoel is fruitig met terug de watermeloen, framboosjes, rozenlikeur...perfect qua aciditeit met een toefke hout. Draagt lang mee en verlangt naar meer. Absoluut geen complexloos beachbar funky roséetje maar een rosé waar vakmanschap achter zit met de nodige pit en nog op zoek naar de juiste balans. Blijft fris, top met wat food en ik ben fan tot ik de hedendaagse gangbare prijs hoorde Sad
Leuke ervaring maar jammer dat het woord 'cult' een paar jaar geleden zijn stempel drukte op de wijnwereld en terug een wijn zal worden die iedereen in zijn kelder wil en waar slechts enkelen gaan kunnen van genieten.

Verder even Les Horées opgezocht (was mij niet bekend) maar draagt toch steeds bij aan de perceptie van het proeven Wink
...gepikt van Windmolen: artikel 28/02/2022

Catharina Sadde was oorspronkelijk niet van plan om wijnmaker te worden. Ze studeerde gastronomie terwijl ze in restaurants werkte in haar geboortestad Dresden, Duitsland, toen ze werd gebeten door de wijnmicrobe. Ze liep stage bij Schäfer-Fröhlich en vervolgens bij Domaine Chevrot in Bourgogne, waar ze besloot dat dit de regio was waar ze zich echt op wilde richten.

Na het behalen van haar diploma wijnbouw keerde ze terug naar Bourgogne en zette een cv op dat elke aspirant-wijnmaker groen van jaloezie zou maken. Ze werkte bij Domaine de la Romanée-Conti, Drouhin, de Vogüé en Marquis d'Angerville. Al deze domeinen waren pioniers in biodynamische landbouw en Catharina was ervan overtuigd dat dit de manier was waarop zij wilde werken.

Tijdens haar laatste werkplek kreeg ze een klein perceel wijnstokken aangeboden. Dit aanbod werd gevolgd door nog een paar andere en toen ze eenmaal ongeveer 1,3 ha hadden verworven, waagden zij en haar man Guilhelm de sprong en begonnen hun eigen wijndomein.

Catharina is een fanatiek voorstander van natuurlijke, biodynamische landbouw. Alles in de wijngaard gebeurt met de hand. De naam "Les Horées" werd gekozen omdat die verwijst naar oude Griekse feesten tijdens de wisseling van de seizoenen. Alles wat Catharina en Guilhelm doen is er op gericht om wijnen te maken die zo natuurlijk mogelijk zijn, maar ook loepzuiver en met de karakteristieken van de terroir, de reden waarom ze verliefd werd op de Bourgogne.


Ik was van plan om dit onder de topic 'favoriete rosé' te plaatsen tot ik zag dat zij nog veel meer in haar mars heeft en op haar wijngamma.
Hopelijk volgen hieronder nog TN's en blijven de wijnen van Catharina niet in de kelder hangen bij de 'Rish & famous' banghead

(bij deze freak ook Agisson leren kennen (zie verslag Vinejo: tripje Sancerre))
3x Belle Endormie '20 zo in huis liggen aan 22€, wat ik dan pokke duur vond maar na de trip van Jo het mij beklaag dat ik er geen 6 vroeg Wink
(31-08-2024 06:57 AM)jr02 schreef: [ -> ]29 jaar samen met vrouwlief en uitgenodigd bij nen wijnfreak voor een hapje en tapje.
Zo'n freak waarvan het water al in de mond komt bij de gedachte wat hij nu weer op tafel zal toveren.
Deze keer was het weer troef:
Hij is een krak (zijn hobby) in het speuren naar nieuw opkomend talent, ongekende huizen...maar zonder kapsones en winsbejag. Een levensgenieterHeart

Op de plank: Les Horées Rosé Bonheur 2021
Waarom: Rosé-zomer-zon

Teleurstellende kleur, ik heb rosé graag licht van kleur maar dit is dan ook het enige (en weinig met smaak te maken) puntje van kritiek op deze zonnige dag.
Een goe scheut grenadine kleur die een zomerse geur draagt van framboosjes, zoete aarbei, watermeloen...
Ook het mondgevoel is fruitig met terug de watermeloen, framboosjes, rozenlikeur...perfect qua aciditeit met een toefke hout. Draagt lang mee en verlangt naar meer. Absoluut geen complexloos beachbar funky roséetje maar een rosé waar vakmanschap achter zit met de nodige pit en nog op zoek naar de juiste balans. Blijft fris, top met wat food en ik ben fan tot ik de hedendaagse gangbare prijs hoorde Sad
Leuke ervaring maar jammer dat het woord 'cult' een paar jaar geleden zijn stempel drukte op de wijnwereld en terug een wijn zal worden die iedereen in zijn kelder wil en waar slechts enkelen gaan kunnen van genieten.

Verder even Les Horées opgezocht (was mij niet bekend) maar draagt toch steeds bij aan de perceptie van het proeven Wink
...gepikt van Windmolen: artikel 28/02/2022

Catharina Sadde was oorspronkelijk niet van plan om wijnmaker te worden. Ze studeerde gastronomie terwijl ze in restaurants werkte in haar geboortestad Dresden, Duitsland, toen ze werd gebeten door de wijnmicrobe. Ze liep stage bij Schäfer-Fröhlich en vervolgens bij Domaine Chevrot in Bourgogne, waar ze besloot dat dit de regio was waar ze zich echt op wilde richten.

Na het behalen van haar diploma wijnbouw keerde ze terug naar Bourgogne en zette een cv op dat elke aspirant-wijnmaker groen van jaloezie zou maken. Ze werkte bij Domaine de la Romanée-Conti, Drouhin, de Vogüé en Marquis d'Angerville. Al deze domeinen waren pioniers in biodynamische landbouw en Catharina was ervan overtuigd dat dit de manier was waarop zij wilde werken.

Tijdens haar laatste werkplek kreeg ze een klein perceel wijnstokken aangeboden. Dit aanbod werd gevolgd door nog een paar andere en toen ze eenmaal ongeveer 1,3 ha hadden verworven, waagden zij en haar man Guilhelm de sprong en begonnen hun eigen wijndomein.

Catharina is een fanatiek voorstander van natuurlijke, biodynamische landbouw. Alles in de wijngaard gebeurt met de hand. De naam "Les Horées" werd gekozen omdat die verwijst naar oude Griekse feesten tijdens de wisseling van de seizoenen. Alles wat Catharina en Guilhelm doen is er op gericht om wijnen te maken die zo natuurlijk mogelijk zijn, maar ook loepzuiver en met de karakteristieken van de terroir, de reden waarom ze verliefd werd op de Bourgogne.


Ik was van plan om dit onder de topic 'favoriete rosé' te plaatsen tot ik zag dat zij nog veel meer in haar mars heeft en op haar wijngamma.
Hopelijk volgen hieronder nog TN's en blijven de wijnen van Catharina niet in de kelder hangen bij de 'Rish & famous' banghead

(bij deze freak ook Agisson leren kennen (zie verslag Vinejo: tripje Sancerre))
3x Belle Endormie '20 zo in huis liggen aan 22€, wat ik dan pokke duur vond maar na de trip van Jo het mij beklaag dat ik er geen 6 vroeg Wink

Tof zo n ontdekking…
Maar dan opzoeken en…300 euro..watte
Waw.
Geef mij dan maar die Agisson. Die je voor een prijsje hebt kunnen kopen, is nu ook al meer dan het dubbele…
(31-08-2024 05:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(31-08-2024 06:57 AM)jr02 schreef: [ -> ]29 jaar samen met vrouwlief en uitgenodigd bij nen wijnfreak voor een hapje en tapje.
Zo'n freak waarvan het water al in de mond komt bij de gedachte wat hij nu weer op tafel zal toveren.
Deze keer was het weer troef:
Hij is een krak (zijn hobby) in het speuren naar nieuw opkomend talent, ongekende huizen...maar zonder kapsones en winsbejag. Een levensgenieterHeart

Op de plank: Les Horées Rosé Bonheur 2021
Waarom: Rosé-zomer-zon

Teleurstellende kleur, ik heb rosé graag licht van kleur maar dit is dan ook het enige (en weinig met smaak te maken) puntje van kritiek op deze zonnige dag.
Een goe scheut grenadine kleur die een zomerse geur draagt van framboosjes, zoete aarbei, watermeloen...
Ook het mondgevoel is fruitig met terug de watermeloen, framboosjes, rozenlikeur...perfect qua aciditeit met een toefke hout. Draagt lang mee en verlangt naar meer. Absoluut geen complexloos beachbar funky roséetje maar een rosé waar vakmanschap achter zit met de nodige pit en nog op zoek naar de juiste balans. Blijft fris, top met wat food en ik ben fan tot ik de hedendaagse gangbare prijs hoorde Sad
Leuke ervaring maar jammer dat het woord 'cult' een paar jaar geleden zijn stempel drukte op de wijnwereld en terug een wijn zal worden die iedereen in zijn kelder wil en waar slechts enkelen gaan kunnen van genieten.

Verder even Les Horées opgezocht (was mij niet bekend) maar draagt toch steeds bij aan de perceptie van het proeven Wink
...gepikt van Windmolen: artikel 28/02/2022

Catharina Sadde was oorspronkelijk niet van plan om wijnmaker te worden. Ze studeerde gastronomie terwijl ze in restaurants werkte in haar geboortestad Dresden, Duitsland, toen ze werd gebeten door de wijnmicrobe. Ze liep stage bij Schäfer-Fröhlich en vervolgens bij Domaine Chevrot in Bourgogne, waar ze besloot dat dit de regio was waar ze zich echt op wilde richten.

Na het behalen van haar diploma wijnbouw keerde ze terug naar Bourgogne en zette een cv op dat elke aspirant-wijnmaker groen van jaloezie zou maken. Ze werkte bij Domaine de la Romanée-Conti, Drouhin, de Vogüé en Marquis d'Angerville. Al deze domeinen waren pioniers in biodynamische landbouw en Catharina was ervan overtuigd dat dit de manier was waarop zij wilde werken.

Tijdens haar laatste werkplek kreeg ze een klein perceel wijnstokken aangeboden. Dit aanbod werd gevolgd door nog een paar andere en toen ze eenmaal ongeveer 1,3 ha hadden verworven, waagden zij en haar man Guilhelm de sprong en begonnen hun eigen wijndomein.

Catharina is een fanatiek voorstander van natuurlijke, biodynamische landbouw. Alles in de wijngaard gebeurt met de hand. De naam "Les Horées" werd gekozen omdat die verwijst naar oude Griekse feesten tijdens de wisseling van de seizoenen. Alles wat Catharina en Guilhelm doen is er op gericht om wijnen te maken die zo natuurlijk mogelijk zijn, maar ook loepzuiver en met de karakteristieken van de terroir, de reden waarom ze verliefd werd op de Bourgogne.


Ik was van plan om dit onder de topic 'favoriete rosé' te plaatsen tot ik zag dat zij nog veel meer in haar mars heeft en op haar wijngamma.
Hopelijk volgen hieronder nog TN's en blijven de wijnen van Catharina niet in de kelder hangen bij de 'Rish & famous' banghead

(bij deze freak ook Agisson leren kennen (zie verslag Vinejo: tripje Sancerre))
3x Belle Endormie '20 zo in huis liggen aan 22€, wat ik dan pokke duur vond maar na de trip van Jo het mij beklaag dat ik er geen 6 vroeg Wink

Tof zo n ontdekking…
Maar dan opzoeken en…300 euro..watte
Waw.
Geef mij dan maar die Agisson. Die je voor een prijsje hebt kunnen kopen, is nu ook al meer dan het dubbele…

watte 300€ Echt? Voor den rosé. Ik kreeg iets van rond de 65-70€ toegefluisterd.
Ik kreeg er tevens eentje kado: Les Horées Beaune Les Prevolles 2020, ik zal ne keer moeten checken Wink
Er zijn er gisteren enkele geveild op catawiki
https://www.catawiki.com/nl/a/1027993?ut...&utm_term=
(31-08-2024 10:13 PM)shiraz schreef: [ -> ]Er zijn er gisteren enkele geveild op catawiki
https://www.catawiki.com/nl/a/1027993?ut...&utm_term=

110 euro..
“valt nog mee dan” Big Grin
Geeft wel aan hoe de secundaire wijnmarkt momenteel op z’n gat ligt.
(01-09-2024 08:00 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(31-08-2024 10:13 PM)shiraz schreef: [ -> ]Er zijn er gisteren enkele geveild op catawiki
https://www.catawiki.com/nl/a/1027993?ut...&utm_term=

Geeft wel aan hoe de secundaire wijnmarkt momenteel op z’n gat ligt.

Wink Klink goed voor de liefhebbers en blijven de wijn'investeerders' weg. Maar het woordje 'momenteel' doet me vermoeden dat dit dan ook maar tijdelijk is.
Wist dat de primeur markt op zijn gat lag maar had geen idee van de secundaire markt.
(01-09-2024 09:49 AM)jr02 schreef: [ -> ]
(01-09-2024 08:00 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(31-08-2024 10:13 PM)shiraz schreef: [ -> ]Er zijn er gisteren enkele geveild op catawiki
https://www.catawiki.com/nl/a/1027993?ut...&utm_term=

Geeft wel aan hoe de secundaire wijnmarkt momenteel op z’n gat ligt.

Wink Klink goed voor de liefhebbers en blijven de wijn'investeerders' weg. Maar het woordje 'momenteel' doet me vermoeden dat dit dan ook maar tijdelijk is.
Wist dat de primeur markt op zijn gat lag maar had geen idee van de secundaire markt.

Alle wijnmarkten liggen nogal op hun gat....Sad
(03-09-2024 04:21 PM)wvd schreef: [ -> ]
(01-09-2024 09:49 AM)jr02 schreef: [ -> ]
(01-09-2024 08:00 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(31-08-2024 10:13 PM)shiraz schreef: [ -> ]Er zijn er gisteren enkele geveild op catawiki
https://www.catawiki.com/nl/a/1027993?ut...&utm_term=

Geeft wel aan hoe de secundaire wijnmarkt momenteel op z’n gat ligt.

Wink Klink goed voor de liefhebbers en blijven de wijn'investeerders' weg. Maar het woordje 'momenteel' doet me vermoeden dat dit dan ook maar tijdelijk is.
Wist dat de primeur markt op zijn gat lag maar had geen idee van de secundaire markt.

Alle wijnmarkten liggen nogal op hun gat....Sad

Dus de boodschap is? Nu shoppen? Wink
(05-09-2024 09:50 AM)jr02 schreef: [ -> ]
(03-09-2024 04:21 PM)wvd schreef: [ -> ]
(01-09-2024 09:49 AM)jr02 schreef: [ -> ]
(01-09-2024 08:00 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(31-08-2024 10:13 PM)shiraz schreef: [ -> ]Er zijn er gisteren enkele geveild op catawiki
https://www.catawiki.com/nl/a/1027993?ut...&utm_term=

Geeft wel aan hoe de secundaire wijnmarkt momenteel op z’n gat ligt.

Wink Klink goed voor de liefhebbers en blijven de wijn'investeerders' weg. Maar het woordje 'momenteel' doet me vermoeden dat dit dan ook maar tijdelijk is.
Wist dat de primeur markt op zijn gat lag maar had geen idee van de secundaire markt.

Alle wijnmarkten liggen nogal op hun gat....Sad

Dus de boodschap is? Nu shoppen? Wink

Dat is altijd de boodschap...Wink
Maar alle gekheid, je zal ook wel gezien hebben dat handelaars kortingen aanbieden en dat de prijzen op veilingen niet zijn wat ze zelfs nog maar een jaar geleden waren?
(05-09-2024 10:42 AM)wvd schreef: [ -> ]
(05-09-2024 09:50 AM)jr02 schreef: [ -> ]
(03-09-2024 04:21 PM)wvd schreef: [ -> ]
(01-09-2024 09:49 AM)jr02 schreef: [ -> ]
(01-09-2024 08:00 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(31-08-2024 10:13 PM)shiraz schreef: [ -> ]Er zijn er gisteren enkele geveild op catawiki
https://www.catawiki.com/nl/a/1027993?ut...&utm_term=

Geeft wel aan hoe de secundaire wijnmarkt momenteel op z’n gat ligt.

Wink Klink goed voor de liefhebbers en blijven de wijn'investeerders' weg. Maar het woordje 'momenteel' doet me vermoeden dat dit dan ook maar tijdelijk is.
Wist dat de primeur markt op zijn gat lag maar had geen idee van de secundaire markt.

Alle wijnmarkten liggen nogal op hun gat....Sad

Dus de boodschap is? Nu shoppen? Wink

Dat is altijd de boodschap...Wink
Maar alle gekheid, je zal ook wel gezien hebben dat handelaars kortingen aanbieden en dat de prijzen op veilingen niet zijn wat ze zelfs nog maar een jaar geleden waren?
Om de zoveel tijd is er wel eens een 'creux' in de wijnmarkt hausse. Veelal gelinkt aan de economische conjunctuur. Na de AI hausse, lijken de markten te vertragen, zich afvragend of er toch geen bubble in de maak is. De Duitse economie krimpt en de Chinese tekent al lang niet meer dezelfde groeicijfers op dan die van de afgelopen decennia.
Specifiek in de Bourgogne beginnen consumenten af te haken bij de jaarlijkse prijsstijgingen van 10-30%. Na de goede oogst in 2022 en het recordjaar 2023, zijn de kelders dan ook vol, waardoor stockageproblemen dreigen. Joseph Drouhin kondigde dan ook een daling van de prijzen met 15% aan. De markt reageert zenuwachtig en het is af te wachten of anderen zullen volgen. Veel zal ook afhangen van de volumes die in 2024 zullen worden binnen gehaald.

https://www.larvf.com/flambee-des-vins-d...853635.asp

Maar naast deze 2 fenomenen, speelt nog iets anders wat misschien wijnbouwers nog meer zorgen kan baren: de shift in het consumenten gedrag van jongeren. Wijn en bier zijn niet langer hip. En ook de bewustwording van de impact van alcohol leidt uiteindelijk tot dalende volumes. Kijk maar naar de biermarkt: kleine Belgische brouwerijen houden amper nog het hoofd boven water.
Nichespelers (in de wijn) met een focus op het absolute top segment zullen er geen boterham voor moeten laten. Maar de bredere markt zal toch hiermee rekening moeten houden bij hun prijszetting. En dat zal (hopelijk) de echte liefhebber ten goede komen...
(05-09-2024 01:10 PM)Fre schreef: [ -> ]
(05-09-2024 10:42 AM)wvd schreef: [ -> ]
(05-09-2024 09:50 AM)jr02 schreef: [ -> ]
(03-09-2024 04:21 PM)wvd schreef: [ -> ]
(01-09-2024 09:49 AM)jr02 schreef: [ -> ]
(01-09-2024 08:00 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(31-08-2024 10:13 PM)shiraz schreef: [ -> ]Er zijn er gisteren enkele geveild op catawiki
https://www.catawiki.com/nl/a/1027993?ut...&utm_term=

Geeft wel aan hoe de secundaire wijnmarkt momenteel op z’n gat ligt.

Wink Klink goed voor de liefhebbers en blijven de wijn'investeerders' weg. Maar het woordje 'momenteel' doet me vermoeden dat dit dan ook maar tijdelijk is.
Wist dat de primeur markt op zijn gat lag maar had geen idee van de secundaire markt.

Alle wijnmarkten liggen nogal op hun gat....Sad

Dus de boodschap is? Nu shoppen? Wink

Dat is altijd de boodschap...Wink
Maar alle gekheid, je zal ook wel gezien hebben dat handelaars kortingen aanbieden en dat de prijzen op veilingen niet zijn wat ze zelfs nog maar een jaar geleden waren?
Om de zoveel tijd is er wel eens een 'creux' in de wijnmarkt hausse. Veelal gelinkt aan de economische conjunctuur. Na de AI hausse, lijken de markten te vertragen, zich afvragend of er toch geen bubble in de maak is. De Duitse economie krimpt en de Chinese tekent al lang niet meer dezelfde groeicijfers op dan die van de afgelopen decennia.
Specifiek in de Bourgogne beginnen consumenten af te haken bij de jaarlijkse prijsstijgingen van 10-30%. Na de goede oogst in 2022 en het recordjaar 2023, zijn de kelders dan ook vol, waardoor stockageproblemen dreigen. Joseph Drouhin kondigde dan ook een daling van de prijzen met 15% aan. De markt reageert zenuwachtig en het is af te wachten of anderen zullen volgen. Veel zal ook afhangen van de volumes die in 2024 zullen worden binnen gehaald.

https://www.larvf.com/flambee-des-vins-d...853635.asp

Maar naast deze 2 fenomenen, speelt nog iets anders wat misschien wijnbouwers nog meer zorgen kan baren: de shift in het consumenten gedrag van jongeren. Wijn en bier zijn niet langer hip. En ook de bewustwording van de impact van alcohol leidt uiteindelijk tot dalende volumes. Kijk maar naar de biermarkt: kleine Belgische brouwerijen houden amper nog het hoofd boven water.
Nichespelers (in de wijn) met een focus op het absolute top segment zullen er geen boterham voor moeten laten. Maar de bredere markt zal toch hiermee rekening moeten houden bij hun prijszetting. En dat zal (hopelijk) de echte liefhebber ten goede komen...

Dat klopt helemaal, Fre. Nu, de vooruitzichten voor de oogst in Bourgogne zijn niet goed wat volume betreft, dus ik vrees dat er niet dadelijk prijsdalingen zullen volgen. Op de iets langere termijn klopt je analyse wel dat het aantal consumenten van alcoholhoudende dranken afneemt. Of dat wegens bewustwording is van "de gevaren van alcohol" laat ik in het midden als ik hoor en zie wat er door de jongere generaties dan wel gerookt, geslikt en gespoten wordt....
Koppelingen