28-01-2011, 01:31 PM
(uit de standaard on line)
Wijnbouwers laten kansen liggen, leert genetische analyse van diverse druivenvariëteiten.
Van Riesling over Merlot tot Chardonnay: druivenrassen uit de hele wereld zijn veel sterker met elkaar verwant dan gedacht. Dat leert een analyse van de genetische blauwdruk van zo'n duizend wijnranken. De stamboom die eruit resulteert, geeft aan dat wijnbouwers in zesduizend jaar vinicultuur een hele reeks kansen hebben laten liggen.
Sean Myles (Stanford University) en collega's van diverse Amerikaanse universiteiten brachten 583 cultivars genetisch in kaart. Ze achterhaalden dat de meeste cultivars verbazend sterk met elkaar verwant zijn – al leveren ze dan nog zo'n verschillend smakende wijnen. Over de hele wereld zijn wijnranken neefjes en nichtjes van elkaar, rapporteren ze in Proceedings of the National Academy of Sciences.
Dat er over de hele wereld nog steeds bijna zeshonderd druivenvariëteiten bestaan, is goed nieuws. Maar wijnbouwers hadden wel creatiever met die verscheidenheid mogen omgaan, vinden de onderzoekers. In plaats van nieuwe kruisingen uit te proberen, bleven ze steeds maar weer dezelfde variëteiten stekken. De Traminerdruif wordt bijvoorbeeld al duizenden jaren geteeld – terwijl ze twintig eerstegraadsverwanten heeft die ook het proberen waard zouden kunnen zijn. Aan de andere kant is het goed nieuws dat nog niet alle mogelijke kruisingen zijn doorgevoerd. Wijnbouwers houden zo nog wat marge bij de ontwikkeling van cultivars die bestand zijn tegen ziektes en plagen.
Wijnbouwers laten kansen liggen, leert genetische analyse van diverse druivenvariëteiten.
Van Riesling over Merlot tot Chardonnay: druivenrassen uit de hele wereld zijn veel sterker met elkaar verwant dan gedacht. Dat leert een analyse van de genetische blauwdruk van zo'n duizend wijnranken. De stamboom die eruit resulteert, geeft aan dat wijnbouwers in zesduizend jaar vinicultuur een hele reeks kansen hebben laten liggen.
Sean Myles (Stanford University) en collega's van diverse Amerikaanse universiteiten brachten 583 cultivars genetisch in kaart. Ze achterhaalden dat de meeste cultivars verbazend sterk met elkaar verwant zijn – al leveren ze dan nog zo'n verschillend smakende wijnen. Over de hele wereld zijn wijnranken neefjes en nichtjes van elkaar, rapporteren ze in Proceedings of the National Academy of Sciences.
Dat er over de hele wereld nog steeds bijna zeshonderd druivenvariëteiten bestaan, is goed nieuws. Maar wijnbouwers hadden wel creatiever met die verscheidenheid mogen omgaan, vinden de onderzoekers. In plaats van nieuwe kruisingen uit te proberen, bleven ze steeds maar weer dezelfde variëteiten stekken. De Traminerdruif wordt bijvoorbeeld al duizenden jaren geteeld – terwijl ze twintig eerstegraadsverwanten heeft die ook het proberen waard zouden kunnen zijn. Aan de andere kant is het goed nieuws dat nog niet alle mogelijke kruisingen zijn doorgevoerd. Wijnbouwers houden zo nog wat marge bij de ontwikkeling van cultivars die bestand zijn tegen ziektes en plagen.