(06-08-2021 09:34 AM)redacteur schreef: [ -> ]Gisteren op restaurant in Tours Le Mont '17 van domaine Huet gedronken. Dit valt misschien onder peutermoord, maar deze topchenin kwam al heel mooi voor de dag. Gekonfijte citroen, wit steenfruit, acacia, honing. Mooi filmend met een lange afdronk. En aan €41, tja, no brainer 
Daarnet dan maar een bezoek geregeld aan het domein om 11 uur ... 
Eergisterenmorgen de auto ingestapt richting Vouvray. Hartelijk ontvangen op het domein. Bij het horen dat we Belgen waren, kwam het WK voetbal meteen ter sprake, tiens...
Een mooie degustatieruimte grenst aan de kelders, waar we begonnen met een rondleiding. Vinificatie gebeurt hier zowel op inox als op hout, maar een merkbare houtinvloed in de wijn wordt steeds ten stelligste vermeden. Men opteert voor gebruikte vaten (600 liter en kleinere barriques) en wanneer er toch nieuwe vaten in gebruik worden genomen, zal er het aandeel van wijn uit die vaten nooit meer dan 5% bedragen in de fles.
[
attachment=5726][
attachment=5725][
attachment=5724]
Bij Huet maakt men enkel chenin-wijnen, maar wel in alle types; pétillant, sec, demi-sec & moelleux. De warmere jaren beginnen wel een probleem te vormen voor de productie van de droge wijnen. Er wordt de laatste jaren minder droge wijn geproduceerd omdat het moeilijker wordt om de wijnen de nodige frisheid (en een aanvaardbaar alcoholgehalte) te geven. Sowieso maakt men bij Huet meer (half)zoete wijnen, maar is de afzet van droge wijnen in België een stuk groter.
We namen vervolgens plaats in de degustatieruimte om een reeks wijnen te proeven (aja!). Ik nam geen notities, maar probeer enkel indrukken mee te geven.
Pétillant 2015: fris, fijne bubbel, mooie materie, ik hou sowieso wel van cheninbubbels. De non-millésimé viel niet te degusteren wegens beperkte voorraad, maar daarvan ging ook een karton mee naar België. Uiteraard al een fles geleegd en ook die is spek naar mijn bek.
Sec: Le Haut-Lieu/Le Mont '19 - Haut-Lieu duidelijk een stapje onder Le Mont (stuk goedkoper ook), simpeler, minder materie. Le Mont is meer mijn ding, strakker, preciezer, meer materie, maar nog heel jong en zeer primair.
Demi-Sec: Le Haut-Lieu '20 & '16/Clos du Bourg '20 - Clos du Bourg staat duidelijk een stap hoger staat dan Le Haut-Lieu, meer materie, ronder mondgevoel, vettiger. Toch was het de '16 die hier de show stal. De nodige jaren op de teller toonden al wat geëvolueerde smaken die goed ondersteund werden door de aciditeit.
Moelleux: Clos du Bourg '18 & Le Mont 1er trie 2005: Clos du Bourg toont zich uiteraard nog heel primair en is dan ook maar matig interessant. Balans zoet-zuur is wel mooi. Le Mont 2005 vond ik eigenlijk ook nog fris als een hoentje, wel al een stuk interessanter, maar dit kan nog eeuwen mee.
[
attachment=5727][
attachment=5728][
attachment=5729]