wijnliefhebbers

Volledige versie: Ata Rangi, Wairarapa, Noordereiland, Nieuw-Zeeland
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Gisteren de Ata Rangi pinot noir 2004 gedronken.

ATA RANGI wordt door menigeen beschouwd als één van de allerbeste pinot noirs uit de Nieuwe Wereld en ik kan die mening volmondig onderschrijven want vind hem zelf fe-no-me-naal, zeker na enkele jaren kelderrust.

Dit domein komt uit het meest zuidelijk gelegen gebied van het Nieuw-Zeelandse noordereiland, zijnde Wairarapa (of synoniem Martinborough, genaamd naar het dorpje) (niet te verwarren met Waipara op het zuidereiland waar o.a. Pegasus Bay ligt).

Prachtige verleidelijke neus met ongelooflijk veel diepgang: naast nog jeugdig fruit (framboos, zure kers) kwam al bosgrond en paddestoelen opzetten. De mond ging op het zelfde elan verder met schitterende complexiteit, perfecte zuren en suave tannines. Lange bedwelmende afdronk. Dit is topklasse. (45,56 €)

(93/100)

Vanavond, woensdag, opnieuw de 2004 gedronken en de 2005 er naast gezet. Deze is momenteel iets minder openlijk floraal geparfumeerd, geconcentreerder maar heeft o zo veel in zijn mars, hij ontploft bijna van het gebalde fruit, prachtige tannines en de fijnste zuren. Dit is al zeer goed maar heeft nog 2-3 jaar kelderrust nodig en zal dan nóg beter, nog hemelser zijn dan 2004. Eén van de mooiste en zuiverste pinot noir wijnen die ik ooit gedronken heb.

(94/100)
Beste lezer van dit forum,

Ook ik plaats dan uiteindelijk mijn eerste reactie. Ik heb vorig jaar al veel genoten van de zin, onzin, (veel) humor en soms onbegrijpelijke binnenpretjes van de leden die hier tentoongesteld zijn. Ik heb veel geleerd over waar, welke wijn, in welke prijs-kwaliteitscategorie te verkrijgen is. Nu al dank daarvoor. Ik hoop jullie ook te kunnen vermaken met zinnige en onzinnige dingen over de fantastische wereld van wijn.

Ik sluit mij bij Roeland aan en wil zelfs een stapje verder gaan. Ata Rangi Pinot Noir behoort tot de wereldwijde top van deze druivensoort. Nieuw Zeeland in het algemeen, en Martinborough en het Zuidereiland in het bijzonder, hebben een zee/koel klimaat en zijn zeer vergelijkbaar met omstandigheden in de Bourgogne. Er is ook verschil. De intensiteit van de straling van de zon is groot, de atmosfeer is minder bevuild dan hier, en overdag is er warmte en 's-nachts verkoeling. Misschien komen de druiven beter tot hun phenolische rijping dan in de Bourgogne. De bodem is wel anders. Het juk van traditie is er niet. De wijngaarden zijn piepjong. Moderne en verfrissende ideeen en technieken in de wijngaard en kelder zorgen voor idemdito wijnen.

Daarbij het volgende. Het is een anekdote en weet niet in hoeverre deze op waarheid berust. Het is mij tijdens een bezoek terplaatse verteld. De gebruikte kloon van de Pinot druif is identiek, lees gejat, aan de gebruikte kloon van Romanee Conti. De eigenaar (of wijnmaker?) van Ata Rangi was hier ooit op bezoek. Hij was zo onder de indruk van de wijn dat, toen ze een rondleiding door de wijngaard kregen, hij wat stekjes in zijn laars stopte. Deze levend heeft gehouden en het Nieuw Zeeland in gesmokkeld heeft. Voor wat het waard is.
Iss idd een zeer goede nieuwe wereld PN!! Met kerstmis kunnen genieten van de 2000... de rest waren allemaal vrij goede bourgognes en iedereen dacht dat het een PN van de cote d nuits was , Grand cru niveau... Groot was de verbazing.. :-)
Jullie maken mij bijzonder benieuwd... kan Roeland eens een staaltje opsturen ?
@Doc, de 1999 en de 2005 liggen hier nog klaar om door u ontdekt te worden.
Geef me een seintje en spring maar binnen hier in Herent (Veltem-Beisem).
Dan doen we een vergelijking met het andere superpinothuis van Nieuw-Zeeland: Felton Road die hier ook ligt te wachten om uitgesjoeberd te worden. :-)
'k Zal toch echt eens moeten afkomen geloof ik , bedankt voor de invit. Wink
Leuven rules! :-)
@wh

Van harte welkom, je eerste bijdrage (ik las elders eerst je tweede) is al meteen bijzonder interessant en getuigt ook van de openheid van geest die hier op het forum heerst.
Het Romanée Conti verhaal is alvast een leuke legende, en gezien de enthousiaste commentaren hier zou er wel eens een grond van waarheid in kunnen zitten. Een terwaar van waarheid in dit geval Wink
Ata Rangi "Crimson" Pinot Noir 2013 (Martinborough)

Kersenrood; weinig of geen tekenen van evolutie; kleurig
In de neus vrij gesloten; rood fruit, animaal, bosgrond, aards, champignons. Het fruit is vooral op de achtergrond.
De aanzet is wel soepel, maar gaat snel bitter worden om vervolgens over te gaan in zuren, en eindigend in bitter. Allemaal een beetje naast elkaar. Mist fruit!
Koppelingen