wijnliefhebbers

Volledige versie: Artadi, Rioja Alavesa, Viña El Pison
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Als voorbereiding voor onze tasting had ik een beetje info verzameld over mijn fles en het domein, bij deze in bijlage.

De groepsTN :
Vina El Pison 1995 : WOTN zonder enige twijfel, door iedereen ook zo beloont met de score, 100% Tempranillo uit het Baskenland, geen blockbuster wijn, moest het hebben van zijn elegante en complexiteit, geen enkel onderdeel : neus, midden-pallet en afdronk was iets op aan te merken, voor mij een wijn die naar perfectie neigt (perfectie is misschien niet het beste woord maar ik denk dat je ondertussen al door hebt dat dit meer dan lekker was), was de laatste verkoopbare fles in België, ervaring om nooit meer te vergeten.

http://www.vinejo.freebb.be/thread-867-page-1.html
wel grappig : Parker spreekt in zijn TN ook over perfectie Smile
Koen, waar heb je die gevonden in België ?
Young Charly is de invoerder, maar deze 1995 heb ik bij Divino aan een zeer interessante prijs gevonden. Op de website stond dat het er nog twee waren maar 't was de laatste fles ....

Heb net via Kris G ontdekt dat RP een nieuwe tasting heeft gedaan van de 1995 (eRobert Parker 30/06/2010) moest iemand daar het verslagje van hebben, stuur maar door. Eveneens ontdekt dat WS in 2000 een beschamende 89 aan deze wijn heeft gegeven (in hetzelfde jaar gaf RP een 99)... zegt meer over WS dan over de wijn en bewijst eens te meer dat al die scores met een stevige korrel zout te nemen zijn. Niks boven zelf proeven
WS moet je zelfs met een container zout nemen...
dedoeme ... daar gaat mijn herinnering aan het enige 100WS flesje dat ik ooit proefde Confused enige troost 't was Italie .... en daar is hij een ECHTE expert ExclamationExclamationRolleyes Big Grin
Size=750 ml, RP[97]
"The 1995 El Pison is beginning to reveal a bit of age in its appearance. Earth, minerals, tobacco, smoke, balsamic, and black cherry lead to a succulent, concentrated, persistent wine with great depth and concentration. Long and seamless in the finish, it has at least 20 more years of prime drinking ahead." - Jay Miller, eRobertParker.com # 189 (Jun 2010)
(19-01-2011 10:39 AM)vinejo schreef: [ -> ]WS moet je zelfs met een container zout nemen...

dus daar is al da strooizout naar toe woeha
Straf, de joenge charlie is den invoerder en toch den duurste in België... bizar
Inderdaad onze Charly kent iets van prijszetting ... de fles die Filip bij had wordt ook door hem ingevoerd ... ahum over stevige prijzen gesproken. Filip had ze in Madrid gekocht (in één van de sjiekste winkelstraten) aan 2/3 van de prijs, zegt genoeg zekers.
welke fles had Filip bij ?
* Pago de los Capellanes El Picon 2004 : misschien wel de moeilijkste zoektocht van de namiddag, maar Venne en Kris zaten snel op het goede spoor, het was voor velen toch een verrassing dat dit een Spaanse wijn was, neus viel een beetje tegen, enorm midden pallet, krachtig en toch elegant (mooie combinatie), had duidelijk veel zon gekregen
Was ook niet zo moeilijk hé, al kisten van gedronken, dan is dat spul gemakkelijk te herkennen! :-)
De laatste weken heel wat wijnen geproefd boven de €75 en dan hoop ik op een wow gevoel maar in de meeste gevallen komt dat er niet, de meeste hebben gewoon wat meer power...

Maar Artadi dat is toch een geval apart.
Fleer schreef:

El pison is gewoonweg WOW.
Pagos Viejos is een blend van verschillende 'velden' - ik heb het geluk gehad de 3 wijnen die erin zitten apart te drinken.

Parcellario Valdeperaiso is de minste van de drie.
Parcellario La Poza is rond, heeft meer taste en geniet mijn voorkeur, de wijn komt van 2 velden.
Parcellario El Carretil heeft meer power dan zijn voorgangers en is evenwaardig aan La Poza.
Artadi La Poza 2009;

Veel fruit en power, munt, storend zuurtje (ook op de tweede dag), zijn geld niet waard 92p
Het jaar 2009 en de 1ste jaargang van La Poza zal wel voor een stuk meespelen.
Een vriend van me is op bezoek. Wat een verademing om even met iemand over andere dingen te kletsen dan Corona ellende en wat prettig ook om een keer tegen een ander hoofd aan te kijken dan die van mijn vrouw...hoe graag ik daar ook naar kijk....Wink Hij is ook wijnliefhebber en zoals we bij elkaar wel vaker doen gaat hij mijn kelder in om blind een fles naar boven te halen. Ik had wit verwacht maar in de karaf zit rood. Even op temperatuur laten komen en daar gaan we dan:

Redelijk doorzichtige kleur. Hmm lijkt me geen syrah, grenache of Cabernet. De kleur lijkt me oude wereld. Intrigerende neus van zoethout, kersen, witte peper. Mooie neus! Die bevestigt oude wereld. In de mond vallen mij meteen de zuren op. Grrrr die zitten voor mij echt wel in de weg. Ondanks sommige krachtige elementen is het toch wel een zeer elegante wijn. Ligt dit in mijn kelder? blijkbaar wel. Hij is niet aards genoeg en de bosaardbeien missen anders zou ik aan Bourgogne gaan denken. Waarom pakt ie deze wijn vraag ik me af. Het is een keurige wijn maar ik laat er niet de fanfare voor uitrukken. Ik moet iets zeggen. Door de zuren besluit ik Italië te zeggen al sta ik er niet helemaal achter. Ok, Monfortino 1999 roep ik.
Fout! grrrrr Artadi El Pison 2004. Stom, ik had het kunnen weten! keurige wijn en voor mijn maat zelfs een prachtige wijn, maar niet mijn ding. 92/100
@vinoco, is er een 100% Tempranillo in Spanje die je wel goed vindt?
(31-03-2020 10:52 PM)fleer schreef: [ -> ]@vinoco, is er een 100% Tempranillo in Spanje die je wel goed vindt?

Goed of lekker? Dat is voor mij namelijk een zeer groot verschil. Er zijn veel Spaanse wijnen die lekker zijn. Vol, rond, romig, zoetje, soepel, chocolade etc etc. Ik zou bijna zeggen: pak maar een ribeiro del duero van 2 tot 8 jaar oud en ze zijn allemaal lekker. Recht toe recht aan en meer heb je vaak niet nodig. Zeker op vakantie niet.
Goed, Is veel moeilijker. Er zijn in Spanje niet echt veel goede wijnen. Goed volgens mijn definitie en dan bedoel ik dus grote complexe wijnen. Wijnen waar je het liefst een uur wil ruiken aan de neus omdat ie je bij je strot grijpt. Wijnen die in de mond enorm complex en een lange smeltende afdronk hebben met een prachtige tanninestructuur.
Ik heb het 2 x meegemaakt. Beide keren dezelfde wijnen maar een ander jaar: Pingus 1995 en 2004.
Hier geen El Pison, maar de instapper van Artadi: de Viñas de Gain 2014.
Volledig tempranillo, jaartje Frans eiken.

In eerste instantie meer dan prima. Echte doordrinker, maar wel met kwaliteit. Kruidig, vlezig, kersen, pruim, chocola. Behoorlijk wat tannine. Lange afdronk.
Even later toch wat herijken. Die tannines maken het toch wel erg droog. Begin was beter. Laten we t op 90 houden.
Koppelingen