24-09-2024, 06:33 PM
Ik wil graag even de aandacht vestigen op de wijnen onder eigen label van Matthew Fioretti. Matthew is mede-eigenaar en directeur van Cerbaiona, maar hij brengt ook steeds meer wijnen uit onder zijn eigen label, M.L. Fioretti. Deze wijnen zijn bijna uitsluitend gemaakt van Franse druiven (of blends daarvan): Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en zelfs Petit Verdot. De druiven kunnen afkomstig zijn van aangekochte percelen of van zijn eigen wijngaard (onder andere in de omgeving van Pienza), maar stuk voor stuk zijn het werkelijk verbluffende wijnen! Het is niet gemakkelijk om Merlot of Cabernet te verkopen die niet uit een top-AOP zoals Bolgheri komt, maar wat ik merk, is dat IEDEREEN die er een heeft gekocht en geproefd, zich meteen op de lijst laat zetten voor het volgende jaar. De wijnen zijn simpelweg verbluffend!
[attachment=7006]
Ik ken amper een andere producent die erin slaagt om zo’n evenwicht te bereiken, met zoveel tannines die absoluut zijdezacht aanvoelen. Dat geldt ook voor deze blend van 80% Merlot en 20% Sangiovese, afkomstig van wijngaarden in de Val d'Elsa. Toen ik hem vorige zaterdag opende, was het een (te) jonge wijn, met een diepe paars-blauwe kleur die niet té donker was – hij bleef prachtig levendig. De neus was wat timide en had wat lucht nodig, en deed niet meteen aan Merlot denken, waarschijnlijk door de frisheid van de Sangiovese. Het neigde meer naar donker fruit en kruiden, in plaats van het meer chocolade-achtige of leerachtige karakter dat Merlot soms heeft. De smaak was halfvol, bijzonder evenwichtig, met superfijne tannines en een prachtig lange afdronk. Tot daar al zeer mooi. Maar er zat nog wat in de fles, en maandag dronk ik de rest. Aanvankelijk hetzelfde profiel, maar even later merk je dat er meer onder de oppervlakte zit, en er ontvouwt zich een grotere complexiteit en finesse. Oké, de wijn is nog wat jong, maar WOW!
En het grote nieuws is: Matthew is er na jaren ijveren in geslaagd om kelders en wijngaarden te kopen van Le Colline, het vroegere eigendom van de Conte Ravizza. Enkel de merknaam, die ze indertijd afzonderlijk verkochten, heeft hij niet kunnen bemachtigen, maar, who cares?
Iemand enig idee over welke AOP we het hier hebben?
[attachment=7006]
Ik ken amper een andere producent die erin slaagt om zo’n evenwicht te bereiken, met zoveel tannines die absoluut zijdezacht aanvoelen. Dat geldt ook voor deze blend van 80% Merlot en 20% Sangiovese, afkomstig van wijngaarden in de Val d'Elsa. Toen ik hem vorige zaterdag opende, was het een (te) jonge wijn, met een diepe paars-blauwe kleur die niet té donker was – hij bleef prachtig levendig. De neus was wat timide en had wat lucht nodig, en deed niet meteen aan Merlot denken, waarschijnlijk door de frisheid van de Sangiovese. Het neigde meer naar donker fruit en kruiden, in plaats van het meer chocolade-achtige of leerachtige karakter dat Merlot soms heeft. De smaak was halfvol, bijzonder evenwichtig, met superfijne tannines en een prachtig lange afdronk. Tot daar al zeer mooi. Maar er zat nog wat in de fles, en maandag dronk ik de rest. Aanvankelijk hetzelfde profiel, maar even later merk je dat er meer onder de oppervlakte zit, en er ontvouwt zich een grotere complexiteit en finesse. Oké, de wijn is nog wat jong, maar WOW!
En het grote nieuws is: Matthew is er na jaren ijveren in geslaagd om kelders en wijngaarden te kopen van Le Colline, het vroegere eigendom van de Conte Ravizza. Enkel de merknaam, die ze indertijd afzonderlijk verkochten, heeft hij niet kunnen bemachtigen, maar, who cares?
Iemand enig idee over welke AOP we het hier hebben?