08-11-2024, 08:12 PM
Nadat we de laatste tijd in ons proefclubje voornamelijk de traditionele wijnlanden hadden behandeld, besloten we ons maar weer eens aan de nieuwe wereld te wagen. Argentinie wel te verstaan en dan Uco Valley in het bijzonder.
In Uco Valley is er de afgelopen 20 jaar meer en meer focus op frisheid, hoogte en terroir. Oa door mensen als Pedro Parra hebben ze hun ondergronden tot in detail in kaart gebracht.
Uco valley is onderverdeeld in drie hoofdgebieden:
- San Carlos: niet het hoogst, maar door de ligging wel het koudst)
- Tunuyan: meest toeristisch en grootste estates, maar ook wat interessante nieuwe gebieden die meer en meer de hoogte opzoeken.
- Tupungato: Meeste bekende en ook grootste gebied van de drie.
Amanda Barnes van de South America Wine Guide ziet 4 topgebieden (cru's) in dit gebied: Paraje Altamira (San Carlos), Gualtallary (Tupungato), Los Chacayes, San Pablo (beiden in Tunuyan). Tijd om proef op de som te nemen.
1. Zorzal Eggo Blanc de Blanc 2019 (Gualtallary - Tupungato)
Ontypische Sauvignon Blanc, duurde even voordat mijn tafelgenoten bij de juiste druif uitkwamen. Een vleugje gras gaf het uiteindelijk weg. Helft van de wijn heeft schilcontact gehad. Aroma's van wit steenfruit, gras, vleug beurse appel, wilde kruiden en vuursteen. Goede lengte en intensiteit, met een bittertje op de tong.
2. LaGarde Chardonnay Guarda 2020 (Gualtallary - Tupungato)
Warm jaar, dus niet het perfecte jaar voor wit. Een chardonnay om blij van te worden. Goede frisheid en zuren, maar met de juiste houtlagering en romigheid. Aroma's van citroen, witte bloemen, witte perzik, appel, toast, botertje. Uitstekende balans. Een van favorieten aan tafel, zeker voor de 18 euro die er voor betaald werd. (En de dag erna de favoriet van vrouwlief)
3. Catena Zapata White Stones Chardonnay 2020 (Gualtallary - Tupungato)
Zelfde jaar. Te vroeg geopend, dus moet eigenlijk nog even liggen. Je merkt de hint van complexiteit en aandacht die eraan is gegeven, maar het komt er (nog) niet helemaal uit. Ook hier hoge zuren, stevige body met aroma's van citroen, natte steen, kokos, vanille, appel en witte bloemen. Meer structuur in de mond met meer perzik, marsepein en het hout dat doorkomt. Strakke citroengras-achtige finish die goed blijft doorlopen. Benieuwd naar hoe deze over 3-4 jaar gaat zijn.
4. Clos de los Siete 2019 (Vista Flores - Tunuyan)
Laagst gelegen, maar wel van mooi jaar. Malbec gedomineerde Bordeaux blend (50% Malbec, 24% Merlot, 11% Syrah, 7% CS, 5% CF, 3% Petit Verdot). , maar ook kaneel, chocolade en zwarte peper. Frisee, goede zuren houden het goed in balans. Mooie wijn voor bij een steak, niet de meest complexe, maar uitstekend gemaakt voor zijn prijsklasse.
5. Zuccardi Malbec Concreto 2020 (Paraje Altamira - San Carlos)
Wijn van de rest druiven van die niet in de Piedra Infinita worden gebruikt. Er werd direct aan iets vulkanisch gedacht door de tafel, interessant. Zowel rood (rijpe aardbei) als blauw (bessen/pruim) fruit, bloemig, laurier, venkel en vuursteen. Intense rijpe aardbei met structuur in de mond. (De dag erna trok de wijn meer open met duidelijkere aroma's en smaken).
6. Altos Las Hormigas Malbec Gualtallary 2018 (Gualtallary - Tupungato)
Hoogstgelegen gebied. Waarschijnlijk de meeste elegante van het stel. In de neus viooltjes, aardbei, kers, blauwe bessen, tijm, hartig, vuursteen en zelfs wat kirsch-achtig. Intens rijpe aardbei en kers in de mond met ook wat natte steen. De mond geeft structuur met hoge zuren, rijpe tannins en energie. (De tweede dag bij het naproeven was deze wijn prachtig met een fantastische fluwelen neus!)
7. El Enemigo Cabernet Franc Gran Enemigo Gualtallary 2018 (Gualtallary - Tupungato)
Cultwijn met vele hoge scores. Uitstekend gemaakt, maar door het hoge UV-licht denk ik dat je de hoekigheid & spanning van de CF teveel mist. Het voelt toch iets te rond, te gepolijst om je echt van je stoel te blazen. Of zijn de verwachtingen te hoog? Wel nog veel te jong. Floraal, leer, ceder, rokerig, vanille, bramen, aards, munt. Rode en blauw fruit in de mond
8. Bodega Vistalba Sémillon Tomero Reserva 2013 (Vista Flores - Tunuyan)
Deze wijn waren we in eerste instantie vergeten . Mooi gerijpte Semillon en kwamen met zijn allen tot de conclusie dat we het te weinig drinken. Alhoewel de zuren meevallen, echt een goede frisheid. Hooi, honing, witte chocolade, toast, hazelnoot, wax. .
In Uco Valley is er de afgelopen 20 jaar meer en meer focus op frisheid, hoogte en terroir. Oa door mensen als Pedro Parra hebben ze hun ondergronden tot in detail in kaart gebracht.
Uco valley is onderverdeeld in drie hoofdgebieden:
- San Carlos: niet het hoogst, maar door de ligging wel het koudst)
- Tunuyan: meest toeristisch en grootste estates, maar ook wat interessante nieuwe gebieden die meer en meer de hoogte opzoeken.
- Tupungato: Meeste bekende en ook grootste gebied van de drie.
Amanda Barnes van de South America Wine Guide ziet 4 topgebieden (cru's) in dit gebied: Paraje Altamira (San Carlos), Gualtallary (Tupungato), Los Chacayes, San Pablo (beiden in Tunuyan). Tijd om proef op de som te nemen.
1. Zorzal Eggo Blanc de Blanc 2019 (Gualtallary - Tupungato)
Ontypische Sauvignon Blanc, duurde even voordat mijn tafelgenoten bij de juiste druif uitkwamen. Een vleugje gras gaf het uiteindelijk weg. Helft van de wijn heeft schilcontact gehad. Aroma's van wit steenfruit, gras, vleug beurse appel, wilde kruiden en vuursteen. Goede lengte en intensiteit, met een bittertje op de tong.
2. LaGarde Chardonnay Guarda 2020 (Gualtallary - Tupungato)
Warm jaar, dus niet het perfecte jaar voor wit. Een chardonnay om blij van te worden. Goede frisheid en zuren, maar met de juiste houtlagering en romigheid. Aroma's van citroen, witte bloemen, witte perzik, appel, toast, botertje. Uitstekende balans. Een van favorieten aan tafel, zeker voor de 18 euro die er voor betaald werd. (En de dag erna de favoriet van vrouwlief)
3. Catena Zapata White Stones Chardonnay 2020 (Gualtallary - Tupungato)
Zelfde jaar. Te vroeg geopend, dus moet eigenlijk nog even liggen. Je merkt de hint van complexiteit en aandacht die eraan is gegeven, maar het komt er (nog) niet helemaal uit. Ook hier hoge zuren, stevige body met aroma's van citroen, natte steen, kokos, vanille, appel en witte bloemen. Meer structuur in de mond met meer perzik, marsepein en het hout dat doorkomt. Strakke citroengras-achtige finish die goed blijft doorlopen. Benieuwd naar hoe deze over 3-4 jaar gaat zijn.
4. Clos de los Siete 2019 (Vista Flores - Tunuyan)
Laagst gelegen, maar wel van mooi jaar. Malbec gedomineerde Bordeaux blend (50% Malbec, 24% Merlot, 11% Syrah, 7% CS, 5% CF, 3% Petit Verdot). , maar ook kaneel, chocolade en zwarte peper. Frisee, goede zuren houden het goed in balans. Mooie wijn voor bij een steak, niet de meest complexe, maar uitstekend gemaakt voor zijn prijsklasse.
5. Zuccardi Malbec Concreto 2020 (Paraje Altamira - San Carlos)
Wijn van de rest druiven van die niet in de Piedra Infinita worden gebruikt. Er werd direct aan iets vulkanisch gedacht door de tafel, interessant. Zowel rood (rijpe aardbei) als blauw (bessen/pruim) fruit, bloemig, laurier, venkel en vuursteen. Intense rijpe aardbei met structuur in de mond. (De dag erna trok de wijn meer open met duidelijkere aroma's en smaken).
6. Altos Las Hormigas Malbec Gualtallary 2018 (Gualtallary - Tupungato)
Hoogstgelegen gebied. Waarschijnlijk de meeste elegante van het stel. In de neus viooltjes, aardbei, kers, blauwe bessen, tijm, hartig, vuursteen en zelfs wat kirsch-achtig. Intens rijpe aardbei en kers in de mond met ook wat natte steen. De mond geeft structuur met hoge zuren, rijpe tannins en energie. (De tweede dag bij het naproeven was deze wijn prachtig met een fantastische fluwelen neus!)
7. El Enemigo Cabernet Franc Gran Enemigo Gualtallary 2018 (Gualtallary - Tupungato)
Cultwijn met vele hoge scores. Uitstekend gemaakt, maar door het hoge UV-licht denk ik dat je de hoekigheid & spanning van de CF teveel mist. Het voelt toch iets te rond, te gepolijst om je echt van je stoel te blazen. Of zijn de verwachtingen te hoog? Wel nog veel te jong. Floraal, leer, ceder, rokerig, vanille, bramen, aards, munt. Rode en blauw fruit in de mond
8. Bodega Vistalba Sémillon Tomero Reserva 2013 (Vista Flores - Tunuyan)
Deze wijn waren we in eerste instantie vergeten . Mooi gerijpte Semillon en kwamen met zijn allen tot de conclusie dat we het te weinig drinken. Alhoewel de zuren meevallen, echt een goede frisheid. Hooi, honing, witte chocolade, toast, hazelnoot, wax. .