18-10-2017, 07:53 AM
Leuke test gisteren.
We dronken naast elkaar:
Chateau de Francs tradition 2008
Chateau de Francs Les Cerisiers 2008
Men dronk dit duo uiteraard blind, dit waren de bevindingen:
Eerste wijn oogt, ruikt en smaakt duidelijk een stuk ouder, bruine rand, tertiaire toetsen, eerder rood fruit, koffie in de afdronk.
Nog te drinken maar over zijn top.
Tweede wijn is pikdonker, heeft nog bijna een violet rand. Geurt naar rijp zwart fruit en chocolade, is krachtig in de mond met sappig fruit en nog wat wringende tannines en zuren.
Nu goed te drinken maar nog veel reserve.
Beide wijnen zijn gemaakt van 90% merlot en 10% CF, door hetzelfde team, in hetzelfde jaar.
Enige verschil is de vinificatie en de lagering.
Wijn 2 heeft veel meer vinificatietechnieken ondergaan dan wijn 1:
Remontage, delestage, langere maceratie. Deze technieken zorgen ervoor dat de most (het gistende druivensap) meer en langer contact heeft met de pelletjes. Gevolg is meer kleur, concentratie (door de extractie) en tannines.
Ook de lagering was verschillend:
Wijn 1 voor de helft in inox cuves en barriques van 1 jaar, wijn 2 volledig in barriques (1/3 nieuw, 2/3 1 of 2 jaar oud).
Interessante vergelijking die de invloed van de wijnbouwer (en zijn werk) op de kwaliteit en vooral bewaarkracht van een wijn in de verf zet.
We dronken naast elkaar:
Chateau de Francs tradition 2008
Chateau de Francs Les Cerisiers 2008
Men dronk dit duo uiteraard blind, dit waren de bevindingen:
Eerste wijn oogt, ruikt en smaakt duidelijk een stuk ouder, bruine rand, tertiaire toetsen, eerder rood fruit, koffie in de afdronk.
Nog te drinken maar over zijn top.
Tweede wijn is pikdonker, heeft nog bijna een violet rand. Geurt naar rijp zwart fruit en chocolade, is krachtig in de mond met sappig fruit en nog wat wringende tannines en zuren.
Nu goed te drinken maar nog veel reserve.
Beide wijnen zijn gemaakt van 90% merlot en 10% CF, door hetzelfde team, in hetzelfde jaar.
Enige verschil is de vinificatie en de lagering.
Wijn 2 heeft veel meer vinificatietechnieken ondergaan dan wijn 1:
Remontage, delestage, langere maceratie. Deze technieken zorgen ervoor dat de most (het gistende druivensap) meer en langer contact heeft met de pelletjes. Gevolg is meer kleur, concentratie (door de extractie) en tannines.
Ook de lagering was verschillend:
Wijn 1 voor de helft in inox cuves en barriques van 1 jaar, wijn 2 volledig in barriques (1/3 nieuw, 2/3 1 of 2 jaar oud).
Interessante vergelijking die de invloed van de wijnbouwer (en zijn werk) op de kwaliteit en vooral bewaarkracht van een wijn in de verf zet.