wijnliefhebbers

Volledige versie: Château Cillac, Bordeaux
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Het was vandaag in de supermarkt weer van dat : ik heb rode wijn nodig voor in de saus. Ofwel koop ik dan een half flesje van één of andere massageproduceerde wijn, ofwel kijk ik eens in het laagste gamma wat daar te vinden is om,toch ook eens te proeven. Je bent een wijnnerd of je bent het niet. En ik vind het belangrijk om ook deze wijnen af en toe eens te proeven gewoon om te weten wat de kwaliteit is van een wijn van 5€. (En daar kan ik alleen maar van zeggen dat de tijd van foute/slechte kwaliteitswijnen al een tijdje achter ons ligt. In de supermarkt althans.)

Een tijdje gleden in het wijnfestival van Carrefour was mijn oog al eens gevallen op de Bordeaux Supérieur 2021 van Domaine du Pas Saint-Georges. En wel om het feit dat het een biodynamische wijn betrof, zonder toegevoegde sulfiet. Gewaagd van Carrefour. Toen echter niet gekocht gezien mijn chronisch overvolle berging. En blijkbaar raakte Carrefour de wijn ook niet kwijt aan 7,99€, want vandaag stond die in het rek met afprijzingen aan 5,59€. Het was dan ook snel beslist welke wijn in de saus ging belanden.

Als ik er van kan blijven tenminste. Maar laat mij eerst beginnen met te zeggen dat er geen foute, rare, wilde geurtjes aan zitten. Niet evident voor een wijn zonder toegevoegde sulfiet! In het glas vind ik zelfs mooi rijpe aroma’s (nochtans 2021!) van bosfruit, tabak. Ik vind de exacte bedruiving niet terug, maar voor mij heeft dit alleszins een Cabernet Franc-karakter. Ik zou dit zelfs blind wellicht in de Loire plaatsen.

In de mond heel fruitig, knapperig rijp bosfruit met fijne zuurtjes en een ruggengraat van rijpe tannines. Dit is toch wel even verschieten voor een wijn van 5€! Dit zit volledig in het straatje van de moderne Bordeaux die meer inzetten op fraicheur, lichtvoetigheid en fruit. De wijn is wel vrij rechtlijnig en eenvoudig, maar slaat toch wel stevig boven zijn gewicht. Daar waar zijn pedigree het meest naar boven komt is de korte afdronk. En toch merk ik dat altijd maar een beetje bijschenk, en nog een beetje, en nog een beetje. Wellicht het beste criterium om een wijn te beoordelen.

Voor de aandachtige lezer die zich afvraagt waarom dit onder Château Cillac staat… Op het net is bitter weinig te vinden over Domaine du Pas Saint-Georges. Op het achteretiket blijkt het om Château Cillac te gaan. En dat blijkt een zeer geëngageerde wijnbouwer te zijn die de Unions des Vignerons Pirates trekt, een collectief van eigenzinnige wijnboeren in Bordeaux. Mensen die dus bewust en gepassioneerd bezig zijn met hun wijn. Dat dit een interessante wijn is, komt dus niet zomaar uit de lucht gevallen.
(31-08-2024 02:32 PM)Olivier schreef: [ -> ]Het was vandaag in de supermarkt weer van dat : ik heb rode wijn nodig voor in de saus. Ofwel koop ik dan een half flesje van één of andere massageproduceerde wijn, ofwel kijk ik eens in het laagste gamma wat daar te vinden is om,toch ook eens te proeven. Je bent een wijnnerd of je bent het niet. En ik vind het belangrijk om ook deze wijnen af en toe eens te proeven gewoon om te weten wat de kwaliteit is van een wijn van 5€. (En daar kan ik alleen maar van zeggen dat de tijd van foute/slechte kwaliteitswijnen al een tijdje achter ons ligt. In de supermarkt althans.)

Een tijdje gleden in het wijnfestival van Carrefour was mijn oog al eens gevallen op de Bordeaux Supérieur 2021 van Domaine du Pas Saint-Georges. En wel om het feit dat het een biodynamische wijn betrof, zonder toegevoegde sulfiet. Gewaagd van Carrefour. Toen echter niet gekocht gezien mijn chronisch overvolle berging. En blijkbaar raakte Carrefour de wijn ook niet kwijt aan 7,99€, want vandaag stond die in het rek met afprijzingen aan 5,59€. Het was dan ook snel beslist welke wijn in de saus ging belanden.

Als ik er van kan blijven tenminste. Maar laat mij eerst beginnen met te zeggen dat er geen foute, rare, wilde geurtjes aan zitten. Niet evident voor een wijn zonder toegevoegde sulfiet! In het glas vind ik zelfs mooi rijpe aroma’s (nochtans 2021!) van bosfruit, tabak. Ik vind de exacte bedruiving niet terug, maar voor mij heeft dit alleszins een Cabernet Franc-karakter. Ik zou dit zelfs blind wellicht in de Loire plaatsen.

In de mond heel fruitig, knapperig rijp bosfruit met fijne zuurtjes en een ruggengraat van rijpe tannines. Dit is toch wel even verschieten voor een wijn van 5€! Dit zit volledig in het straatje van de moderne Bordeaux die meer inzetten op fraicheur, lichtvoetigheid en fruit. De wijn is wel vrij rechtlijnig en eenvoudig, maar slaat toch wel stevig boven zijn gewicht. Daar waar zijn pedigree het meest naar boven komt is de korte afdronk. En toch merk ik dat altijd maar een beetje bijschenk, en nog een beetje, en nog een beetje. Wellicht het beste criterium om een wijn te beoordelen.

Voor de aandachtige lezer die zich afvraagt waarom dit onder Château Cillac staat… Op het net is bitter weinig te vinden over Domaine du Pas Saint-Georges. Op het achteretiket blijkt het om Château Cillac te gaan. En dat blijkt een zeer geëngageerde wijnbouwer te zijn die de Unions des Vignerons Pirates trekt, een collectief van eigenzinnige wijnboeren in Bordeaux. Mensen die dus bewust en gepassioneerd bezig zijn met hun wijn. Dat dit een interessante wijn is, komt dus niet zomaar uit de lucht gevallen.

Perfect omschreven en zeer herkenbaar.!
En soms gewoon heerlijk om niet teveel stil te staan bij een wijn maar er gewoon van te genieten.
Herinner je in dit verband ook de reserve Croix Mouton uit de Colruyt…
Citaat:Herinner je in dit verband ook de reserve Croix Mouton uit de Colruyt…

Haha, juist! Die was inderdaad ook heel verrassend.
Koppelingen