wijnliefhebbers

Volledige versie: Meeste druiven sterk verwant
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
(uit de standaard on line)

Wijnbouwers laten kansen liggen, leert genetische analyse van diverse druivenvariëteiten.

Van Riesling over Merlot tot Chardonnay: druivenrassen uit de hele wereld zijn veel sterker met elkaar verwant dan gedacht. Dat leert een analyse van de genetische blauwdruk van zo'n duizend wijnranken. De stamboom die eruit resulteert, geeft aan dat wijnbouwers in zesduizend jaar vinicultuur een hele reeks kansen hebben laten liggen.

Sean Myles (Stanford University) en collega's van diverse Amerikaanse universiteiten brachten 583 cultivars genetisch in kaart. Ze achterhaalden dat de meeste cultivars verbazend sterk met elkaar verwant zijn – al leveren ze dan nog zo'n verschillend smakende wijnen. Over de hele wereld zijn wijnranken neefjes en nichtjes van elkaar, rapporteren ze in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dat er over de hele wereld nog steeds bijna zeshonderd druivenvariëteiten bestaan, is goed nieuws. Maar wijnbouwers hadden wel creatiever met die verscheidenheid mogen omgaan, vinden de onderzoekers. In plaats van nieuwe kruisingen uit te proberen, bleven ze steeds maar weer dezelfde variëteiten stekken. De Traminerdruif wordt bijvoorbeeld al duizenden jaren geteeld – terwijl ze twintig eerstegraadsverwanten heeft die ook het proberen waard zouden kunnen zijn. Aan de andere kant is het goed nieuws dat nog niet alle mogelijke kruisingen zijn doorgevoerd. Wijnbouwers houden zo nog wat marge bij de ontwikkeling van cultivars die bestand zijn tegen ziektes en plagen.
zie ook:
http://norbertkoreman.blogspot.com/2011/...html#links

citaat:
Waar komen onze wijndruiven vandaan? Dat bleef altijd onbekend omdat er een belangrijke genetische sleutel ontbrak. Dit veranderde met de vondst van een 6000 jaar oud wijnvat in de Areni-1 grot in Armenië, dicht bij de Iraanse grens. UCLA archeoloog Hans Barnard deed er verder onderzoek naar en publiceerde vorige week de resultaten. Het is voor liefhebbers boeiend om de "stamboom" van de cépages te bestuderen.
Kennelijk begon het dus allemaal met de Traminer. Via de Sylvaner ging hij naar de Elzas, via de Sauvignon Blanc naar Bordeaux, via de Pinot Noir naar de Beaujolais, via de Chenin Blanc naar de SudOuest. De druiven die het verst van de stamvader afstaan, werden door de mens het meest gemanipuleerd, zoals de Muscat d'Alexandrie en de Merlot.
Het valt mij op dat diverse stamlijnen ook geografische lijnen zijn. Daarom mogen we denk ik concluderen dat het niet, zoals wel eens wordt beweerd, de Grieken en Romeinen waren die de rassen ontwikkelden. Via hen kwam de stamvader naar diverse streken toe, waarna de typische ontwikkelingen volgden.
Zeer interessant, thank you Hugel en Barre!
Koppelingen