wijnliefhebbers

Volledige versie: Chateau de Francs Les Cerisiers
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
Temperatuur van 14°C lijkt me meer ok ! Je hebt gelijk, de wijn warm zeer snel op met dit weer vandaar zou ik zelfs nog een graad koeler durven schenken, ....
Dag 2, dit lijkt er veel beter op! Krachtpatser die toch redelijk vlot drinkt. Zuurstof en iets koudere temperatuur hebben deze wijn goed gedaan...
Ik begrijp je bevindingen. De '09 is op dit moment (nog) niet helemaal mijn ding. Heeft een lange toekomst..
Inderdaad eentje om even te vergeten... Na voldoende zuurstof weliswaar goed te drinken maar net iets te voor me.
Bordeaux is niet gebaat bij hoge alcoholwaarden...
(29-05-2012 06:56 PM)Matten schreef: [ -> ]Bordeaux is niet gebaat bij hoge alcoholwaarden...

Voor mij is daar geen enkele wijn bij gebaat maar dat gaat vanaf nu niet meer veranderen denk ik.
Onze lesgever Bdx beweerde dat 2003 het kanteljaar was naar hogere alcoholpercentages toe, dit was volgens hem te wijten aan invloed RP.
(29-05-2012 07:54 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]
(29-05-2012 06:56 PM)Matten schreef: [ -> ]Bordeaux is niet gebaat bij hoge alcoholwaarden...

Voor mij is daar geen enkele wijn bij gebaat maar dat gaat vanaf nu niet meer veranderen denk ik.
Onze lesgever Bdx beweerde dat 2003 het kanteljaar was naar hogere alcoholpercentages toe, dit was volgens hem te wijten aan invloed RP.

Geen enkele wijn is daar bij gebaat: zeer juist. Maar wat heeft dat met RP te maken?
(29-05-2012 07:58 PM)Matten schreef: [ -> ]
(29-05-2012 07:54 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]
(29-05-2012 06:56 PM)Matten schreef: [ -> ]Bordeaux is niet gebaat bij hoge alcoholwaarden...

Voor mij is daar geen enkele wijn bij gebaat maar dat gaat vanaf nu niet meer veranderen denk ik.
Onze lesgever Bdx beweerde dat 2003 het kanteljaar was naar hogere alcoholpercentages toe, dit was volgens hem te wijten aan invloed RP.

Geen enkele wijn is daar bij gebaat: zeer juist. Maar wat heeft dat met RP te maken?

Z'n uitleg was dat RP nogal verzot was/is op die hogere alcoholpercentages en die hoger scoorde. Vanaf toen werd dit volgens hem een trend om wat meer alcoholrijke wijnen te maken.
Ik geef toe dat ik dit toen ook een zeer merkwaardige/dubieuze quote vond.
Tja, Parker de schuld geven van alle Bordeaux (vanaf '03) die hoge alcoholpercentages scoren, lijkt me wetenschappelijke onzin. Ik las onlangs nog iets over Bordeaux van de jaren '50 of zo die ik ook al 13 % alcohol hadden. Enfin, 12 % is voor mij meer dan genoeg.
(29-05-2012 08:04 PM)Matten schreef: [ -> ]Tja, Parker de schuld geven van alle Bordeaux (vanaf '03) die hoge alcoholpercentages scoren, lijkt me wetenschappelijke onzin. Ik las onlangs nog iets over Bordeaux van de jaren '50 of zo die ik ook al 13 % alcohol hadden. Enfin, 12 % is voor mij meer dan genoeg.

Die lessen Bdx waren trouwens ontgoochelend, de lesgever zat daar voor heel veel tussen. Onsamenhangend, powerpoint syllabus, onvolledig zelfs. Didactisch weinig boeiend. Beloofde info via email extra info door te spelen, ...ik wacht er nog op. En achteraf veel te duur gebleken.
Wat kunnen zij ons nog leren op het vlak van Bordeaux he? 't Zal eerder omgekeerd zijn Wink.
Gisteren ook eens uit nieuwsgierigheid een 2009 gedronken, een kwestie van pop and pour, geen decantering maar hupsakee, onmiddellijk het glas in. Een ingeving van het moment: ik heb ooit zes flesjes gekocht na het lezen van jullie positieve reviews en ik was wel eens benieuwd. Mijn proefervaring loopt nogal gelijk met die van Tom: donker fruit, duidelijk aanwezige maar niet storende alcohol, maar aanvankelijk ook die duidelijke tinteling op de tong alsof er koolzuurgas aan toegevoegd is. Is dat eigen aan merlot-gedomineerde wijnen in warme jaren? De Croix-Mouton 2009 die ik liggen heb had dat onmiddellijk na opening in elk geval ook. Twee uurtjes later was alles veel mooier in zijn plooi gevallen en was dit zeer lekker, ideaal bij Top Gun op tv: een onverwachte trip down memory lane met Maverick en Goose.
(02-02-2013 10:59 AM)Bram80 schreef: [ -> ]maar aanvankelijk ook die duidelijke tinteling op de tong alsof er koolzuurgas aan toegevoegd is.

Niks met merlot te maken volgens mij, waarschijnlijk wel met het rijpe jaar: veel suikers, niet gefilterd of gecentrifugeerd dus mss nog wat gistresten - minieme nagisting waarschijnlijk. wat wil zeggen dat na een paar uur in je glas het alcoholgehalte nog hoger zal zijn dan aangegeven op de fles Wink
Dat zou dan richting 16° moeten gaan ... Wellicht dat de vele suikers van de snel(ler) rijpende merlot in het warme 2009 hier niet vreemd aan is.
(02-02-2013 12:04 PM)Bram80 schreef: [ -> ]Dat zou dan richting 16° moeten gaan ... Wellicht dat de vele suikers van de snel(ler) rijpende merlot in het warme 2009 hier niet vreemd aan is.

Vond je 'm niet te rijp Bram ?
't Is duidelijk een wijn uit een warm jaar, met duidelijk aanwezige alcohol, zij het niet storend. Lekker, maar niet mijn ding. Wellicht een wijn om in de wat koelere jaren te volgen?
Tja, ik proefde enkele maanden geleden nog een 2008. (nog altijd te koop in onze plaatselijke Carrefour) En ik dacht dat ik er wel een karton van zou binnenrijven (na toch ontgoocheld te zijn in de alcoholische 2009 - mijn 12 flesjes zijn inmiddels verzegeld), maar bleek mij ook niet genoeg te bekoren. Zou nog eens een flesje moeten proeven om exact uit te kunnen leggen wat het probleem is, maar was alleszins niet echt content. Jammer!
(Vandaag 09:55 PM)

de populist schreef:

Château de Francs 2008 (basiscuvée, Côtes des Francs)): onderhout, fruitcake, fijne neus, snedige vegetaliteit die iets sensueels heeft (prikkelend), chocolade, ook in de mond, fondant, aangename vegetale toetsen, beetje frank wel, streng, maar boeiend. Bordeaux is thuiskomen, was effe geleden (90% Merlot, 10% CF). Best een volle mond wijn, Cerisiers is goed maar dit ook hoor! 14% alc in 2008.
(25-07-2013 10:15 PM)vinejo schreef: [ -> ](Vandaag 09:55 PM)

de populist schreef:

Château de Francs 2008 (basiscuvée, Côtes des Francs)): onderhout, fruitcake, fijne neus, snedige vegetaliteit die iets sensueels heeft (prikkelend), chocolade, ook in de mond, fondant, aangename vegetale toetsen, beetje frank wel, streng, maar boeiend. Bordeaux is thuiskomen, was effe geleden (90% Merlot, 10% CF). Best een volle mond wijn, Cerisiers is goed maar dit ook hoor! 14% alc in 2008.

@populist, mooi, ook de Cerisiers 2008 verkies ik eigenijk boven de 2009 owv die "snedige vegetaliteit", die vooral frisheid brengt. Ik heb graag die uitdagende hoekigheid, liever dan het soms te rijpe van 2009. Het zal wel liggen aan m'n Loire-hart ! Ik hou van wat beet en spanning !
(26-07-2013 12:28 AM)doc schreef: [ -> ]
(25-07-2013 10:15 PM)vinejo schreef: [ -> ](Vandaag 09:55 PM)

de populist schreef:

Château de Francs 2008 (basiscuvée, Côtes des Francs)): onderhout, fruitcake, fijne neus, snedige vegetaliteit die iets sensueels heeft (prikkelend), chocolade, ook in de mond, fondant, aangename vegetale toetsen, beetje frank wel, streng, maar boeiend. Bordeaux is thuiskomen, was effe geleden (90% Merlot, 10% CF). Best een volle mond wijn, Cerisiers is goed maar dit ook hoor! 14% alc in 2008.

@populist, mooi, ook de Cerisiers 2008 verkies ik eigenijk boven de 2009 owv die "snedige vegetaliteit", die vooral frisheid brengt. Ik heb graag die uitdagende hoekigheid, liever dan het soms te rijpe van 2009. Het zal wel liggen aan m'n Loire-hart ! Ik hou van wat beet en spanning !

Ik heb die basiscuvée 2008 ook eens gedronken en vond dat toen ook zeer lekker.
(26-07-2013 12:28 AM)doc schreef: [ -> ]
(25-07-2013 10:15 PM)vinejo schreef: [ -> ](Vandaag 09:55 PM)

de populist schreef:

Château de Francs 2008 (basiscuvée, Côtes des Francs)): onderhout, fruitcake, fijne neus, snedige vegetaliteit die iets sensueels heeft (prikkelend), chocolade, ook in de mond, fondant, aangename vegetale toetsen, beetje frank wel, streng, maar boeiend. Bordeaux is thuiskomen, was effe geleden (90% Merlot, 10% CF). Best een volle mond wijn, Cerisiers is goed maar dit ook hoor! 14% alc in 2008.

@populist, mooi, ook de Cerisiers 2008 verkies ik eigenijk boven de 2009 owv die "snedige vegetaliteit", die vooral frisheid brengt. Ik heb graag die uitdagende hoekigheid, liever dan het soms te rijpe van 2009. Het zal wel liggen aan m'n Loire-hart ! Ik hou van wat beet en spanning !

Hmm ik vond beide maar niets. Enfin, dat is overdreven. Maar zeker, op dit moment, de 08 boven de 09. Nogmaals: komt het goed met de 09? Ik hoop het, heb er genoeg liggen Cool.
(17-04-2011 11:19 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Vond deze avond nog een fleske Chateau De Francs “les Cerisiers” 2001 in de kelder. Ik denk de laatste.

Mooie donkere kleur in het glas, bijna ondoorzichtig, mooi tranend.
En dit na 10 jaar kelderrust. Dit belooft al.

De tertiaire geuren beginnen zich te ontwikkelen; een beetje tabak, een beetje leder……

De aanzet mist iets maar onmiddellijk komen de smaken van zwart fruit sterk op de voorgrond.
Wordt afgerond met mooie residuele tannines en aciditeit.

Een wijn die na tien jaar zijn frisheid heeft weten te bewaren en nog jaren verder kan.

Deze wijn heeft zen naam zeker niet gestolen; doet me denken aan de zwarte kersen tijdens mijn jeugdjaren die we gingen plukken in mijn buurt zonder dat de eigenaar dit wist. Rolleyes

We noemden deze donkere kersen krakers (echte benaming is zwarte krakers; prunus avium , bigarreau noir)
Hoe soms een fles wijn na meer dan vijftig jaar nog herinneringen uit de jeugd doet ophalen.

Gisteren avond toch nog een flesje “les Cerisiers” 2001 in de kelder gevonden.
Dit is inderdaad een mooie bewaarwijn.
Vandaag de laatste 2 glazen gedronken.
Misschien vind ik later nog een flesje.Blush
(06-08-2013 11:12 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(17-04-2011 11:19 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Vond deze avond nog een fleske Chateau De Francs “les Cerisiers” 2001 in de kelder. Ik denk de laatste.

Mooie donkere kleur in het glas, bijna ondoorzichtig, mooi tranend.
En dit na 10 jaar kelderrust. Dit belooft al.

De tertiaire geuren beginnen zich te ontwikkelen; een beetje tabak, een beetje leder……

De aanzet mist iets maar onmiddellijk komen de smaken van zwart fruit sterk op de voorgrond.
Wordt afgerond met mooie residuele tannines en aciditeit.

Een wijn die na tien jaar zijn frisheid heeft weten te bewaren en nog jaren verder kan.

Deze wijn heeft zen naam zeker niet gestolen; doet me denken aan de zwarte kersen tijdens mijn jeugdjaren die we gingen plukken in mijn buurt zonder dat de eigenaar dit wist. Rolleyes

We noemden deze donkere kersen krakers (echte benaming is zwarte krakers; prunus avium , bigarreau noir)
Hoe soms een fles wijn na meer dan vijftig jaar nog herinneringen uit de jeugd doet ophalen.

Gisteren avond toch nog een flesje “les Cerisiers” 2001 in de kelder gevonden.
Dit is inderdaad een mooie bewaarwijn.
Vandaag de laatste 2 glazen gedronken.
Misschien vind ik later nog een flesje.Blush

Deze avond nog eens terug een fleske gevonden tussen den hoop van dit jaargang 2001.( van inventarisering gesproken Blush)
Om de kurk er uit te halen een kurkentrekker van 1 meter nodig.
Wat in de fles zit laat zich onmiddellijk zien aan de kwaliteit van de kurk.
Nog geen 1mm diffusie van wijn in de kurk.
En nu maar genieten.Slurp
De 2010 aan het proeven. Mooi robuust en sappig, fijn hout. Eventjes licht gekoeld en voor mij is ie dan perfect in evenwicht. Klassewijnen 10,99 euro rode prijs en voorlopig geen Herverpakkingskosten. Alleen daarheen !
Mijn eerste fles 2003 aangepakt. Heeft iets meer van de paardenstal en is krachtiger in de neus dan de 2001. Voor de rest ook nog meer fruit, veel zwarte kersen en nog veel bijblijvende tannines in de afdronk.
Les Cerisiers een wijn om te laten liggen; dan wordt dit mooie wijn.
Les cérisiers 2008
Donderrode wijn met nog weinig tekenen van evolutie. Na walsen een waar tranendal (letterlijk dan).
Mooie neus van zwarte bessen, cacao & grafiet (!!). Qua mondgevoel vrij stevig nog. Heel wat structuur, tannines en op 't einde wat lichte droogtrekking. Mocht nog wat langer liggen, maar is nu al best prima. Opvallend is ook die frisheid in de mond. Mooi!
(01-02-2016 10:51 PM)Fre schreef: [ -> ] Les cérises 2008
Donderrode wijn met nog weinig tekenen van evolutie. Na walsen een waar tranendal (letterlijk dan).
Mooie neus van zwarte bessen, cacao & grafiet (!!). Qua mondgevoel vrij stevig nog. Heel wat structuur, tannines en op 't einde wat lichte droogtrekking. Mocht nog wat langer liggen, maar is nu al best prima. Opvallend is ook die frisheid in de mond. Mooi!

Perfecte weergave van hoe ik mij deze wijn herinner..!
De 2002 in het glas.
Een wijn die nog niets van zijn kracht heeft verloren.
Mooi lekker! Slurp
Les Cérisiers 2009.

duidelijk een warm jaar. Aanvankelijk bij openen wel wat zuurtjes maar die gingen snel liggen en dan kwam de alcohol snel boven (15.5%!). Wel OK maar niet wat ik zoek in bordeaux, deed eerder nieuwe wereld aan; wel niet overrijp, maar de alcoholtoets op het einde is wel frappant. ik las hier al eerder, deze wijn is als porto... vind hem niet plakkerig maar de alcohol -branderigheid- in de afdronk is er zeker.
Had meer verwacht van deze wijn. Aan 9.65 gekocht.
Nu twijfel ik na deze ervaring om eventueel wat 2014 in te slaan. wel een koeler jaar natuurlijk, aantrekkelijke prijs nu bij colruyt.
2014 geproefd daar ik er een tweetal kisten van heb. Lijkt me beter dan 2010. Bewaarpotentieel ongetwijfeld.
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen