wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine Huet, AOC Vouvray
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
Clos du Bourg 2007, sec

Blijkbaar eerste TN op het forum ? Ik zal als inleiding kort zijn, deze wijn is absolute wereldtop. Demeter op z'n top. Gisteren over gesproken bij Portovino, hij verkocht deze 2007 niet omdat hij zo hoog in zuren zit dat hij bang was dat hij ze niet verkocht zou krijgen. Dito het verhaal. Kocht ze paar jaren geleden bij Cave des Oblats. Gisteravond dus open getrokken en na nachtje karaf, en wat blijkt...
Neus is elegant maar niet explosief, zuren van citrus, pompelmoes en de sweetness van peren, vers gesneden rode paprika, grassigheid wat je niet vaak tegenkomt bij Chenin blanc. Zeer lang onderbouwde structuur van zuren. Prachtig en toch discreet. Floraal, mineraal...Fruit terug citrus, pompelmoes, beetje discrete restsuiker, het woordje honing is hier misplaatst volgens ons (Mrs). Enorm boeiende wijn, we zijn erg onder de indruk. Puntig, perfecte blans, rechtlijnig. Deze wijn zal een lange toekomst tegemoet gaan. Na wat research kreeg deze wijn idd 17/20 RVF en 19/20 bij Bettane. Fin apogée tot 2030. Domaine Huet MOET in ieders kelder !! 2009 is groot in de moelleux. Probeer aan premier tri 2009 (moelleux) te geraken.
Mooi, mooi, mooi! Straffe TN, goe bezig!
En als je naderhand dan ook nog eens de bevestiging krijgt dat RVF de fles een 19,5 toebedeelt...

Gisteren bij Jan de Clerck van Portovino gezien dat hij momenteel de Clos du Bourg van 2009 verkoopt. Maar 2009 zal voor de droge witte wat te warm en te zonnig geweest zijn.
Bij de eerste gunstige millesime slaan we toe, Doc!
(Al hebben we met de rode Mas Jullien 2007 en de witte 2008 ook al mooi ingekocht. En die andere sublieme Loire, natuurlijk)
Van die andere sublieme Loire volgt nog een TN dacht ik ?Wink 2009 is inderdaad wat warm, voor de moelleux echter subliem. Jan prees toch z'n waar aan, misschien ééntje op de kop tikken en proeven zeker ? Vond z'n info zeer degelijk en correct. Geen commercieel gewauwel... We gaan er zeker nog eens naar toe, volgende week afspraak op de degustatie Tom ?
Is idd zeer goed huis, aantal jaar geleden zes flessen Haut Lieu gekocht bij Jan en die gingen er zeer snel door. Moet er dringend nog eens passeren...
Next week Jo ?
A ja t is Languedoc-degustatie... En bij Vinam ook opendeur...
Got to chose ....
Bwa, St Amandsberg-Maldegem is zo ver nie hoor... Wink
Ok, wie weet, meet in Maldegem dan !
Er was een vergissing geslopen in de kwotaties RVF en Bettane van mijn post gisteren, deze zijn nu rechtgezet. De eerstgeplaatste punten waren van de moelleux. Met excuus dus... zal in 't vervolg beter kijken, maar het enthousiasme was zo groot dat ik er zelf wel 19.5 wou aangeven, niet dus.... toch blijft het een must-have.
Toeval of niet, maar op onze wekelijkse Syntra les, heb ik vanavond de Moelleux 1ere Trie Le Mont 2008 geproefd. Ik noteerde volgende TN:
Schitterende helder gele wijn. 1ste neus van kweepeer, abrikoos, sinaasappelmarmelade, chutney van mango... zeer expressief. Frisse aanzet gevolgd door een medium volle body met sappig rijp geel fruit (abrikoos, ananas...) en zeer mooie zuren om weerwerk te bieden aan de subtiel aanwezige restsuiker. Wat kruidigheid (witte peper?) en levendige zuren in de lange finale. Zeer mooie balans voor deze jonge wijn die ongetwijfeld nog een lang leven beschoren is. Heerlijke wijn.
Als ik dit punten moet geven: 93.
Zeer mooie TN ! Merci... Beetje restsuiker ook aanwezig in de Clos du Bourg trouwens.
Goed bezig daar in Syntra! Wink
(15-02-2011 12:26 AM)vinejo schreef: [ -> ]Goed bezig daar in Syntra! Wink

Om dan nog maar te zwijgen over de "1998 Nicolas Joly Clos de la Coulée de Serrant", die we ook proefden vanavond! Op zo'n momenten ben ik echt blij dat ik maandagavond naar de les mag! Tongue
Hopelijk volgt er een TN, Timmy, ben zeer benieuwd.
(15-02-2011 12:33 AM)dr_magooo schreef: [ -> ]Hopelijk volgt er een TN, Timmy, ben zeer benieuwd.

Omdat je het zo vriendelijk vraagt:
http://www.vinejo.freebb.be/thread-359-p...l#pid10893

Ik vond persoonlijk de Huet de wijn van de avond, die legde iets meer complexiteit aan de dag en was echt lekker sappig: daar drink ik met plezier een fles van leeg! Tongue De Coulee daarentegen is toch meer een "specialleke": leuk om geproefd te hebben, maar zal daar niet direct mijn kelder mee volstouwen.
En dan te weten dat de prijzen bij Dom. Huet heus nog meevallen , als je dat vergelijkt met een Coulée...
@ dr magoo
2009 : 1 trie Le Mont of Clos du bourg ? :-)
De Clos du Bourg krijgt 19/20 in RVF en de Le Mont 18/20, beide premier Tri, ik kan mij ook maar enkel baseren op deze quotaties. De Clos zou dus de voorkeur krijgen. Ook in Bettane krijgt Clos du Bourg premier tri 18/20. Maken de punten de wijn, of maakt de wijn de punten that's the ques ... Pas op ze zijn wel prijzig ! 2009 blijft trouwens een zeer goed millésime in zoete rayon.
Prijzig? :-) goed zoeken eh:-)
Haut Lieu sec 2000: eindelijk een ouder beestje op de kop kunnen tikken. Eerst eventjes in de frigo gezet en met opzet wat te koud laten worden, frisse neus maar vrij bescheiden en in de mond heel onevenwichtig (een speciaal smaakske en vrij bitter) ... oeps komt dit wel goed? Naarmate hij warmer werd en langer open stond verbeterde alles enorm ... na zo'n 4 uur was ie mooi. Op dag twee was ie gewoon schitterend, mooie gele appel maar niet oxidatief, floraal, mineraal/ziltig. Een enorme fraicheur en afdronk die niet wou verdwijnen. Wil er nog iemand iets over bio zeggen ....? Conclusie lang laten openstaan (karaferen) en rond keldertemperatuur drinken 11-13° .... zeer blij met de aankoop een toppertje 92.
Hm, ik krijg er goesting van...
(en alweer een pleidooi voor t karaferen van witte wijn)
(09-09-2011 05:24 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hm, ik krijg er goesting van...
(en alweer een pleidooi voor t karaferen van witte wijn)

en het niet te koud drinken van witte wijn
jamjam2007 Haut Lieu is ook zo prachtig, die finesse in die puntige zuren is ongeëvenaard, maar... verlang om eens een 2000 te proeven !Slurp
Le Haut Lieu Sec, 2001

Scoorde er ééntje op ebay. Licht goudgele geëvolueerde kleur met brede waterrand. Subtiele weinig intense neus van rijp geel fruit met doorweven florale toetsen van acacia, idem na walsen, ook vleugje honing. Zijdezachte aanzet van terug rijp geel fruit en in de lengte nog wat bijkomende zuurtjes, heel fijntjes, zorgen voor mooie finesse en lange afdronk, lichtjes vettig en puntje zout op de tong (saline Wink ? ). Heel puur. Zoals dikwijls al bij Huet, verwacht hier geen geweld, altijd finesse, elegantie en rondeur.
Nice ... op ebay hoe heb je dat geflikt ... heb het afgelopen jaar al een 10-tal keren op de 2001 geboden maar werd systematisch overboden ... de keren dat ik niet bood ging ie dan weer soms belachelijk weinig (voor 3 flessen gingen de toewijzingen tussen 51 en 112 of zoiets). Vandaar da ik me maar tevreden heb gesteld met de 2000 Cool
(09-09-2011 04:59 PM)koen schreef: [ -> ]Haut Lieu sec 2000: eindelijk een ouder beestje op de kop kunnen tikken. Eerst eventjes in de frigo gezet en met opzet wat te koud laten worden, frisse neus maar vrij bescheiden en in de mond heel onevenwichtig (een speciaal smaakske en vrij bitter) ... oeps komt dit wel goed? Naarmate hij warmer werd en langer open stond verbeterde alles enorm ... na zo'n 4 uur was ie mooi. Op dag twee was ie gewoon schitterend, mooie gele appel maar niet oxidatief, floraal, mineraal/ziltig. Een enorme fraicheur en afdronk die niet wou verdwijnen. Wil er nog iemand iets over bio zeggen ....? Conclusie lang laten openstaan (karaferen) en rond keldertemperatuur drinken 11-13° .... zeer blij met de aankoop een toppertje 92.

Gisteren toch iets minder blij. Had er eentje 's ochtends geopend voor de tasting bij Carl ... 's avonds geproefd, een vuil neuzeke en smaakske (denk kurk, zag er ook niet echt fris meer uit, ga vanavond nog eens checken). Een tweede opengetrokken nog een kwartierke laten luchten, stop erop en de auto in ... toen ik bij Carl de kurk er terug af wou halen leek het of ik een champagne opendeed ... duidelijk nagisting. Nog een uurke gekarafeerd maar toch niet het niveau van de eerste fles een heel stukske verder geevolueerd, voor mij op 't randje (denk dat sommige medetasters daar niet 100% akkoord mee gaan zijn, maar ja ik had de frisse versie al gedronken Sad )

Doc bij deze weze gewaarschuwd.
Tnx voor waarschuwing Koen, ik proefde zondag een Huet Brut (echt dan) VV 2002, zeer mooi geslaagd ! Te krijgen bij Portovino...
'k Zal dus niet te lang wachten voor de 2000 open te doen, ik laat iets weten :-)
Heb gelezen dat de oude Sancerres van Cotat 2 tot drie dagen karaf nodig hebben ... misschien hier ook het geval.. [/align]
(30-11-2011 12:32 PM)koen schreef: [ -> ]
(09-09-2011 04:59 PM)koen schreef: [ -> ]Haut Lieu sec 2000: eindelijk een ouder beestje op de kop kunnen tikken. Eerst eventjes in de frigo gezet en met opzet wat te koud laten worden, frisse neus maar vrij bescheiden en in de mond heel onevenwichtig (een speciaal smaakske en vrij bitter) ... oeps komt dit wel goed? Naarmate hij warmer werd en langer open stond verbeterde alles enorm ... na zo'n 4 uur was ie mooi. Op dag twee was ie gewoon schitterend, mooie gele appel maar niet oxidatief, floraal, mineraal/ziltig. Een enorme fraicheur en afdronk die niet wou verdwijnen. Wil er nog iemand iets over bio zeggen ....? Conclusie lang laten openstaan (karaferen) en rond keldertemperatuur drinken 11-13° .... zeer blij met de aankoop een toppertje 92.

Gisteren toch iets minder blij. Had er eentje 's ochtends geopend voor de tasting bij Carl ... 's avonds geproefd, een vuil neuzeke en smaakske (denk kurk, zag er ook niet echt fris meer uit, ga vanavond nog eens checken). Een tweede opengetrokken nog een kwartierke laten luchten, stop erop en de auto in ... toen ik bij Carl de kurk er terug af wou halen leek het of ik een champagne opendeed ... duidelijk nagisting. Nog een uurke gekarafeerd maar toch niet het niveau van de eerste fles een heel stukske verder geevolueerd, voor mij op 't randje (denk dat sommige medetasters daar niet 100% akkoord mee gaan zijn, maar ja ik had de frisse versie al gedronken Sad )

Doc bij deze weze gewaarschuwd.

Die proeverij bij Carl, wat dat die met de Petrus ? ;-))))
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen