05-09-2024, 09:39 AM
05-09-2024, 10:50 AM
Thema vakantieflessen?
05-09-2024, 11:12 AM
Ik gok Eilandwijnen ! Benieuwd naar het verslag!
05-09-2024, 02:24 PM
Niet slecht. De laatste wijn komt van het eiland Sjaelland...
Tekst komt weldra met wat vertraging, er is meer gezeverd dan genoteerd, vrees ik.
Tekst komt weldra met wat vertraging, er is meer gezeverd dan genoteerd, vrees ik.
08-09-2024, 08:28 PM
Het ging dus inderdaad over eilanden, deze keer.
Dat hadden we na verloop van tijd ook door.
Heel merkwaardige wijnen, sommige heel goed
Maar doorgaans te duur (om voor de hand liggende redenen).
Originele vondst van M. en bijzonder interessant.
0. Pico Arinto dos Açores sur lies 2020
D.O. Pico (Azoren, Portugal)
100% Arinto dos Açores (niet verwant met de Arinto van het vasteland)
Azores Wine Company
12,5% Vol - De Heerlyckheid, Berchem 34,95 euro
Oog: helder, bleekgoud, wat tranen
Neus: vol,citroen/limoen, ananas en mango/meloen, zilt, kiezel en mineraliteit. Iets belegen, maar met een zekere finesse.
Mond: goed evenwicht met goede uitdrukking van zuren en molligheid. Matige lengte. Bittertje in de staart.
De wijn doet me wat aan een iets te oude Muscadet denken. Niet onaangenaam, maar veel te duur. Niemand had een idee waar hij vandaan kwam en er volgde trouwens een uitgesponnen discussie over waar nu precies de Azoren liggen. Associaties met Armand Pien en zijn kernen van lage luchtdruk werden gemaakt.
Azores Wine Company bracht, als piepjonge producent, pas in 2014, op het eiland Pico haar eerste flessen op de markt. Het project is een partnerschap tussen António Maçanita, Filipe Rocha en Paulo Machado, elk met hun eigen rol in de onderneming. Zo is António de hoofdwijnmaker, Filipe het financiële brein en Paulo de wijngaardmanager. Zij beheren inmiddels 100 ha wijngaarden op een eiland met een maximale capaciteit van ongeveer 150.000 flessen per jaar.
De geschiedenis van de wijnbouw op de Azoren start al in de 15e eeuw op het eiland Picos, wat tegelijkertijd het jongste eiland is. Alle 9 eilanden van de Azoren zijn overigens ontstaan door onderzeese vulkanische uitbarstingen. Dit verklaart deels het karakter van de wijnen en de bijzondere ligging en beeld van de wijngaarden. De wijngaarden op Pico zijn zo bijzonder dat Unesco ze in 2004 heeft uitgeroepen tot wereld erfgoed.
Bij Azores Wine Company werkt men graag met zeer eigen variëteiten van het eiland zoals Arinto dos Açores, Verdelho O Original en Terrantez do Pico. Het gaat hier om bijzondere wijnen, die door de klimatologische omstandigheden, vulkanische bodem en typische druivensoorten stuk voor stuk zeer onderscheidend zijn
Dit is een microproductiewijn van het kleine eiland Pico op de Azoren. De druiven zijn afkomstig van een terroir met vulkanisch basalt op zeeniveau, op minder dan 50 meter van de Atlantische Oceaan. Deze omstandigheden alsook de druivensoort doordrenken deze wijn met ongelooflijke mineraliteit en zuiverheid, evenals een onmiskenbaar zoutgehalte. Explosieve aroma's van limoenschil, citroen, groene mango en ziltigheid in de neus. Deze sur lie versie is wat voller en gestructureerder dan de basis arinto. Ook in de mond staan citrus , tropisch fruit en de kenmerkende ziltigheid voorop. Fantastisch en uniek product! 17,5/20 Jancis Robinson
1. Tinto Negra dos Villoes 2022
D.O. Madeirenese
100% Tinta Negra (Sasborinho op de Azoren, Molar in Colares)
Companhia de Vinhos dos Profetas e dos Villões
12% Vol - De Heerlyckheid, Berchem 28,95 euro
Oog: helder, vol tot intens, vrij doorzichtig en kleur van overrijpe aardbei, kleurloze tranen
Neus: intens, framboos, aardbei, kriekensiroop, tabak, rook, vanille, aarde, putteke, turf, gebrand vat,
Mond: iets lager in de molligheid, iets hoger in de zuren, weinig tannine.Wat vegetaal, een bitetertje in de afdronk en een warmtegevoel in de slokdarm ondanks het lage alcoholgehalte. Gemiddelde tot goede lengte.
De wijn kwam wat pinot noir-achtig over door de kleur en de kriekenimpressie. Iemand (ik denk de Guy) had intussen het thema door: eilanden.
De wijn is drinkklaar, maar ook deze is te duur voor de geleverde kwaliteit.
De druif Tinta Negra maakt deel uit van een groep oude druivensoorten van het eiland Madeira en is nog steeds de basis voor de wijnen die het eiland zo beroemd maken.
Het is een kruising van de Prieto Picudo Tinto en de Savagnin Blanc. Die eerste is ook al een kruising met Savagnin Blanc (vooral Jura)
Deze wijn ondergaat deels whole bunch fermentation en verblijft 8 maanden in eiken vaten. Het is een zeer lichte en elegante wijn waarbij vooral aroma's van aardbei en wat aardse toetsen opvallen. Wijn met een verfrissende aciditeit en amper tannine. Zeer geschikt om bijvoorbeeld visgerechten te begeleiden, al dan niet lichtjes gekoeld.
Companhia de Vinhos dos Profetas e dos Villões is het jongste project van wijnmaker en duizendpoot Antonio Maçanita. Met de nodige ervaring van zijn project op de Azoren tracht Antonio ook hier terug wijnen te maken die bijna vergeten waren en uniek in de wereld zijn. In 2018 werd hij verkozen tot beste en jongste wijnmaker van Portugal.
2. Tsiakkas Vamvakada 2021
PGI Lemesos (Limassol
100% Maratheftiko (ofte Vamvakada)
14% Vol - Andere Wijn 22,50 euro
Oog: helder, vol tot intens, kleine doorzichtigheid, kleur van zwarte kers met tranen
Neus: intens, floraal (vlierbloesem), framboos, kriekensiroop, oude eik, peper, vanille
Mond: harmonieus met goed evenwichtig en getemperde zuren, molligheid en tannine. Behoorlijk lang. Wat alcoholwarmte in de slokdarm. Mooie wijn.
De wijn is mooi en met een eigen karakter. Een oorspronkelijke druif van Cyprus, blijkbaar met geen bekende pedigree.
De Mavro is de meest aangeplante druif van Cyprus, maar de Maratheftiko is kwalitatief veel belangrijker. De Maratheftiko is een druif die alleen op Cyprus groeit. Wijnen van de Maratheftiko zijn donkerrood. Ze hebben veel fruit van kersen en blauwe bessen. Iets droppig, lekkere zuren en ze kunnen vrij veel tannine ontwikkelen
De Cypriotische druivensoort Maratheftiko wordt in de regio waar Domaine Tsiakkas is gevestigd Vamvakada genoemd. Deze naam kan worden vertaald als "katoenachtig" en verwijst naar het uiterlijk van de bladeren van deze druif, die een katoenachtig uiterlijk hebben door het witte dons dat ze dragen. Dit dons draagt bij aan de droogtebestendigheid van deze druif, die perfect is aangepast aan het warme en droge klimaat van Cyprus.
Domaine Tsiakkas werd in 1988 opgericht door Costa en Marina Tsiakkas. Het was een van de eerste familiebedrijven die ontstonden, terwijl de Cypriotische wijngaard destijds werd gedomineerd door vier grote wijnbedrijven. De druiven voor deze rode wijn zijn afkomstig van een enkele wijngaard die op 1.000 meter boven zeeniveau is aangeplant.
3. Rupenera Nero D’Avola Appasimento 2022
D.O.C. Sicilia
100% Nero d’Avola
Cantine Settesoli, Menfi
13,5% Vol - Wijnbeurs 9,34 euro
Oog: helder, vol tot intens, kleine doorzichtigheid, kleur van zwarte kers met tranen
Neus: intens, framboos, kers, diverse vruchten, rozijnen, peper, vanille
Mond: genuanceerde zuren, hoog in de molligheid, weinig tannine, smakelijke eerste indruk, maar te geweldig zoet. Gemiddelde lengte.
De wijn werd an wat rond de pot draaien en vermits we nu wisten dat het een eiland moest zijn wel degelijk op Sicilië geplaatst. Algemeen was men het ermee eens dat men een tweede glas beu zou zijn omwille van de overdreven molligheid, door de appasimento.
Nero d’Avola, de bekendste rode wijn van Sicilië. Deze inheemse druif wordt bijna alleen op dit eiland met het warme klimaat verbouwd waar hij zeer fruitige en zachte rode wijnen voortbrengt. De druif is vernoemd naar Avola, een klein plaatsje in het oosten van Sicilië. Nero betekent in het Italiaans ‘zwart’. Tot in de 20e eeuw werd de druif voornamelijk in blends gebruikt om de wijn een diepere kleur te geven. Tegenwoordig worden er juist ook veel 100% Nero d’Avola wijnen gemaakt en die dus op zichzelf ook geweldig smaken.
Appassimento is een speciale manier van wijnmaken waarbij de druiven pas op het allerlaatste moment worden geplukt. De handgeplukte Nero d'Avola druiven worden vervolgens gedroogd in kratten die worden opgestapeld in de ‘frutaio’. Dat is een droogzolder met meerdere luiken in het dak waar de wind gemakkelijk doorheen kan waaien. Wat er hier aan water uit de druiven verdampt, komt er aan concentraat van fruitsuiker en aroma’s bij.
Hierna rijpt de wijn enkele maanden lang in deels eikenhouten vaten én nog een jaar lang op fles.
4. Bimbache Tinto 2021
D.O. El Hierro
Listan Prieto, Listan Negro, Verijadiego tinto
Bimbache
13% Vol - La Buena Vida 36,54 euro
Oog: helder, vol tot intens, gemiddelde doorzichtigheid, kleur van granaat met tranen
Neus: intens tot diep, roos, braam, zwarte bes, aardbei, kers, pruimen, koffie die ruimt voor fruit, confituur, mokka, muscaat, mineralen, even wat putteke. Mooie, finesserijke neus
Mond: goed evenwicht, harmonieus met iets lagere tannine. Behoorlijk lang. Bittertje in de staart.
El Hierro, voor de stripiefhebbers, is het Canarische eilandje was Marc Legendre is neergestreken. De vorm van het eiland staat min of meer model voor het Amoras van Charel Cambré.
De wijn maakt kans om de beste van de avond te worden, maar dan alweer abstractie gemaakt van de prijs.
Bimbache is de originele naam van de oorspronkelijke bewoners van het kleine eiland El Hierro. Hier wordt vooral witte wijn gemaakt, maar deze Bimbache Tinto is een uitzondering. De rode druiven zijn vooral te vinden aan de warmere zuidkant van het eiland. De coupage is hier in hoofdzaak Listan Negro, aangevuld met Listan Prieto en Verijadiego Tinto. Al de wijngaarden worden biologisch bewerkt en de wijnen worden op non?interventionistische manier gemaakt, met enkel toevoeging van sulfiet bij het bottelen, zonder klaren of filteren.
Helder licht rood van kleur. In de neus een originele potpourri van lavasteen, puimsteen en mineralige toetsen. Zeer origineel. In de mond mooie zuren en fijne tannines. Volledig op elegantie. Lange "vulkanische" afdronk...
Het hele eiland is beschermd als "reserva de la biosfera"en is een schatkamer van bijna verdwenen of vergeten druivensoorten die nergens meer voorkomen of toch niet in de hoedanigheid zoals ze hier voorkomen.
Luis Gutiérrez voor R.Parker : "El Hierro is a tiny island that is considered the repository of local grape varieties, as it has been frozen in time for a long time. In fact, everything is so slow there that visiting the island is akin to time traveling. The risk is that many vineyards are being abandoned, as there is a lack of young people to take over. Thank God for projects like Bimbache! They have two hectares of vineyards and work a further three hectares from local growers, and in 2019 they produced a grand total of 5,000 bottles." Tot zover dit mooie citaat, dat alles vertelt over de heldendaad en moed van Rayco Fernández die sinds 2018 volop bezig is met de recuperatie van de wijngaarden. Hij maakt hier, met de hulp van zijn fantastische équipe, zeer interessante wijnen met een zeer origineel en ongelooflijk karakter.
5. Viñátigo Ensamblaje Tinto 2019
D.O. Islas Canarias
Baboso tinto, Listán Negro, Negramoll, Tintilla, Vijariego Tinto
Viñatigo
13,5% Vol - La Buena Vida 36,43 euro
Oog: helder, Intens, gemiddelde doorzichtigheid, kersenkleur met een scharlaken toets.
Neus: vol, framboos, grenadine, rook, peper, vanille, witte selder, even putteke en gerookt spek. Fijne neus.
Mond: goed evenwicht tussen molligheid en zuren, compleet ontbrekende tannine. Eindigend op kruiden en kaneel. Goede lengte.
Jesús Méndez wil met zijn Viñátigo-project autochtone Canarische cépages die bijna uitgestorven zijn terug een gezicht geven. Al zijn wijnen worden in zeer beperkte volumes gevinifieerd. Assemblage van ongeënte rode inheemse soorten uit de Canarische eilanden, waarvan de verhouding elk jaar verschit naargelang de groeicyclus.
De variëteiten die gebruikt worden om deze blend te maken zijn meestal Negramoll, Tintilla, Vijariego Negro en Baboso Negro.
Jonge en oude vulkanische bodems, met goede drainage en zeer rijk aan mineralen. Sommige gebieden zijn het resultaat van recente vulkaanuitbarstingen en zijn eerder zanderig. Andere zones, zoals de percelen in de El Palmar-vallei, zijn van het Teno massief, een van de oudste delen van het eiland en met meer klei. De wijnstokken groeien vanop zeeniveau tot 1000 meter hoogte. +-3500 flessen productie.
Volumineus in geur en smaak. Zoete toets van rijpe zwarte bes, kers, zoethout, mineralen, rozen enz. Smaakimpressie is van dezelfde familie. Sappig, rond, glycerol, veel fruittannine, geen spoor van de vatrijping. Wel als rode draad is er de vulkanische mineraligheid die steeds terugkomt in de wijnen en je eraan doet herinneren dat deze stijl niet te vergelijken valt.
6. N.V. Negramoll 2018-19-20
D.O. La Palma (Canarias)
Negramoll
Victoria Torres Pecis
13,5% Vol - De Heerlyckheid 30,65 euro
Oog: helder, Diep, grote doorzichtigheid, karmijn met wat tuillé, dunne meniscus en wat kleurloze tranen
Neus: vol,kruiden, peper en fruit
Mond: matig in de molligheid, hoog in de zuren en de tannine.
De NV negramoll is een blend van wijnen uit 2018, 2019 en 2020 van verschillende wijngaarden op het eiland La Palma en van verschillende bodems en hoogtes, variërend van 350 tot 1.400 meter boven zeeniveau. Hij fermenteerde met inheemse gisten en had een zachte extractie, elk perceel werd apart gerijpt in eikenhouten vaten. Heel 2019 ging in deze blend met zo'n 800 liter van 2018 en 1.300 liter van 2020. Er werden 6.200 flessen geproduceerd.
Victoria Torres Pecis is nu de enige eigenaar en beheerder van de honderd jaar oude wijnmakerij van haar familie op La Palma, Canarische Eilanden. La Palma ligt in het noordelijke deel van de archipel, verder naar het westen in de Atlantische Oceaan vanaf het Afrikaanse continent.Net als de andere eilanden die de archipel vormen, zijn de bodems vulkanisch, het terrein ruig en zijn de klimatologische omstandigheden extreem. De temperaturen stijgen tot vulkanische hoogten, en de wijngaarden worden constant belaagd door Atlantische winden.
7. Sort Lagune 3 2021
Saelland (Denemarken)
100% Castel (één tros per scheut tijdens het groeiseizoen)
Vesterhave Vingaard, Jesper Rye Jensen
15% Vol - Ter plaatse 600 kronen
Oog: helder, intens, kleine doorzichtigheid, zwarte kers, volle meniscus en gekleurde tranen
Neus: vol tot intens,verse kers, rijpe banaan, bloemkool in witte saus/botermelk, monchérie, krupelhout, kruidnagel, heel geconcentreerd.
Mond: geheel harmonieus, lang. Grote wijn met eigen karakter.
Een wijn zeven omwille van Matthieu’s verjaardag. Van Castel bestaan tientallen witte en zwarte hybrides van de hand van Pierre Castel, een professioneel “hybrideur”.. Er wordt o.m. in Canada gebruik van gemaakt (Nova Scotia). Heel interessante wijn, die misschien een toekomst krijgt door de klimaatveranderingen.
Bij Denemarken denk je niet meteen aan wijn, wijnbouw en zeker niet aan wijnproductie. Wellicht denk je aan mooie wijnen bij een 10-gangen diner bij één van de geweldige sterren restaurants die het land rijk is. Het is een land met een behoorlijk noordelijke ligging, maar toch is wijnbouw mogelijk en zijn er al zo’n 100 wijnboeren die professioneel wijn maken. Sinds het jaar 2000 heeft Denemarken ook erkenning van de EU ten aanzien van het produceren van wijn.
Met 24.000 wijnstokken produceert Vesterhave Vingård een breed scala aan wijnen, met de nadruk op rode wijn, maar ook op witte en mousserende wijn. Uniek voor Deense omstandigheden is dat Jesper de Pinot Noir-druif gebruikt voor zijn rode wijnen. Recentelijk zal er in 2024 ook voor het eerst oranjewijn worden geproduceerd. De wijnmakerij heeft erkenning gekregen voor zijn rode wijnen ‘Blue Lagoon’ en ‘Black Lagoon’, die beide prijzen hebben gewonnen op internationale wijncompetities.
De wijnmaker richt zich op kwaliteit boven kwantiteit, wat tot uiting komt in de zorgvuldige selectie van druivensoorten die gedijen in het Deense klimaat. Hun wijnen worden gekenmerkt door een unieke balans tussen fruitigheid en complexiteit, wat het resultaat is van het nauwlettend bewaakte fermentatieproces en de rijping. Bovendien is de gehele productie biologisch – niet alleen EU-gecertificeerd, maar ook Deens, wat veel moeilijker is omdat bijvoorbeeld het bespuiten met kopersulfaat niet is toegestaan.
Dat hadden we na verloop van tijd ook door.
Heel merkwaardige wijnen, sommige heel goed
Maar doorgaans te duur (om voor de hand liggende redenen).
Originele vondst van M. en bijzonder interessant.
0. Pico Arinto dos Açores sur lies 2020
D.O. Pico (Azoren, Portugal)
100% Arinto dos Açores (niet verwant met de Arinto van het vasteland)
Azores Wine Company
12,5% Vol - De Heerlyckheid, Berchem 34,95 euro
Oog: helder, bleekgoud, wat tranen
Neus: vol,citroen/limoen, ananas en mango/meloen, zilt, kiezel en mineraliteit. Iets belegen, maar met een zekere finesse.
Mond: goed evenwicht met goede uitdrukking van zuren en molligheid. Matige lengte. Bittertje in de staart.
De wijn doet me wat aan een iets te oude Muscadet denken. Niet onaangenaam, maar veel te duur. Niemand had een idee waar hij vandaan kwam en er volgde trouwens een uitgesponnen discussie over waar nu precies de Azoren liggen. Associaties met Armand Pien en zijn kernen van lage luchtdruk werden gemaakt.
Azores Wine Company bracht, als piepjonge producent, pas in 2014, op het eiland Pico haar eerste flessen op de markt. Het project is een partnerschap tussen António Maçanita, Filipe Rocha en Paulo Machado, elk met hun eigen rol in de onderneming. Zo is António de hoofdwijnmaker, Filipe het financiële brein en Paulo de wijngaardmanager. Zij beheren inmiddels 100 ha wijngaarden op een eiland met een maximale capaciteit van ongeveer 150.000 flessen per jaar.
De geschiedenis van de wijnbouw op de Azoren start al in de 15e eeuw op het eiland Picos, wat tegelijkertijd het jongste eiland is. Alle 9 eilanden van de Azoren zijn overigens ontstaan door onderzeese vulkanische uitbarstingen. Dit verklaart deels het karakter van de wijnen en de bijzondere ligging en beeld van de wijngaarden. De wijngaarden op Pico zijn zo bijzonder dat Unesco ze in 2004 heeft uitgeroepen tot wereld erfgoed.
Bij Azores Wine Company werkt men graag met zeer eigen variëteiten van het eiland zoals Arinto dos Açores, Verdelho O Original en Terrantez do Pico. Het gaat hier om bijzondere wijnen, die door de klimatologische omstandigheden, vulkanische bodem en typische druivensoorten stuk voor stuk zeer onderscheidend zijn
Dit is een microproductiewijn van het kleine eiland Pico op de Azoren. De druiven zijn afkomstig van een terroir met vulkanisch basalt op zeeniveau, op minder dan 50 meter van de Atlantische Oceaan. Deze omstandigheden alsook de druivensoort doordrenken deze wijn met ongelooflijke mineraliteit en zuiverheid, evenals een onmiskenbaar zoutgehalte. Explosieve aroma's van limoenschil, citroen, groene mango en ziltigheid in de neus. Deze sur lie versie is wat voller en gestructureerder dan de basis arinto. Ook in de mond staan citrus , tropisch fruit en de kenmerkende ziltigheid voorop. Fantastisch en uniek product! 17,5/20 Jancis Robinson
1. Tinto Negra dos Villoes 2022
D.O. Madeirenese
100% Tinta Negra (Sasborinho op de Azoren, Molar in Colares)
Companhia de Vinhos dos Profetas e dos Villões
12% Vol - De Heerlyckheid, Berchem 28,95 euro
Oog: helder, vol tot intens, vrij doorzichtig en kleur van overrijpe aardbei, kleurloze tranen
Neus: intens, framboos, aardbei, kriekensiroop, tabak, rook, vanille, aarde, putteke, turf, gebrand vat,
Mond: iets lager in de molligheid, iets hoger in de zuren, weinig tannine.Wat vegetaal, een bitetertje in de afdronk en een warmtegevoel in de slokdarm ondanks het lage alcoholgehalte. Gemiddelde tot goede lengte.
De wijn kwam wat pinot noir-achtig over door de kleur en de kriekenimpressie. Iemand (ik denk de Guy) had intussen het thema door: eilanden.
De wijn is drinkklaar, maar ook deze is te duur voor de geleverde kwaliteit.
De druif Tinta Negra maakt deel uit van een groep oude druivensoorten van het eiland Madeira en is nog steeds de basis voor de wijnen die het eiland zo beroemd maken.
Het is een kruising van de Prieto Picudo Tinto en de Savagnin Blanc. Die eerste is ook al een kruising met Savagnin Blanc (vooral Jura)
Deze wijn ondergaat deels whole bunch fermentation en verblijft 8 maanden in eiken vaten. Het is een zeer lichte en elegante wijn waarbij vooral aroma's van aardbei en wat aardse toetsen opvallen. Wijn met een verfrissende aciditeit en amper tannine. Zeer geschikt om bijvoorbeeld visgerechten te begeleiden, al dan niet lichtjes gekoeld.
Companhia de Vinhos dos Profetas e dos Villões is het jongste project van wijnmaker en duizendpoot Antonio Maçanita. Met de nodige ervaring van zijn project op de Azoren tracht Antonio ook hier terug wijnen te maken die bijna vergeten waren en uniek in de wereld zijn. In 2018 werd hij verkozen tot beste en jongste wijnmaker van Portugal.
2. Tsiakkas Vamvakada 2021
PGI Lemesos (Limassol
100% Maratheftiko (ofte Vamvakada)
14% Vol - Andere Wijn 22,50 euro
Oog: helder, vol tot intens, kleine doorzichtigheid, kleur van zwarte kers met tranen
Neus: intens, floraal (vlierbloesem), framboos, kriekensiroop, oude eik, peper, vanille
Mond: harmonieus met goed evenwichtig en getemperde zuren, molligheid en tannine. Behoorlijk lang. Wat alcoholwarmte in de slokdarm. Mooie wijn.
De wijn is mooi en met een eigen karakter. Een oorspronkelijke druif van Cyprus, blijkbaar met geen bekende pedigree.
De Mavro is de meest aangeplante druif van Cyprus, maar de Maratheftiko is kwalitatief veel belangrijker. De Maratheftiko is een druif die alleen op Cyprus groeit. Wijnen van de Maratheftiko zijn donkerrood. Ze hebben veel fruit van kersen en blauwe bessen. Iets droppig, lekkere zuren en ze kunnen vrij veel tannine ontwikkelen
De Cypriotische druivensoort Maratheftiko wordt in de regio waar Domaine Tsiakkas is gevestigd Vamvakada genoemd. Deze naam kan worden vertaald als "katoenachtig" en verwijst naar het uiterlijk van de bladeren van deze druif, die een katoenachtig uiterlijk hebben door het witte dons dat ze dragen. Dit dons draagt bij aan de droogtebestendigheid van deze druif, die perfect is aangepast aan het warme en droge klimaat van Cyprus.
Domaine Tsiakkas werd in 1988 opgericht door Costa en Marina Tsiakkas. Het was een van de eerste familiebedrijven die ontstonden, terwijl de Cypriotische wijngaard destijds werd gedomineerd door vier grote wijnbedrijven. De druiven voor deze rode wijn zijn afkomstig van een enkele wijngaard die op 1.000 meter boven zeeniveau is aangeplant.
3. Rupenera Nero D’Avola Appasimento 2022
D.O.C. Sicilia
100% Nero d’Avola
Cantine Settesoli, Menfi
13,5% Vol - Wijnbeurs 9,34 euro
Oog: helder, vol tot intens, kleine doorzichtigheid, kleur van zwarte kers met tranen
Neus: intens, framboos, kers, diverse vruchten, rozijnen, peper, vanille
Mond: genuanceerde zuren, hoog in de molligheid, weinig tannine, smakelijke eerste indruk, maar te geweldig zoet. Gemiddelde lengte.
De wijn werd an wat rond de pot draaien en vermits we nu wisten dat het een eiland moest zijn wel degelijk op Sicilië geplaatst. Algemeen was men het ermee eens dat men een tweede glas beu zou zijn omwille van de overdreven molligheid, door de appasimento.
Nero d’Avola, de bekendste rode wijn van Sicilië. Deze inheemse druif wordt bijna alleen op dit eiland met het warme klimaat verbouwd waar hij zeer fruitige en zachte rode wijnen voortbrengt. De druif is vernoemd naar Avola, een klein plaatsje in het oosten van Sicilië. Nero betekent in het Italiaans ‘zwart’. Tot in de 20e eeuw werd de druif voornamelijk in blends gebruikt om de wijn een diepere kleur te geven. Tegenwoordig worden er juist ook veel 100% Nero d’Avola wijnen gemaakt en die dus op zichzelf ook geweldig smaken.
Appassimento is een speciale manier van wijnmaken waarbij de druiven pas op het allerlaatste moment worden geplukt. De handgeplukte Nero d'Avola druiven worden vervolgens gedroogd in kratten die worden opgestapeld in de ‘frutaio’. Dat is een droogzolder met meerdere luiken in het dak waar de wind gemakkelijk doorheen kan waaien. Wat er hier aan water uit de druiven verdampt, komt er aan concentraat van fruitsuiker en aroma’s bij.
Hierna rijpt de wijn enkele maanden lang in deels eikenhouten vaten én nog een jaar lang op fles.
4. Bimbache Tinto 2021
D.O. El Hierro
Listan Prieto, Listan Negro, Verijadiego tinto
Bimbache
13% Vol - La Buena Vida 36,54 euro
Oog: helder, vol tot intens, gemiddelde doorzichtigheid, kleur van granaat met tranen
Neus: intens tot diep, roos, braam, zwarte bes, aardbei, kers, pruimen, koffie die ruimt voor fruit, confituur, mokka, muscaat, mineralen, even wat putteke. Mooie, finesserijke neus
Mond: goed evenwicht, harmonieus met iets lagere tannine. Behoorlijk lang. Bittertje in de staart.
El Hierro, voor de stripiefhebbers, is het Canarische eilandje was Marc Legendre is neergestreken. De vorm van het eiland staat min of meer model voor het Amoras van Charel Cambré.
De wijn maakt kans om de beste van de avond te worden, maar dan alweer abstractie gemaakt van de prijs.
Bimbache is de originele naam van de oorspronkelijke bewoners van het kleine eiland El Hierro. Hier wordt vooral witte wijn gemaakt, maar deze Bimbache Tinto is een uitzondering. De rode druiven zijn vooral te vinden aan de warmere zuidkant van het eiland. De coupage is hier in hoofdzaak Listan Negro, aangevuld met Listan Prieto en Verijadiego Tinto. Al de wijngaarden worden biologisch bewerkt en de wijnen worden op non?interventionistische manier gemaakt, met enkel toevoeging van sulfiet bij het bottelen, zonder klaren of filteren.
Helder licht rood van kleur. In de neus een originele potpourri van lavasteen, puimsteen en mineralige toetsen. Zeer origineel. In de mond mooie zuren en fijne tannines. Volledig op elegantie. Lange "vulkanische" afdronk...
Het hele eiland is beschermd als "reserva de la biosfera"en is een schatkamer van bijna verdwenen of vergeten druivensoorten die nergens meer voorkomen of toch niet in de hoedanigheid zoals ze hier voorkomen.
Luis Gutiérrez voor R.Parker : "El Hierro is a tiny island that is considered the repository of local grape varieties, as it has been frozen in time for a long time. In fact, everything is so slow there that visiting the island is akin to time traveling. The risk is that many vineyards are being abandoned, as there is a lack of young people to take over. Thank God for projects like Bimbache! They have two hectares of vineyards and work a further three hectares from local growers, and in 2019 they produced a grand total of 5,000 bottles." Tot zover dit mooie citaat, dat alles vertelt over de heldendaad en moed van Rayco Fernández die sinds 2018 volop bezig is met de recuperatie van de wijngaarden. Hij maakt hier, met de hulp van zijn fantastische équipe, zeer interessante wijnen met een zeer origineel en ongelooflijk karakter.
5. Viñátigo Ensamblaje Tinto 2019
D.O. Islas Canarias
Baboso tinto, Listán Negro, Negramoll, Tintilla, Vijariego Tinto
Viñatigo
13,5% Vol - La Buena Vida 36,43 euro
Oog: helder, Intens, gemiddelde doorzichtigheid, kersenkleur met een scharlaken toets.
Neus: vol, framboos, grenadine, rook, peper, vanille, witte selder, even putteke en gerookt spek. Fijne neus.
Mond: goed evenwicht tussen molligheid en zuren, compleet ontbrekende tannine. Eindigend op kruiden en kaneel. Goede lengte.
Jesús Méndez wil met zijn Viñátigo-project autochtone Canarische cépages die bijna uitgestorven zijn terug een gezicht geven. Al zijn wijnen worden in zeer beperkte volumes gevinifieerd. Assemblage van ongeënte rode inheemse soorten uit de Canarische eilanden, waarvan de verhouding elk jaar verschit naargelang de groeicyclus.
De variëteiten die gebruikt worden om deze blend te maken zijn meestal Negramoll, Tintilla, Vijariego Negro en Baboso Negro.
Jonge en oude vulkanische bodems, met goede drainage en zeer rijk aan mineralen. Sommige gebieden zijn het resultaat van recente vulkaanuitbarstingen en zijn eerder zanderig. Andere zones, zoals de percelen in de El Palmar-vallei, zijn van het Teno massief, een van de oudste delen van het eiland en met meer klei. De wijnstokken groeien vanop zeeniveau tot 1000 meter hoogte. +-3500 flessen productie.
Volumineus in geur en smaak. Zoete toets van rijpe zwarte bes, kers, zoethout, mineralen, rozen enz. Smaakimpressie is van dezelfde familie. Sappig, rond, glycerol, veel fruittannine, geen spoor van de vatrijping. Wel als rode draad is er de vulkanische mineraligheid die steeds terugkomt in de wijnen en je eraan doet herinneren dat deze stijl niet te vergelijken valt.
6. N.V. Negramoll 2018-19-20
D.O. La Palma (Canarias)
Negramoll
Victoria Torres Pecis
13,5% Vol - De Heerlyckheid 30,65 euro
Oog: helder, Diep, grote doorzichtigheid, karmijn met wat tuillé, dunne meniscus en wat kleurloze tranen
Neus: vol,kruiden, peper en fruit
Mond: matig in de molligheid, hoog in de zuren en de tannine.
De NV negramoll is een blend van wijnen uit 2018, 2019 en 2020 van verschillende wijngaarden op het eiland La Palma en van verschillende bodems en hoogtes, variërend van 350 tot 1.400 meter boven zeeniveau. Hij fermenteerde met inheemse gisten en had een zachte extractie, elk perceel werd apart gerijpt in eikenhouten vaten. Heel 2019 ging in deze blend met zo'n 800 liter van 2018 en 1.300 liter van 2020. Er werden 6.200 flessen geproduceerd.
Victoria Torres Pecis is nu de enige eigenaar en beheerder van de honderd jaar oude wijnmakerij van haar familie op La Palma, Canarische Eilanden. La Palma ligt in het noordelijke deel van de archipel, verder naar het westen in de Atlantische Oceaan vanaf het Afrikaanse continent.Net als de andere eilanden die de archipel vormen, zijn de bodems vulkanisch, het terrein ruig en zijn de klimatologische omstandigheden extreem. De temperaturen stijgen tot vulkanische hoogten, en de wijngaarden worden constant belaagd door Atlantische winden.
7. Sort Lagune 3 2021
Saelland (Denemarken)
100% Castel (één tros per scheut tijdens het groeiseizoen)
Vesterhave Vingaard, Jesper Rye Jensen
15% Vol - Ter plaatse 600 kronen
Oog: helder, intens, kleine doorzichtigheid, zwarte kers, volle meniscus en gekleurde tranen
Neus: vol tot intens,verse kers, rijpe banaan, bloemkool in witte saus/botermelk, monchérie, krupelhout, kruidnagel, heel geconcentreerd.
Mond: geheel harmonieus, lang. Grote wijn met eigen karakter.
Een wijn zeven omwille van Matthieu’s verjaardag. Van Castel bestaan tientallen witte en zwarte hybrides van de hand van Pierre Castel, een professioneel “hybrideur”.. Er wordt o.m. in Canada gebruik van gemaakt (Nova Scotia). Heel interessante wijn, die misschien een toekomst krijgt door de klimaatveranderingen.
Bij Denemarken denk je niet meteen aan wijn, wijnbouw en zeker niet aan wijnproductie. Wellicht denk je aan mooie wijnen bij een 10-gangen diner bij één van de geweldige sterren restaurants die het land rijk is. Het is een land met een behoorlijk noordelijke ligging, maar toch is wijnbouw mogelijk en zijn er al zo’n 100 wijnboeren die professioneel wijn maken. Sinds het jaar 2000 heeft Denemarken ook erkenning van de EU ten aanzien van het produceren van wijn.
Met 24.000 wijnstokken produceert Vesterhave Vingård een breed scala aan wijnen, met de nadruk op rode wijn, maar ook op witte en mousserende wijn. Uniek voor Deense omstandigheden is dat Jesper de Pinot Noir-druif gebruikt voor zijn rode wijnen. Recentelijk zal er in 2024 ook voor het eerst oranjewijn worden geproduceerd. De wijnmakerij heeft erkenning gekregen voor zijn rode wijnen ‘Blue Lagoon’ en ‘Black Lagoon’, die beide prijzen hebben gewonnen op internationale wijncompetities.
De wijnmaker richt zich op kwaliteit boven kwantiteit, wat tot uiting komt in de zorgvuldige selectie van druivensoorten die gedijen in het Deense klimaat. Hun wijnen worden gekenmerkt door een unieke balans tussen fruitigheid en complexiteit, wat het resultaat is van het nauwlettend bewaakte fermentatieproces en de rijping. Bovendien is de gehele productie biologisch – niet alleen EU-gecertificeerd, maar ook Deens, wat veel moeilijker is omdat bijvoorbeeld het bespuiten met kopersulfaat niet is toegestaan.
08-09-2024, 08:59 PM
Origineel thema. En een Deense wijn die met de kroon gaat, lopen. Het was te denken