Dus ieder had zijn of haar druif toegewezen gekregen en de plaats ervan in het rijtje. Dit was het resultaat. Allemaal aanbevelenswaardige wijnen.
0. Greywacke Sauvignon Blanc 2023
Marlboro New Zealand
100% Sauvignon
Kevin Judd (ex Cloudy Bay)
13%Vol - De Kok, Lier 19,95 euro
Oog: Kristalhelder, bleekgeel, tranend.
Neus: vol tot intens, vlierbloesem, pompelmoes, limoen, mango, witte bes, kiezel, honing, kattenpis.
Mond: goede molligheid maar hoger in de zuren, wat metalig in de afdronk met een fijn bittertje. Voor sommigen iets te hoog in de zuren en wat te weinig stekelbessen in geur en smaak. Goede lengte.
Nu te consumeren.
1. Cabernet Franc Figure Libre 2022
I.G.T. Pays d’Oc
100% Cabernet Franc
Dom. Gayda, Brugairolles
13%Vol - De Kok Lier, 16,95 euro
Oog: helder, vol, vrije kleine doorzichtigheid, ongekleurde tranen, kriekenrood.
Neus: intens, witte bloempjes, kriek, vlierbes, gestoofde krieken/boerenjongens, oude eik, gebrand hout, peper en vanille. Bij aanvang een beetje putteke, komt daarna open op het fruit. Fijne neus.
Mond: iets hoger in de jonge zuren en de tannine, die moeten nog wat afronden. Goede lengte.
Deed mij domweg aan pinot noir denken, in elk geval een goed geslaagd exemplaar, boven het VDP-niveau.
Wellicht nog tot een jaar of twee wachten om helemaal afgerond te zijn.
2. Izadi Selección Tinto 2019 (genre Reserva)
DOCa Rioja (Alavesa)
80% Tempranillo, 20% Graciano (16 maanden op 75% Franse en 25% Amerikaanse eik, 33% nieuw)
Bodegas Izadi, Villabuena (Artevino Group)
13,70%Vol - De Kok 18,50 euro
Oog: Helder en vol, kleine doorzichtigheid, gevulde meniscus, gekleurde tranen, zwarte kersenkleur.
Neus: intens, zoet gestoofd fruit, pruim, kirsch, eik, rook, tabak, dode bladeren, peperkoek (kaneel), peper vanille, wat boerenerf. Fijn maar krachtig.
Mond: molligheid iets hoger dan de zuren en tannine iets hoger dan de molligheid. Die tannine trekt nog aan het gehemelte, wordt een harmonieuze wijn na nog wat versmelten. Lange afdronk die je door je slokdarm voelt lopen. Om nu en binnen een paar jaar te consumeren.
3. Barbera d’Asti Boschetto Vecchio 2020
D.O.C.G. Barbera d’Asti
100% Barbera (18 maanden Sloveense eik)
Guasti Clemente, Nizza-Monferrato
14,5%Vol - Berebene 19 euro
Oog: Helder, vol tot intens, kleine doorzichtigheid, gekleurde tranen, gevulde meniscus, granaatrood.
Neus: vol tot intens, framboos, rode bes, fijn rood fruit, zwarte bes, gestoofde krieken, eik, tabak, karamel, peper, vanille, wat beest en bij aanvang even wat munt of eucalyptus. Fijne, weelderige neus.
Mond: mooi rond, harmonie tussen molligheid, zuren en tannine. Klein “Italiaans” bittertje in de lange afdronk. Een grote wijn, nu prettig om te drinken.
4. Ch. les Donats 100 Pur Sang 2019
Vin de Pays Périgord
100% Malbec
Somers-Verelst
13,5%Vol - Qualivino, Boechout 32,2 euro
Oog: Intens, fluwelig, totaal ondoorzichtig, pikzwart, zwarte kersenkleur, gekleurde tranen “als gotische ramen”, geen evolutie.
Neus: intens, bij aanvang wat gesloten, dan vliersiroop, heel rond, heel gestoofd, pruimen, bramen, witte peper, kaneel, vanille, dode bladeren, rook, versmolten eik, eucalyptus,prachtige neus.
In de mond volledig in harmonie, erg lang en eindigend op gestoofd fruit., de tannine mag nog wat afronden.
Zie ook: 13/4/2023, wijn 7.
5. Barahonda Summum 2020 Bio
D.O. Yecla
100% Monastrell (> 70 jaar, 16 maanden Amerikaanse eik).
Bodegas Barahonda, Yecla
15%Vol - Puerta del Sol, Deurne 19,75 euro
Oog: Helder en diep tot intens, geen doorzichtigheid, granaatrood tot “zwètte kès”, “elegante” tranen en meniscus tot aan d rand gevuld.
Neus: intens, aardbei, zwarte bes, bramen, zwart fruit,gestoofde krieken, eik, tabak, herstgeur, dode bladeren, peper, beetje vanille, aarde (jèèërd). Subtiel en groots tegelijk.
Mond: harmonieus, de tannine mag nog wat versmelten. lang. Een grote wijn, nu al en binnen een jaar of drie nog.
6. Zweigelt Reserve 2019
Qualitätswein aus Österreich Burgenland (Neusiedlersee)
100% Zweigelt (25 maanden op nieuwe eik)
Weingut Steindorfer, Apetlon
14%Vol - Oostenrijks Wijnhuis, 19,34 - 5% = 18,37 euro.
Oog: Helder, vol tot intens, kleine doorzichtigheid, kriekenrood, iets verdunnende meniscus, mooie tranen.
Neus: vol tot intens, vers fruit, kriek, framboos, rode bes, krieken op jenever, subtiel eikenhout, rokerig, kreupelhout en nootjes, peper, vanille, eerst wat erf en wat koe, die gaan al snel weg. Een fijne, subtiele neus.
Mond: helemaal in finesserijk evenwicht, heel fris en zuiver. Lang.
Eigenlijk om nu te drinken en over de eerstvolgende twee, drie jaar.
Stokpaardje van mij: pedigrees van wijndruiven (niet teveel op letten).
Wilde vitis sylvestris
...
Pinot noir x ? (Savagnin?)
\
Sankt-Laurent x Blaufränkisch (*)
\
(Blauer) Zweigelt, kruising door Dr Friedrich Zweigelt in 1922, Direktor der Höheren Staatslehr- und Staatsversuchsanstalt für Wein-, Obst und Gartenbau in Klosterneuburg bei Wien, tot in 1945.
-----------------------------------------------------
(* Gouais blanc (Weisser Heunich) x Blaue Zimmeltraube (**)
\
Blaufränkisch (Frankovka, Kekfrankos, Lemberger,...)
-----------------------------------------------------
(** Blauer Ganzfüsser --> Blaue Zimmeltraube)
-----------------------------------------------------
De gouais blanc zou volgens een legende in West-Europa ingevoerd zijn door de Hunnen...
Samengevat: een geslaagde, soms verrassende selectie, met niet steeds voor de hand liggende druiven.
Iedereen had zo wel een voorkeur, maar de tevredenheid was algemeen. Herkennen deden we over het algemeen enkel de sauvignon en de tempranillo, de barbera werd min of meer in Italië geplaatst en de monastrell met een omweg uiteindelijk in Spanje. Cabernet franc was alweer de druif die ons op het grootste dwaalspoor zette. De 100% malbec, een prachtige wijn, van onze plusminus gemeentegenoten Qualivino, vertoonde geen verwantschap met Cahors, noch met de betere Argentijnen. Het blijft moeilijk...
Volgende keer doen we dit nog eens. Tot we het kunnen.