(05-03-2012 03:12 PM)carl schreef: [ -> ]François Chidaine : Kwaliteitsvoortrekker in Montlouis en Vouvray. Ontvangst gebeurde door Nicolas-Martin, zijn neef, dewelke een zeer professionele en heldere uitleg omtrent de werking en visie (bio-dynamisch) van het domein gaf. We hebben hier meerdere vatstalen kunnen proeven wat het geheel toch iets extra gaf. Ter plaatse was niets te koop maar in het winkeltje van het domein (La Cave Insolite) een beetje lager aan de Loire waren niet alleen de wijnen van het domein te koop maar ook wijnen van andere grote Loireproducenten en daarbuiten. A kid in a candystore …
100% Chenin Blanc
Tasting Notes :
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit nieuw vat) : appel, mineraliteit, hout, licht zoete mond, lichte sprankel, ananas. 88
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit 5-jarig vat) : appel, groene kruiden, mineraal, banaan. 89
• Les Bournais 2011 (vatstaal) : citrus, groene banaan. 87
• Clos Hubert 2011 (vatstaal) : groene banaan, mandarijn. 86
• Le Volagray 2011 (vatstaal) : exotisch fruit, appel, witte perzik, sprankelende mineraliteit. 87
• Bournais 2011 (vatstaal) : rijp fruit, mineraliteit, perzik. 88
• Clos du Breuil 2010 : mineraal, vanille. 89-90
• Bournais 2008 : gesuikerde asperge, kweepeer, evenwichtig. 90
• Choisillis 2009 : ananas, evenwicht. 90
• Argilles 2010 : kalk, fijn rijp fruit, rieslinglike. 89
• Clos Baudoin 2010 : rijkere stijl, evenwicht blijft aanwezig dankzij de zuren. 89
• Truffeaux 2008 (demi-sec) : truffel, asperge, mineraal. 88
• Clos Habert 2009 : mineraliteit . 87
• Le Bouchet 2009 : meer zoetigheid, lekker. 89
• Moeulleux 2009 : 90
• Moeulleux 2010 Vouvray : 90
• Moeulleux 2007 : 91
• Moeulleux 2005 : 92
• Spaans project Chidaine (Tempranillo – Monastrel) : rood fruit, te fris geschonken. 85
Zoals reeds eerder geschreven: wijnmakers met een duidelijke visie. Alle wijnen worden opgevoed in demi-muids van 600l behalve één experimentje een vat Les Bournais van 1000l
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal nieuw hout) argilo silex ondergrond: appel, steenfruit, duidelijke vuursteen, geprononceerde houtinvloeden in de mond elegant en fris maar wat droogtrekkend door het hout. 89 (vatstaal hout 5/5 vaten worden 5 jaar gebruikt) duidelijk ronder in de neus en de mond, lichte zoetigheid (ondanks maar 2gr restsuiker) het hout is hier niet meer aanwezig. 90
• Les Choisilles 2011 parcelle Les Epinais(vatstaal) : fermentatie was hier nog maar net gedaan, troebel, stevige citrus neus, in de mond al een vrij pure indruk, rond en aangenaam 88
• Clos Habert 2011 parcelle langs Clos du Breuil (vatstaal) demi-sec restsuiker 12-15gr: pompelmoes, perzik, hintje mineraliteit, komt in de mond wat vlakker over en een branderige afdronk 86
• Les Choisilles 2011 parcelle Volagre (vatstaal) : deze is nog niet volledig uitgefermenteerd, gemarineerde pêche blanche, exotisch, een weezoete toets in de mond, zeer smaakvol en een enorm verschil met Les Epinais. 87
• Les Bournais 2011 (vatstaal nieuw hout): Hout indruk (minder uitgesproken als bij du Breuil), duidelijk rijper fruit en minder mineraliteit, zeer lange afdronk. 88
• Clos du Breuil 2010 Montlouis : opnieuw de vuursteen, citrus, ananas. Pure sensatie in de mond, fris vol, elegant. Dit is de basiswijn binnen de appellatie Montlouis en voor mij de lekkerste
. 91
• Les Bournais 2008 Montlouis (topcuvée in sec): vegetaal, kweepeer, kalk, aards, zelfs truffel, de aromas springen in verschillende richtingen, mooi evenwicht. 88
(bij navraag blijkt dat de truffelaromas typisch voor het millésime 2008 was)
• Les Choisillis 2009 Montlouis (middencuvée in sec): ananas, mooie rondheid en evenwicht. Aangenaam
. 90
• Les Argilles 2010 Vouvray: net of je in een stuk kalk bijt
, fijn rijp fruit, citrus, puur en in de afdronk komt de kalk terug naar boven. Knap. 89
• Clos Baudoin 2010 Vouvray: fijner maar toch rijker, minder kalk en iets zoeter. Terug die pure smaken en een lange afdronk …. Zucht ik zou alles kopen hier
. 89
• Les Tuffeaux 2008 Montlouis demi-sec: en ja hoor opnieuw de truffel, aards, groene asperge, zacht en zalvend. 87
• Clos Habert 2009 Montlouis demi-sec : ….. 86
• Le Bouchet 2009 Vouvray demi-sec (17-20gr): rijp fruit, mineraal kalk, aangenamer dan de Montlouis demi-secs. 88
• Montlouis moelleux 2009 (dacht rond de 50gr): mooie zuurtjes die voor een fijn evenwicht zorgen 90
• Vouvray moelleux 2010: beviel me minder .86
• Les Lys 2007 Liquoreux: enige wat in opgeschreven heb is volledig botrytis en een stuk zoeter dan de voorgaanden. 88
• Moeulleux 2005 (70gr): 90
Domein is dus een absolute aanrader en maar goed dat in 't winkeltje niet alles meer beschikbaar was (de Vouvrays) ... anders zou de rekening nog verder zijn opgelopen